2024-05-17 218 浏览
今日去完海洋公園,  表弟話請食海鮮, 乘地鐵只三個站便到海怡半島.  目標餐廳 :  蟹點, 位於鴨脷洲西邨.   從地鐵站出口已看見.  蟹點,  位於一樓, 乘電梯可直達.   門外有張貼餐廳簡介, 也有餐牌. 設多個大魚缸,   魚, 蝦, 蟹, 龍蝦好生猛,  貝類品種多.  有泰菜, 中菜, 潮式, 提供食品多元化.餐廳裝修以藍色為主, 帶濃厚海洋風味.  座位多, 有大圓檯, 適合朋友, 家庭聚餐. 室外也有座位, 今晚剛下微雨, 店員提議室內坐. 餐牌食品豐富, 價錢中肯,  試試 行動.   鎮店之寶,  必食招牌蟹:  有白胡椒蟹, 避風塘炒辣蟹, 咖喱蟹, 也有泰式蟹,  咖喱炒海鮮. 沙律, 頭盤, 中式小炒.還有晚飯必食四寶, 好抵食.   落單無難度. 招牌白胡椒蟹(大蟹),   用鐵板盛載, 熱騰騰上檯, 侍應淋上熱汁,  即時聞到蟹香, 加上紫蘇葉天然氣撲鼻, 蟹大約重 1 斤半.   紅卜卜,   白胡椒香辣惹味,  芳香而不搶喉,  先取蟹蓋, 鐵板墊底有大量洋蔥,  蟹蓋有膏,  蟹膏甘香滑溜.   食得真滋味.蟹肉鮮嫩多汁, 柔嫩粉白, 肉質爽
蟹點,  位於一樓, 乘電梯可直達.
門外有張貼餐廳簡介, 也有餐牌.
泰菜, 中菜, 潮式, 提供食品多元化.
餐廳裝修以藍色為主, 帶濃厚海洋風味.
座位多, 有大圓檯, 適合朋友, 家庭聚餐.
室外也有座位, 今晚剛下微雨, 店員提議室內坐.
 餐牌食品豐富, 價錢中肯,  試試 [食本地鮮] 行動.
也有泰式蟹,  咖喱炒海鮮.
沙律, 頭盤, 中式小炒.
還有晚飯必食四寶, 好抵食.   落單無難度.
招牌白胡椒蟹(大蟹)
先取蟹蓋, 鐵板墊底有大量洋蔥,
 蟹蓋有膏,  蟹膏甘香滑溜.   食得真滋味.
蟹肉鮮嫩多汁, 柔嫩粉白, 肉質爽口.  白胡椒嘅香味滲透全只蟹,  蟹肉味道層次豐富.
招牌白胡椒蟹(大蟹)
蟹鉗巨形多肉,  微辣, 味道濃郁, 大家慢慢食, 細細品嘗.
晚飯必食四寶, 泰式燒雞半隻, 份量很多.   燒雞微焦, 雞肉滑, 有雞味.
泰式燒雞半隻
 沙律菜伴碟,  沾上自家製甜辣醬,  富泰式風味.  調味至正.
 [食本地鮮] 行動.   選了 本地雞蛋蒸花甲皇, 吃過濃味菜式, 好適合來一客雞蛋蒸花甲皇.   用蔥花作點綴,
本地雞蛋蒸花甲皇
蒸雞蛋有蛋味, 相當順滑,  加上鮮甜的花甲皇, 花甲皇大粒好飽滿, 入口鮮甜,  無沙.  好滿意.
本地雞蛋蒸花甲皇
楊州炒飯,  飯粒飽滿炒得乾身, 材料多,  有雞蛋, 鮮蝦, 叉燒粒,  和蔥花等一起來炒飯, 油分不多, 非常可口.
楊州炒飯,
離開餐廳時,  看見這幅蟹畫, 蟹好勇猛啊,  大家不忘打卡留念.  下次來吃咖喱蟹.
泰式燒雞半隻
楊州炒飯,
  • 楊州炒飯
今日同屋企人去完海洋公園,舅父就帶我地去鴨脷洲晚飯,佢話呢到有間❣︎蟹點❣︎好出名食泰式蟹🦀地鐵直達海怡半島站行4分鐘就到好方便👍🏻呢到地方好大,裝修勁有海洋🌊feel,呢到仲有魚缸養住啲海鮮🦞保證新鮮,設有戶外座位揀,我地揀左座戶外,有自然風座得舒服啲。呢到所有菜式都超好味😋超推薦比大家💜❣︎咖喱炒蟹(大蟹)❣︎$628🌟必食推介😋隻蟹新鮮到不得了,肉質超鮮嫩,第一次喺香港食到噤好味嘅炒蟹👍🏻咖喱味道調製得非常濃郁,辣度低椰香味重👍🏻更加突出到蟹嘅鮮味,我地成家人都覺得炒得好出色👍🏻❣︎本地雞蛋蒸花甲皇❣︎$128🌟必食推介😋,呢個係餐廳同海洋公園食本地鮮推介,水蛋超嫩滑細緻🤤滑到似豆腐花噤,花甲皇肥美肉厚鮮甜,一啲沙都冇👍🏻又係第一次喺香港食到噤好味嘅蒸水蛋🤤❣︎紅燒脆皮BB鴿❣︎$68BB鴿即叫即炸,骨軟肉酥,十分香脆。❣︎招牌脆皮咕嚕肉❣︎$108🌟必食推介😋入口外脆內嫩🤤粉薄香酥,超掛汁勁入味👍🏻豬肉爽口彈牙,仲有新鮮菠蘿伴碟。❣︎泰粵孖寶推介❣︎$208❣︎蟹點小炒皇❣︎炒得相當有穫氣😋韭菜花入口爽嫩無渣,魷魚鬚同蝦乾szie偏大👍🏻真材實料,鹹香惹味👍🏻❣︎金不換炒鮮蝦❣︎金不換帶來嘅獨得香味,更能提升

❣︎咖喱炒蟹(大蟹)❣︎$628

❣︎本地雞蛋蒸花甲皇❣︎$128

❣︎紅燒脆皮BB鴿❣︎$68
BB鴿即叫即炸,骨軟肉酥,十分香脆。

❣︎招牌脆皮咕嚕肉❣︎$108

❣︎泰粵孖寶推介❣︎$208

❣︎金不換炒鮮蝦❣︎
金不換帶來嘅獨得香味,更能提升蝦鮮味,啲蝦新鮮彈牙到不得了👍🏻

2024-04-11
  • 咖喱炒蟹
  • 蟹點小炒皇
  • 招牌脆皮咕嚕肉
  • 本地雞蛋蒸花甲皇
2024-04-10 286 浏览
今次與朋友到海洋公園玩樂之後,來到了鴨脷洲西邨街市的「蟹點」吃大家都喜愛的咖喱蟹。這𥚃除了室內,戶外亦有不少座位提供,目測有不同年齡層組別的朋友在這裡聚會,相信這𥚃很受歡迎。點了4人套餐,有晒大家想要的美食,白胡椒炒蟹或泰式咖喱大肉蟹可二選一。點餐後店員會放上即棄手套和圍裙, 十分貼心。✨泰式咖喱大肉蟹🦀這道菜式非常吸睛,大大隻的肉蟹被豐盛的咖喱醬鋪蓋着,肉質鮮甜幼滑,十分新鮮;惹味的咖喱醬勁多,味道帶香甜,我們還額外點了厚切蒜蓉包🥖,大家都對這款菜式激讚。✨脆皮咕嚕肉🐷外皮微脆肉質鬆軟,火喉一流,配合新鮮菠蘿肉,酸酸甜甜,並沒有油膩的感覺,這道咕嚕肉菜式是我吃過最美味之一。✨砂鍋生啫龍躉斑球🐟龍躉肉大大片,口感滑溜,份量也大;放在砂鍋內能保持溫度,令入口味道更佳。✨蟹點小炒王🦐🦑小炒餸菜最緊要夠火喉,廚師真的做到。這道小炒王匯集着鮮甜的蝦仁、魷魚、燈籠椒;亦有鹹香的蝦乾、菜鋪;還有鬆脆的腰果等,每口都品嚐到不同的層次感。✨豉油王炒麵以份量十足的豉油王炒麵代替白米飯,美味又滿足。特價$1,180已包含茶芥和服務費,還有提供汽水4支和椰汁西米糕作甜點,大家都話超值,下次也要帶同家人來品嚐
✨泰式咖喱大肉蟹🦀
✨脆皮咕嚕肉🐷
✨砂鍋生啫龍躉斑球🐟
✨蟹點小炒王🦐🦑
✨豉油王炒麵
以份量十足的豉油王炒麵代替白米飯,美味又滿足。
,下次也要帶同家人來品嚐蟹餐。
2024-03-27
2024-01-16 1174 浏览
近來天氣真好,有温暖的陽光照耀著;微風送來絲毫都沒有寒意,正適合行山舒展一下。於是與女友約定今午行玉桂山,自疫情後巳有幾年冇上過去;順道考驗下彼此實力如何?原來大家皆寶刀末老的😉。其實鴨脷洲玉桂山無論上落山都有D難度,所以我們決定只行到上山頂而不會落去下面堤壩。 站在山頂對住一望無際的大海和藍藍的天空,間中有數艘風帆襯托著即時感覺人類嘅渺小。時間過得很快我們下山時天色漸黑,女友提議順便在鴨脷洲蟹點食晚飯;因她有「南區街坊飯堂」雅號。餐牌內食物款式很多,無論中式、西式或泰國菜包羅萬有,而質素亦唔錯。古法羊腩煲跟生菜一碟 $368羊腩煲是以中式古法來烹調,非常惹味。 用料十足,大大件羊腩炆得很淋又入味,還有冬菇、冬筍、馬蹄、支竹等等。整過程皆有gas爐滾住,所有食材熱騰騰最適合港人胃口;隨後加入生菜,令其索滿羊腩汁更滋味。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 (四隻) $168註明係皇當然D蟶子大大隻啦! 蒸時放少許蒜蓉來蒸,肉質鮮甜爽口;非常有口感。食時配上金銀蒜和粉絲一齊吃,簡值絕配👍。豉椒涼瓜斑頭腩煲 $128斑頭腩首先畧為油泡,然後加入凉瓜來炆;最重要㕑師用了大量羗、蒜和洋蔥所以炆完非常惹味好食。芒果
古法羊腩煲跟生菜一碟 $368
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 (四隻) $168
豉椒涼瓜斑頭腩煲 $128
芒果糯米飯 $78
糯米飯有紫糯米和香糯米同時出場,口感香糯。芒果有半個份量,香甜美味;再伴以椰汁來食感覺滿足。
椰青 $45
2024-01-11
2024-06-04 0 浏览
岩岩同家人一起行山,聽人講「蟹點」好出名..加上有朋友係地頭…就黎食下野!呢間餐廳以其美味的海鮮和招牌白胡椒蟹而聞名,當然要叫啦!招牌白胡椒蟹這道菜是蟹點的招牌之一。大隻的肉蟹放在鐵板上,加入白胡椒茨汁,香氣四溢。蟹肉鮮甜,蟹膏豐富,配上辣辣的白胡椒汁,非常美味脆皮咕嚕肉如果您喜歡炸肉,這道脆皮咕嚕肉是不錯的選擇。外皮酥脆,肉質嫩滑,口感十足。生菜包(豬)這是一道經典的粤菜,用生菜包裹著豬肉餡料,清爽又美味。順德煎焗雞這道菜結合了順德和粤菜的特色,煎焗的雞肉鮮嫩多汁,是一道值得品嚐的菜式。蟹點的環境寬敞,有室內和室外座位,讓您可以在舒適的環境中享受美食。如果您在鴨脷洲行山後想品嚐美味的海鮮,蟹點絕對是一個不錯的選擇!

脆皮咕嚕肉

生菜包(豬)
這是一道經典的粤菜,用生菜包裹著豬肉餡料,清爽又美味。

順德煎焗雞

2024-05-25 10 浏览
同朋友去海洋公園玩咗成日,再過到黎試吓呢間街坊食堂,餐廳位於地鐵站附近嘅街市上面,離遠已經望到好九隻蟹裝飾嘅招牌,餐廳都幾大,全部都係圓枱,適合一班人聚餐,菜式方面有中式同泰式,選擇非常多👍🏼咖喱炒大肉蟹配蒜蓉炒雜菜(跟蒜蓉包)餐廳有提供手套同鉗,蟹約重1斤半,非常之大隻,隻蟹鉗啖啖肉又鮮甜,鋪滿咖喱醬汁,調制得非常濃郁,唔會辣而椰香味比較重,配飯同蒜蓉包真係好好味🤤跟餐跟蒜蓉包焗到香脆金黃色,仲有6舊咁多添,炒雜菜有淡淡嘅蒜蓉味,減低少少油膩感豉汁蒸白鱔傳統嘅菜式,食材都好新鮮,肉質爽口彈牙,香濃嘅豉汁更加能帶出鱔肉嘅鮮甜哈爾濱啤酒呢度飲啤酒都係用戰鬥碗,十分有特色🍻

咖喱炒大肉蟹配蒜蓉炒雜菜(跟蒜蓉包)

哈爾濱啤酒
呢度飲啤酒都係用戰鬥碗,十分有特色🍻

2024-05-25 8 浏览
白胡椒蟹。我哋叫咗一隻膏蟹,大約兩斤重。蟹上枱嘅時候,陣陣白胡椒香氣真係好惹味。蟹膏好滿,蟹肉都好鮮甜。我哋先試咗啖蟹膏,真係好正!蟹膏好creamy。白胡椒嘅辣味恰到好處,唔會搶晒蟹膏嘅鮮味。之後我哋就食蟹肉。蟹肉好爽滑,啖啖肉。白胡椒嘅辣味令到蟹肉更加惹味。
白胡椒蟹。
2024-05-13
用餐时段
飄來咖喱香令人食指大動的蟹點咖喱炒蟹天氣炎熱,我最近和友人去鴨利灣遠足🔆後沿途經過蟹點,又想起上一次我在這裡吃海鮮的美味回憶,很值回票價,是時來點南洋風味的椰漿咖哩蟹和惹味的泰式串燒🥰😍🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀招牌菜式咖喱大蟹 $628廚師刻意多留點濃厚的咖喱醬汁,無論是配飯、粉絲或用麵包沾著吃都是這麼美味無窮,那種帶有椰香清甜和微辣的咖喱滋味,瞬間令人仿佛浸潤在泰式咖喱香料之中,每一口咖喱汁都覺得很意猶未盡!這隻約一斤半的新鮮肉蟹🦀,不管是蟹鉗、鞋身或蟹腳都非常多肉和重磅,雪白色的蟹肉既鮮甜又滑溜,好值得讓人花時間動手去拆肉。我們二人吃都覺得好滿足,真正做到吃肉便吃飽了,我們的豐富大餐更吸引附近食客的注視😎。下一次我還想點我從未吃過的冬陰功乾、辣椒膏或胡椒炒蟹菜式,炒蟹款式口味選擇多,必定滿足愛吃辛辣口味的我。🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮第二道菜是泰式串燒 (伴上沙爹醬)$88豬肉、雞肉和牛肉每款2串(共6串)我真想不到這裡串燒絕不遜色,好有泰式東南亞風味,經過精心醃製,每一串肉都有炭火燒的肉香味,最後還是沒有沾沙爹醬,因爲我覺得沾咖喱蟹的醬汁比較出色🙊,絕不浪費。🍝🍝🍝🍝🍝🦑🦐泰式su
飄來咖喱香
令人食指大動的蟹點咖喱炒蟹

天氣炎熱,我最近和友人去鴨利灣遠足🔆後

🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀

招牌菜式咖喱大蟹 $628

🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮

第二道菜是泰式串燒 (伴上沙爹醬)$88
豬肉、雞肉和牛肉每款2串(共6串)
🍝🍝🍝🍝🍝🦑🦐

泰式suki炒海鮮粉絲 $59 套餐可配餐飲
這是一款特色的泰式醬汁,像泰式酸辣醬和南乳的混合口味,酸酸甜甜的粉絲,伴上彈牙的魷魚,令人特別開胃。

餐飲方面,我點了冰涼的龍眼冰,含多塊龍眼肉,那種入口鮮甜冰涼的龍眼飲料,可消除炎熱天氣的悶熱感。
如果大家都想吃出色的海鮮餐和泰式午市套餐,不妨考慮去香港鴨脷洲蟹點呀!

2024-05-20 13 浏览
每逢喺南區行完山,或者海洋公園玩完一輪,朋友都會帶我哋黎近住海怡呢邊西村街市樓上食飯。街外人未必知道呢個街市上面隱藏住一間好受本地人青睞嘅蟹點,絕對係宵夜、海鮮、大排檔、泰國菜嘅混合體🥰晚市有個半價嘅四寶,白胡椒粉絲蝦煲原價$128,一至五近乎半價$68就食到!白胡椒味好香帶少少嗆,蝦新鮮實肉爽彈,有6-8隻非常抵食😍另外話明蟹點,當然要叫招牌孖寶套餐,咖哩炒大肉蟹(跟薄餅),配蒜蓉炒雜菜,真材實料店內直頭有大缸養住保證生猛。咖哩炒大肉蟹有斤半重,好大隻且肉質鮮嫩,巨鉗內以及蟹身嘅肉好好食,蟹膏亦惹味,最後成塊薄餅浸落咖哩汁入面無得輸🤤餐點種類繁多,有個同海洋公園crossover嘅本地鮮menu,本地雞蛋蒸花甲王$128,份量意想不到咁多,蛋十分滑嫩,花甲冇乜沙亦有肉地,亦係唔錯嘅選擇🙂‍↕️

去完海洋公園玩後怎可能錯過去近魚市場嘅鴨脷洲食海鮮!地鐵直達非常方便,個人都食過好幾次!而且一間餐廳已有中式、泰式及潮州菜,選擇起碼過二百款之多🤩碟碟大份,樣樣有獲氣又惹味!當中招牌大肉蟹🦀更是必點菜式✨回味無窮~難怪次次去都全場滿,環境與氣氛都非常適合親朋戚友熱鬧飯局~🔸避風塘炒辣蟹($648)炒蟹好足料,重成一斤半!蟹鉗有如拳頭般大,蟹肉鮮味十足,既帶鮮甜,而且入口彈牙.加上避風塘椒鹽配料,香口而不辣,食到個個大滿足!🔸鐵板黑椒牛仔骨($128)鐵板上吱吱聲,熱辣辣~牛仔骨件件多肉無根,惹味好送飯.🔸滷水掌翼($88) 🔸泰式炸蝦餅($88)🔸芒果沙冰($39)除中式菜亦點咗潮州及泰式菜,完全合乎多心嘅我哋.滷水掌翼份量多,更細心切開單骨,方便進食.滷水味香濃但不過鹹.炸蝦餅肥肥厚厚,新鮮彈牙再配上芒果沙冰更是透心涼~💖蟹點與海洋公園合作,進行「食本地鮮」行動!!凡惠顧「食本地鮮」菜品,更可獲贈送蟹點餐飲優惠券!!非常著數~

🔸避風塘炒辣蟹($648)

🔸鐵板黑椒牛仔骨($128)

鐵板上吱吱聲,熱辣辣~
牛仔骨件件多肉無根,惹味好送飯.

🔸滷水掌翼($88) 🔸泰式炸蝦餅($88)
🔸芒果沙冰($39)

2024-05-13 17 浏览
趁今日陽光普照,就去左南區行🥾玉桂山,吸收一下新鮮空氣!行完山搵地方食午餐,朋友就帶左我去食海鮮,餐廳喺海怡半島站一出行幾分鐘就到,位置非常方便。餐廳室內地方相當闊落,仲設有戶外座位啱晒有寵物的主子們,無論係三五知己或者一家大細黎飯局都氣氛一流。餐牌食物款式選擇很多,無論中式或泰國菜包羅萬有,海鮮仲好新鮮又抵食!🦀招牌白胡椒蟹 $628黎到點可以唔食餐廳既招牌菜白胡椒蟹!胡椒蟹超級大隻,用鐵板上碟,店員會幫忙淋上醬汁,渣渣聲熱辣辣香噴噴,好震撼!白胡椒帶麻辣,但又唔會蓋咗蟹嘅鮮甜味,大蟹蟹肉鮮嫩,蟹鉗入口啖啖蟹肉,就連配菜洋蔥索晒d白胡椒醬汁都特別惹味啊!🕊️紅燒脆皮BB鴿 $68乳鴿炸到外皮香脆,但肉質保持嫩滑、夠晒juicy,就連骨都特別幼嫩,食得好滋味!🐟豉汁蒸白鱔 $148蒸白鱔超新鮮,鮮甜美味,完全無腥沒有泥味。白鱔蒸得剛好熟,豉汁咸度剛好,魚肉鮮嫩,肉質彈牙扎實,味道啱啱好,豉汁用嚟送飯一流!

🦀招牌白胡椒蟹 $628

黎到點可以唔食餐廳既招牌菜白胡椒蟹!

🕊️紅燒脆皮BB鴿 $68

🐟豉汁蒸白鱔 $148

蒸白鱔超新鮮,鮮甜美味,完全無腥沒有泥味。
🏞️同朋友行完玉桂山就係附近一齊食晚飯,鴨脷洲西邨街市翻新後有新搞作,街市分為兩層,,地下層有街市、熟食,餐廳「蟹點」就佔據了二樓整層。主打中菜同泰菜,店內亦歡迎食客係下層街市買海鮮上黎比餐廳代煮 (需付加工費)😋⋄店內環境非常大,寬敞舒適,招牌食炒蟹,還細心地提供即棄圍裙及手套供客人使用😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 必食招牌菜 ✦🦀招牌白胡椒炒蟹($628)大大隻蟹放於熱辣辣鐵板上,即時淋上白胡椒汁,霧煙效果更散發著濃濃的白胡椒香。蟹肉新鮮👍🏻蟹肉鎖住了原汁原味嘅鮮甜蟹肉肉汁,外層平均沾上了甜甜白胡椒醬汁,入口惹味😋蟹隻非常厚肉,啖啖肉,超級滿足😍⋄✦ 晚飯必食四寶 ✦🦐🍲白胡椒粉絲蝦煲($68/必食價)粉絲蝦煲上桌時還滋滋作響,非常香噴噴😛蝦隻份量非常多,而且每隻都是新鮮爽口,粉絲吸收了白胡椒味道,香辣可口,每一啖都非常美味,惹味非常🤩*** *** *** *** ***▫️晚飯必食四寶▫️泰式生菜包$58|泰式燒雞$68|清蒸東星斑$208|白胡椒粉絲蝦煲$68以上優惠只限是選一,每台只限一款*** *** *** *** ***⋄✦ 佐酒小食 ✦🐷脆皮炸大腸($

====—====—====—====—
✦ 必食招牌菜 ✦
🦀招牌白胡椒炒蟹($628)

✦ 晚飯必食四寶 ✦
🦐🍲白胡椒粉絲蝦煲($68/必食價)

*** *** *** *** ***
▫️晚飯必食四寶▫️
以上優惠只限是選一,每台只限一款

*** *** *** *** ***

✦ 佐酒小食 ✦
🐷脆皮炸大腸($78)

集「香酥脆」於一身的脆皮肥腸,大腸會原條炸再切片,炸完的大腸外酥內軟,外皮炸得脆薄,內裏不會又乾又硬,配上酸甜汁及菠蘿,吃上來香而不膩😜

✦ 潮式打冷 ✦
🐖韭菜豬紅($78)

韭菜豬紅是潮州打冷必點的小食之一,濃濃的醬汁滲入一磚磚的軟腍豬紅😜豬紅濃郁入味,沒有腥味,重口味人士難以抗拒的一道菜🤤

✦ 泰式甜品
🥭芒果糯米飯($78)

餐廳除了拿手中菜外,泰菜也是招牌😎
芒果糯米飯有紫米和香糯米飯,口感香糯,伴以椰汁和香甜多汁的芒果🥭大🈵足!
====—====—====—====—
📌店名:蟹點‘
📍地址:鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓
2024-04-25
  • 招牌白胡椒蟹
  • 芒果糯米飯
  • 脆皮炸大腸
2024-04-24 31 浏览
鴨脷洲真系美食沙漠,難得搵到間唔錯的小炒,真系要推介下先蟹點的菜系幾百搭的,包攬曬潮洲、泰式同港式小炒,好多選擇下啫啫生菜煲$88略嫌有略油,不過夠熱夠鍋氣,惹味之選雞肉牛肉串燒$98自選三件雞串三件牛串,大食妹無試牛串雞串有炭烤味,啖啖肉配咖喱汁好好食脆皮咕嚕肉$108脆皮咕嚕肉好驚喜,個皮勁脆甜甜酸酸,食到好似有層薄薄的冰糖脆皮咁肉汁鎖住系脆皮之中,唔會乾爭爭豉汁蒸白鱔白鱔好爽口,不過有骨要小心食呢泰式海鮮濕炒河又一鍋氣之選,味道正常,可以一試

鴨脷洲真系美食沙漠,難得搵到間唔錯的小炒,真系要推介下先
蟹點的菜系幾百搭的,包攬曬潮洲、泰式同港式小炒,好多選擇下

啫啫生菜煲$88
略嫌有略油,不過夠熱夠鍋氣,惹味之選

雞肉牛肉串燒$98
自選三件雞串三件牛串,大食妹無試牛串
雞串有炭烤味,啖啖肉配咖喱汁好好食

脆皮咕嚕肉$108
肉汁鎖住系脆皮之中,唔會乾爭爭

豉汁蒸白鱔
白鱔好爽口,不過有骨要小心食呢
泰式海鮮濕炒河
又一鍋氣之選,味道正常,可以一試

2024-04-18 36 浏览
早排同同事食過海怡半島站嘅「蟹點」後, 一直回味呢度嘅胡椒蟹, 趁今日媽咪生日, 同佢去完海洋公園就順道去「蟹點」食埋dinner。估唔到平日晚餐廳都幾旺, 坐滿8成座位, 非常熱鬧。除了室內, 仲有少量戶外座位。食物款式選擇多, 分別有中菜、泰菜, 只係揀野食都要花點時間。【招牌白胡椒蟹】HK$628大大隻肉蟹放於鐵板上熱辣辣滋滋聲上檯, 侍應即席加入白胡椒茨汁, 散發著濃郁白胡椒香氣。蟹膏味道甘香, 蟹爪被拖過油, 鎖住了肉汁, 蟹肉鮮味十足, 配上白胡椒汁, 辣辣地好惹味, 蟹鉗仲好大隻好厚肉, 值得一試。【豉汁蒸白鱔】HK$148鱔肉彈牙爽身, 豉汁令整體味道更提鮮。【炸乳鴿】HK$68/隻炸乳鴿外皮雖算不上香脆, 但不會過於油, 而且很入味, keep到肉汁, 唔需要額外再調味, 都很不錯。

【招牌白胡椒蟹】HK$628

【豉汁蒸白鱔】HK$148
鱔肉彈牙爽身, 豉汁令整體味道更提鮮。

【炸乳鴿】HK$68/隻
炸乳鴿
2024-04-17
炸乳鴿
2024-04-17 39 浏览
去鴨脷洲街市有好野食😍😍😍啖啖肉既蟹‼️有鑊氣炒麵同我中意食既菜🙆🏻‍♀️超抵食,蟹仲可以揀咖哩炒或者豉椒炒😋炒麵都可以揀另一種炒法,我唔記得左😂菜有通菜,菜心,生菜,椰菜花俾你揀😋可以早d打電話Book位留想食既海鮮同小炒😉中午經濟2人餐 $636豉油皇龍鬚炒麵,唔會油膩有鑊氣,係中意既味道蒜茸炒時蔬,炒得好香咖哩炒大肉蟹,入晒味仲要啖啖肉係好大隻蟹‼️舖頭好容易搵,而且就算係街市環境都係好乾淨舒服,下次再食埋其他
去鴨脷洲街市有好野食😍😍😍
啖啖肉既蟹‼️有鑊氣炒麵同我中意食既菜🙆🏻‍♀️
超抵食,蟹仲可以揀咖哩炒或者豉椒炒😋
炒麵都可以揀另一種炒法,我唔記得左😂
菜有通菜,菜心,生菜,椰菜花俾你揀😋
可以早d打電話Book位留想食既海鮮同小炒😉
中午經濟2人餐 $636
豉油皇龍鬚炒麵,唔會油膩有鑊氣,係中意既味道
蒜茸炒時蔬,炒得好香
咖哩炒大肉蟹,入晒味仲要啖啖肉係好大隻蟹‼️