2012-10-16 33 浏览
經過廟街,見有個好熱心的人係到派傳單,原來係間甜品店,於是過去睇吓,見啲甜品真係好特別,就同朋友們入去試下啦,我點了招牌香蕉味的火焰雪山,女友就叫咗心太軟,朋友叫左好立克冰, 等了十分鐘,火焰雪山就出來了,店員很有禮貌和專業地淋上點了火的香蕉酒,陣陣酒香,未食已覺得很有趣,可惜火很快就無左,講到味道,好香蕉酒味,蛋白忌廉亦好滑,又不太甜,裏面個雪糕好滑好好味,原來係用DreyerO既,難怪咁好味。個心太軟真係超正,好重朱古力味仲超流心,一切用開原朱古力醬係咁流,好有驚喜,朋友個好立克冰亦很有特色, 唔似綿綿冰, 亦不似沙冰, 但好重好立克味, 亦幾滑, 上面個雪糕係Dreyers 曲奇雪糕, 好match 個好立克冰. 講真, 這間甜品店價錢雖不便直,但真係超值,無唸過油麻地都有D咁高質素的甜品店。如果裝修好D會更好. ^^

2012-10-15
庆祝纪念
纪念日
  • 好立克冰
2012-10-14 10 浏览
以經忘了第幾次嚟貴花甜,但真係每次嚟都有驚喜。最近見佢地又出咗DHalloween 甜品,今日試左個鬼眼世界同鬼眼獨台。 先講個鬼眼世界,做型真係好得,好多小眼球伴住一個大眼球,味道估唔到咁好味,眼球仔係奶凍做,好滑,好重奶味,大眼球係,雪糕,最正係D士多啤梨忌廉汁,酸酸甜甜,整個組合好好味。 而個鬼眼獨台,其實係一個Mousse蛋糕,造型一般,味道不太甜,帶有少少燈酒味,都幾淸新,可惜同鬼眼世界比真係被比下去,哈!!!

2012-10-10
  • 火焰雪山
次次行過呢度都總會有個人行黎派單張...咁arm同d fd去完廟街食飯..諗住行過去mk搵甜品..咁arm見到呢度即刻望望食評..見可能試得過...即刻入去坐低先!一坐低...就有位哥哥仔係度唔停口講野sell我地食雪山..本來都冇野既你煩d...但佢話:::女仕們就最arm食啦....(下刪唔知幾多字)...#&(#$!(%.高熱量,,,嘩! 一聽完同d fd嚇到呆左...乜原來高熱量都係一個selling point..?由於之前個餐有d飽.我地志在搵個地方食甜品慢慢傾下計...所以揀左幾個普通既甜品..(餐牌上有$30內的普通甜品)點知叫完..個waiter就俾面色我地睇...問我個叫楊枝甘露既fd不如試下加個雪糕既版本..仲話每人最低消費$30.我即刻諗::係咩?個餐牌冇寫囉..不過算數咪叫多個西瓜沙冰囉點知再落單既時候..個哥哥仔又叫我個叫楊枝甘露既fd不如試下加個雪糕既版本..我真係即刻火到上心口...你自己點追qouta你既事!但有冇必要同一樣野問幾次(其實我地諗緊食咩時佢已經不停sell有雪糕既食品)仲要人食夠30蚊?咁你唔好出20幾蚊個d甜品啦!!!呢刻我個心已經bl
次次行過呢度都總會有個人行黎派單張...
咁arm同d fd去完廟街食飯..
諗住行過去mk搵甜品..
咁arm見到呢度即刻望望食評..
見可能試得過...即刻入去坐低先!

本來都冇野既你煩d...
嘩!
一聽完同d fd嚇到呆左...
乜原來高熱量都係一個selling point..?

由於之前個餐有d飽.
我地志在搵個地方食甜品慢慢傾下計...
所以揀左幾個普通既甜品..(餐牌上有$30內的普通甜品)
點知叫完..個waiter就俾面色我地睇...

問我個叫楊枝甘露既fd不如試下加個雪糕既版本..
仲話每人最低消費$30.

點知再落單既時候..
個哥哥仔又叫我個叫楊枝甘露既fd不如試下加個雪糕既版本..
我真係即刻火到上心口...

你自己點追qouta你既事!
仲要人食夠30蚊?咁你唔好出20幾蚊個d甜品啦!!!

呢刻我個心已經blacklist左呢間野!

由於個fd想睇雪山著火但又高熱量.
我就同佢share一個細既橙酒雪山..$44
影完張相2秒後佢倒哂d酒就熜哂火.....好流
d 蛋白cream太厚.
而且真係食唔出有俾火燒過既味同感覺.
連橙酒味都冇......
入面舊雪糕cake幾好食既..
但真係好細舊囉..值唔值$44真係見人見智啦!

另外楊枝甘露朋友話得個甜字.
北海道奶凍就普通到爆連奶味都冇.

西瓜沙冰夠凍夠西瓜味既...

但真係點都blacklist佢...
咁既追qouta服務態度真係太好...
而且份甜品又細過人..
生意難做都唔係咁架!!!
2012-10-06
$35 (宵夜)
2012-08-24 16 浏览
偶然經過油麻地, 看見有人派發這甜品店的傳單,反正有多餘時間所以就來試試看,如果沒有派傳單的話, 其實這個位置不易發現到的冰露系列賣相不錯的冰露, 有一球"D"字雪糕在上面味道方面我覺得不過不失, 未有深刻印象, 而且有點快溶, 不快點吃完很快變水汪汪另外又試了有酒的成份心太軟, 也是配一球"D"雪糕的,心太軟有做到很好的流心效果, 朱古力漿內混有酒的味道, 這樣配搭也不錯呢感受到店主用心的態度, 為了心太軟是會再來光顧的!
偶然經過油麻地, 看見有人派發這甜品店的傳單,
反正有多餘時間所以就來試試看,
如果沒有派傳單的話, 其實這個位置不易發現到的

冰露系列
好立克冰露
賣相不錯的冰露, 有一球"D"字雪糕在上面
酒心心太軟
另外又試了有酒的成份心太軟, 也是配一球"D"雪糕的,

感受到店主用心的態度, 為了心太軟是會再來光顧的!
2012-08-23
酒心心太軟
  • 心太軟
今天其實都是我返早的日子, 不過今天有工事在身,我上司提早了我1小時就離開公司在2:30pm, 當然不是補鐘收工, 因為我要幫公司在旺角取貨之後送返公司, 其實是父親節贈送給爸爸的客人贈品,好辛苦找到目的地後, 原來4時才開門, 那麼我就打電話返公司回報, 為了等那批發公司開門, 我上司介紹我一間甜品店食火焰雪山, 而且他還請了我食此餐下午茶, 那麼真是很多謝他他介紹此店就是在油麻地貴花甜糖水甜品專門店, 今次都是第一次來到而且是獨個兒食甜品, 門外已經有一位職員正在拉客, 他真是好熱試, 幸好我都是主動入座, 不用向我介紹甜品, 聽聞火焰雪山是本店的招牌甜品, 得我同事的介紹, 所以我今天的目標都是火焰雪山侍應們都好熱誠地介紹本店的甜品, 更極力推介我享用下午茶set , 下午茶set 的選擇都真是不少, 真是眼花撩亂, 而且好多甜品都真是好吸引, 而且甜品更包括一杯英式紅茶或者是瑞士咖啡, 價錢方面大約$44-$52,款式都好多選擇, 除了火焰雪山之外, 不少人都喜歡食的的心太軟, 麵包布甸, bailey's甜酒的souffle,蘋果crumble都有得食....火焰薄荷朱古力
好喜歡綠色的椅子, 給人有一個好sharp 的感覺
地方更是一般簡約裝潢

下午茶的甜品更包括一杯coffee 或茶, 而且選擇都不少
彩色的menu更是將甜品造成結構圖讓客人更容易去了解
保證是以上品牌製成食品,令食客更是充滿信心
火焰薄荷朱古力雪山-----等了大約10分鐘, 燒好了的火焰雪山終於送過來, 上枱時, 店員更是將燒著了的橙酒淋落個雪山上, 讓60度的君度橙酒的香味揮發, 可是藍色的火焰不是好明顯而且好快就熄滅了, 有點不爽, 接著我更是好奇地切開一半, 看下雪山是否跟menu上的圖案一樣?!外觀真是吸引好像一座雪山, 除了橙酒之外, 可分成四層,視覺上的層次感已經好吸引而且分明, 頂層是蛋白忌廉,內裡有些可可脆米,最吸引我的是涼快入心的薄荷朱古力Dreyer雪糕及最底是朱古力蛋糕,旁邊更有一些puff,不過puff不是好特別而且好腍不脆, puff 蘸上雪糕都是別有風味, 橙酒的味道不是好濃,味的份量較輕, 第一口的蛋白給人一種軟綿綿香滑帶點少許實淨的感覺, 薄荷的dreyer 雪糕更是涼透入心, 味道都好清新, 加上脆口的可可脆米更是增加香甜脆口的口感,最底層的朱古力的蛋糕的朱古力味不是好濃,面層的朱古力汁算是彌補不足, 火焰雪山是令人最經典一口熱及一口凍的效果, 特出了冰火交集融合的口感真是太妙, 食落更是暖暖地, 而且不會太甜膩
火焰薄荷朱古力雪山$50配瑞士咖啡(下午茶set)
用了60度的cointreau 可是火焰太弱而且好快熄了
分成四層,蛋白忌廉, 可可脆米,薄荷朱古力的Dreyer雪糕及最底是朱古力蛋糕,旁邊更有一些puff
下午茶包了一杯coffee 或茶, 我選擇了一杯提神coffee, 瑞士咖啡的味道不俗可是不是好夠熱, 咖啡的香味都算是芳香撲鼻, 不過真是要趁熱飲, 莫令失去咖啡原有的香味, 入口不會好苦澀, 小口呷了一啖咖啡, 在口腔內享受咖啡的香味, 而且餘韻仍在, 水準算是不俗
瑞士咖啡, 咖啡的味道不俗可是不是好夠熱
服務都好熱情而且都好主動有禮, 而且更好努力推介了一些甜品給我, 給了一種好warm的感覺, 最令人感到不爽是燈光太暗, 想看些書本都會令人太費神地去看,令眼睛不是太舒適, 此點真是望店主體恤一番, 地方更是一般簡約裝潢, 有番些花盤之類的小擺設會更給人一個舒適寫意的環境,店內更提供免費wi-fi, 更讓我上網relax一番, 在熱鬧都市中都可以好悠閒地享受一下歡樂時光的tea time
不過我不喜歡環境太暗
位於油麻地的貴花甜都好容易找到
题外话/补充资料: 最低消費是$20
2012-06-16
用了60度的cointreau 可是火焰太弱而且好快熄了
火焰薄荷朱古力雪山$50配瑞士咖啡(下午茶set)
地方更是一般簡約裝潢
保證是以上品牌製成食品,令食客更是充滿信心
不過我不喜歡環境太暗
好喜歡綠色的椅子, 給人有一個好sharp 的感覺
彩色的menu更是將甜品造成結構圖讓客人更容易去了解
下午茶的甜品更包括一杯coffee 或茶, 而且選擇都不少
位於油麻地的貴花甜都好容易找到
2012-08-06 24 浏览
同老公最愛黎呢度食甜品除左呢樹D 甜品真係好好食, 而且定期會應節做新款甜品入面做 D STAFF 仲好NICE, 會好細心同你介紹入面既甜品 而入面整甜品既師傅你FEEL到佢有HEART老公仍然叫番佢至愛 " 心太軟" 最記得有一次我叫左個心太軟, 知STAFF攞住個奶冬出黎同我講話唔好意思, 呢個係俾你食住先, 因為你個心太軟穿左我地要整過, 仲要SAT 哂 SORRY 話對唔住.. 佢既服務態度我俾一百分...今次仍然都係叫番我既至愛 原味梳乎厘

老公仍然叫番佢至愛 " 心太軟"

佢既服務態度我俾一百分...

今次仍然都係叫番我既至愛 原味梳乎厘
2012-07-06 37 浏览
昨晚和朋友看完戲又去貴花甜食甜品,每人叫一樣招牌甜品 share 食。由於近期有雜誌介紹,所以首先點了雪糕好立克冰露。好立克味的冰露味道香濃而且質地比 Starbucks 的 frappuccino 更加濃稠香滑,配上 Dreyers 雲呢拿味雪糕絕對是透心涼的夏日首選。香蕉火焰雪山是我朋友的最愛,今次又再 encore。看見 waiter 點火淋酒上面,未食已經先興奮。最後上枱的是招牌朱古力心太軟,用叉切開那一刻裡面的朱古力漿就馬上湧出來了。剛焗起的朱古力蛋糕配上熱辣辣的朱古力漿和冰涷的雪糕一起吃,一冷一熱充滿朱古力的口感令人欲罷不能 雖然要等 15 至 20 分鐘先有位,不過吃到色、香、味都咁令人心花怒放的甜品,等一下都是值得的

雪糕好立克冰露
香蕉火焰雪山
朱古力心太軟

$42 (宵夜)
雪糕好立克冰露
香蕉火焰雪山
朱古力心太軟
2012-05-29 9 浏览
與友人shopping完, 女人除左喜歡shopping, 其次都可以話係甜品.二隻甜品怪決定坐車來此店食埋個甜品先收手.友人叫左她之愛心太軟配雪糕, 我就叫左個baileys酒梳乎里心太軟焗得岩岩好, 用匙一壓朱古力醬慢慢流出配上旁邊既冰凍雪糕一黑一白一凍一熱, 唔怪之得友人每次來都只叫這個.至於baileys梳乎里同樣出色, 估唔到酒同梳乎里都係一個好配搭, 每一啖都帶出淡淡既酒香, 而且焗出來既蛋白甜適中, 這個甜品值得一試.每人食完自己至愛既甜品加手上既戰利品, 生活應該係咁過至開心.

二隻甜品怪決定坐車來此店食埋個甜品先收手.

2012-05-13 13 浏览
很少來 YMT 這邊搵食, 偶然間見到呢間好多好評的甜品店, 就同老公嚟試試叫了薄荷朱古力火焰雪山, 好滿意!開心的放火之後, 又唔食燒得太燶至苦,蛋白層有甜味, 唔似有D 舖頭整到有腥腥的蛋味, 冇諗過咁好食~入面有薄荷雪糕同朱古力蛋糕, 雪糕好好味呀, 如果蛋糕是烘一烘熱才上碟, 一定更加正!係個 puff 有D 唔三唔四...... 唔夠脆仲要係又林又冇乜味........另外叫了 Apple Crumble, 哈, 其實都幾漏同幾滯呀, 因為上層落咗好多牛油不過蘋果餡唔會好甜, 正合口味, 配朱古力雪糕食, 一冷一熱, 正呀~服務員好專業又好落力介紹, 抵讚~

叫了薄荷朱古力火焰雪山, 好滿意!
開心的放火之後, 又唔食燒得太燶至苦,
服務員好專業又好落力介紹, 抵讚~
$45 (宵夜)
2012-04-23 31 浏览
上星期五先至去完,今個星期五又再黎捧場,皆因朋友好想食薄荷朱古力冰露!由於日頭落勁大雨,唔係咁多人出街,所以星期五晚黎食甜品都唔駛等位~紅豆抹茶冰露︰雪糕好好味,同抹茶、紅豆味道好夾,D冰勁凍,超過癮! 另一款叫左咖啡芝士凍餅,賣相冇咁吸引,朋友覺得普通D,因為咖啡唔係佢favourite~我就覺得幾好食,不過個凍餅蛋糕部分較多,如果可以加D mousse,咁口感會滑D之餘,口感都會豐富D~食食下又越來越多人㕸!下次會再來試新野!

紅豆抹茶冰露配香草Dreyer's雪糕
咖啡芝士凍餅配曲奇Dreyer's雪糕
咖啡芝士凍餅

食食下又越來越多人㕸!
keep住有人入黎幫襯
下次會再來試新野!

2012-04-20
咖啡芝士凍餅配曲奇Dreyer's雪糕
咖啡芝士凍餅
紅豆抹茶冰露配香草Dreyer's雪糕
keep住有人入黎幫襯
2012-04-19 24 浏览
朋友成日話呢間甜品好食, 果日放左工就去TEA去到唔洗等位, 睇左一陣MENU同朋友推介, 就叫左個薄荷朱古力火焰雪山SET包1杯英式紅茶等左2分鐘到就有得食啦, 岩岩拎起左枝叉想食時, 個WAITER黎落酒點火太為食, 差D唔記得左人地未落酒點火就食有4粒PUFF, 2粒黑色同2粒普通一樣味, 無朱古力味, 但都算軟, 唔會實的的雪山食落微甜, 感覺LIGHT D, 我鐘意 加埋薄荷朱古力雪糕, 好醒神清新, 而且雪糕入面的朱古力碎, 令口感更豐富朱古力蛋糕底唔會好干, 雖然無咩朱古力味, 但都收貸單點唔記得46定48蚊, TEA SET包英式紅茶/咖啡就50蚊, 轉其他野飲另加錢價錢都唔平, 好彩朋友有VIP卡, 9折, 45蚊落樓
朋友成日話呢間甜品好食, 果日放左工就去TEA

太為食, 差D唔記得左人地未落酒點火就食

雪山食落微甜, 感覺LIGHT D, 我鐘意

朱古力蛋糕底唔會好干, 雖然無咩朱古力味, 但都收貸

價錢都唔平, 好彩朋友有VIP卡, 9折, 45蚊落樓
薄荷朱古力火焰雪山
2012-04-14
薄荷朱古力火焰雪山
2012-04-14 37 浏览
光顧過貴花甜很多次了,每次都必定會叫火焰雪山,由於同行友人不太習慣有酒味的甜品,所以這次選擇了用香蕉酒製作的一款,順道試試新款式︰香蕉酒的味道不及橙酒濃烈,內裡有朱古力味雪糕和抹茶蛋糕,吃上去比之前吃過的其他火焰雪山要甜,不過還算不錯!朋友想吃light一點的甜品,所以叫了意式涼粉奶露,我覺得不錯,不太凍得太要緊,也不會死甜,奶露很易入口,不會太飽滯。不過朋友覺得紅豆偏甜,如果淡一點點會較好。吃過甜品,店員主動詢問是否需要白開水,也邀請朋友填寫意見並送上九折卡,服務和感覺不錯。不過以往經常見到的“疑似老闆”不見了縱影,後來收到宣傳單張說店家即將開設新Cafe店,可能老闆忙於在新店籌備打點吧?兩道甜品加起來$82,因為有九折卡,所以結帳只需要$74,如果沒有VIP卡就會覺得太貴了!
香蕉焦糖火焰雪山
意式紅豆抹茶涼粉奶露

2012-04-13
$37 (宵夜)
意式紅豆抹茶涼粉奶露
香蕉焦糖火焰雪山
2012-04-11 17 浏览
今日天氣勁熱,就唸起去貴花甜食冰,本想食番好立克冰,點炬地又出左新野,就叫左伛地垃。我叫左個紅豆香芋冰,芋頭味香濃,配埋大大粒十勝紅豆,和香脆蜜糖星星,這個組合創新但出奇地甲。好好味。朋友個黑糖冰也很特別,很清新,很好味,最鐘意炬D迷理黑糖布丁粒,簡直係神來之筆。整體來講,讵地保持超高水準。希望伛地可繼绩保持,我地亦会纪繼績支持
雪糕香芋冰露
電雪糕黑糖冰露

2012-04-09
$40 (宵夜)
庆祝纪念
纪念日
雪糕香芋冰露
電雪糕黑糖冰露
  • 冰露
2012-04-06 4 浏览
昨晚同條女食完飯, 去Open Rice Search下油麻地有咩甜品鋪。見到貴花甜評分幾高下, D人又話心太軟同火焰雪山雪糕唔錯, 所以同條女去試下。我點左火焰雪山雪糕,佢地用朱古力加一點酒係上面, 出來時仲有火係到, 個賣相同份量好OK. 食落去都幾正, 有一D酒香, 混埋雪糕和朱古力. 最仲要的是不會太甜, 味道夾得O岩O岩好. 極力推薦.女友點心太軟, 份量一樣都係幾多. 佢話好好味. 一次試下先.我兩人約消費100左右, 甜品味道可以拍得上酒店. 都幾扺下.

2012-04-05
2012-04-05 46 浏览
4人飯後又去左食甜品,唔去食邊間好之下又去左貴花甜了,夜晚去食果然係好多人,d位擺到出面,記得佢上次既火熖雪山雪糕都唔錯,於是今次又食了,有3款唔同既雪糕揀,要左薄荷朱古力~!最like就係佢喱一幕,倒橙酒加火燒,成個火山呀~~~!特級酒香火焰雪山雪糕,入口軟綿又香橙酒味,加上入面係薄荷朱古力雪糕特別透心涼感覺好正,底層係朱古力蛋糕,口感鬆軟,幾好味,d泡芙因為沾上橙酒,食落都幾勁橙酒味,好正呀~!醉人酒心朱古力心太軟,我地成班都係心太軟FANS呀,SO必食~!喱款心太軟有少少唔同,加入左白蘭地,食落有濃郁既朱古力之餘亦有少少酒味,唔錯,配上雪糕一冷一熱既口感好正~!食左濃郁既心太軟之後,又食返D解渴既甜點,芒果冰,味道清甜,加上有爆珠等配料有D咬口唔錯,芒果都幾甜果下正~!喱間都幾多酒味既甜品,款式都幾多,唔錯呀~!
最like就係佢喱一幕,倒橙酒加火燒,成個火山呀~~~!
喱間都幾多酒味既甜品,款式都幾多,唔錯呀~!

2012-04-05