2024-01-18 324 浏览
今次嚟到一間潮州糕點店,馬上就被店內應有盡有嘅傳統小食吸引住咗。先試咗限定嘅鳥餅,食落真係一個驚喜嚟!皮兒雖然乾硬咗啲,但咬落去有啲似餅乾嘅口感,嗌得!餡料嘅綠豆味就出奇地滑潤,幫手平衡晒皮嘅乾,總算係賤鎂過!再嚟就係呢個黑桃粿,壓軸嘅好滋味😋!食落去芋泥嘅香濃都係主角,而個糯米皮又係我鐘意嘅那種又薄又Q嘅口感。不過真係有啲油味重,不過法力無邊,一咬就停唔到口。最後絕對唔可以錯過花生明糖,嚟到這間嘅糕點店簡直就係個寶藏,成個口腔瞬間被花生香味同甜味充斥,令我記憶猛回小時候嘅下午茶時光。啲糕餅之所以吸引人,唔單只係佢哋可以滿足味蕾,更加喺於佢哋背後傳遞嘅粵式情懷同文化滋味。🍠🍥💖落口可能唔係次次完美,但對呢啲滿載記憶同手作溫度嘅好滋味,我係真心推介嘅!

2023-09-24 452 浏览
十分失望 價錢好貴 但質素全無 芋蓉月餅有苦味 潮式明糖唔係嗰回事 只係一舊普通花生糖 本身應該係有脆糖喺中間 但完全冇 買左三個月餅一個明糖 索價過$400 仲要完全唔係應有質素 歛財

2023-09-17
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
$400 (其他)
2021-09-20 3842 浏览
📌潮式月餅🥮E加潮式月餅係香港真係愈嚟愈少有得買,所以就買咗嚟試吓,呢間貴嶼仔亦都出名潮式月餅,佢有提供紅豆綠豆同芋泥口味,而我揀咗芋泥味,佢個皮酥脆就不在話吓,而個內餡甜度適中,芋頭味都幾重,唔錯!📌名稱:貴嶼仔和記隆餅家🏠地址:九龍城城南道59號地下
📌潮式月餅🥮

📌名稱:貴嶼仔和記隆餅家
🏠地址:九龍城城南道59號地下
2021-09-05
傳統月餅🥮?冰皮月餅?定雪糕🍦月餅好呢?非也!今年我揀咗嘅係潮州月餅😁做過啲research,潮州月餅喺香港買少見少,仲要係自設廠房生產,”🇭🇰百分百香港製造”,只此一家分店位於九龍城,點可以唔幫襯吓呀🤤為咗品嚐最新鮮現制唔隔夜嘅原故,買到返屋企已經急不及待要”剪綵”,一刀切落去已經feel到啲皮有幾脆,再聞一吓,係酥皮香,而唔係油膩嘅味道,加上餡料嘅香味撲鼻,點可唔即刻食呢😋今次先買住✌🏽款試吓先 - 1⃣️ 綠豆餡 2⃣️ 芝麻餡,當然仲有其他味道啦...芋泥、紅豆,什至潮食玫瑰紅豆餡嘞😉傳統味道定潮搭配?就交俾大家自己去揀嚟賀中秋喔😊,佢哋賣月餅賣到農曆八月廿二㗎,唔使擔心買唔到食唔到啊✌🏽
傳統月餅🥮?冰皮月餅?定雪糕🍦月餅好呢?
非也!今年我揀咗嘅係潮州月餅😁
潮州綠豆月餅
潮州芝麻月餅
潮州綠豆月餅
潮州芝麻月餅
2019-09-28 4268 浏览
貴嶼仔和記隆潮式傳統餅店,花生糖(淋糖)我食過很多間,這間是我覺得最好味最正宗的,他們花生新鮮脆口,沒有油益味,花生糖不是硬脆的,而是較軟身的,也不會太甜,好味🤤(可能是加了很多豬油,怕肥的朋友小吃點啦 ! )
(可能是加了很多豬油,怕肥的朋友小吃點啦 ! )
花生糖  (淋糖)
2019-09-27
  • 米潤糖
2018-05-22 6693 浏览
貴嶼和隆記爸爸是潮州人,姊姊出嫁,爸爸話一定要買潮州餅請長輩朋友食分享喜悅,由細到大都未接觸過家鄉嫁女餅,爸爸話香港得呢間係正宗潮州餅店,於是去幫手買順便睇下呢間老餅店係咩樣,到去多人排隊到你唔信,爸爸話呢間店啲中式餅要好早黎買,每日賣晒就無,我地就買個一小盒既,每樣有少少,可以比長輩每樣試少少,綠豆餅好鬆軟,但又唔會似太陽餅一咬就散晒,不過甜度可以減番少少就會好啲,可以就番老人家口味嗎,芝麻卷煙煙靭靭,好香濃既芝麻味,花生糖啲花生好大粒,食落好大口感,$5x一盒我覺得係物有所價。
貴嶼和隆記

花生糖啲花生好大粒,食落好大口感,
$5x一盒我覺得係物有所價。
2017-11-03
2017-12-01 6673 浏览
潮洲人嫁女 要派潮州餅要正宗潮州餅 所以走到去九龍城買第一次去真係大開眼界原來有咁多種類 淨係花生糖都有幾款我啲後生女點知老人家想買咩唯有向靚姐請教靚姐幫我執好一大盒入面每款糖都係獨立小盒裝仲可以鍾意食嗰款就自己執總之砌埋一大盒過大禮用 一啲都唔失禮花生糖 花生🥜粒粒都好大粒。炒到好香,食唔停口。椰絲軟糖就食落夾雜住椰香,仲煙煙韌韌咁,但又唔會黐牙。我就最鍾意鴨頸糖😍貪佢沾點芝麻. 食落又有芝麻禾、又有花生香。
潮洲人嫁女 要派潮州餅

靚姐幫我執好一大盒
入面每款糖都係獨立小盒裝
仲可以鍾意食嗰款就自己執
總之砌埋一大盒過大禮用 一啲都唔失禮

花生糖 花生🥜粒粒都好大粒。炒到好香,食唔停口。
椰絲軟糖就食落夾雜住椰香,仲煙煙韌韌咁,但又唔會黐牙。
2017-04-24 5847 浏览
近期對各地嘅傳統糕點特別有興趣。經過九龍城呢間潮式糕點專門店當然要入去睇睇。店內糕點款式繁多,猶如小型展覽館,應該係全港潮式點心款式最齊全嘅店舖。門前售賣期間限定嘅鳥餅。據聞係用蕃薯做皮,綠豆做餡。外皮食落好乾好硬,質感似光酥餅,$16一件實在說不上可口,嚴格來說甚至有點難以下嚥,好在餡料不算太差,總算吃掉不至浪費。不過$16滿足了我的好奇心,也算是特別的嘗試。至於新鮮剛製成的黑桃粿,口感軟滑,芋泥餡好香好滑,雖然只是薄薄的一層,但份量比例剛好,而糯米皮又薄又軟,唯一係油左少少。感受到對傳統手藝傳承嘅熱情,見佢甚至有出catalog,出書詳細介紹紀錄每樣糕餅嘅做法、材料等等,希望可以讓傳統飲食文化流傳下去。

2017-02-22 5169 浏览
於九龍城有好幾家和記隆,隨意進了一家完全沒客的和記隆,望望一小盒花生糖竟索價$80,連一向貪吃的爸爸見到後也即時離店,堅離地的價格怪不得店內職員多過客. 再往前走,就見到這間叫貴嶼和記隆的餅家客人絡繹不絕,我們也進店看過究竟. 這店也售賣不少懷舊餅食,見到有婆婆以前常整的茶果,我們也買2個回家試試. 潮式芋泥草餅 ($8) 雖然它的名字是潮式草餅,但和我婆以前常整的雞屎藤茶果外觀很似. 咬一口,外皮很煙韌,內裡芋泥甜而不膩,比想中好吃. 另一件是花生味的,不過媽媽說不极婆婆整的美味. 看過食評才知這店的芋泥月餅很有名,怪不得芋泥草餅也如此美味,不過售價就比月餅平得多. 九龍城城南道59號地下 2382 1673 2382 7895

潮式芋泥草餅 ($8)

九龍城城南道59號地下

2382 1673

2382 7895
$8 (宵夜)
2016-09-12 4249 浏览
為左好好慶祝一年一度牛郎同織女相聚,近排購入吾少月餅。有幸,家人今年買了潮州月餅,又可以一嘗滿口芋泥既口感。今年買左兩個潮州月餅(芋泥口味),一炸&一焗,每個價值$8X。雖然價錢吾算大眾化(相對X島奶皇月餅,價錢相對合理),但一切開芋泥就飛奔出黎,每一啖都是芋泥,好滿足

2016-09-08 3393 浏览
聽和記隆這名字很久,在九龍城有兩間,打鼓嶺道和城南道,打鼓嶺道之前我試過不過不失味道一般,今次專程去有多年老字號城南道貴嶼和記隆買芋泥雙黃月餅回家給老人家食,結果老人家的反應令我感到非常失望,他們問我是不是被人騙了,那些所謂的潮州月餅,芋泥鬆散蛋黃硬似石頭,難食至極,老人家還不知道這種難食月餅要100元1個,老人家們都是正宗潮州人,可能這些所謂的超正宗潮州月餅老人家真的不懂欣賞。
2014-03-06 6608 浏览
因為行過九龍城嘅時候見到佢個好誇張嘅門口,所以走左入去呢間鋪頭。本身未聽過呢間鋪頭嘅大名, 只係鍾意食傳統嘅糕點, 所以問鋪頭賣野嘅姐姐有無好介紹。經佢介紹之下,買左1.綠豆餅 2.鴨頸糖 3.淋糖。綠豆餅比想像中多油,雖然皮唔夠酥脆,但同鬆軟嘅內餡出奇地夾,食落口第一下覺得太甜,但係竟然又無搶左綠豆味,相當唔錯。鴨頸糖係明糖包著脆花生糖,外面再鋪一層芝麻,平日食花生糖最怕損口,依家一啖放落口,軟軟嘅明糖混和著香脆花生,將硬糖變做軟糖,又唔會影響花生嘅香味,必食推介!淋糖即係大大粒花生加麥芽糖。原本以為係硬糖,拎上手先知原來係稔嘅!d花生好似煲熟咁,我抱住食硬花生糖嘅期望放落口,覺得淋糖嘅花生實在唔夠香… 不過好啱老人家食嘅… 貴嶼和記隆嘅糕點雖然外貌同我響其他地方買到嘅一樣,但係食落嘅質感完全係兩回事,可能呢個先係真正嘅傳統味道?!

外卖自取
又是一年一度吃芋蓉泥月餅的時候了,家人買來一盒芋泥月餅,被配給可吃一小件的芋泥月餅,也是樂 事,倒是喜歡不加蛋黃的蓮蓉月餅,芋泥的部分令人吃得很滿足,很滑很香,有點張住嘴巴的感覺,酥皮層數雖然不多,但也夠鬆化,比起上年吃到的曾記粿品,價錢稍高,但水準又確是比較高,每年一度也要吃。
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2012-10-13 5385 浏览
中秋佳節,人人食得最多的一定是月餅。這個應節食品可是中華文化的傳統風俗呢!本人呢,是一個不折不扣的潮州妹,所以呀,最愛的還是 百合芋泥月餅。在香港有售賣這種傳統月餅的地方其實不多,而最好吃的就是位於九龍城的貴嶼和記隆餅家 了。小時候老是以為裡面有百合,覺得好討厭而不肯吃。但是一次嚐試之後我就深深的愛上那香甜的芋泥餡兒。而 "裡面有百合"就成為了一個小小的笑話,因為所謂「百合」其實只是這種酥皮的名稱而已。各位看官不妨細心留意上圖,可以看到它的酥皮造形是旋渦形,由中心向外擴散。一層一層的拆開及覆合的酥皮,美名「拆合」,又名「百合」!為了切得漂亮,我故意把百合芋泥餅放入雪櫃過了一晚定型。只可惜把美美的蛋黃也雪得乾了。為了避免各位誤會,還是讓大家看看貴嶼仔所選用的蛋黃是多靚!未入過雪櫃的百合芋泥餅是最好吃的。一來芋泥沒有被雪實,口感綿軟滑膩,芋味香濃, 薄 薄的百合酥脆香口,加上蛋黃所逼出來的油,嘩,那種滋味令我一年有十一個月都在等吃這款月餅!但香港的秋天其實不那麼涼,月餅不放雪櫃又怕它壞。如果想吃的時候滋味一點,就應用焗爐稍焗一下,口感可以回復八成,蛋黃也可變回油油的樣子~聽家中長輩說,其實
百合芋泥月餅
美美的蛋黃
綿軟滑膩,芋味香濃

但香港的秋天其實不那麼涼,月餅不放雪櫃又怕它壞。如果想吃的時候滋味一點,就應用焗爐稍焗一下,口感可以回復八成,蛋黃也可變回油油的樣子~聽家中長輩說,其實還可以用電飯煲加熱,聽聞效果很不錯的。
若果使用微波爐呢,只可以叮10-20秒,但一個不小心叮得太久,芋泥會因為太熱而變成一坨,走晒樣,百合也會韌韌的,平白浪費了大好一舊芋泥餅!
另外一個方法就是,哈哈,快快把手上的芋泥餅吃掉,再去九龍城再買過!嶼和記隆只在九龍城有舖頭,而店舖後就是他們的工場。因為實在好吃,供應期間真是超多人來買!所以所有芋泥餅都是每天即製的!又怎可能不好吃呢!

百合芋泥餅 (HK$61/個);雙黃百合芋泥餅 (HK$71/個)
年年都加價, 都快吃不起了!
懷舊紙盒裝
懷舊紙盒裝(比鐵盒環保得多!)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

另外一個只在中秋前供應的食品是綠豆沙糕(HK$70)。因為太嘴饞了超快吃了所以照片欠奉...
綠豆沙糕採用了潮州人另一樣至愛--綠豆作原料,做成扁扁的一個大圓形,味道清香可口富有豆香,爽口,又略略帶點沙沙的,凍食超棒!只是它比芋泥餅天不經放,雪兩天之後表面就會變得硬硬的... 綠豆沙糕是素食,素食者也可以吃喔!
2012-09-30
外卖自取
$71 (其他)
百合芋泥月餅
美美的蛋黃
綿軟滑膩,芋味香濃
懷舊紙盒裝
和記隆係賣潮州餅食既老店黎既,平時會賣下花生糖,嫁女餅,芝麻糖, 係中秋節既時候, 製作潮州月餅成為店舖全年重要既收益,除左芋蓉月餅之外,呢度都有賣綠豆蓉月餅眾所周知,製作潮州月餅既成本都相當低,反而係技巧很講究, 貴嶼和記隆既索價要$240,係冇蛋黃既, 有蛋黃既要$280 (絕對係一年比一年貴)的確,一分錢一分貨,呢度既芋蓉月餅係做得很出色既,星期日當天係新鮮即買既, 係打開粉紅色紙盒後, 見到一個個漲卜卜既酥皮月餅,酥皮部分因為係新鮮的關係, 很夠酥脆; 最吸引既係芋蓉既部分,黏性非常強,吃下去很香口,甜度剛好,的確有做得比價錢實惠既曾記餅家要好吃但其實都幾貴,一盒四個$240,而且中秋節大多數時候都要大排長龍呢消費:$240

消費:$240
2012-09-30
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$70 (其他)
  • 芋蓉月餅