2009-05-13 13 浏览
買左波霸奶茶,微甜同少冰之不過係10蚊,真係幾平.不過味道就普普通通,甜度就岩岩好d珍珠又幾好咬口,都算係咁不過d姐姐唔係好識答問題,我買完之後買佢大慨幾時有得攞,佢叫我等叫number,我再問大慨幾時有得攞佢又話唔係好耐我就唯有轉一轉問題,問:即係大慨幾多分鐘佢先答我幾分鐘........,真係俾佢吹脤= =
買左波霸奶茶,微甜同少冰
之不過係10蚊,真係幾平.
不過味道就普普通通,甜度就岩岩好
d珍珠又幾好咬口,
都算係咁

不過d姐姐唔係好識答問題,
我買完之後買佢大慨幾時有得攞,
佢叫我等叫number,
我再問大慨幾時有得攞
佢又話唔係好耐
我就唯有轉一轉問題,問:即係大慨幾多分鐘
佢先答我幾分鐘
........,真係俾佢吹脤= =
2009-05-13
2009-05-12 10 浏览
奶蓋青茶($12)(等左約十分鐘)我本身唔飲奶茶,但都覺得好好飲wor!d茶好好飲,d奶好濃勁甜!我已經order半糖,但溝埋都係勁甜wor!!!我好懷疑係唔係半糖,因為真係太甜!但除了甜左d外,整體都好正!但要留意,飲晒成杯真係好飽ga!!!
奶蓋青茶($12)

(等左約十分鐘)
我本身唔飲奶茶,但都覺得好好飲wor!
我好懷疑係唔係半糖,因為真係太甜!

2009-05-09
2009-05-10 14 浏览
由於太喜歡台灣統一的奶綠, 就像一盒盒鮮奶一樣的。但總沒有可能常常喝到台灣買回來的統一奶綠。經過貢茶, 有時間便試一試這裡的奶香綠茶, 原因只是因為太想念統一奶綠, 想在貢茶挑一個差不多名字的, 結果點了奶香綠茶, 原以為會有一點點綠的, 誰知整杯都是奶茶色的, 不過喝下去很有綠茶味, 很好喝!! 不會像奶茶一樣喝到很飽, 也不像普通綠茶的平淡味道, 真的不錯~~下次可以試試加珍珠會如何~~這家店愈來愈好生意了, 它初開時, 買過一次, 等6,7分鐘左右, 這次來要等15分鐘以上了, 不過這家算是全旺角同類飲品最好的一家。
2009-05-08
  • 奶香綠茶
2009-05-09
之前一直是輕鬆飲的忠實FANS,可惜人龍越來越長之餘那位肥哥哥的手腳速度並沒有明顯加快,次次都等成十幾二十分鐘。貢茶開左之後,有幾次經過都想試,但礙於選擇較少,都是返回輕鬆飲的懷抱。直至有一次又趕時間但又想飲杯野,就的起心干試一試貢茶!叫了一杯珍珠奶茶半糖少冰,不消三分鐘就有得飲。一啖入口果然有驚喜!茶味香濃,甜度適中,而且珍珠很Q。相比之下絕對比輕鬆飲出色,而且又唔使等咁耐。之後,見奶蓋系列好評如潮,總得試試!由於蓋上有膠紙貼住,所以沒有依指引打開蓋來飲,直接攪勻就飲。奶蓋紅茶的茶味比珍珠奶茶的更濃,入口更滑,更適合我這種愛濃茶的口味!一直覺得香港飲到的台式奶茶總較台灣當地飲到的為淡,可能因為舖租貴要落少點茶葉來減低成本吧!貢茶算是云云平價飲品店中最能達到我這方面的要求。我的結論是,如愛經常轉換口味而又唔怕等的人較適合輕鬆飲,愛濃茶的就選貢茶吧!

$10 (其他)
  • 珍珠奶茶、奶蓋紅茶
2009-05-09 6 浏览
奶蓋紅茶 - 正常冰正常甜上次梨買5知咩野好飲只係試左珍珠奶茶,,,見佢走勢咁勁先發覺原來招牌係奶蓋,,,$12蚊大大杯,,個杯又夠硬淨,,抵讚,,,等左10分鐘都無,,但係講緊成20-30人等緊,,,-夠凍-奶蓋成寸厚-飲管獨立包裝夠衛生先試純紅茶,,入口香甜,,未攪混個奶蓋會偏甜,,,但一飲就知係靚紅茶,,,正佢個杯蓋面有教你點試真個奶蓋既方法,,,飲走幾啖夠位攪混個奶蓋啦,,,試左半個奶蓋先,,無咁甜但都未有大變化,,,完全攪混啦,,有少少鹹味口感多左幾層,,,已經5會太甜啦,,但就飲5到紅茶味啦,,,鍾意紅茶既朋友叫淨紅茶80%甜岩哂,,,
奶蓋紅茶 - 正常冰正常甜

上次梨買5知咩野好飲只係試左珍珠奶茶,,,
見佢走勢咁勁先發覺原來招牌係奶蓋,,,

$12蚊大大杯,,個杯又夠硬淨,,抵讚,,,
等左10分鐘都無,,但係講緊成20-30人等緊,,,

-夠凍
-奶蓋成寸厚
-飲管獨立包裝夠衛生

先試純紅茶,,入口香甜,,未攪混個奶蓋會偏甜,,,
但一飲就知係靚紅茶,,,正
佢個杯蓋面有教你點試真個奶蓋既方法,,,

飲走幾啖夠位攪混個奶蓋啦,,,
試左半個奶蓋先,,無咁甜但都未有大變化,,,

完全攪混啦,,有少少鹹味口感多左幾層,,,
已經5會太甜啦,,但就飲5到紅茶味啦,,,
鍾意紅茶既朋友叫淨紅茶80%甜岩哂,,,
  • 奶蓋
(非会员)
總共飲左2次 呢間的珍珠奶茶第一次 飲杯間ok 有茶味 有奶味 茶味重的 幾好飲第二次;都係去飲 珍珠奶茶 杯野就好似奶水 沒茶味 奶味都唔重 !!整體來講 keep唔住的質數 第次杯野都唔一樣 試過都唔會再返來下次都係去飲comebuy 質數平穩
總共飲左2次 呢間的珍珠奶茶

第一次 飲杯間ok 有茶味 有奶味 茶味重的 幾好飲

下次都係去飲comebuy 質數平穩
2009-05-08 15 浏览
今日係第2次飲 GONG CHA,,上次飲晶球綠茶,,OK,,但絕對5係突出,,今次飲珍珠奶茶,,但係5知點解,,D奶茶係完全冇茶味,,淨係豆奶味LO,,5係講笑,,真係5好飲,,我5係要珍珠豆奶WO,,仲有,,D珍珠5彈GE,,淋PATPAT,,同埋冇味,,1句講晒,,好失望+ 5好飲,,
今日係第2次飲 GONG CHA,,
1句講晒,,好失望+ 5好飲,,
2009-05-08
  • 淨綠茶
2009-05-07 8 浏览
岩岩過去既星期日...據說mongkok輕鬆飲附近開左間新既珍珠奶茶鋪頭-貢茶,一直堅持飲輕鬆飲既我見到2間鋪頭一樣咁多人排隊,都決定去試試新鋪頭啦..睇下味道如何排隊等左都幾耐下..喊左杯珍珠奶茶少冰,50%糖,飲第一口已經失望,甜度ok,但唔夠奶味,又唔夠茶味,珍珠係彈牙,但亦都係完全冇任何味道,係就係好大杯,不過向來幾大杯都堅持飲曬既我,飲左2/3就放棄左,飽到上心口,但係味覺得唔到滿足,唉!都係幫襯番輕鬆飲喇下次...
岩岩過去既星期日...

據說mongkok輕鬆飲附近開左間新既珍珠奶茶鋪頭-貢茶,
一直堅持飲輕鬆飲既我見到2間鋪頭一樣咁多人排隊,
都決定去試試新鋪頭啦..睇下味道如何

排隊等左都幾耐下..
喊左杯珍珠奶茶少冰,50%糖,
飲第一口已經失望,
飽到上心口,但係味覺得唔到滿足,唉!

都係幫襯番輕鬆飲喇下次...
2009-05-07 7 浏览
貢茶真係愈泥愈旺!其實我之前買完輕鬆飲都有經過~但見到人流唔多,冇咩信心所以冇去光顧~E+見咁多人幫襯,,我都唔執輸買番兩杯先!我好特別唔選擇佢地d招牌奶蓋貢茶~選擇左d純茶飲,睇下有冇茶味~要左杯寒天晶球綠茶$10 和阿里山青茶 $8 (冇糖)寒天晶球綠茶有好多寒天晶球,,大大條~質感QQ的,,但冇咩味道!綠茶OK,,但唔係幾濃~~杯野D寒天晶球太多,我覺得綠茶應該要再多番D!!至於杯阿里山青茶就唔錯,,好有茶味!會再泥飲下其他款式~

貢茶真係愈泥愈旺!
其實我之前買完輕鬆飲都有經過~
但見到人流唔多,冇咩信心所以冇去光顧~
E+見咁多人幫襯,,我都唔執輸買番兩杯先!

我好特別唔選擇佢地d招牌奶蓋貢茶~
選擇左d純茶飲,睇下有冇茶味~
要左杯寒天晶球綠茶$10 和阿里山青茶 $8 (冇糖)

寒天晶球綠茶有好多寒天晶球,,大大條~
質感QQ的,,但冇咩味道!
綠茶OK,,但唔係幾濃~~
杯野D寒天晶球太多,我覺得綠茶應該要再多番D!!

至於杯阿里山青茶就唔錯,,好有茶味!

會再泥飲下其他款式~
太多寒天晶球既綠茶!
阿里山青茶唔錯!
2009-05-07 3 浏览
貢茶開張第1-2天左右,我已經試飲一次珍珠奶茶。記得那次的珍珠奶茶,茶味是清新,但不夠重味,奶味也不夠,可能是我平常吃得較濃,所以覺得整體很淡。那時已經決定,不會有下次。前天回來看食評,看到有不少好評,尤其奶蓋紅茶,於是決定再試一次。與男友排隊,買了一杯奶蓋紅茶,盛惠12大元。第一口喝,一樣失望,我是連同奶和茶喝進口,但味道沒有特別好,光喝那些奶泡,是很好喝,但茶味就顯得很淡了。之後把它攪和來喝,像是溶了冰的奶茶,又淡又寡口。真的沒下次。但值得一讚,是茶味算清新,和排隊無須太長時間。如果平常是吃濃味的人,我想不太適合喝它的東西了。
貢茶開張第1-2天左右,我已經試飲一次珍珠奶茶。

記得那次的珍珠奶茶,茶味是清新,但不夠重味,奶味也不夠,
可能是我平常吃得較濃,所以覺得整體很淡。
那時已經決定,不會有下次。

前天回來看食評,看到有不少好評,尤其奶蓋紅茶,
於是決定再試一次。

與男友排隊,買了一杯奶蓋紅茶,盛惠12大元。
光喝那些奶泡,是很好喝,但茶味就顯得很淡了。
之後把它攪和來喝,像是溶了冰的奶茶,又淡又寡口。

真的沒下次。

但值得一讚,是茶味算清新,和排隊無須太長時間。

如果平常是吃濃味的人,我想不太適合喝它的東西了。
2009-05-06
2009-05-06 3 浏览
台式珍珠奶茶既fans, 輕鬆開左之後我成日都幫襯, 不過因為佢既輪候時間實在越黎越長, 所以而家都少左好多機會幫襯. 前個排見到呢間新開既, 今日行過見佢唔駛等, 所以就試下新野睇下佢有得同輕鬆fight過. 叫左個最普通既珍珠奶茶, 正常冰, 半甜. 最鐘意台式珍珠奶茶係因為佢可以校甜度, 唔會好似其他街頭既珍珠奶茶咁, 好似飲緊糖開水咁. 話做緊新開既pomotion, 珍珠奶茶十蚊only. 仲要估唔到有咁大杯tim囉. 抵呀! 台灣既半甜係正常甜度, 但係呢到既全甜我估就係平時香港人飲慣既甜度, 所以我半甜就有d淡, 不過都ok. 奶茶既質地都幾滑, 重奶味. 好台灣style. 正常冰既冰量就比較少... 即係話~~~ 佢呢度既全甜多冰先係正常香港人飲開既珍珠奶茶. 係舖頭外面等既人明顯比輕鬆少好多.... 不過因為呢間既servic都快好多, 所以究竟兩間生意差幾多真係講唔埋, 不過睇黎珍珠奶茶舖係香港又有可做之日喇!!

2009-05-05 10 浏览
‧特登由尖沙咀去返旺角幫襯佢‧果然冇失望 !!!!‧比一般聲稱台灣食肆既珍珠奶茶更好味‧珍珠好彈牙,奶茶既味道都岩岩好‧最好既係有得揀多甜少甜多冰少冰‧十蚊杯飲完超飽肚,好抵‧雖然多人排隊買,但店員有禮貌,等飲品既時間唔需要太耐‧我會再幫襯
‧特登由尖沙咀去返旺角幫襯佢
‧果然冇失望 !!!!
‧比一般聲稱台灣食肆既珍珠奶茶更好味
‧珍珠好彈牙,奶茶既味道都岩岩好
‧最好既係有得揀多甜少甜多冰少冰
‧十蚊杯飲完超飽肚,好抵
‧雖然多人排隊買,但店員有禮貌,等飲品既時間唔需要太耐
‧我會再幫襯
2009-04-04
  • 珍珠奶茶
2009-05-05 14 浏览
中午肚餓又唔想去煮野食就同男朋友落旺角掃街貢茶係我近排最喜歡買野飲地方之一價一d都唔貴,十幾蚊就一杯飲到飽的飲品又唔洗點排隊,等又係咁耐,衛生~~~一定好過附近買野飲的地方!!!
中午肚餓又唔想去煮野食就同男朋友落旺角掃街
貢茶係我近排最喜歡買野飲地方之一

價一d都唔貴,十幾蚊就一杯飲到飽的飲品
又唔洗點排隊,等又係咁耐,衛生~~~

一定好過附近買野飲的地方!!!
2009-05-02
$20 (其他)
  • "波霸奶茶"
2009-05-04 8 浏览
哩排人氣咁旺,出開旺角食飯特登去買杯嚟飲,真係好多人排隊喎,排隊+等攞用咗兩三個字。雖然不斷有人排隊,但收銀果位(應該係老闆)仲好好禮貌,多謝前多謝後。要咗杯珍珠奶茶+奶蓋 半糖 ($15),好大杯,第一啖飲落去覺得好淡咁,但飲飲吓就ok喎,奶蓋其實係cream好滑,混埋奶茶一齊飲好好味,十蚊一杯咁大杯仲要好味,唔怪得咁多人排隊啦,好想再飲添
正~
正~
  • 珍珠奶茶+奶蓋
2009-05-03 5 浏览
早個多月放工經過, 見到佢新開張又唔算多人排隊, 諗住買杯嚟試吓. 因為唔知間舖得唔得, 所以我揀咗珍珠奶茶. 嘩! 一收到飲品, 即刻心諗咁大杯架!! 飲落味道都幾好, 唔錯, 珍珠夠彈口, 茶味夠濃, 家吓咁嘅環境, 十蚊有咁大杯而質素又唔差嘅街頭飲品, 算係咁啦!