2019-12-02 73 浏览
窮遊香港-最平3蚊有碗豆腐花.今日講番全港最平豆腐花⭐️先講價錢 大家都一樣贊和3蚊 亞玉3蚊 一碗 雙拼都係同價‼️雖然平 但絕對冇偷工減料所以我路過一定去試番一碗.⭐️論味道贊和滑d 豆味一般亞玉冇咁滑 豆味較重芝麻糊味道大家差唔多.⭐️論份量贊和個碗大d 經本小編不準確目測後得出結論贊和大過亞玉1.2倍?.基本上 同上次黎評價一樣😂唔知大家鐘意邊間呢?又對呢2間店有咩意見呢?得閒既都要去支持下2間小店啦.地址:荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖.⭐️評分:味道:3/5環境:-/5 企係街邊食服務:-/5 抵食:5/5 比5分 什至6分應該冇人會反對?.
窮遊香港-最平3蚊有碗豆腐花
芝麻糊味道大家差唔多
⭐️論份量
贊和個碗大d
經本小編不準確目測後
得出結論贊和大過亞玉1.2倍?
基本上 同上次黎評價一樣
😂唔知大家鐘意邊間呢?
又對呢2間店有咩意見呢?
得閒既都要去支持下2間小店啦
地址:荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖
⭐️評分:
味道:3/5
環境:-/5 企係街邊食
服務:-/5
抵食:5/5 比5分 什至6分應該冇人會反對?
2019-11-30 66 浏览
荃灣兩間豆腐花賣得平出哂名,每次經過就算唔肚餓都會叫返碗食下,3蚊雞又食到豆腐花又可以揀雙拼食埋中式糖水,仲要有咁多款俾你揀,真係抵到爛!黎親都要排隊,不過今日可能時間尚早,得5、6個人排,幾分鐘就搞掂。今次揀凍食綠豆沙豆腐花......綠豆沙依舊足料,綠豆都煮化哂,口感滿分,但豆腐花凍食反而冇左豆香味。唔知綠豆沙本身係咪都冇落糖,成碗成落去冇甜味又冇豆味,不過3蚊雞既話都冇得輸,當係冰品下下火都好。
綠豆沙拼豆腐花

今次揀凍食綠豆沙豆腐花......
2019-11-30
$3 (早餐)
綠豆沙拼豆腐花
2019-11-04 109 浏览
brought a lot of friends from other countries to try this smooth icy tofu, not so surgery, superb!we had pure tofu, sesame mixed and also creamy condensed milk mixed.VERY CHEAP IN PRICE: HKD 3!!

VERY CHEAP IN PRICE: HKD 3!!
2019-10-30
2019-11-04 89 浏览
每次嚟到荃灣都一定會嚟呢到食翻一碗豆腐花~因爲真係又平又好食😋口味配撘亦都有好多選擇😙每次嚟到都會見到好多人排隊㗎~無論係單拼定雙拼都只係$3😚今次我就揀咗綠豆沙配豆腐花🥰綠豆沙煮得好綿,甜度亦都啱啱好😊豆腐花滑嘟嘟,配埋綠豆沙食真係好好味🤩除咗豆腐花之外,仲有一啲傳統糖水供應,有興趣可以試下㗎🙆🏼‍♀️要留意嘅係呢到買完想即刻食嘅話,就要企係店附近嘅位置食啦~因爲店舖係無提供仼何位置堂食🙊但係咁樣食都有另一翻風味㗎🤗

2019-10-26 111 浏览
每次去荃灣,都一定會食贊和豆品的豆腐花,總是大排長龍,每次排隊5~8分鐘就排到,都ok啦。我最鍾意係薑汁豆腐花,好熱,熱到燙口嗰種,$3一碗 ,真係冇得輸,同時一定會叫兩碗外賣,加1元外賣膠盒費用,阿仔最鍾意食凍的黑芝麻豆腐花雙拼,都係三$3 咋, 冷熱同價,不過我試過其他味道,好似薏米、綠豆、紅豆雙拼豆腐花等等,我就覺得太杰身,唔啱我口味。 小店經營,冇櫈冇檯坐, 如果夏天,好曬,排隊企喺度食,都有啲辛苦,話雖如此,真係太低啦, 又驚佢好快會加價變番原價㗎,就算大熱天時,我都會食,仲要食兩碗熱辣辣的薑汁豆腐花呢, 哈哈。
2019-10-21
10 分钟 (外卖自取)
2019-10-18 62 浏览
$3雙拼豆腐花去邊搵?!?荃灣真係美食天堂,好彩儘管賣曬廣告後都無加價,依舊好平好正前面排隊都有十幾個人頭,但唔洗十分鐘就排到啦,唔算等好耐芝麻糊豆腐花豆花好滑,雖然豆味唔濃,但質量絕對對得起個價錢!芝麻糊味道濃郁,淨食芝麻糊可能有點甜。配上豆腐花後,兩者互相配合,味道岩岩好。白果薏米豆腐花足料白果及薏米,時間煲得足夠,夠熟及夠淰。只需加小小糖水就足夠。拎完之後企響一面,大家都企曬係隔離,邊食邊傾計,好地道好有風味👍🏻
前面排隊都有十幾個人頭,但唔洗十分鐘就排到啦,唔算等好耐

芝麻糊豆腐花

白果薏米豆腐花
足料白果及薏米,時間煲得足夠,夠熟及夠淰。
只需加小小糖水就足夠。

2019-09-29 108 浏览
大大碗三蚊!三蚊 雙拼豆腐花依家高企嘅物價 三蚊高質量的豆腐花,真系良心企業好難得白天贊和豆品已經大排長龍 不過排隊時間也很短 大大碗黑芝麻及薏米 豆腐花 熱份量足夠 大都味道濃郁 口感滑 值得回頭再回頭嘅店
大大碗三蚊!三蚊 雙拼豆腐花
依家高企嘅物價 三蚊高質量的豆腐花,真系良心企業好難得

白天贊和豆品已經大排長龍 不過排隊時間也很短

大大碗黑芝麻及薏米 豆腐花

份量足夠 大都味道濃郁 口感滑 值得回頭再回頭嘅店

2019-09-21 61 浏览
經常來荃灣行街及工作,一定有試過來路德圍搵野食,有一間經常都食,亦都食過好多次,但最近見到佢唔算太多人排隊,所以一定要支持,之前都曾經講過舖租好高,但因旁邊店舖,價錢有競爭,所以勁平,竟然是$3碗特式豆腐花,有多款口味俾你選擇,紅豆,綠豆,芝麻,白菓供你選擇,我就最愛食芝麻豆腐花,另外他還有黃糖,薑汁,花奶,任你落,所以真係好正,另外佢仲有即磨芝麻糊,比你買,都只是買$7,我都有試過,芝麻味好重,希望多點人支持,可以繼續落去。
  • 芝麻糊豆腐花
2019-09-13 89 浏览
荃灣路過見有十多人排隊,嘩、所有雙併都是$3。有紅豆、綠豆、意米、黑芝麻糊加白色豆腐花。即黑白配,超值抵食,我一連食左兩碗。豆腐花很滑,很有豆味、芝麻炒香之後才磨,真是很香。
黑芝麻糊加豆腐花
黑芝麻糊加豆腐花
2019-09-05 56 浏览
黎到荃灣,雖然好多野食,但點都唔會漏左行呢條食街,點都會黎醫醫肚先安樂豆腐花的競爭,$3真係抵絕全城!薏米白果豆腐花好鍾意薏米同白果都好有口感,又唔會太甜,因為之前食過太多間都係甜都漏既,真係唔想放入口,但呢間唔會漏,食多幾碗都得!同埋豆腐花真係特別滑,即使有其他選擇都係會揀呢間~綠豆豆腐花綠豆比起薏米白果就無咩好特別,但都係正正常常,不過最緊要係個豆腐花底好就掂哂啦!大大碗先至$3咋!所以黎親荃灣必食呀真係

豆腐花的競爭,$3真係抵絕全城!

薏米白果豆腐花

同埋豆腐花真係特別滑,即使有其他選擇都係會揀呢間~

綠豆豆腐花

大大碗先至$3咋!所以黎親荃灣必食呀真係

2019-08-28 61 浏览
今日去食豆腐花啦!香港的豆腐花店有好多!好多都好好食!都是自家製!又香又滑,豆香濃郁!加上黃糖和薑糖水,有小小沙沙的口感一點都不單調!價錢又平幾蚊就有一碗。站在街邊食另有一番風味!👍🏻😘😘
今日去食豆腐花啦!
香港的豆腐花店有好多!
好多都好好食!都是自家製!
價錢又平幾蚊就有一碗。站在街邊食另有一番風味!👍🏻😘😘
2019-08-25 61 浏览
贊和豆品📍荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A鋪黎開荃灣緊係要試下$3一碗既豆腐花啦!薏米白果豆腐花$3雖然天氣好熱,但我堅持叫咗碗熱既,因為熱既豆腐花十分滑,配埋薏米白果,就算唔加糖都可以😋不過如果鍾意食甜啲既話,可以加少少蜜糖。綠豆沙豆腐花$3呢碗我地叫咗凍既,綠豆沙唔錯,係煲到起沙既,但豆花凍咗就會鞋啲,無咁滑總括黎講,熱豆花比凍豆花滑,但豆味唔重,不過$3一碗就已經可以謝物超所值,黎開荃灣呢頭,不防試一試👍
贊和豆品
📍荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A鋪

黎開荃灣緊係要試下$3一碗既豆腐花啦!

薏米白果豆腐花$3

綠豆沙豆腐花$3

2019-08-22 51 浏览
呢間小店已經好多年,我每次黎荃灣都一定會食佢,事關佢好近港鐵站,可以話係必經之路,而且佢既價錢一向都好街坊價,估唔到佢愈做愈平,以前五六蚊碗已經覺得好抵食,宜家就連雙拼豆腐花都只係3蚊,真係唔知佢要賣幾多碗先賺夠。 好在一直都唔少捧場客,人流不斷,店員面對咁多人,做唔停手但係都好有笑容,而且唔該前唔該後,超有禮貌,搞到只係俾3蚊既我都唔好意思,點都要寫返佢食評讚賞下。比起隔離果間我會推介呢間好多,雖然兩間味道差唔多,但呢間態度親切,真係加分勁多!!黑芝麻味道濃郁,配上豆腐花,食得健康又好味!難得佢仍然堅持用陶瓷碗同湯匙,夠哂環保,呢間老店,絕對值得支持,係真誠既香港味道!

黑芝麻味道濃郁,配上豆腐花,食得健康又好味!

2019-08-11
下午茶
2019-08-17 47 浏览
已經唔係第一次幫襯贊和,以前未打減價戰時,$5 碗已經唔算貴了,依家直頭只賣 $3 碗,混料都一樣係 $3 碗。以今時今日香港既物價黎講,$3 真係去便利店買水都買唔到,依家 $3 仲要有優質既豆腐花食。真係抵到喊出黎。我多數都係食芝麻糊豆腐花 / 紅豆沙豆腐花。前者既芝麻味勁香濃,滑滑地,甜度適中,後者既陳皮味同埋紅豆味都好出。本身豆腐花份量唔算小,好足料,同我以前正價食既份量都係一樣。如果唔鍾意食豆腐花,仲可以單點芝麻糊 / 紅豆沙 / 綠豆沙!絕對係平價健康小食之選!
已經唔係第一次幫襯贊和,
以前未打減價戰時,$5 碗已經唔算貴了,
依家直頭只賣 $3 碗,
混料都一樣係 $3 碗。
以今時今日香港既物價黎講,
$3 真係去便利店買水都買唔到,
依家 $3 仲要有優質既豆腐花食。
真係抵到喊出黎。

我多數都係食芝麻糊豆腐花 / 紅豆沙豆腐花。
前者既芝麻味勁香濃,滑滑地,甜度適中,
後者既陳皮味同埋紅豆味都好出。
本身豆腐花份量唔算小,好足料,
同我以前正價食既份量都係一樣。
如果唔鍾意食豆腐花,
仲可以單點芝麻糊 / 紅豆沙 / 綠豆沙!

絕對係平價健康小食之選!
2019-07-23 102 浏览
和朋友在荃灣路德圍食完晚飯, 最適合就是去食一碗豆腐花作結。在今時今日百物騰貴的香港,3元,沒錯是3元,竟然可以買到一碗豆腐花,而且滑滑的,每一口都是店家的心機。今次我沒有點這裏的名物豆腐花, 而是點了黑芝麻糊,只需 6元一碗,非常優惠。 滿滿的一碗芝麻糊, 偏甜, 口感綿滑, 黑芝麻味雖沒有非常突出,但以這個價錢來說絕對是合格有餘, 難怪店外長時間都在排長龍。朋友點的一碗薏米白果豆腐花,也是我很喜歡的, 薏米和白果都被煲成黏黏的糊狀,清甜滋潤。甜品質量優質又好味道, 實在是荃灣居民之福。

在今時今日百物騰貴的香港,3元,
  • 黑芝麻糊