2022-03-13 539 浏览
《謝謝儂》屯門鄉事會路83號V city 1樓10號舖經過呢間係V city入面既《謝謝儂》好多次,都未有試過,今晚去開V city入貨,順便在這裡買外賣。有好多食肆直情關門唔做晚市,唔知食咩好,就決定叫呢間外賣試下。晚市外賣有8折,叫左四樣野:返到屋企,開餐~椒鹽小黃魚,味道正常:宮保雞丁,完全唔辣,炒得不夠乾身,唔惹味:黃金四季豆,好香鹹蛋黃味:蔥油開揚拌麵,有點咸,味道不太特別:8折都抵食既,取外賣後也不是即時返到屋企,可能影響了食物質素,是頓不過不失的外賣晚餐🥣
《謝謝儂》
屯門鄉事會路83號V city 1樓10號舖

晚市外賣有8折,叫左四樣野:

返到屋企,開餐~

椒鹽小黃魚,味道正常:
椒鹽小黃魚

宮保雞丁,完全唔辣,炒得不夠乾身,唔惹味:
宮保雞丁

黃金四季豆,好香鹹蛋黃味:
黃金四季豆

蔥油開揚拌麵,有點咸,味道不太特別:
蔥油開揚拌麵

2022-03-13
30 分钟 (外卖自取)
椒鹽小黃魚
黃金四季豆
2022-02-11 451 浏览
謝謝儂 @ 屯門之前去千島湖行山,行山前係V City 醫飽個肚先,見到呢間裝修唔錯嘅謝謝儂一於入去試下!酸菜桂花魚賣相相當吸引,而且十分足料,有西芹、木耳、薯粉做配料,聞落幾香花椒味;另外因為落左煎魚骨一齊煮,啲湯相當有魚味😋魚片肉質都幾嫩滑,魚皮幾爽脆,份量都唔少,而酸菜唔算好酸,亦唔会好辣,食落都幾惹味😍蒜香紅油抄手都幾好,紅油微微辣幾開胃,雖然豬肉餡唔算好有肉汁,但配埋蒜粒蒜汁一齊食都唔錯🥰謝謝儂鴨丁炒飯就唔算出色,雖然煙燻鴨同蝦肉都算足料,但味道相對平淡,唔係好夠鍋氣,飯亦唔係好夠乾同粒粒分明,唔係幾推介🤭豆沙鍋餅都唔錯,D 紅豆蓉都幾煲得幾融,甜度適中;糯米餅幾煙韌,而且煎到外脆內軟,食落相當香口🤣
謝謝儂 @ 屯門

午餐
  • 酸菜煮桂花魚
個日行山想去千島湖同大棠,去開屯門見到商場入面有酸菜魚嘅廣告真心有啲想食🤤於是就行咗入去呢一間上海菜食飯,嗌咗4個菜式都幾有驚喜🤩先講主角酸菜煮桂花魚真心幾有驚喜😚第一樣嘢要讚係幾足料,有木耳、西芹、薯粉,仲落埋魚骨落去煮,同埋啲魚係煎過嘅所以逼晒啲魚油出嚟超正🥰份量都至少有半條魚,魚肉都幾滑😛酸菜就偏甜同埋個味唔算好出,調味主要係靠花椒,個人唔係好食得辣(譚仔4小),覺得呢個有少少辣得嚟又唔會覺得太辣,啱啱好可以過到癮😌豆沙鍋餅豆沙味一上就超香,豆沙唔會太甜,糯米餅皮炸到外脆內軟,加埋上面炒過嘅椰絲真心超香口,好推介😝另外仲嗌咗蒜香紅油抄手🥟雲吞皮幾滑,豬肉餡啲肉汁唔算好多,辣度同酸菜魚一樣唔算好辣,仲有少少甜,都可以一試🤙🏻但最後食嘅謝謝儂鴨丁炒飯就有少少失望🤭可能因為加咗佢哋舖頭名落去所以我會有期望😔佢哋嘅炒鴨丁係煙鴨胸,蝦都應該係冰鮮蝦,食材上有啲似平時屋企因為趕時間求其炒個飯個種感覺😂而且雖然落咗好多油但係炒得未夠耐,做唔到乾身粒粒分明嘅感覺,呢個就相對比較普通🤭最後食咗一個人130到,覺得以中菜食咗咁多嘢咁飽嚟講算係正常價錢👌🏻想讚店員都幾殷勤加水,服務都幾好又幾有禮貌😆但

豆沙鍋餅

紅油抄手

謝謝儂鴨丁炒飯

最後食咗一個人130到,覺得以中菜食咗咁多嘢咁飽嚟講算係正常價錢👌🏻想讚店員都幾殷勤加水,服務都幾好又幾有禮貌😆但舖頭地板好痴笠笠,係痴到行路有聲個種,希望店家可以留意下地板清潔🧹
豆沙鍋餅
紅油抄手
2022-01-03 221 浏览
有沒有忽然很想吃中菜?有時吃太多日本菜及西餐都會想吃中菜,因為中菜種類有很多,上海菜也是我喜歡的中菜之一。相信大家都會認同星期天要到酒樓等位不是一件易事,因為有App等位的等到天荒地老,沒有的企到佛誕。取其平衡,我選擇了到有茶喝的上海餐廳,星期日它沒有午市套餐,只有散叫。選了這個蟹粉扒豆苗,蟹膏味夠濃味,十分香日,豆苗雖然不是豆胚,但有用少許油烚的,所以不會過老仍然鮮嫩。有沒有人跟我一樣到上海餐店必點的是紅油抄手,但不是每一間做得好,有些紅油過多,這間紅油跟豉油的配搭剛好不會只有辣味,加上餛飩的肉有肉汁,炸蒜上枱時仍是脆的。擔擔麵的麵底夠淋,但略嫌湯底不夠濃稠,相對稀米線不能被掛湯,所以只屬正常吧,但花生味挺香的,辣度屬微辣吧!前菜三小拼(小排骨、烤麩、肴肉)小排骨比較多,相對肴肉較少且較硬身,我心目中的是較軟身才好吃。烤麩味不錯不會加了過多的糖,算是合格吧。整體而言,如果沒有酒樓還是一個不用等位的不錯後備方案。

整體而言,如果沒有酒樓還是一個不用等位的不錯後備方案。
2021-12-12
2021-12-26 862 浏览
和男友在屯門🛍逛街,市中心的美食相當多,碰巧這天我們都😍想吃一下上海料理,即時找一間上海餐廳來滿足一下~ 蟹粉小籠包 $88蟹粉炒年糕 $128秋冬❄️必吃的一款美食必然要有蟹粉所製的美食啦😋!跟店員點了一份蟹粉小籠包和蟹粉炒年糕,小籠包算是👌🏻水準之內,皮薄多💦湯汁,餡料的味道不錯不太油,亦嚐到不少蟹粉香,不過小籠包表面的蟹粉份量不太平均,這個可以再改善一下⚠️蟹粉炒年糕未入口👅只看顏色都覺得是蟹粉滿滿,還帶有點點🦀蟹肉,用料充足,也很香口,年糕的口感偏煙韌甚為軟身值得一提這個一定要趁熱♨️吃,因為一放涼就開始變腥,不喜歡腥味的朋友要留意💁🏻‍♀️乾煸四季豆 $72這個幾乎是每次去吃上海菜的必食item✅份量不少,四季豆不會炸得很老很乾,搭配鹹度適中的肉碎,不用配白飯🍚空口吃也是很滋味~京蔥五香牛肉包 $42/3個男友很喜歡💕京蔥搭配牛肉或羊肉做的料理,看到這款京蔥五香牛肉包就來一份☝🏻價錢中等不算昂貴,🍞包子採用半蒸炸的烹調方法,外邊算脆口內裡也鬆軟,餡料也不少,五香香料很惹味,用以烹調🐮牛肉會令味道變得更突出可惜☹️的是吃不出京蔥濃烈的味道,這款不過不失啦~店家的裝潢走時尚宮廷風,以💚綠跟

蟹粉小籠包 $88
蟹粉炒年糕 $128
秋冬❄️必吃的一款美食必然要有蟹粉所製的美食啦😋!

乾煸四季豆 $72
這個幾乎是每次去吃上海菜的必食item✅

京蔥五香牛肉包 $42/3個
可惜☹️的是吃不出京蔥濃烈的味道,這款不過不失啦~

店家的裝潢走時尚宮廷風,以💚綠跟啡色為主調,面積蠻大🪑座位也多,環境算寬躺
那天進餐都差不多是下午茶🫖時間但還是要等候一段時間才能入座,如果是繁忙⏰時間的話應該也是需要等更長的入座時間了
味道跟價錢💰算是不過不失,不過服務態度就真的有待進步😕,店員的數量也未免太少,需要頗長時間才找到店員🤵🏻‍♀️幫忙
會令人有二訪的衝動🤔嗎?想來也不會了
2021-09-18
2021-12-12 317 浏览
謝謝儂 (V City) (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City1樓10號舖茗茶 $5 / 每位北京炸醬麵 $58濃稠的肉末醬配上青瓜絲拌北京拉麵,肉未分量好多,炸醬調味適中,但顏色偏淺,比較似蠔油上湯芡汁,同印象中的北京炸醬有出入~🤔口味同顏色唔太似北京炸醬,但味道唔算太淡,還可以~三小拼 (肴肉、小排骨、烤麩) $88肴肉,呈啫喱狀的湯汁幾濃!小排骨,味道酸酸甜甜,開胃,鎮江醋未夠入味~ 每粒都多肥膏😂 但炸得幾鬆化~ 烤麩,嗦滿晒醬汁,好入味紫菜豚肉芝麻餅 $42上枱時熱辣辣,炸得好金黃香脆,無炸燶,而且炸得夠乾身,又完全無一路食一路滴油滲油!👍🏻 紫菜豚肉末,望落顏色深,但味道好淡,無咩味~
謝謝儂 (V City) (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City1樓10號舖

茗茶 $5 / 每位

北京炸醬麵 $58
口味同顏色唔太似北京炸醬,但味道唔算太淡,還可以~

三小拼 (肴肉、小排骨、烤麩) $88
肴肉,呈啫喱狀的湯汁幾濃!
烤麩,嗦滿晒醬汁,好入味

紫菜豚肉芝麻餅 $42
2021-12-10
2021-12-01 333 浏览
我本以為$70/份的紅燒豆腐應該份量唔少,結果只係寥寥幾舊豆腐加兩片筍尖及幾粒豆,而且豆腐又老又硬,這輩子吃過最貴的豆腐非此莫屬!價格係賣招牌,賣出的菜砸招牌。呢種價格和品質肯定冇下次。堂食有小菜+例湯+白飯,70蚊有找。外賣的飯另買,僅一碟菜,仲係偷工減料,擺明趕客。
2021-12-01
2021-11-22 391 浏览
平時好少機會入屯門, 放假入去探朋友, 順便行下V City, 就在謝謝儂吃過晚飯才回家。 餐廳以上海菜為主, 店內環境舒適,茶位價每位$5🖐🏻,醉乳鴿$95、 酸菜煮桂花魚$188、 爆汁煎小包$42、 京蔥五香牛肉包$42、 雷沙大湯圓$38。 🔸醉乳鴿 ~ 酒香味夠濃, 但乳鴿質感有點鞋口。 🔸酸菜煮桂花魚 ~ 只有一個酸辣度, 桂花魚肉質嫩滑但帶腥味, 辣的程度剛剛好, 酸菜好開胃。 🔸爆汁煎小包 ~ 真是有爆汁的效果, 包皮煎得香脆可口。 🔸京蔥五香牛肉包 ~ 口感麻麻地, 包的質感有點黏口, 食不到京蔥香的味道。 🔸雷沙大湯圓 ~ 一碟有六粒, 不是大湯圓, 味道普通。 整體食物質素普通, 不過不失吧😉!

🔸醉乳鴿 ~ 酒香味夠濃, 但乳鴿質感有點鞋口。

🔸爆汁煎小包 ~ 真是有爆汁的效果, 包皮煎得香脆可口。

🔸雷沙大湯圓 ~ 一碟有六粒, 不是大湯圓, 味道普通。

整體食物質素普通, 不過不失吧😉!

醉乳鴿

爆汁煎小包

京蔥五香牛肉包

雷沙大湯圓

2021-11-21
爆汁煎小包
2021-11-01 464 浏览
去完醫院覆診,搭車去左v city食飯,見到午市面食套餐做緊$63一個面再加一個點心,另計加一,入去試試佢。入到去環境唔錯,有中式裝飾,基本上入面都係卡位,唔多人所以唔會好嘈,枱唔細唔會逼。侍應服務都唔錯。叫左酸辣湯面+小籠包,首先面黎先,熱辣辣,賣相都唔錯,入面好足料,每啖面都食到酸辣面嘅料,湯質地少少稠,味都正常,成個面都同預期中一樣,唔會令人驚喜,但一啲都唔伏。小籠包黎到同樣熱辣辣,就算攤左一陣食,入面都一樣夠熱(咁當然唔係攤到成個面食完先食佢)小籠包反而幾令人驚喜,首先佢比足四粒,但每粒都係正常size唔會好細粒,另外佢味道就同平時飲茶$20-30蚊嗰啲一樣,餡夠肉味,湯汁飽滿,好滿足。食完成餐覺得70蚊食到呢個質素嘅面加點心好抵食,喺v city好多餐廳都係80蚊起跳,佢呢個價錢有呢個質素算係無得彈了。留意返套餐無包野飲,要另叫,不過我有帶水,就無叫了。

留意返套餐無包野飲,要另叫,不過我有帶水,就無叫了。
酸辣湯面  加  小籠包
酸辣湯面  加  小籠包
2021-10-18 406 浏览
對於我來講,又係去一個山長水遠搵食嘅好地方。因為有個朋友好想食上海野,所以我哋就第一次幫襯呢間餐廳,餐廳個名就有少少特別,叫謝謝儂🤣🤣因為一行四人,咁就可以嗌多啲唔同嘅嘢食🤩🤩1, 酸菜煮桂花魚 $168😋😋呢度嘅桂花魚好好味,同埋有少少特別,佢係一早分開咗魚肉同埋魚骨,魚肉就完全冇骨嘅好滑好好味,你冇牙都可以食到㗎🤣🤣咁啲魚骨呢,就有炸一炸先放入去,黐住魚骨嘅都仲有少少肉,鍾意(選)骨嘅朋友就好鍾意食😌😌2, 雞絲拌粉皮 $68🙂🙂呢個粉皮就偏貴啦,分量得好少,唔係幾夠我哋分,而且佢唔係好凍,所以就黐埋一舊,個醬汁麻麻地,一般🙃🙃3, 謝謝儂小籠包 $36😙😙完全係即叫即整,好新鮮,好熱,食嘅時候就差啲熱親個咀,要小心啲😂😂

因為一行四人,咁就可以嗌多啲唔同嘅嘢食🤩🤩

1, 酸菜煮桂花魚 $168😋😋

2, 雞絲拌粉皮 $68🙂🙂

3, 謝謝儂小籠包 $36😙😙
2021-10-12
有意思的餐廳🍴「謝謝儂」= 上海話「謝謝你」有意思的餐廳🍴帶咗喜歡吃上海菜的叔叔來吃餐廳環境好寬躺好舒服睇埋餐牌真係碟碟都好吸引好想食😍我都幾鍾意食上海菜😍叔叔首選「酸菜煮桂花魚」 $188因為我哋唔食得辣,所以叫咗小辣個湯底有少少麻辣好正,桂花魚超滑😍湯底仲有啲好似薯粉嘅麵,好彈牙好得意💓我嘅首選就係一見到就發晒光嘅「蟹粉炒年糕」 $128勁多蟹粉嘅炒年糕,炒得好香好好味好入味😍第一次食呢個「響油鱔糊跟夾餅」 $142又幾得意喎,有個夾餅夾住一齊食好味好多😍蟹粉黃金炒飯 $118鍾意食飯嘅蝦子餅都大讚呢個蟹粉炒飯好掂好香蟹粉味,粒粒飯都炒到金黃色好均勻🥰仲有好多野想食😍不過已經好飽下次一定要食埋甜品先得💓謝謝儂 (V City) (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City1樓10號舖
有意思的餐廳🍴「謝謝儂」= 上海話「謝謝你」

有意思的餐廳🍴帶咗喜歡吃上海菜的叔叔來吃
餐廳環境好寬躺好舒服
睇埋餐牌真係碟碟都好吸引好想食😍
我都幾鍾意食上海菜😍

叔叔首選「酸菜煮桂花魚」 $188
因為我哋唔食得辣,所以叫咗小辣
個湯底有少少麻辣好正,桂花魚超滑😍
湯底仲有啲好似薯粉嘅麵,好彈牙好得意💓

我嘅首選就係一見到就發晒光嘅「蟹粉炒年糕」 $128
勁多蟹粉嘅炒年糕,炒得好香好好味好入味😍

第一次食呢個「響油鱔糊跟夾餅」 $142
又幾得意喎,有個夾餅夾住一齊食好味好多😍

蟹粉黃金炒飯 $118
鍾意食飯嘅蝦子餅都大讚呢個蟹粉炒飯好掂
好香蟹粉味,粒粒飯都炒到金黃色好均勻🥰

仲有好多野想食😍不過已經好飽
下次一定要食埋甜品先得💓

謝謝儂 (V City) (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City1樓10號舖
  • 蟹粉黃金炒飯
2021-10-01 345 浏览
六點幾行過經過左呢一間自己好味嘅上海野當時好似係7點餐廳開始晚市🌃我睇就排隊等入去啦排隊排左一陣就可以入去啦環境:👍🏻👍🏻入到去真係超大BB車可以擺張枱隔離🪑🪑🪑因為BB🚼🚼太攰啦 係公園嗰度放完電 🔋🔋入到去全程瞓覺💤💤💤終於可以享受下人間美食今次叫左係我最鍾意食嘅小籠包🥢🥢🥢新鮮熱辣 又多汁🥟🥟🥟不過真係唔知點解成日小籠包係得四隻 唔係好夠喉同埋叫咗酸菜魚🐟🐟🐟自從懷孕之後好多嘢都唔可以食🤰🤰市面上嘅酸菜魚就更加唔使講啦成日都話味精多 所以唔俾食今次終於搵到機會食啦酸菜魚入面有薯粉🍜🍜🍜面上嗰陣全部都係魚肉同下面嗰啲全部都係揸炸過嘅魚骨個湯係喎胡椒湯 個湯好清甜 辣辣地 🌶🌶好清甜 冇乜味精今次仲叫左個上海粗炒🍝🍝味道都幾好味至於好好食😋😋😋但都唔差而另外一個冷盤就係青瓜絲粉皮🥒🥒🥒🥒呢個就麻麻地啦d青瓜絲同埋d 粉皮唔夠冬❄️❄️❄️感覺一般呢餐飯整體黎講都正嘅

六點幾行過經過左呢一間自己好味嘅上海野

感覺一般

呢餐飯整體黎講都正嘅

• 謝謝儂小籠包
2021-09-17 234 浏览
今天好明顯是為做節而來,又能一嘗上海風味菜。與母親來吃團年飯,結賬賬前叫倜仇/一湯丸,團團圓圓就最合了。甜品都黎雙飛,好事成雙。豆沙鍋餅就令人聯想到多啦A夢,真係童年回憶番晒黎。叮噹呀......,心裏面仍充滿童真呢!其他餸菜都簡單寫吓,醉雞,酒味不太濃; 糖醋魚塊味道酸度輕可魚塊亦太林; 葱爆牛仔肉就芡汁太多; 上海大云吞D云吞易入口,湯亦佳芽菜配得合適,好味。整體黎講,4餸兩甜品,我仍比佢攞A。上海嘢,sure win! 美味。下次又試下一品香、三六九等上海菜,回味一番。
2021-09-17
  • 湯丸
2021-08-25 474 浏览
格局類似茶餐廳,座位非常多。下午茶時間都唔少人,$42一個餐,價錢相當相宜,仲送豆漿一杯。下午茶選擇多,不過需要收加一。炒飯偏油膩,不過粒粒分明。鹹香主要來自火腿,份量剛好一個人吃,是三個下午茶餐最普通的一個。嫩雞煨麵麵質好軟,但未止於軟爛,麵份量多,雞肉份量相對較少。$42來講,湯底算濃稠不錯。三個裡面最好吃的,上海麵硬度夠,味道也夠,性價比很高。送的豆漿好甜,喝不完,但下午茶餐的餐飲沒有其他選擇。

下午茶選擇多,不過需要收加一。
松子菜粒炒飯

嫩雞煨麵

上海粗炒

三個裡面最好吃的,上海麵硬度夠,味道也夠,性價比很高。
凍豆漿

送的豆漿好甜,喝不完,但下午茶餐的餐飲沒有其他選擇。
嫩雞煨麵
上海粗炒
2021-08-13 453 浏览
不得不出 post提醒大家!食物質素一般,環境衛生極差!服務水準未達標一. 票號未過屈客未到,俾左檯下個! 明明企前面,人多未行到去個阿姐到 only!算!二. 5set餐具,3套仲有食物殘渣,換咗幾次都仲係都算(影左最後一個之前碗內有漬冇影)三. 生煎包上面有係短短地曲曲地毛髮同個職員講時仲想扮冇,真係要獻出第一個post(中間)自己決定仲去唔去啦
不得不出 post提醒大家!
食物質素一般,環境衛生極差!服務水準未達標

三. 生煎包上面有係短短地曲曲地毛髮
同個職員講時仲想扮冇,真係要獻出第一個post(中間)
自己決定仲去唔去啦
2021-08-13