2018-03-21 227 浏览
話說 前排年三十晚 去維園行花市後,到天后的越圓坊, 餐牌是special.. Special貴的🤣, 明白的,過年嘛~ 唔係幾時先嚟賺你錢 🤣🤣牛油雞中翼 4pc $82~ 牛油味不重, 似蒜蓉雞翼多啲~沙爹肥牛粉絲煲~ 純粹係飢詩想食粉絲而叫,唔係好多粉絲, 味道正常不太突出肉骨茶~ 想不到越南餐廳會有肉骨茶, 但反而這是晚餐的亮點, 有藥材味 少甜而清潤, 肉排 肥瘦適中👍🏻 like飢 point : 5 / 10

肉骨茶

飢 point : 5 / 10
肉骨茶
2018-02-24 158 浏览
黎到天后梗系要再去食呢間越圓坊我帶我寶貝b仔去食,佢都話好食過越南當地即刻叫我既至愛 一 好味的生牛河又鬆又脆的酥炸蝦餅超級入味的蒜蓉牛油雞翼系炸蒜呀哈利!所以經過都要試下推薦!
黎到天后梗系要再去食呢間越圓坊

我帶我寶貝b仔去食,佢都話好食過越南當地

即刻叫我既至愛

酥炸蝦餅
生牛河
  • 火車頭河
2018-01-17 152 浏览
天后電器道周圍近十年變成了一條食街,大大小小不下超過一百家食肆,東西南北什麼風味都有。今天晚飯就試了一間越南菜,叫了一客越式咖哩牛腩+蒜蓉法包。越式咖喱的特别处是用上了很多不同种类的香料,特别是越南特产鱼露,味道独特。辛辣味很少兼具咸鲜味。可惜色香味都吾係依回事,没有香料香味,又睇吾到配料如茅根,连薯仔都冇,鱼露欠奉,完全是港式做法。話說回来,味道还可以,份量足,牛腩肉质软滑而不靱,牛筋入口松化并渗有淡淡咖喱香味。蒜香法色做得好,但並非用求配咖哩,味道会相冲,反而跟纯法包就可以。

2018-01-16
2018-01-13 107 浏览
練完波又唔係咁肚餓,但又無理由唔食晚飯既!於是就去左天后既食街揾野食!本來見到生煎包果d 好想食既,但係得外賣,咁就唯有繼續揾啦。之後就見到越圓坊。食個湯粉就滿足到想食野但唔想食咁多既要求啦。個人鍾意食金邊粉多d, 所以就將湯河轉金邊粉。都好大碗粉!扎肉同平時既唔同。好清楚咁睇到係有豬耳仔既,仲有木耳,而且好重胡椒味。但太重既胡椒味只令我感到係用呢隻味遮蓋唔新鮮野既感覺!所以令我對呢個湯粉太左折扣。豬頸肉湯粉到既時候係分開既!豬頸肉炸得外脆內嫩。外脆既感覺唔太油,中間部份有肉汁好吸引!連加一服務費,無飲野都盛惠$113
練完波又唔係咁肚餓,但又無理由唔食晚飯既!

扎肉湯金邊粉

豬頸肉湯河

連加一服務費,無飲野都盛惠$113

2018-01-11
豬頸肉湯河
2017-11-02 229 浏览
朋友突約食晚飯就入左泥越圓方試下。因為做特價$20就試下呢杯龍眼水。味道香但略偏甜,還是可以接受的。越式金邊粉。料足有扎肉丶蝦但蝦肉比較韌,金邊粉過左一陣槳埋一撮。蒜蓉牛油雞翼。面層塊皮炸得偏厚同埋牛油味被蒜蓉蓋過左。生牛肉湯河。牛肉就幾嫩滑,河粉有口感,但湯底咸左少少。總括泥講我覺得有改善空間。
朋友突約食晚飯就入左泥越圓方試下。
蒜蓉牛油雞翼。面層塊皮炸得偏厚同埋牛油味被蒜蓉蓋過左。
生牛肉湯河。牛肉就幾嫩滑,河粉有口感,但湯底咸左少少。
總括泥講我覺得有改善空間。
2017-05-29 490 浏览
好耐之前都黎過呢到食不過之後發現呢到無set lunch set dinner 覺得價錢偏貴所以無再黎食星期六提早慶祝生日所以再黎食野,原來其他野食都非常好食香茅雞扒飯香茅唔算濃,反而雞扒外脆到好似炸子雞咁,皮薄又脆卜卜~越式小併盤,有越式春卷,蒸粉包同雞翼,春卷有2款連埋生菜一齊夾住食好清新爽脆,2款春卷都唔同味,有網個隻春卷係我飛佛。蒸粉包感覺有d似腸粉包住d餡都幾得意,因為唔知入面有蝦嘅關係所以同男朋友換左我無得食雞翼😁😁 係我一直都好鐘愛嘅蕃茄蟹肉湯檬,蕃茄湯底夠濃,而且配料有好多,大蝦肉質實左d但夠大隻,紮肉有菇粒又有好重嘅胡椒味都幾特別,仲有魚肉春卷,夠晒多料~越式香茅豬扒米紙卷,因為男朋友要戒口食唔到蝦,佢可以有得揀無蝦嘅,所以要左呢個配香茅豬扒,豬扒切到好薄,所以可以一啖食晒成個卷,而且包左好多菜係入面令到成個米紙卷都好fresh, 配埋個汁食清得黎好好味~以為無set 會好貴,2個人4碟野加埋一都係281蚊,算唔錯。下次再食過~
好耐之前都黎過呢到食
星期六提早慶祝生日所以再黎食野,原來其他野食都非常好食

香茅雞扒飯

香茅雞扒飯
香茅唔算濃,反而雞扒外脆到好似炸子雞咁,皮薄又脆卜卜~

越式小併盤

蕃茄蟹肉湯檬

米紙卷

下次再食過~

2017-04-26 392 浏览
夜晚同寶貝&fd入黎食晚餐,五洗排隊有個令仔帶我地入座坐卡位叫野食好快就到生牛河超好食,湯都飲哂米子卷入面隻軟壳蟹好脆好好食貴妃苗夠新鮮爽口牛油雞翼又脆重點堆炸蒜勁香好好味最後野飲椰汁紅豆冰夠濃味間野真系好食,下次想飲肉骨茶,我堆朋友話好好飲希望下次黎個陣可以飲到濃郁味道既肉骨茶啦中意食美食既朋友可以過黎試下,not kiddingI feel it is yammy and delicious. I had a nice dinner tonight
夜晚同寶貝&fd入黎食晚餐,五洗排隊

有個令仔帶我地入座坐卡位

叫野食好快就到

生牛河超好食,湯都飲哂

米子卷入面隻軟壳蟹好脆好好食

貴妃苗夠新鮮爽口

牛油雞翼又脆
重點堆炸蒜勁香好好味

最後野飲椰汁紅豆冰夠濃味

間野真系好食,下次想飲肉骨茶,我堆朋友話好好飲
希望下次黎個陣可以飲到濃郁味道既肉骨茶啦
中意食美食既朋友可以過黎試下,not kidding

2017-04-25
  • 米子卷
  • 生牛河
2017-04-20 241 浏览
點了比其他粉面午餐貴的蕃茄蟹肉湯粉, 點知侍應送到來我找全碗裡都看不見丁點蟹肉, 舉手問侍應, 他們說應該送上來有蟹肉碎在面, 可能是我撈了才看不到, 但上圖就是一上來的模樣, 難道是國王的新衣?聰明人才看得到?! 後來他們說如果你不夠再給你加一些吧!再在我差不多食完的時候送來一小碟冰的蟹肉!無錯, 是冰的⋯😓是叫我自用湯把它浸熱嗎!?好後悔, 點了這個又貴又無蟹肉的蕃茄蟹肉湯粉!另外, 亦加了$8點龍眼冰, 真係正常龍眼冰有龍眼肉🤣

另外, 亦加了$8點龍眼冰, 真係正常龍眼冰有龍眼肉🤣
無蟹肉的蕃茄蟹肉湯粉
2017-03-06 324 浏览
八點入黎呢間野食,叫左個例牌海南雞飯同紙米卷。過左幾個字,終於上左個海南雞,七十幾蚊得幾舊雞,唔包飯,味道普通。油飯加廿蚊。雞上飯未上,又等多等先有得食。終於上飯,唔熱唔香有啲硬,早知平十蚊叫白飯。紙米卷正常。隔離枱叫個紙米卷,食晒其他野都未到。個客追單,未整就唔要。點知個職員轉頭返黎話幫佢取消左。個客問佢係唔係漏單,佢答唔係,係整唔切....埋單$188送個紫米露甜品,唔會再幫襯。食隔離泰國野好過。

埋單$188
送個紫米露甜品,唔會再幫襯。食隔離泰國野好過。
點左豬頸肉,春卷,河粉。。。豬頸肉一啲都唔好食,得出面層皮係香,入口,內裡只是一個豬肉味!!稱不上係燒豬頸肉!!而個越式春卷就只有一陣美極醬油味,其他味我食唔到,食左半舊唔想食!!至於河粉味道幾好,河粉好食過出面個啲,湯底都好飲,仲諗住下次再食,點知⋯⋯⋯⋯⋯食食下河粉見到有發泡膠,嚇親,以為係蒜容,咬落去先知真係發泡膠黎!!店員只是講唔好意思就算!態度差!!完全冇處理過件事就算數,以後都唔再食!
2017-01-18 255 浏览
平時叫開呢間店啲湯河粉覺得普普通通今次突然想食炒金邊粉又無,唯有叫左一個越式炒貴刁點知一食有驚喜! 最鐘意啲乾濕啱啱好嘅炒河粉/金邊粉/貴刁呢個佢啲汁啱啱好食曬落啲貴刁嘅表面 令到貴刁表面啱啱少少濕可以吸住其他配料加上新鮮大蝦兩隻同埋我最中意嘅炸蒜片洋蔥絲新鮮炒出嚟又唔會太熱好適合啲肚餓嘅人食撈勻之後大淡大淡食超爽9.9秒之後就掃曬
平時叫開呢間店啲湯河粉覺得普普通通

今次突然想食炒金邊粉又無,唯有叫左一個越式炒貴刁

點知一食有驚喜! 最鐘意啲乾濕啱啱好嘅炒河粉/金邊粉/貴刁

9.9秒之後就掃曬
2017-01-02
越式咖喱炒貴刁
2017-01-10 195 浏览
工展會全条街歺廳很旺,見佢吾係太多人,又吾駛等位就即刻入去,心諗中伏都係一次啫,見歺牌多選擇又有推介,就求其点了三\四樣試下,清湯見蚬先甜新鮮,讚!咖喱雞小辣正,,加埋法包点,一流,牛油雞翼香口大隻爽,阿媽食素,仲叫左個素菜米子卷同片咖喱炒什菜真係有驚喜,奇貌不揚,真係估佢吾到,雖然見到有個服務很差的阿蝉,扣左小小分,但叫個椰青飲下順下氣,比超市大真係了36Dollars,總括來说很有心有水準的越南歺已很小了,門口煮粉果阿姐仲係越南人,生电生牛河
咖喱雞小辣正,,加埋法包
点,一流
2017-01-01
2017-01-02 169 浏览
I ordered beef pho takeaway. Has reminded them to give me extra lime. However, not only did they not give me any lime, but there was only one piece of beef in the noodle soup! They charged $56 for the pho in tin Hau. It's not cheap in the area and only one piece of beef!! Unbelievable!

外卖自取
2016-12-14 277 浏览
經過銅鑼灣,朋友提議行去天后食飯,多選擇D,同諗住平D。(其實都冇話平唔平,不過選擇就多D咁囉)同一條街既泰國菜同越南菜都食過,就係未食過呢間越圓坊,好啦~就試下啦~門口都有呀姐招呼你入去坐,可能過左中午最忙既時段啦,我地兩個人都可以坐4人位。午餐都幾多野揀!本來想試肉骨茶,不過由於我未食過呢樣野,驚我自己最後唔鍾意而放棄左。首先上檯既係越式四寶飯~黎過close-up先~有豬頸肉、燒牛肉、扎肉同雞奕。雞扒飯:有驚喜!十分之脆同香口,怕肥既我好少連皮都食埋,完全抵抗唔到!最驚喜既係,雖然係薄,但係有兩層架!係咪突然間覺得好抵食?

首先上檯既係越式四寶飯~
黎過close-up先~有豬頸肉、燒牛肉、扎肉同雞奕。
2016-12-13 179 浏览
是晚同男人撐台腳,因為今日住呢區所以係樓下搵食。豬頸肉,炸嘅,唔係燒的,所以油油的,但味道還好,唔係好差,兩人食左一半就投降。肉骨茶,本人其實好中意飲的。不過唔足料的。有骨同當歸味,完。。。油炸鬼炸完再翻炸,油!而且好乾了,好似咬緊一堆油咁。炒貴刁,好林,冇咩咖哩味?,食完飲左超多水,成晚係咁飲水全晚暖好,醃製得好入味,唯一一樣係清晒啊!!不過應該落左唔少味粉,口渴啊😪咸魚炒芥蘭,好咸,應用要送飯食。原過芥蘭好新鮮!綠豆冰?ok解渴,綠研好林,煲得唔錯,而且唔太甜,可以一試總結,有味精重的一間店,雖知出街食唔多唔少都會有,但太重只會令人卻步。
是晚同男人撐台腳,因為今日住呢區所以係樓下搵食。
炒貴刁,好林,冇咩咖哩味?,食完飲左超多水,成晚係咁飲水
咸魚炒芥蘭,好咸,應用要送飯食。原過芥蘭好新鮮!
綠豆冰?ok解渴,綠研好林,煲得唔錯,而且唔太甜,可以一試

2016-11-13