2020-05-25 1489 浏览
📍謙記火鍋📍Him Kee Hot Pot .🇭🇰香港銅鑼灣謝斐道408-412號華斐商業大廈1-3樓🇭🇰1/F-3/F, Workingfeild Commercial Building, 408-412 Jade Road, Causeway Bay, HK.#銅鑼灣 #中菜 #MFJ銅鑼灣 #MFJ中菜 #MFJ港式#CausewayBay #ChineseFood #MFJ_CausewayBay #MFJ_ChineseFood #MFJ_HKStyle .味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆.謙記係銅鑼灣謝斐道樓上舖,有房坐得好舒服,大房最低消息大慨HKD4000左右,可以坐10幾人,計返都唔算貴👌🏻.💯#澳洲龍蝦刺身龍蝦係自來俾佢做刺身,切得超好!超級有口感,食到停唔到😋.💯#黃皮海老虎打邊爐主角 黃皮海老虎,海老虎好味 黃皮仲好味!肉爽又香,啲皮黃到呢!用來打邊爐都有啲過分🤣.Ⓜ️ #美國雪花肥牛Ⓜ️#澳洲M7和牛依度啲肥牛我覺得唔算特別好味個M7好似都幾貴下.⭐️#水晶叉燒包佢地話個水間叉燒包好好
📍謙記火鍋
📍Him Kee Hot Pot .
🇭🇰香港銅鑼灣謝斐道408-412號華斐商業大廈1-3樓

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆

💯#澳洲龍蝦刺身
龍蝦係自來俾佢做刺身,切得超好!超級有口感,食到停唔到😋
澳洲龍蝦刺身

💯#黃皮海老虎
打邊爐主角 黃皮海老虎,海老虎好味 黃皮仲好味!
肉爽又香,啲皮黃到呢!
用來打邊爐都有啲過分🤣

Ⓜ️ #美國雪花肥牛
Ⓜ️#澳洲M7和牛
依度啲肥牛我覺得唔算特別好味
個M7好似都幾貴下
澳洲M7和牛

⭐️#水晶叉燒包
佢地話個水間叉燒包好好味係必食之選,味道口感都幾好
水晶叉燒包

食得好舒服,聚餐一流!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #相機食先 #吃貨 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
用餐时段
澳洲龍蝦刺身
水晶叉燒包
2019年又去到尾聲,冬至晚上與老公倆口子過節,始終係農曆節日都想食得中式點~ 老公提議火鍋,身為美食兵團隊長既我就提議黎呢度。   最近抱恙在身都戒口了一陣子,所以選湯底配料都份外小心! 最後點了椰子雞窩,椰子雞跟湯窩分開上,另外仲有一瓶椰子水係最後放入。先飲一碗湯,陣陣椰香,清甜帶鮮味~用黎配其他食物都好夾好夠味,唔洗點豉油都好正!特選牛頸脊油脂平均肉質鮮嫩,入口爽滑牛味濃 花膠筒大條厚身,跟雞湯十分匹配。 最後仲有自家制菠蘿吉士包 😍
老公提議火鍋,身為美食兵團隊長既我就提議黎呢度。
最近抱恙在身都戒口了一陣子,所以選湯底配料都份外小心!
先飲一碗湯,陣陣椰香,清甜帶鮮味~
用黎配其他食物都好夾好夠味,唔洗點豉油都好正!
特選牛頸脊
油脂平均肉質鮮嫩,入口爽滑牛味濃

花膠筒大條厚身,跟雞湯十分匹配。
最後仲有自家制菠蘿吉士包 😍
2019-12-01 1978 浏览
真正的天涼就是打邊爐的好時間, 今次來到銅鑼灣鵝頸橋下的謙記, 鵝頸橋除了辣蟹外, 也有很多很有”佬味”的食肆. 謙記是典型的港式邊爐店, 當然麻辣湯底也有, 但我還是喜歡港式清湯, 沾上充滿生蒜和辣椒的豉油. 牛肉拼盤種類多, 牛頸脊和金錢𦟌是我最喜歡多; 餃子和丸子的做法也有其特色, 前者點了豬肉蝦乾, 蝦乾令餃子內的豬肉更爽口, 帶來了鹹香的味; 後者點了奶黃丸子, 一咬之下奶黃醬走出來, 鹹鹹甜甜甚為特別. 松葉蟹鉗肉不夠厚實, 鮮味不足, 幸好價格並不高昂, 吃過口爽了就算.
2019-10-29 1334 浏览
Unique range of hot pot soup bases, alongside a huge selection of super fresh food and high quality meats to surprise your tastebuds. You are sure to leave with a full stomach.We were four hungry people, started off with its signature coconut chicken soup ($238), followed by Australian M7 thinly-sliced beef ($318), beef balls ($56) and seafood platter ($198).Tofu paper ($50) - must-try ♥️Similar to beancurd roll, made of soy beans but they have very different textures. They soak up the soup reall

Similar to beancurd roll, made of soy beans but they have very different textures. They soak up the soup really well! 👍

Crystal Custard Buns ($56) - my absolute favorite ♥️
soft, tender, and just the right amount of sweetness. Your #sweettooth will be undeniably satisfied.

Kale (羽衣甘蓝) ($38)
I called it as 結義金蘭. lol. This super food tastes so good with 1-second boiling.

等左成年,今次終於有機會食到 #謙記火鍋 , 薄切澳洲牛肉,手打牛丸,黃沙腰潤, 水晶包,豆腐紙(第一次👍) 真係非常好好味!! 一定再番黎食!
2019-10-22 1193 浏览
秋涼既天氣🍂最岩約埋朋友仔去打邊爐早幾日就去左食🌟謙記火鍋🍲🌟對於打邊爐黎講湯底係非常重要既老闆就推介我地試🙌🏻🔺松茸野菌雞鍋湯底香濃 而且好足料有好多香菇 仲有雞亦非常嫩滑老闆仲提醒我地試飲左個湯先原汁原味 真係超好飲😋好有家既味道👍🏻🔺特選頸脊頭牛味濃郁 肉質軟脂肪比例少 有咬口🔺特級金錢𦟌色澤分明 牛肉鮮嫩要煮到全熟 口感先會比較爽口!其他火鍋🍲既配料 都係人手製造架😆🔺潮州炸魚皮鬆脆可口 咬落口卜卜脆但我比較鍾鐘意放一放湯再食等魚皮吸給滿湯汁🔺梅菜豚肉丸、🔺手打魚蛋新鮮、爽口、彈牙👍🏻🔺水晶菜苗餃、魚皮餃我非常鐘意食魚皮餃佢既皮比水晶厚夠煙韌 魚肉亦相當新鮮🔺炸腐皮卷脆口之餘放湯更吸收左湯既精華更有鮮味👍🏻🔺豆腐紙薄切既豆腐紙老闆話放湯1秒就食得🔺羽衣甘藍🥬健康營養價值高真係第一次食甜品有🔺水晶叉燒包、🔺水晶奶皇包水晶皮煮熟之後會變成透明咬落好煙韌個人比較鐘意食水晶奶皇包咬落去奶黃爆岀黎甜甜地 好好食😋📍地址: 銅鑼灣謝斐道408-412號華斐商業大廈1-3樓 🕰營業時間: 1800~0200☎️電話: 28386116
秋涼既天氣🍂

牛味濃郁 肉質軟
脂肪比例少 有咬口

🔺特級金錢𦟌
色澤分明 牛肉鮮嫩
要煮到全熟 口感先會比較爽口!

其他火鍋🍲既配料 都係人手製造架😆
潮州炸魚皮
🔺潮州炸魚皮
鬆脆可口 咬落口卜卜脆
但我比較鍾鐘意放一放湯再食
等魚皮吸給滿湯汁

🔺梅菜豚肉丸、🔺手打魚蛋
新鮮、爽口、彈牙👍🏻
水晶菜苗餃、魚皮餃
🔺水晶菜苗餃、魚皮餃
我非常鐘意食魚皮餃

🔺羽衣甘藍🥬
健康營養價值高
真係第一次食

水晶叉燒包、水晶奶皇包

甜品有🔺水晶叉燒包、🔺水晶奶皇包
水晶皮煮熟之後會變成透明

水晶菜苗餃、魚皮餃
水晶叉燒包、水晶奶皇包
  • 水晶奶皇包
2019-10-18 1014 浏览
喺銅鑼灣搵到老牌火鍋店,價錢中價,但會再去的鋪頭。老闆安排好細心咁安排一堆 “好西”給我哋試,鋪頭嘅衛生同服務是一流的。而我哋都試咗不少的招牌食物,有野菌松露湯底,水晶奶皇包拼叉燒包,百花煎蝦餅...老闆話火鍋最緊要係啲料,明眼人會試到係咪真材實料,所以鋪頭唔少嘅食物都來自日本,甚至是最新鮮的食療,不惜工本的。而我最欣賞的是老闆的堅持,他堅持盡量所有食療都自己一手包辦同整,唔會係出邊買返黎賣,所以喺鋪頭食到嘅水餃魚皮餃魚蛋,都係他們自己整出嚟的。火鍋控,一定要黎試下啦。
火鍋控,一定要黎試下啦。
  • 水晶叉燒包
  • 百花煎蝦餅
2019-09-19 979 浏览
同朋友聚會,梗係去打邊爐啦!呢度人唔係太多,夠晒方便傾計。我哋叫咗椰子雞湯底,唔單止味道好鮮甜,侍應阿姐仲幫我地走晒湯面頭啲油,好細心呀!我哋叫咗四色丸、水晶奶皇包、蟹鉗、豆腐紙、響鈴、魚滑同牛肉拼盤。好豐富!咁多樣嘢食之中,好多樣都好值得推介。首先係腐皮紙,佢唔似譚仔上面啲腐皮一樣咁冇彈性,呢個腐皮充滿豆腐花嘅味道,又夠滑身,好值得推介。另外牛丸同四色丸都好彈牙,真係手打嘅口感!仲有水晶奶皇包,都非常好食,薄薄嘅水晶皮包住濃厚嘅奶黃,仲好食過飲茶嗰種水晶包㗎 !到最後,阿姐送咗幾粒芒果糯米糍俾我哋食,好滿足呀!
同朋友聚會,梗係去打邊爐啦!呢度人唔係太多,夠晒方便傾計。

咁多樣嘢食之中,好多樣都好值得推介。

另外牛丸同四色丸都好彈牙,真係手打嘅口感!

到最後,阿姐送咗幾粒芒果糯米糍俾我哋食,好滿足呀!

2019-08-13 933 浏览
之前已經留意左謙記火鍋好耐,今次終於都試到,兩個人食,叫得唔多野,但食物味道好有驚喜,服務態度都好好。首先前菜係螺肉青瓜,用螺肉做前菜都係第一次見,幾特別,個青瓜仲要吸哂d螺肉汁味,超好食!火鍋湯底叫左椰子雞,個湯好甜好好味,仲有半隻雞,所以兩個人食既話,唔洗叫好多野食都已經好夠飽,我地仲要一路食,一路飲佢個湯底;另外叫左手揤魚麵,唔可以話好好食,但都唔差,不過不失,但用魚肉揤成麵咁食都幾特別;手打牛肉好有牛味,正👍🏻!仲叫左一咋橙汁,真係鮮榨既,夠哂甜同新鮮。叫左3個送,1個火鍋湯,1咋橙針,埋單6百幾,都算貴,但味道有驚喜🤤
手打牛肉好有牛味,正👍🏻!
仲叫左一咋橙汁,真係鮮榨既,夠哂甜同新鮮。
橙汁
雜菜拼盤
椰子雞湯
手打牛肉
2019-07-21 722 浏览
是日同一班老友相聚,鍾意飲酒吹水的我哋通常都會搵有獨立房間的餐廳作為首選,於是便來咗呢間火鍋老店,面積足有三層樓,其中3樓仲要全部都係包房。週末夜晚book埋房都算容易。價錢偏貴小小,醬料已經每人$22,大夥人都只可以免一支紅酒或白酒的開瓶費,但其他酒類如清酒、香檳每枝都要收$200,非常掃興。坊間許多其他餐廳包房都已經免開瓶費,呢度仲要收到咁誇張,有待改善。湯底不過不失,肉類的招牌牛頸脊非常正,但300幾蚊只有十數片。最後埋單每人$600,仲要冇食過海鮮類食物,是否值得,見仁見智。
2019-07-20
2019-05-26 1053 浏览
今日心血來潮想打邊爐, 於是就揀左銅鑼灣呢間老牌火鍋店 兩個人有個大卡位坐, 坐得好舒服~ 一坐低當然要混醬啦~ 有一碟青瓜螺肉做前菜 湯底揀左芫茜皮蛋, 清清地 特級金錢展, 爸爸話幾好 竹笙 梅菜豚肉丸 呢個同平時食果D丸好唔同, 都幾香梅菜味, 但感覺好似食緊梅菜肉餅XD 幾特別 墨魚滑都幾彈牙 四川木耳 日本黑豚腩肉 得幾片咋 不過肉嫩, 同平時食既豬肉片係有D唔同既 西洋菜餃 仲點左3罐大啤~ 飽晒~
今日心血來潮想打邊爐,
於是就揀左銅鑼灣呢間老牌火鍋
兩個人有個大卡位坐,
坐得好舒服~

一坐低當然要混醬啦~

有一碟青瓜螺肉做前菜

湯底揀左芫茜皮蛋,
清清地

特級金錢展,
爸爸話幾好
竹笙

梅菜豚肉丸
呢個同平時食果D丸好唔同,
都幾香梅菜味,

得幾片咋
不過肉嫩,
同平時食既豬肉片係有D唔同既

西洋菜餃

仲點左3罐大啤~
飽晒~
2019-04-03
2019-05-08 967 浏览
窮遊香港-銅鑼灣打邊佬👍🏻.呢日去左銅鑼灣食椰子雞見到有間好似幾出名地方好大 有3層 店內設有包廂服務4-30人都得價錢中上 ‼️前菜小食要收$22蚊位但鮑魚相對幾抵食.⭐️椰子雞鍋$238(半隻)呢排食得多熱氣野 得閒都要食清淡d 湯底有木瓜 豬肉 椰肉去煮出味呢個椰子雞湯底幾清甜仲有一瓶椰子水 比你自己加(證明有用真椰子水).⭐️海鮮拼盤$198呢間用料算係幾新鮮特別係隻蝦 幾彈牙但帶子一般.⭐️磯煮鮑魚$38隻呢個好抵食煮鮑魚要好多功夫平時自己去街市買都要$20隻仲要呢個好大隻個人認為呢個抵食得閒對自己好d整番2隻都唔錯.#謙記火鍋 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道408-412號華斐商業大廈1-3樓.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5抵食:3.5/5
窮遊香港-銅鑼灣打邊佬
👍🏻
呢日去左銅鑼灣食椰子雞
見到有間好似幾出名
地方好大 有3層 店內設有包廂服務4-30人都得
價錢中上 ‼️前菜小食要收$22蚊位
但鮑魚相對幾抵食
⭐️椰子雞鍋$238(半隻)
呢個椰子雞湯底幾清甜
仲有一瓶椰子水 比你自己加
(證明有用真椰子水)
⭐️海鮮拼盤$198
平時自己去街市買都要$20隻
仲要呢個好大隻
個人認為呢個抵食
得閒對自己好d整番2隻都唔錯
#謙記火鍋 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道408-412號華斐商業大廈1-3樓
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:3.5/5
2019-05-01 749 浏览
雖然天氣轉熱, 但是店內開放著冷氣便有心情吃熱騰騰的, 又來到打邊爐的時候。 它是上樓的店舖, 門面不需跨張, 坐落還有不少外地客人; 那些老外; 日籍也來到。這間湯底跟食料選擇還吸引的。 坐位舒適, 服務員同啤酒員也招侍不錯。先來了一盤自選醬料, 但是沒有豉油的, 它是由服務員來到面前給您倒。今次叫來了那個鯊魚翅骨窩, 鍋內還有雞件們半隻滾著。 而邊爐料叫來了;貴花蚌, 鮮味爽口。白鱔,肉厚夠新鮮的。日本黑豚腩肉, 是凍卷上, 肥瘦搭配肉味鮮香。蝦干餃, 涵料特別的還皮薄。炸魚皮, 就咁食或浸浸湯來吃。芋絲, 放入湯慢煮入味, 又不用急食, 它們煮不難。菠菜, 帶上雞油嘅湯面, 拖吓湯就食, 菠菜們還立立呤。墨魚滑, 鮮打, 不要弄太大舊, 而滾一陣就入口, 夠彈牙。隨著兩罐大啤。 好漲肚, 很豐富的飽爆。
貴花蚌, 鮮味爽口。
白鱔,肉厚夠新鮮的。
日本黑豚腩肉, 是凍卷上, 肥瘦搭配肉味鮮香。
蝦干餃, 涵料特別的還皮薄。
炸魚皮, 就咁食或浸浸湯來吃。
芋絲, 放入湯慢煮入味, 又不用急食, 它們煮不難。
菠菜, 帶上雞油嘅湯面, 拖吓湯就食, 菠菜們還立立呤。
隨著兩罐大啤。 好漲肚, 很豐富的飽爆。
2019-04-30
$500 (其他)
2019-04-29 604 浏览
跟朋友3 5 知幾很欠沒聚會,唸住找一間打邊爐,可皺慢吹下水,咁佢呢間都不限時間,故朋友都提議又見食評都okay,那知中計了,價錢不合理,茶 開一壺要$25 (待應沒有說要收錢)調味料收$22/位 ( “ )強制收費。湯底要$108 ~ $280不等,普通一個湯底都要貴過人,我叫了個冬瓜海鮮$158,得個20粒小小冬瓜粒,所謂海鮮 蚸仔 加 小小的鴨肉,預期是成個冬瓜加起碼有幾隻蚸,滑牛是打出來 不滑 ,質數不高 收費貴 不會再去。😑😞難怪星期六的晚餐時段還有大把位任坐啦😤
跟朋友3 5 知幾很欠沒聚會,
唸住找一間打邊爐,
可皺慢吹下水,咁佢呢間都不限時間,
故朋友都提議又見食評都okay,
那知中計了,價錢不合理,
茶 開一壺要$25 (待應沒有說要收錢)
調味料收$22/位 ( “ )
強制收費。
湯底要$108 ~ $280不等,
普通一個湯底都要貴過人,
我叫了個冬瓜海鮮$158,
得個20粒小小冬瓜粒,
所謂海鮮 蚸仔 加 小小的鴨肉,
預期是成個冬瓜加起碼有幾隻蚸,
滑牛是打出來 不滑 ,
質數不高 收費貴 不會再去。
😑😞
難怪星期六的晚餐時段還有大把位任坐啦😤
2019-04-08 715 浏览
兩口子最甜蜜就係打邊爐。醬料架九款基本醬粉,唔岩仲可以買佢拎D醬料,例如麻辣咁。蕃茄牛腩鍋超級掂!牛腩多,蕃茄味又濃!佢ge蕃茄味係黎自新鮮蕃茄ge酸味,絕對唔係茄膏果隻,而且加湯係會加返蕃茄湯,所以食到後味都仲係好濃。食材所有食材質素都唔錯,都幾新鮮。特別推介有佢ge墨魚滑,蝦丸同帶子!三樣野都係大件夾抵食,以呢個價錢係出面一定食唔到咁ge份量。加上佢d食材有粉絲墊底,叫澱粉類都慳返。芒果糯米磁每枱都會送,又幾好食!食完咁熱ge火鍋,食返D凍凍地ge甜品好正!總括而言,返食度9粒星!
兩口子最甜蜜就係打邊爐。

醬料架
九款基本醬粉,唔岩仲可以買佢拎D醬料,例如麻辣咁。

蕃茄牛腩鍋

食材

芒果糯米磁

總括而言,返食度9粒星!
2019-04-06
  • 蝦丸
  • 帶子
  • 墨魚滑
2019-04-03 447 浏览
位置喺鵝頸橋附近平時係路痴嘅我都覺得容易搵六個人一齊食飯,當然要叫好多好嘢食但主要嘅目的都係一心食海鮮果然沒有令我失望!海鮮貝殼類同埋啲魚蝦蟹,全部都新鮮好少食到呢一種火鍋食材全部都大大份 。仲有一份牛肉,睇上去同普通出面食嗰啲一樣但入口果下就發覺不一樣了!任何野都好好食,食材都係水準之上全部都好新鮮。當然唔可以錯過佢嘅小食啦墨西哥包,仲有個甜品好似係芒果卷?想叫多一份佢都話賣晒了冇計,嗰陣時都凌晨一點鐘唔知有冇阻住佢哋收工,服務員啲態度仍然好好走嗰陣時都差唔多二點半了
位置喺鵝頸橋附近
平時係路痴嘅我都覺得容易搵

六個人一齊食飯,當然要叫好多好嘢食
但主要嘅目的都係一心食海鮮
果然沒有令我失望!
海鮮貝殼類同埋啲魚蝦蟹,全部都新鮮
好少食到呢一種火鍋食材
全部都大大份 。仲有一份牛肉,
睇上去同普通出面食嗰啲一樣
但入口果下就發覺不一樣了!
任何野都好好食,食材都係水準之上
全部都好新鮮。
當然唔可以錯過佢嘅小食啦
墨西哥包,
仲有個甜品好似係芒果卷?
想叫多一份佢都話賣晒了

冇計,嗰陣時都凌晨一點鐘
唔知有冇阻住佢哋收工,
服務員啲態度仍然好好
走嗰陣時都差唔多二點半了