2021-07-17 27 浏览
如果一個星期內只係有一個Quota 飲台式黑糖珍珠,我肯定會留番呢個珍貴的Quota比 來自台中的蜜滋麻美。點解會留Quota 比蜜滋麻美?台灣原茶/煙韌黑糖珍珠/明冶奶呢d已經係基本不用多提,最重要係蜜滋麻美自家出品的花芝黑糖珍珠鮮奶,會係奶蓋上加上每日鮮磨花生同芝麻粒,花生芝麻都係黎自台灣直送的,滿滿花生與芝麻的香,又有奶油的 香滑滿足 ,仲有黑糖珍珠的煙韌香甜,一杯花芝黑糖珍珠鮮奶就有五層口感,超豐富。蜜香烏龍茶芝士奶蓋除左黑糖鮮奶,蜜滋麻美當然仲有 頂級手採茶, 所有茶底源自台灣手採茶葉,有成8款可選,想輕盈清新選呢款都不錯。尤其是蜜香烏龍,喝得出茶葉裡的蜂蜜香氣唔係來自人工糖的味道,獨特的蜂蜜果香,餘韻清爽又甘醇,唔係cheap cheap 混合拼配茶比到的味道😍
如果一個星期內只係有一個Quota 飲台式黑糖珍珠,
我肯定會留番呢個珍貴的Quota比 來自台中的蜜滋麻美。

點解會留Quota 比蜜滋麻美?
台灣原茶/煙韌黑糖珍珠/明冶奶呢d已經係基本不用多提,

最重要係蜜滋麻美自家出品的花芝黑糖珍珠鮮奶,
會係奶蓋上加上每日鮮磨花生同芝麻粒,
花生芝麻都係黎自台灣直送的,
滿滿花生與芝麻的香,又有奶油的 香滑滿足 ,

蜜香烏龍茶芝士奶蓋

2021-07-14 18 浏览
行完PMQ熱到傻 極度需要一杯嘢飲解渴消暑就係沿着斜路行唔使1分鐘~就搵到呢一間來自台中嘅珍奶店好容易行過都唔覺第一次飲唔知出名啲乜嘢~即管睇吓佢推薦嘅list呢度同一般嘅台式茶飲店一樣好少見會將花生芝麻直接放喺飲品表面做topping 淨係見到都覺得會口感會好豐富!同埋應該會超級香口綜合仙草奶茶經店員介紹~試咗佢哋新出嘅仙草系列!入邊有埋仙草、紅豆、黑糖、花生 超級豐富的內涵~我叫咗正常甜度正常冰 但係我覺得整體唔會太over 唔需要叫小糖都OK凍頂烏龍茶朋友就熱到唔想飲有奶嘅飲品所以就帶咗一杯烏龍茶。清清地 舒服 茶味唔會好濃 因為朋友都好怕會飲完瞓唔着好彩冇事!
行完PMQ熱到傻 極度需要一杯嘢飲解渴消暑

就係沿着斜路行唔使1分鐘~就搵到呢一間來自台中嘅珍奶店

好容易行過都唔覺

第一次飲唔知出名啲乜嘢~即管睇吓佢推薦嘅list

呢度同一般嘅台式茶飲店一樣

綜合仙草奶茶
經店員介紹~試咗佢哋新出嘅仙草系列!
入邊有埋仙草、紅豆、黑糖、花生

凍頂烏龍茶
朋友就熱到唔想飲有奶嘅飲品
好彩冇事!
2021-07-14 17 浏览
記憶中,第一次認識呢間舖頭蜜滋麻美就係喺高雄嘅夜市,所以知道香港開咗之後,一直都好想試,奈何佢嘅店舖位置實在太唔就腳,每次想去買,諗諗吓就放棄😛😛😛今次的起心肝,烈日當空, 35度高溫下,我鼓起左最大嘅勇氣行上去買,雖然真係好邪惡,但係飲完都真係好滿足嘅😍🥰🥰你哋最鍾意嘅珍珠奶茶舖又係邊間呢?唔知而家台灣最流行嘅珍珠奶茶舖又係邊間呢?唉....我真係好想去旅行😩😞😞😞我真係餓咗太耐喇🥺🥺🥺

你哋最鍾意嘅珍珠奶茶舖又係邊間呢?
唔知而家台灣最流行嘅珍珠奶茶舖又係邊間呢?
唉....我真係好想去旅行😩😞😞😞

我真係餓咗太耐喇🥺🥺🥺

2021-07-13 32 浏览
喺中上環有好多茶飲店,啱晒辦公室女士們做下午茶 🫖 偶爾可以邪惡啲既就試左依間台式飲品!喜歡食花生芝麻嘅朋友一定好鍾意!😍-花芝黑糖珍珠鮮奶 ($38)賣相己經十分吸引!有大量花生芝麻碎,好似一堆整碎左既花生糖,脆卜卜 🥳 而黑糖珍珠煙韌又有咬口, 咬落去啖啖黑糖香,飲落好有湯丸既感覺🤣撈埋鮮奶整體都吾會太甜 👍🏻 -芝士奶蓋蜜香烏龍茶 ($36)芝士奶蓋好creamy ,好彩茶底我哋揀左無糖,飲落都吾會太漏!但奶蓋缺乏左份芝士香,奶味較重~ 個人比較喜歡飲黑糖鮮奶多啲😬

花芝黑糖珍珠鮮奶 ($38)

芝士奶蓋蜜香烏龍茶 ($36)

2021-07-13 24 浏览
台中老字號「蜜滋麻美」人氣茶飲店終於殺到來中環鴨巴甸街。據知這茶飲店在台灣非常受歡迎,取了3x號票都要等差不多3小時,今次來到這,當然要試清楚這台中過江龍 - 蜜滋麻美。這店是以鮮磨花生、芝麻粒黑糖珍奶/奶蓋而聞名台中,現在疫情關係未能飛到台灣,來到這嚐嚐地到味道,都是一個不錯的選擇。他們還有自家出產的茶包茶葉,真的非常多元化!一眼就可看到不同飲品有不同造型,而且還可因應喜好再添加不同配料,創立一杯屬於你嘅飲品。而他們都非常有特色,每杯飲品上都加上傳統的紅紙以突出飲品由來,非常有心思!可可黑糖珍珠鮮奶熱愛珍珠奶茶嘅我當然要叫一杯珍珠,他們在珍珠奶茶上加入香濃黑糖、順滑牛奶、煙韌珍珠,最後在杯面上撒上幼細可可粉,真的非常治療。入口黑糖味濃厚,配上煙靭珍珠,還有一陣陣的可可味道,大人小朋友都非常啱飲。香檳茶王加芝士奶蓋他們有自家制作茶葉,一場來到點都要嚐嚐他們人氣大熱的香檳茶王,唔係點叫來過。香檳茶王加上芝士奶蓋確有不錯化學作用,先飲到咸香味濃厚的芝士,再有一種甘純回甘的茶香,在這炎炎夏日,飲過這香檳茶王加上芝士奶蓋,一定能為你炎炎暑、解解渴!真係輕輕鬆鬆買番去慢慢歎!下次會再來一定要試試
台中老字號「蜜滋麻美」人氣茶飲店終於殺到來中環鴨巴甸街。
台中過江龍 - 蜜滋麻美。

他們還有自家出產的茶包茶葉,真的非常多元化!

可可黑糖珍珠鮮奶

香檳茶王加芝士奶蓋

香檳茶王加上芝士奶蓋確有不錯化學作用,先飲到

真係輕輕鬆鬆買番去慢慢歎!
下次會再來一定要試試他們的鮮磨花生、芝麻飲品🤣!
2021-07-12 21 浏览
天氣太熱行到半山區,特登搵蜜滋麻美補充下能量,比自己享受下comfort drink先🥰餐牌上有佢出名既花生芝麻類飲品,亦都有light d既清茶,清茶都仲可以加珍珠同埋奶蓋😍今次貪心少少叫左花芝黑糖珍珠鮮奶,朋友叫左芝麻黑糖珍珠鮮奶。👏🏻👏🏻杯野飲出到黎真係比佢嚇親,好清楚見到佢有幾個layers,花生喺最上面一層,下面有fresh cream,鮮奶,仲有黑糖珍珠喺最底,叫左少甜真係一啲都無太甜太難入口。一啖吸落去好似食左花生芝麻湯圓咁滿足阿下次好想飲埋奶蓋清茶,唔知會唔會一樣咁好飲呢

下次好想飲埋奶蓋清茶,唔知會唔會一樣咁好飲呢
2021-07-12
  • 花芝黑糖珍珠鮮奶
2021-07-11 26 浏览
香港珍珠奶茶店越開越多,呢日去咗中上環行下,PMQ附近影下相,就見到呢間茶飲店幾有特色喎。佢主打就係芝麻花生口味既手沖飲料。咁今次我地就試咗兩款野飲。芝麻黑糖珍珠鮮奶呢個十分推介俾鐘意芝麻糖水既朋友,佢飲落去係超濃郁既芝麻,加上鮮奶同珍珠,佢珍珠分量都幾多,不論口感同味道都好豐富。朋友本身鐘意食芝麻糊,佢就好鐘意呢杯珍奶。香檳茶皇加芝士奶蓋呢杯野飲我就要咗少糖,個人覺得咁就啱啱好,飲落口有茶香同回甘既味道,而佢既奶蓋都好滑,同都幾厚身。佢既杯身都幾有特色,打卡幾靚。

芝麻黑糖珍珠鮮奶

香檳茶皇加芝士奶蓋
2021-07-08 25 浏览
放工後喺中環行去PMQ途中見到呢間店,好熱嘅天氣,好斜嘅路,好彩有凍飲。賣相幾靚,黑白分明,個杯加左張紅色貼紙好有古早味,店員建議撈暈飲,我就先試一冷一熱嘅衝擊,鮮奶夠滑夠凍,黑糖珍珠暖暖地、煙韌入味,份量夠多,飲到尾都未食晒,撈埋芝蔴係新嘗試得嚟係夾嘅,仲有都幾飽肚。睇住店員整嘅過程都好治癒,店員加完芝蔴粉後會好細心咁抹返乾淨杯底。店內有張高檯可以堂食,望住街景放下空發下夢都幾好,係放工後一個好去處。

2021-07-08
下午茶
平時都好少出街買野飲,不過今日實在係太熱同太渴,所以買左一杯凍飲嘆下先,就不如入黎鴨巴甸街大斜路呢間蜜滋麻美。呢間蜜滋麻美個名好特別,飲品包括黑糖珍珠鮮奶系列,經典奶茶,頂級手採茶,現磨手工豆漿。可以再加配料如黑糖珍珠,芝士奶蓋,芋泥等,又可以選冰度同糖度。Size分500ml既小同700ml既大。黑糖珍珠鮮奶系列好似係招牌,所以我同同行友人就一人一杯。友人獨愛芝麻黑糖珍珠鮮奶,而我就貪心啲,叫左花芝黑糖珍珠鮮奶,即花生同芝麻都有,比淨芝麻貴$2。收銀枱上面有塊牌介紹呢度既黑糖珍珠鮮奶系列,係一杯有齊五層豐富口感既飲品,最底係手炒黑糖配手工製作珍珠,上面係鮮奶,中間係冰塊,然後就係鮮奶油,最上面係黑糖粉,同埋可以自己揀既手炒花生同芝麻,或者抹茶,可可。花芝黑糖珍珠鮮奶 (左)$38 + 芝麻黑糖珍珠鮮奶(右) $36服務員首先係入面整好下底幾層,然後係我面前加最頂既黑糖粉,手炒花生同芝麻。份量多到滿瀉,完成後服務員當然抹乾净先俾我地。餐牌有教點飲,先用吸管輕輕攪開沉底既黑糖大概十五次左右,然後先由最下層往上層飲,之後再將上層奶蓋同黑糖向下攪。我叫左少糖,所以就算第一啖只係攪開少少,大部

花芝黑糖珍珠鮮奶 (左) + 芝麻黑糖珍珠鮮奶(右)

餐牌有教點飲,先用吸管輕輕攪開沉底既黑糖大概十五次左右,然後先由最下層往上層飲,之後再將上層奶蓋同黑糖向下攪。我叫左少糖,所以就算第一啖只係攪開少少,大部分飲嘅都係黑糖,都唔覺過甜。珍珠份量超多,飲到最後都仲有好多,真係食極都有,而且極度有嚼勁,正!冰嘅份量唔可以減,不過我大概隔咗十幾分鐘之後先飲都冇溝啖。鮮奶好滑,奶油唔覺太膩。重點係花生同黑芝麻真係好香,仲食到少少香脆花生同芝麻口感,飲完成杯好似食咗甜品咁。有得飲又有得食,呢個價錢唔貴!

仲有膠袋放好兩支嘢飲,個蓋都吸到實哂,完全冇漏。
花芝黑糖珍珠鮮奶

我個杯花芝黑糖珍珠鮮奶
2021-07-05
5 分钟 (外卖自取)
花芝黑糖珍珠鮮奶
2021-07-03 52 浏览
大熱天時,行到去中環嘅時候大汗淋漓,好彩見到有間台灣飲品,即刻衝入去買番杯凍嘢飲睇真啲,原來好耐之前去台中旅行飲過嘅蜜滋麻美記得喺台中飲嘅時候已經覺得好好飲,真係要好好回憶下台中嘅味道<花芝黑糖珍珠鮮奶$38>Fatbrown 就梗係要返佢嘅招牌-花芝黑糖珍珠鮮奶3.6牛乳衝出嚟個襯味係唔同啲,牛奶味好濃郁,口感順滑珍糖粒粒都包住黑糖,軟Q軟Q好好咬上面鋪滿花生碎同埋芝麻碎,記住要撈勻先好飲,一啖鮮奶一啖芝麻花生香,真係冇得頂<芝麻黑糖珍珠鮮奶$36>女朋友就唔鍾意食花生,所以叫咗佢淨芝麻,成杯鮮奶都充滿芝麻香,一樣咁好飲
睇真啲,原來好耐之前去台中旅行飲過嘅蜜滋麻美
<花芝黑糖珍珠鮮奶$38>
Fatbrown 就梗係要返佢嘅招牌-花芝黑糖珍珠鮮奶
3.6牛乳衝出嚟個襯味係唔同啲,牛奶味好濃郁,口感順滑
珍糖粒粒都包住黑糖,軟Q軟Q好好咬

<芝麻黑糖珍珠鮮奶$36>
- 蜜滋麻美🍽-🥤花芝黑糖珍珠鮮奶 $38望住店員豪不吝嗇咁狂灑花生碎就非常期待😍因為小編除左係珍珠奶茶控🧋之外其實都好鐘意食糖不甩d frd!將花生碎🥜同黑芝麻碎同黑糖鮮奶攪勻每啖除左飲到黑糖珍珠外仲有好多花生口感非常好😋-🥤芝士奶蓋青心烏龍 $36青心烏龍都好適合d比較鐘意清淡既朋友😉烏龍茶味🍵勁香飲落去好解渴😌如果想多d層次可以加芝士奶蓋但個味就僱淡所以唔會蓋過個茶味😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅地址: 中環鴨巴甸街16A號地下
蜜滋麻美🍽
🥤花芝黑糖珍珠鮮奶 $38

🥤芝士奶蓋青心烏龍 $36

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
🏅地址: 中環鴨巴甸街16A號地下
2021-06-25
  • 花芝黑糖珍珠鮮奶
2021-06-29 51 浏览
今次黎中環專程想試「蜜滋麻美」的招牌花芝黑糖珍珠鮮奶,朋友超級推介!佢地來頭也不少,來自台中百年老冰店「幸發亭」第三代推出的全新手搖品牌,結合傳統冰品老店以及創新的手搖杯潮流,主打手工現做的珍珠,在黑糖粉圓鮮奶上面再加了一層奶蓋,上面再撲滿一整層滿滿不同口味的粉末!花生、芝麻、黑糖、抹茶、可可等等,濃郁有層次的口感。光用看的就覺得用料滿滿~在奶蓋上面的是薄薄的黑糖粉,加上粗顆粒的花生 ,口感十足!亦好飽肚!香檳茶王奶蓋入口就能感受到相當明亮乾淨的韻味,細膩且淡雅,大推!加奶蓋味道層次升級!杯身的復古春聯圖樣「蜜滋麻美」、「美」不僅吸睛,也讓許多人感受到傳統料多實在的豐富口感!

香檳茶王奶蓋

2021-06-28 34 浏览
近排發現咗中環原來有一間特色珍珠奶茶店叫做蜜滋麻美,主打係花生或者芝麻味嘅黑糖珍珠奶茶, 黑糖珍珠奶茶就飲得多,但係黑芝麻味或者花生味嘅珍珠奶茶真係未試過,所以今日就特登嚟試下,舖頭,位於上環站十分鐘路程就到,而且好近PMQ景點。店舖 十分寬敞門口仲有張枱可以畀 客人買完 放喺度飲, 睇完 menu, 我決定要佢嘅黑芝麻花生黑糖珍珠奶茶 , 另外朋友就要咗黑芝麻黑糖珍珠奶茶。店舖製作十分快,唔使等十分鐘就已經整好,最欣賞係原來佢嘅花生同芝麻係會製作完喺客人面前沈上去, 見店員放咗兩大羹嘅黑芝麻同花生粉放喺飲品嘅頂上方, 真係十分吸引。飲之前店員提要攪勻飲 ,其實就係將芝麻粉同花生粉混入奶黑糖珍珠奶茶中。 珍珠煙韌彈牙, 有濃濃嘅黑糖味, 芝麻粉同花生粉製作時因為炒過烘焙過,所以特別香,同珍珠奶茶配埋黑糖十分好飲,口感亦都好豐富。整體嚟講味道唔錯值得推介。
整體嚟講味道唔錯值得推介。
2021-06-27 36 浏览
落住大雨搵地方避雨,剛好見到有間台式飲品,門面係Tiffany blue,順便打下卡。💗💗💗💗餐牌唔係好大張,但其實超多選擇。😋😋😋唔單止有基本嘅竽圓、珍珠。仲可以加花生,芝麻,竽泥,涼粉,紅豆。所以只要揀好茶底,再加自己喜歡的口味就更是獨特無比了。👍👍👍👍最後當然唔可以忘記加奶蓋啦。佢地嘅奶蓋唔會好咸,但質地夠厚夠廷身。🤩🤩🤩🤩茶底更是濃得黎好清純。解渴一流。😎😎😎
茶底更是濃得黎好清純。解渴一流。😎😎😎
2021-06-23
下午茶
1K
台茶店真係試極都試唔哂, 想試蜜滋麻美好耐, 但因位位置唔算好方便, 係今日去開個頭食LUNCH, 梗係趁機順便去試下!店內有打卡位, 見到其他客人係依個位影相先知原來擺低杯野飲就會亮燈, 幾得意! 我即刻都放上去打番個卡。我就梗係飲佢既招牌 - 花芝黑糖珍珠鮮奶啦! 見到店內既電視都不斷LOOP住台灣節目介紹緊佢!佢地既介紹: 手炒的香濃花生及芝麻, 搭配黑糖珍珠及香濃奶霜, 一杯呈現五層的豐富滋味!其實真係已經講哂成杯野既精髓, 店員小心奕奕將手炒花生同芝麻灑上表面, 除左口感更豐富外亦係令成杯飲品變得好香既重點!! 建議可以加錢走冰加鮮奶, 因為奶香濃滑, 同煙韌香甜黑糖珍珠非常之夾, 好好飲!奶蓋蜜香烏龍朋友就話岩岩食完LUNCH好濟, 想飲杯茶解下膩, 叫左蜜香烏龍, 我試左啖覺得茶底都好香濃, 而佢既奶蓋好似比平時飲開既再綿密D, 而且味道香甜得黎唔會好假, 夏天飲番杯解渴舒服!

奶蓋蜜香烏龍