2021-10-28 249 浏览
要搵一間經濟實惠,而且環境舒服,食客唔會太多太嘈雜,可以傾到計嘅餐廳真係唔易,而且仲要係旺角呢個就腳地點就更加難得!如果你係搵緊呢類餐廳,可以試下象屋!🔹自助餐食物:餐廳擺左大概十款泰式小食出黎,俾食客自己拎。當中比較出色嘅係青芒果沙律,夠哂爽脆同酸,食完夠哂開胃!其次就係啲炸物,咖哩角同春卷嘅外皮炸得夠脆,唔會有油膩嘅感覺,內裏嘅咖哩味同春卷嘅雜菜味都保持到,配埋泰式醬就夠哂泰味!🔹馬沙文牛咖喱飯:主菜方面就食咖哩牛肉飯(因為俾咖喱角開左個咖哩胃!),第一次食馬沙文咖啡,我覺得佢似串燒配嘅沙嗲醬,少少辣,花生/nuts 味嘅配合,幾特別。口味方面唔會太重/太濃味,適合大眾口味,但就無乜泰式風情,比較似馬拉風味,都值得一試!牛肉方面都炆得幾林同入味嘅,所以整體配合都好夾!㊙️ 咖哩角幾香口,如果撞正岩岩炸起,直頭會當主菜食!

㊙️ 咖哩角幾香口,如果撞正岩岩炸起,直頭會當主菜食!
沙律吧非常出色,炸物香脆唔油膩,沙律香辣惹味又新鮮,反而主菜非常差,由落單到上菜要半個鐘以上,而且色香味欠佳。值得一讚係服務態度好,戴住口罩都感受到笑容可掬,而且收碟手腳利落。*自助沙律吧炸春卷、魚糕、咖哩角、蝦片,非常脆卜卜,而且完全冇滲油。青木瓜沙律,爽脆香辣,但青木瓜味道淡,所以辣味為主。青芒果柚子沙律,青芒果爽脆且甜度低,柚子酸,醬汁係泰式酸辣醬,係沙律中辣度最高。粟米沙律,粟米冇晒水份,太乾,而且唔甜。沙律菜,新鮮,起碼有四至五種沙律菜,有三種泰式辣沙律醬,但冇牌仔所以唔知具體係咩。椰菜粉絲沙律,泰式香辣,辣度最低,有大塊椰菜,木耳絲紅蘿蔔絲,清新之餘冇草腥味。泰式去骨鳳爪,少少辣,十分惹味,而且去晒骨,啖啖軟骨脆卜卜,大推!特色海南雞飯配自製醬汁 $108擺盤有啲求其,雞皮甩皮甩骨,雞肉質感嚡,而且冇雞肉味。醬汁係普通薑蓉+辣醬+甜豉油撈埋一齊,白飯乾身又唔鬆軟。燒豬頸肉伴特式意粉 $128豬頸肉肉質過腍過油,冇焦香味,反而啲邊燒到燶晒黑晒。意粉質感過腍,調味係紅蔥油配炸紅蔥酥,味道非常淡,甚至冇味道,而且碟底好油,非常失望
自助沙律吧
炸春卷、魚糕、咖哩角、蝦片,非常脆卜卜,而且完全冇滲油。

青木瓜沙律,爽脆香辣,但青木瓜味道淡,所以辣味為主。
粟米沙律,粟米冇晒水份,太乾,而且唔甜。

特色海南雞飯配自製醬汁 $108
特色海南雞飯配自製醬汁

燒豬頸肉伴特式意粉 $128
燒豬頸肉伴特式意粉
2021-10-19
2021-10-09 422 浏览
哩間泰國菜係moko,位置非常方便,直對扶手電梯,非常好搵。餐廳裝修唔錯,空間闊落,我地今次6個人,位置都好鬆動。菜式方面就訪有嘅泰國菜都有,但其實我認為味道比較本土化,食起上嚟唔識泰國菜,份量比較細,我地6個人叫咗10個餸加甜品,1200蚊落地。
2021-09-28 480 浏览
象屋泰國餐廳 (旺角)旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓453號舖呢間餐廳係我去開旺角新世紀廣場搵野食既首選。今次已經係第二次黎食weekend 既all you can eat Thai semi buffet lunch,普遍假日都會full house,建議黎食既話可以嘗試先預早打去訂枱。店舖環境乾淨企理,坐落非常舒服,係一個幾好既地方去享受weekend lunch meal。普遍set lunch 大約價錢係$118-158 左右,包埋可以享用mini snack 既任食,包括泰式鳳爪,木瓜沙律,炸春卷炸魚餅等等,水準都令我幾滿意,refill 左兩round 之後都食飽左一半🤤。象屋車仔麵 $118可以揀三款車仔麵既餸,我就揀左豬大腸,和牛片同埋牛丸。呢度既set lunch 相比起mini bar既食物質素,就顯得有點遜色。雖然車仔麵材料同湯底味道正常,但個麵底預設係幼麵,無得選擇都唔係最大問題,最令人失望係個都黎到即刻食已經非常林,毫無口感可言。特色海南雞飯配自制醬汁 $138我係一個非常喜歡食海南雞飯既人,所以搵食海南雞飯都會有一定嘅要求,但今次呢個海南雞飯就
象屋泰國餐廳 (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓453號舖

象屋車仔麵 $118
可以揀三款車仔麵既餸,我就揀左豬大腸,和牛片同埋牛丸。

象屋車仔麵

特色海南雞飯配自制醬汁 $138
我係一個非常喜歡食海南雞飯既人,所以搵食海南雞飯都會有一定嘅要求,但今次呢個海南雞飯就令我有點失望🤥。

先講個雞,個肉質鞋身已經係一個大敗筆,再加上個油飯一啲油香味都無,兩者加埋可以可以話令到碟飯唔合格。
特色海南雞飯配自制醬汁

總括而言,呢間食店個食物質素係有改善嘅空間,但係環境唔錯,加上出邊Mini Bar嘅食物質素都幾好,如果去改善到main course嘅質素,係一間非常值得推薦去嘅餐廳。🤔

整體環境💭💭💭💭💭
好味道:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳
服務態度🤵🏻🤵🏻🤵🏻
性價比:🧐🧐🧐🧐
回頭基率💫💫💫
2021-08-02
2021-09-27 2202 浏览
🎈熊妹生日飯咁開心,就真係唔好俾佢停!📌今次繼續由𡃁妹同阿妹接力到《Moko Mall》樓上5樓的《象屋泰國餐廳》食泰國菜,懷緬一下以前我們仨嘅清邁之旅。📌嘩!一入門口,裝潢冠冕堂皇,有好多特別嘅擺設,好有泰式風味,令人感覺煥然一新。‪📌6:00‬嚟到,食個早啲嘅晚餐,暫時未有咁多人,可以享受一下窗口位嘅舒適,再慢慢望住日落,地理位置都幾唔錯。📌泰國菜出名特色小食多,泰式沙律都好特別。📌仲有咖喱、炒菜、粉麵、飯,各款食品都好吸引。泰式和牛沙嗲(四串), $118📌阿妹見到小食餐牌,就點名想食和牛串燒,乜和牛係泰國菜咩?和牛串燒有四串,每串都串上一大條和牛,肥瘦適中,油脂分布好均勻,都算有和牛味,再點上跟上嘅沙嗲汁,小辣有花生粒,相信呢個就係泰式嘅味道,形成一道簡單嘅混合菜。小食拼盤, $168📌熊妹就不嬲好鍾意食小食,多人分享就梗係揀小食拼盤喇。小食拼盤有素菜春卷、黃金包、馬可、蝦餅同炸雞波,每款都有兩件,三個人食絕對夠食。都係炸物多,全部都好香口,蝦餅好彈牙,仲好大一件,點泰式辣醬食係最一流。馬可係坊間好少見嘅泰國皇族小食,用上豬肉碎同花生粒初成小丸子,下面底再襯托香甜開胃嘅菠蘿片,
🎈熊妹生日飯咁開心,就真係唔好俾佢停!

📌泰國菜出名特色小食多,泰式沙律都好特別。

📌仲有咖喱、炒菜、粉麵、飯,各款食品都好吸引。

泰式和牛沙嗲(四串)
泰式和牛沙嗲(四串), $118
📌阿妹見到小食餐牌,就點名想食和牛串燒,乜和牛係泰國菜咩?

小食拼盤
小食拼盤, $168
📌熊妹就不嬲好鍾意食小食,多人分享就梗係揀小食拼盤喇。

馬可係坊間好少見嘅泰國皇族小食,用上豬肉碎同花生粒初成小丸子,下面底再襯托香甜開胃嘅菠蘿片,咁貴氣嘅小食原來係皇室食品,難怪視覺上同平民嘅小食賣相差咁遠。

軟殼蟹沙律
軟殼蟹沙律, $98
📌有熊妹嘅地方就係有沙律嘅地方,因為熊妹每餐一定要有菜清清腸胃。

今次叫上軟殼蟹做配料,因為好耐冇食過。軟殼蟹原隻擺喺沙律盆中間,有沙律菜堆襯托底,擺相已經好靚。

炸軟殼蟹就預咗油咗啲,不過真係好酥脆,連埋殼一齊食,脆卜卜之餘仲有啲蟹肉蟹膏,非常惹味。

沙律菜好新鮮,不過份量唔好多,同埋醬料都冇乜,齋食菜有少少寡。

手製紅咖喱雞
手製紅咖喱雞, $148
有青咖喱同紅咖喱揀,𡃁妹揀咗紅咖喱,因為濃味啲,好味啲。

外型係藍象造型嘅一個高身碗裝住紅咖喱,視覺上已經好吸睛。

睇個樣好似好細一兜,原來入面好深,紅咖喱汁好惹味,夠杰身,夠辣,仲有好多香料同埋泰式辣椒仔。雞柳都有好多件,不過似係雪藏貨,靠外面嘅咖喱汁掛味,咁就冇咗雞嘅鮮味。

豬頸肉金邊粉
豬頸肉金邊粉, $128
阿妹要食主食,揀咗泰式特色的金邊粉配豬頸肉。

金邊粉炒得幾乾,每一條都上到調味嘅顏色,唔錯。配料有芽菜絲,豆腐乾片同花生碎粒,連埋金邊粉一齊掛味,豬頸肉有幾塊,煎得香口又唔鞋口,肥肉位又唔算太多,幾啱食。

📌整體來講,每一樣菜式味道都好到位,價錢又得宜,環境又舒服,果然可以喺《MOKO Mall》5️⃣樓站得住腳,係有原因嘅。
2021-08-24
泰式和牛沙嗲(四串)
小食拼盤
軟殼蟹沙律
手製紅咖喱雞
豬頸肉金邊粉
呢間餐廳lunch time有個泰式半自助餐,每人可以揀一個主菜同一杯野飲,而小食就可以係出面枱任攞😜價錢由$89-$250不等,是乎你揀咩主菜🐽 冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹 $158個飯好入味,冬蔭功味都好濃郁,因為係意大利飯整法,所以會比較濕潤,上面仲有成隻軟殼蟹,炸粉唔會好厚,皮脆肉嫩,隻軟殼蟹裏面仲有啲膏,不得了🤤🤤••••••••••••••••••••••••••••••🐽大蝦炒泰式金邊粉 $128有三隻大蝦,金邊粉偏硬,味道酸酸甜甜,好惹味,但建議一定要襯熱食,如果唔係啲汁會乾左,變左一舊舊,粉既份量真係好多,一個人未必食得哂🙊••••••••••••••••••••••••••••••🐽半自助bar有多款唔同既泰式小食及前菜,最好味係泰式鳳爪同魷魚粉絲,夠哂酸同小小辣,好開胃,encore左2次🤤炸物包括咖喱角同春卷都好食,雖然擺左係出面一陣,但都仍然好香脆😋••••••••••••••••••••••••••••••🐽芒果白糯米飯沙冰 +$38好特別既甜品,芒果糯米飯就食得多,用糯米飯黎整沙冰都係第一次見🤣芒果味好香,一啲都唔假,沙冰會夾雜著一啲碎碎既飯粒,好得意

🐽 冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹 $158
🐽大蝦炒泰式金邊粉 $128
🐽半自助bar
🐽芒果白糯米飯沙冰 +$38
好特別既甜品,芒果糯米飯就食得多,用糯米飯黎整沙冰都係第一次見🤣芒果味好香,一啲都唔假,沙冰會夾雜著一啲碎碎既飯粒,好得意😙

整體既味道質素都唔錯,但店員既服務態度就麻麻,而且本身book左窗邊位,訂枱時店員都話Ok,但去到就話冇位,浄係得門口位,我明白午餐時間可能會比較多人,咁店員訂位時就應該講明係似乎返實際安排😐
  • 自助沙律吧
2021-09-06 1014 浏览
話說今日係打算同心心媽媽食雲魅, 但book唔到位。  之後又想轉場MOKO 一田食牛脷, 點知沽清。 之後費事再搵, MOKO是旦搵咗間唔使排隊嘅泰國野。 正是La Maison D''Elephant。 Walk-in入去, 侍應姐姐帶我入到最入面, 有兩張三人枱。  一張自閉枱一張望窗。佢俾咗張自閉枱我哋。  我輕輕問下可唔可以坐窗邊, 侍應話果張係三人枱。 但兩張枱明明setting一模一樣都係一枱三張凳, 玩photo hunt我都搵唔到唔同。 Any肥,  之後點菜, 點咗一個椰子雞湯, 馬沙文咖哩,  冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹, 同龍眼冰。 椰子雞湯 好勁椰奶味同好甜, 係甜到依家諗返起都牙痛果隻。同大陸隻椰樹牌椰奶九成似。同埋一上枱打開個蓋, 煙霧瀰漫, 以為好熱啦, 點知一入口係凍嘅, 個煲下面有蠟燭但無點着。 叫侍應嚟一問。佢話湯凍同蠟燭冇點着係正常, 但佢可以幫我哋再煮返熱同點返着個蠟燭。我哋都係求食飯啫, 咪接受咗。馬沙文咖哩(羊) 咖哩味道幾好, 只係又係好甜, 而啲羊肉有啲好肥又有幾舊又硬又柴。冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹 的確係好好食, 雖然啲軟殼

椰子雞湯

馬沙文咖哩(羊)

馬沙文咖哩(羊)

冬蔭功意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹

的確係好好食, 雖然啲軟殼蟹無去到腮, 但出面食飯, 我都唔會expect佢會去腮。

龍眼冰

同羅漢果水九成似, 可以唔使試。

呢間嘢好唔好食就兩睇, 每道餸都甜到牙痛。服務態度就唔講啦, 我剩係見到一個成個蒙面加藤鷹咁嘅侍應有關心過我哋。

而且重點係, 食到一半心心媽媽忽然去廁所, 之後返黎就話食唔落。 用佢嘅講法係屙到腸穿肚爛。佢話中午無食過咩特別嘢, 而一飲完個椰子凍雞湯就肚屙。我唔係金田一都睇得出關個湯事。但佢個湯已經拎咗去返熱, 想留sample都無可能。
2021-09-03
2021-08-19 789 浏览
今日食這間泰國餐廳,環境不錯,平日晚上七點幾,唔係好多人,三個人食,唔係好餓,叫了椰子雞湯$148、菠蘿雞粒炒飯$128、豬頸肉炒金邊粉$128、甜品芒果糯米飯$88,這個椰子雞湯,椰汁比較重,膩膩哋,我個人覺得麻麻,飲完嗝氣會有啲油味,菠蘿雞粒炒飯,份量好充足,啲飯炒得軟硬適中,金邊粉賣相味道一般,炒到一舊舊,芒果糯米飯造型幾特別,用個扭蛋裝住D芒果,放到好似水晶球咁,但芒果唔甜,糯米飯上面放了好多椰絲乾,我個人麻麻地,整體來講一般.
☆象屋泰國餐廳 🐘𝘓𝘢 𝘔𝘢𝘥𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘋’𝘌́𝘭𝘦́𝘱𝘩𝘢𝘯𝘵今次到訪高質惹味泰國餐廳🇹🇭主打摩登泰國菜,融合西式風情,環境舒適,枱與枱之間有足夠空間,如果是坐窗邊更是開揚的風景位Lunch set非常抵食,除了有主菜+餐飲外,亦包括任食自助salad bar,如果是喜歡吃東南亞菜的話就一定不能錯過啦~-“All You Can Eat” Thai Semi Buffet Lunch:🍜 大蝦炒泰式金邊粉($128)𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙞𝙜𝙚𝙧 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣金邊粉是餐廳內的*人氣*餐點,份量非常足料,有不少虎蝦、芽菜及其他香料,再擠上青檸汁,味道清新開胃金邊粉彈牙爽口,味道酸甜有層次,炒得很香口,整體性價比高,大推一試(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.🦀 冬陰功配意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹($158)𝙏𝙤𝙢 𝙔𝙪𝙢 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙤𝙛𝙩 𝙎𝙝𝙚𝙡𝙡 𝘾𝙧𝙖𝙗如果能吃辣的話也可以點冬陰功risotto🌶個人很喜歡這款很特別的fusion菜,加入了不同泰式香草及用上自家製冬陰功醬冬陰功味道十分濃郁,酸辣香口,非常惹味,加上炸得鬆脆的軟殼蟹,啖啖也很滿足份量也不少

象屋泰國餐廳 🐘
𝘓𝘢 𝘔𝘢𝘥𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘋’𝘌́𝘭𝘦́𝘱𝘩𝘢𝘯𝘵
🍜 大蝦炒泰式金邊粉($128)
𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙞𝙜𝙚𝙧 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
大蝦炒泰式金邊粉

🦀 冬陰功配意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹($158)
份量也不少,兩人分來吃就不會太飽膩
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
冬陰功配意大利飯配原隻脆脆軟殼蟹

🦐 泰式生蝦($38)
𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙍𝙖𝙬 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣
小吃點了招牌的泰式生蝦,擺盤精緻,生蝦鮮甜多汁,蝦肉爽口,下面的醬汁加入辣椒及蒜頭,味道酸辣,是挺開胃的前菜
但沒想到後勁很強,一口氣喝掉1/3椰青🤣
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
泰式生蝦

🥥 椰青(+$32)
𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩
椰青份量算大,味道清甜可口,解暑一流,而且跟重口味偏辣的泰菜特別搭,記得要刮下椰子肉一起吃
椰青

☕️熱咖啡(included in set lunch)
𝙃𝙤𝙩 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚
原以為是普通咖啡,沒想到有濃醇的炭烤香味,喝下去沒有苦澀感,意外地有驚喜,但建議點凍咖啡(解辣),不妨點來試下
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
熱咖啡

P.S. 10% service charge is required
❁please support + like + share❁
IG/FB: Foologerhk
午餐
  • 大蝦金邊粉
2021-08-17 1005 浏览
呢間餐廳由米芝蓮泰廚坐鎮,以健康無添加料理聞名🏵人氣半自助午餐更係非常抵食,超受食客歡迎🇹🇭🥙自助沙律吧:任食超過10款前菜,包括有炸蝦片、炸魚肉條、咖喱角、素菜春卷、泰式無骨鳳爪、青木瓜沙律、青芒果沙律、酸辣海鮮粉絲沙律、粟米沙律、車厘茄、沙律菜💗大蝦炒泰式金邊粉 ($128)金邊粉質感偏硬,而且炒得未夠乾身,冇乜鑊氣😟不過調味方面做得唔錯,酸、甜、香、辣集於一身🌶仲有芽菜、蛋絲同蔥花做配料,味道豐富開胃🍳上面有四隻大蝦,食落鮮甜爽彈🦐💗燒豬頸肉伴特色意粉 ($128)意粉順滑彈牙,以洋蔥🧅、蒜蓉🧄、炸蒜同橄欖油去炒,食落乾身惹味🍝配上烤至焦脆金黃嘅豬頸肉,肉質爽滑不過偏肥,充滿肉汁同油香🐖💗大蝦芒果米紙卷 (+$28)米紙卷通透薄身, 蝦肉爽口彈牙🦐,配上爽脆嘅青芒果絲🥭、沙律菜🥗、紅蘿蔔絲🥕同粉絲,蘸上兩款酸辣醬汁,味道清新醒胃🌯💗象屋芒果糯米飯 (+$38)暖笠笠嘅糯米飯分別用上白糯米同紫米,口感軟糯煙韌,淋上濃厚香甜嘅椰漿同微酸嘅芒果醬🍚配以清甜嘅泰國水仙芒果,略為有少少根🥭最後灑上椰子碎同椰絲增加口感🥥
自助沙律吧

💗大蝦炒泰式金邊粉 ($128)
大蝦炒泰式金邊粉

💗燒豬頸肉伴特色意粉 ($128)
燒豬頸肉伴特色意粉

💗大蝦芒果米紙卷 (+$28)
大蝦芒果米紙卷

💗象屋芒果糯米飯 (+$38)
象屋芒果糯米飯
2021-08-03
燒豬頸肉伴特色意粉
象屋芒果糯米飯
2021-08-17 294 浏览
新世紀泰國菜喺新世紀廣場4樓嘅象屋是一間泰國菜館,今日經過見裝修不錯,便入去試一試吧!雖然餐廳門面不大,但其實餐廳內佔地頗多,裝修格調不錯,環境很好,窗口位還可以外望旺角市中心一帶景色。我們點了蝦餅,海南雞,泰式燒雞,雞肉及豬肉沙嗲串。泰式蝦餅$68這個蝦餅是餐廳自製的,外皮很脆。海南雞半隻$89這是泰式海南雞,去骨的,吃起來是很方便,雞肉也滑,醬汁帶少少辣味。泰式燒雞$89泰式燒雞份量都幾多,配上配上醬汁好吃。沙嗲豬肉雞肉串$88餐廳提供可以混合的選擇,四串雞肉可以選擇,兩串豬肉或兩串雞肉。
新世紀泰國菜

我們點了蝦餅,海南雞,泰式燒雞,雞肉及豬肉沙嗲串。

泰式蝦餅$68
這個蝦餅是餐廳自製的,外皮很脆。

海南雞半隻$89

泰式燒雞$89
泰式燒雞份量都幾多,配上配上醬汁好吃。

沙嗲豬肉雞肉串$88
2021-08-13 357 浏览
咁多款東南亞菜式,為食妹最中意泰國菜,成日都留意有冇高質泰菜值得一試🤣 今次喺旺角MOKO見到呢間象屋泰國餐廳,平日夜晚唔使排隊,環境寬敞舒服,適合成班朋友去食飯傾偈👭🏻👭🏻 Menu上食物選擇都幾多元化,價錢合理,愈多人食愈抵🤣~~~~▫️ 豬頸肉金邊粉 ($128) ⭐️8/10Pad thai 上枱都幾大碟,酸甜開胃,粉條分明,唔會癡埋一堆,口感仲好煙韌,抵讚👍🏻 豬頸肉份量都唔少,肉質軟腍,醃得幾入味,如果外皮可以烤至膿邊就更惹味😆.▫️蒜蓉蝦醬炒通菜($88)⭐️7.5/10馬拉盞同蝦醬呢啲重口味之選,食泰菜必點😻 碟通菜份量又係超大,夠4個人食 (雖然我哋兩個人都清曬😂),炒得好惹味,再加埋蝦乾入口就更香😙.▫️泰式燒春雞 半隻($98)⭐️8/10呢碟燒春雞好抵食呀!每件雞都好厚肉,肉質嫩滑,一啲都唔韌👍🏻 面頭曬上淮鹽,食落就更滋味,諗返起細個食乳鴿都係要點滿淮鹽先肯放入口🤣.▫️象屋黑白糯米二重奏芒果流星球($88)⭐️7.5/10甜品就當然要試吓呢度嘅芒果糯米飯💛 芒果流星球其實就係將芒果肉放入一個膠波波,賣相都幾靚,打卡必備📸 食之前打開個膠波倒返芒果肉出嚟就大功告成🥳 芒果肉好
~~~~

▫️ 豬頸肉金邊粉 ($128) ⭐️8/10

▫️蒜蓉蝦醬炒通菜($88)⭐️7.5/10

▫️泰式燒春雞 半隻($98)⭐️8/10

▫️象屋黑白糯米二重奏芒果流星球($88)⭐️7.5/10
甜品就當然要試吓呢度嘅芒果糯米飯💛 芒果流星球其實就係將芒果肉放入一個膠波波,賣相都幾靚,打卡必備📸 食之前打開個膠波倒返芒果肉出嚟就大功告成🥳 芒果肉好甜,黑白糯米好有咬口,面頭嘅椰絲脆脆再豐富埋整體口感,不錯🤩
💟回頭指數:7/10
  • 泰式燒春雞
2021-07-27 3788 浏览
🍴 象屋泰國餐廳 - 舒舒服服食泰國菜想和朋友舒舒服服地吃一頓泰國菜,到位於旺角Moko的象屋晚餐,環境舒適,食物衛生乾淨,值得提介。 📍椰青 $38📍荔枝梳打 $28筆者感覺吃泰式食品總要配搭一個椰青,為食物降降火,椰青解渴又清甜。📍豬頸肉金邊粉 $128豬頸肉金邊粉份量不少,配料有豆腐乾和芽菜,添加一點新鮮青檸汁,起到畫龍點睛的作用,為菜式提升了鮮味。金邊粉爽口彈牙,不易斷,更帶一點微甜,而且每條粉都上色均勻,十分有鑊氣,推薦大家享用。📍泰式蝦餅(2件)🦐 $68蝦餅炸得香脆可口,配以微辣的辣汁,蘸了微甜的辣汁會更開胃,蝦餅爽彈味美,作為前菜最合適不過。📍馬沙文咖喱 (羊)$168 🥘羊肉咖喱平常較少餐廳供應,所以這次點了馬沙文羊肉咖喱,咖喱香料味重,辣度適中,羊肉炆煮得十分冧,而且非常入味,美味可口。筆者愛吃香口的食物,這道菜式中加入了腰果在咖喱汁中同煮,腰果會稍欠香脆口感,建議店家可試試把炸好的腰果在臨出餐前鋪上咖喱上,定會更加美味。📍香煎油酥餅 $38油酥餅煎得香脆乾身,感覺不會油膩,是吃咖喱時必點的單項,搭配咖喱,掛汁度高,味道一流。📍象屋黑白糯米二重奏伴芒果流星球 $88
🍴 象屋泰國餐廳 - 舒舒服服食泰國菜

📍椰青 $38
📍荔枝梳打 $28

📍豬頸肉金邊粉 $128

📍泰式蝦餅(2件)🦐 $68

📍馬沙文咖喱 (羊)$168 🥘

📍香煎油酥餅 $38

📍象屋黑白糯米二重奏伴芒果流星球 $88 🥭

流星球的造型十分特別,透明的塑膠球內放了新鮮芒果和椰絲,客人可自行把球解開,將配料倒在糯米飯上,有得食又有得玩,十分有趣❣️
味道方面,芒果香甜美味,椰漿甜中帶咸,黑白糯米飯煮得香糯,如果椰漿多一點會更好。

🔸小總結:
店員服務周到,餐廳格局寬敞舒適,格居明亮,雙人座位旁會多擺放一張椅子,供客人放私人物品,十分好坐。而且食物味道不錯,乾淨衛生,值得回訪。

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.6/5
🕴🏻服務:4.8/5
🔰餐廳環境:4.8/5
👀回頭率:4.7/5
🍽 餐廳:象屋泰國餐廳
🌐地址: 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓453號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #likeforlike #相機食先 #吃貨 #食好西 #象屋
2021-07-26
上個週末去咗呢間位於旺角新世紀廣場入面嘅泰國餐廳~夜晚7點左右去到 外面都有客人等位餐廳環境整體偏暗 亦有一系列嘅木製裝飾櫃!氣氛不錯👍🏻當日已經點完餐先發現原來店員漏咗比二人套餐嘅Menu我哋🥺所以最後我哋係散嗌~其中叫咗呢個生蝦刺身~擺盤都好精美用一個高腳杯裝住☺️蝦肉尚算爽口 加埋辣椒同蒜頭一流而醬汁就喺下面!另外我哋仲叫咗個海南雞飯雞肉整體都好嫩滑 而且份量都唔少~不過個雞油飯就失色咗少少🥲雞油唔均勻 食嘅途中見到唔少白飯🤣仲有呢個椰子雞湯椰子味都幾濃郁~甜甜辣辣咁一人份量黎講都算幾多!最後豬頸肉炒金邊粉每條粉都好入味而且粉嘅軟硬度都適中 整體幾好食!
上個週末去咗呢間位於旺角新世紀廣場入面嘅泰國餐廳~
夜晚7點左右去到 外面都有客人等位
餐廳環境整體偏暗 亦有一系列嘅木製裝飾櫃!
氣氛不錯👍🏻

當日已經點完餐先發現
原來店員漏咗比二人套餐嘅Menu我哋🥺
所以最後我哋係散嗌~

其中叫咗呢個生蝦刺身
擺盤都好精美用一個高腳杯裝住☺️
蝦肉尚算爽口 加埋辣椒同蒜頭一流
而醬汁就喺下面!

另外我哋仲叫咗個海南雞飯
雞肉整體都好嫩滑 而且份量都唔少~
不過個雞油飯就失色咗少少🥲
雞油唔均勻 食嘅途中見到唔少白飯🤣
特式海南雞飯

仲有呢個椰子雞湯
椰子味都幾濃郁~甜甜辣辣咁
一人份量黎講都算幾多!

最後豬頸肉炒金邊粉
每條粉都好入味
而且粉嘅軟硬度都適中 整體幾好食!
特式海南雞飯
2021-07-19 788 浏览
今日黎到moko食午餐,口淡淡想食下泰國野,見到呢間個menu都唔錯就決定試下入去先發覺原來有沙律bar款式都唔少,有蝦片, 魚片皮 , 鳳爪, 仲有D泰式沙律, 甜品今次試左軟殼蟹冬陰公risotto, 呢個組合幾新鮮,味道又比想像中夾, 不錯不錯不過甜品方面就唔係太慣呢個口味食物質素overall都不錯,呢個價錢有沙律bar 都算幾抵食下次可以再試其他主菜
今日黎到moko食午餐,
口淡淡想食下泰國野,
見到呢間個menu都唔錯就決定試下
入去先發覺原來有沙律bar
今次試左軟殼蟹冬陰公risotto,
呢個組合幾新鮮,
味道又比想像中夾, 不錯不錯
不過甜品方面就唔係太慣呢個口味
食物質素overall都不錯,
呢個價錢有沙律bar 都算幾抵食
下次可以再試其他主菜