2019-09-09 431 浏览
今日經過銅鑼灣就去咗掃街啊,今晚食完呢個魚蛋燒賣之後就頸渴喇,於是乎就過對面飲貢茶啦,噉我就叫咗珍珠奶茶大杯裝啦,價錢21元。但係唔知點解我覺得佢啲珍珠,冇以前咁好食啊,噉同埋啲奶茶都唔係話特別香啊。

2019-05-21 376 浏览
同事請客,買了一杯草莓奶茶(標準甜度及冰量)底部有草莓蓉,混合奶茶後,帶點酸甜的味道,感覺有點像喝草莓奶般;可是標準甜度對本人來說真的是太甜了,喝到1/3而已,已經甜得再喝不下去了,下次點這杯時一定要微糖少冰再加珍珠才行。
同事請客,買了一杯草莓奶茶(標準甜度及冰量)
草莓奶茶
2019-05-20
巨伏,之前係IG俾大家投票,竟然有差唔多一半嘅人覺得呢杯野好飲,大錯特錯喇~佢!好!難!飲!呢杯芋香奶茶加珍珠用奶粉沖咗扮芋頭,成浸味好假,似飲緊奶精🥵珍珠算係咁上下,細細粒彈牙,拉返高過水準。不過成杯野真心超級難飲,我同寶寶完全唔想飲落去🥵我都唔明,而家鋪頭越開越多,舊店應該好好增值自己㗎,點解啲水準仲係咁㗎,真心勸喻大家唔好好似我地咁中伏,生命無take two😷-芋香奶茶加珍珠 | $24-
芋香奶茶加珍珠

芋香奶茶加珍珠 | $24
外卖自取
芋香奶茶加珍珠
2019-05-05 87 浏览
當珍珠奶茶 奶蓋系列嘅飲品不斷充斥住大家開到當街當巷 不斷擴張嘅時候 我反而想返璞歸真飲番啲真正消暑 相對地比較健康嘅飲料🥤😂-🔸冬瓜茶叫咗少冰 冬瓜茶嘅甜度無得自己調節🤷🏻‍♀️飲落唔會太甜 小清新嘅感覺 好適合春夏天飲👍🏼聽講冬瓜茶可以去水消腫?!😂 個人覺得係清熱解暑 止渴生津嘅選擇😜
當珍珠奶茶 奶蓋系列嘅飲品不斷充斥住大家
🔸冬瓜茶
叫咗少冰 冬瓜茶嘅甜度無得自己調節🤷🏻‍♀️
飲落唔會太甜 小清新嘅感覺 好適合春夏天飲👍🏼
聽講冬瓜茶可以去水消腫?!😂
個人覺得係清熱解暑 止渴生津嘅選擇😜
2018-07-22 392 浏览
最近迷上奶蓋茶,所以今日去銅鑼灣,都忍唔住叫左杯奶蓋綠茶。我叫了少甜少冰。一入口,奶蓋好滑呀唔會係唔夠挺身所以立即溶晒落綠茶度。而綠茶底我覺得可以叫半甜,半甜會令奶蓋味更加突出
奶蓋綠茶

一入口,奶蓋好滑呀
唔會係唔夠挺身所以立即溶晒落綠茶度。
而綠茶底我覺得可以叫半甜,半甜會令奶蓋味更加突出

奶蓋綠茶
2018-05-29 335 浏览
天氣超熱,剛好在銅鑼灣就去買杯家鄉味冰沙來喝,之前買過sharetea的冰沙看到店員倒了一大堆奶精粉就再也不去買了。我很喜歡貢茶,有仔細觀察店員製作冰沙,真的有加入牛奶和紅豆蓉,而不是紅豆香精和奶精粉的假冰沙,而且甜度可以調整所以經常光顧。這家貢茶的員工很親切有禮,給我冰沙還跟我說怕杯子太冰幫我多套了一層紙套,貼心舉動好感動!(圖中那位短髮的店員,謝謝你❤️)
紅豆牛奶冰沙
2018-05-29
1 分钟 (外卖自取)
下午茶
紅豆牛奶冰沙
2018-05-10 192 浏览
係度返工,每日都會經過。每日都咁多人,因為呢間貢茶已經成為我下午茶既伙伴。每次都叫珍珠奶茶少糖少冰。吸引之處:1. 奶茶滑,飲完香味停留係口度。2. 珍珠份量豪爽,每一啖都有珍珠,直到飲完為止。3. 茶香夠濃,奶同茶比例好。有時太忙,等待時間會耐少少。客人催,但服務員都依然態度好好。服務態度唔錯。環境正常,地方細但都好有效率沖到杯好飲既奶茶,值得讚賞。價錢方面覺得合理。奶茶都係咁既價錢,而且比起新開既奶茶店平少少,又好飲。
每次都叫珍珠奶茶少糖少冰。
吸引之處:
1. 奶茶滑,飲完香味停留係口度。
2. 珍珠份量豪爽,每一啖都有珍珠,直到飲完為止。
3. 茶香夠濃,奶同茶比例好。

環境正常,地方細但都好有效率沖到杯好飲既奶茶,值得讚賞。

2018-04-11 239 浏览
仲記得接近十年前,臺式連鎖飲品店全力攻港,但隨著熱潮減退下淨低可以存活嘅臺式飲品店不多。其中一間倖存叫〈貢茶〉。能夠倖存下來的必定有原因,平靚正應該就是原因。今天和老婆來到銅鑼灣掃街之餘當然少不了買杯臺式飲品歎下。老婆點了〈仙草奶凍〉。濃淡得宜又有茶味的香滑奶茶配上啫哩狀的仙草。我就點了〈起司奶蓋紅茶〉。濃厚綿密的芝士奶蓋充滿了芝士的味道,香濃芝味!!配合無糖的香濃紅茶真係超正。兩杯飲品大大杯又好飲都只係各$20,真正的平靚正!!

今天和老婆來到銅鑼灣掃街之餘當然少不了買杯臺式飲品歎下。

仙草奶凍

老婆點了〈仙草奶凍〉。
濃淡得宜又有茶味的香滑奶茶配上啫哩狀的仙草。
起司奶蓋紅茶

我就點了〈起司奶蓋紅茶〉。

兩杯飲品大大杯又好飲都只係各$20,真正的平靚正!!

仙草奶凍
起司奶蓋紅茶