2016-02-17 517 浏览
新年好多店都唔開,初二本來食素,只好食越南野香茅豬扒紅米飯,飯紅米唔多,加太多水好肉爛飯,味有d似海南雞個飯,即加了雞湯。個豬扒就香茅味唔夠重,不過都幾好食唔太肥又軟腍。加個娃娃菜,散散的不好看,要加好似8蚊跟餐有杯野飲,點了凍檸茶,沒拍照
新年好多店都唔開,初二本來食素,只好食越南野
個豬扒就香茅味唔夠重,不過都幾好食唔太肥又軟腍。

加個娃娃菜,散散的不好看,要加好似8蚊
跟餐有杯野飲,點了凍檸茶,沒拍照
2016-01-09 330 浏览
返工九龍灣,放工又喺九龍灣happy hour,今個星期連放假都仲要踏足九龍灣。基本上所有呢頭嘅特色餐廳食肆都試過,反而一啲比較大型嘅連鎖食店,鮮少幫襯,今次be alone,一於食平少少,走入越棧食個平凡檬粉!連日都打邊爐,lunch就收儉返少少,叫咗個「雞絲檬粉」,湯底好濃好香,雞絲份量算多,食極都仲有,而且雞肉好幼嫩,唔會「鞋」口,感覺好似係新鮮雞肉嘅口感!個檬粉亦煮得恰到好處,唔會太稔overcook!整體價錢合理,又易拎位,確係經水濟之選!

2015-10-23 438 浏览
叫了二人餐,算不上抵吃。首先自選倆款粉,要了豬頸肉撈檬,裡面有蘿蔔絲,花生碎及一些配菜,酸汁自加,份量易於控制。豬頸肉易咬,不痴牙,夠味但每間水準不一,有時邊邊會燒得脆些。小吃:雞翼4隻:不會很鹹,表皮香脆,沒有重重的味精,雞肉嫩滑,不錯。蒸粉包2件:本以為有4件的,上層表皮薄,下層厚,裡面有肉碎,蝦味很香,可以一試。特飲:我覺得不值得加錢喝。椰香雜薈:以為是蘆薈椰果,原來裡面是紅豆,玉米及粉粉的粒粒,還行。珍多冰:綠條狀的食物沒有味道,就像再飲椰汁。生牛肉湯河:牛肉份量不多,就像普通肥牛,放得耐會韌,湯底充滿越南味道。吃完才知道,原來辣椒及青檸要另叫,一般都是附送的,喜歡的記住問waiter 拿哦。
叫了二人餐,算不上抵吃。

小吃:

特飲:我覺得不值得加錢喝。
珍多冰:綠條狀的食物沒有味道,就像再飲椰汁。

2015-03-22 325 浏览
九龍灣淘大呢邊想食個性價比(味道,價錢,質素)平均好D既下午茶汁下一間整整下都無邊幾間!美味之下午茶: 香茅豬扒金邊粉(香茅豬扒醃到好入味, 湯底清甜有鮮味) / 香茅雞翼金邊粉 上面有香葉 / 蔥花 / 洋蔥絲(清新的越南湯粉湯底難求)!!!越式扎肉蝦片小食(分3層最上面系越式扎肉, 中間系花生碎+檬粉, 最底系蝦片) 點甜酸汁超醒胃 越式蒸粉包小食(個皮好滑八入面系蔬菜70%+肉30%上面有花生碎)吾會滯淘大當年越南灣清新清甜湯底既越式湯粉 估吾到十幾年後既今日系淘大食得番

香茅豬扒金邊粉

香茅雞翼金邊粉
越式蒸粉包
  • 咖哩雞紅飯
2015-02-18 305 浏览
今日好開心去血拼,買新年新衫!買完都有啲肚餓,想食啲熱嘢,呢間之前響德福時食過,味道都唔錯,今次搬到淘大,晚餐時間,已經有人排緊隊!攞咗票等一陣入座,坐收銀對面裝修行型格路線,金屬椅,型格油畫,地方闊落幾好坐!簡單叫個「生牛肉河粉」餐($48)加$4轉特飲「玫瑰檸檬茶」,落單河粉好快到,但飲品食到一半都未有,要搵店員催先上!生牛肉河粉:湯底好濃,唔味精,香濃牛肉味,河粉滑,配料芽菜、洋蔥、青蔥爽口,加上九層塔獨特香味,食物味道分明,好有層次!好味!玫瑰檸檬茶:茶底香濃唔澀,檸檬香而唔澀,加上玫瑰香味唔假!好味!店員服務勤快,食店超忙,人手唔係好夠,所以企門口要等一陣先有店員理!不過態度幾好!快食又好味嘅一餐!
裝修行型格路線,金屬椅,型格油畫,地方闊落幾好坐!
生牛肉河粉

玫瑰檸檬茶

快食又好味嘅一餐!
2015-02-17
生牛肉河粉
玫瑰檸檬茶
2014-12-19 396 浏览
晚飯去了位於淘大商場內的越棧,3人分別點了咖哩牛腩紅米飯、特別牛河、豬扒牛肚撈檬、串燒(豬肉+雞肉)和蓮藕餅,另加意式紅豆奶茶和西瓜柚子特飲。咖哩牛腩紅米飯的咖哩香濃,牛腩亦很軟滑,一點也不硬。特別牛河有生熟牛肉、扎肉和牛肚,湯底不錯而份量十足。豬扒牛肚撈檬也相當有水準,檬粉爽囗而且分明,沒有黏在一起。串燒也不錯,肉嫩多汁,唯獨是蓮藕餅,我覺得一般,沒什麼特別!飲品方面點了特別的飲品,意式紅豆奶茶喝不到 tiramisu 的味道,奶茶味倒是有,紅豆量少但很大顆,我覺得還可以。至於西瓜柚子特飲感覺一般,沒驚喜。

咖哩牛腩紅米飯
特別牛河
豬扒牛肚撈檬
串燒(豬肉+雞肉)、蓮藕餅
意式紅豆奶茶
西瓜柚子特飲