2019-09-28 678 浏览
【銅鑼灣蛇王二🐍】「秋風起,三蛇肥」50、60年代,香港的蛇店林立,而蛇羹也是香港市民在冬天的平民補品,細細個已經食蛇羹食到大。🐍蛇羹餐🐍包括有菊花會五蛇羹一碗,自選燒味飯一碗/碟,蠔油生菜一碟。蛇羹好足料,配上脆片,檸檬葉同埋白菊花👍🏻正!註:「五蛇」的眼鏡蛇、金腳帶、過樹榕、三索蛇、百花蛇熬成蛇湯,加入雞肉、木耳、冬菇等煮成羹。今次叫咗雙拼飯💰$124hkd 一碗(連餐)佢呢度出名脆皮膶腸飯,當然要嗌返碗啦!🤤細個唔係好食膶腸,大個終於識欣賞😂😂真係做到脆皮,膶味係口內爆發,令人回味😍 忍唔住今次買咗半斤返去 😆店員都有教我點樣煮,又話可以膶腸蒸排骨😂👍🏻多謝指教🙏🏻膶腸半斤 💰$92 hkd 有8條😁📍蛇王二 (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街24號地舖
【銅鑼灣蛇王二🐍】
「秋風起,三蛇肥」

🐍蛇羹餐🐍
包括有菊花會五蛇羹一碗,
自選燒味飯一碗/碟,
蠔油生菜一碟。
蛇羹好足料,配上脆片,檸檬葉同埋白菊花👍🏻正!

多謝指教🙏🏻
膶腸半斤 💰$92 hkd 有8條😁

📍蛇王二 (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街24號地舖

2019-09-27
  • 菊花會五蛇羹
  • 叉燒潤腸飯
2019-09-26 414 浏览
川貝海底椰燉湯+叉雞飯套餐$90燉湯真係超級正原盅上枱,上枱嘅時候一打開就聞到好香個湯完全冇味精味,入面有好多海底椰同幾大舊瘦肉,真材實料依家啱啱轉涼入秋🍂,天氣乾燥,飲就啱啱好飲完即刻滋潤晒餐牌有超過10款燉湯俾你揀,好貼心❤️個叉雞飯相對就冇咁出色不過個叉燒都係好香,尤其是有肥肉嘅部份同埋焦焦地嘅邊大家唔怕肥的話,建議叫肥叉或者半肥瘦,會香好多個切雞就係普通正常,無咩特別見隔離枱食緊蛇羹同潤腸飯,好似好好味等天氣凍啲就再嚟試另外值得一讚係個盅都幾保暖,我開頭飲左一半,食完個飯先飲另外嗰半,都仲係暖笠笠
川貝海底椰燉湯+叉雞飯套餐$90

燉湯真係超級正

原盅上枱,上枱嘅時候一打開就聞到好香
個湯完全冇味精味,入面有好多海底椰同幾大舊瘦肉,真材實料
依家啱啱轉涼入秋🍂,天氣乾燥,飲就啱啱好
飲完即刻滋潤晒
餐牌有超過10款燉湯俾你揀,好貼心❤️

個叉雞飯相對就冇咁出色
不過個叉燒都係好香,尤其是有肥肉嘅部份同埋焦焦地嘅邊
大家唔怕肥的話,建議叫肥叉或者半肥瘦,會香好多

個切雞就係普通正常,無咩特別

見隔離枱食緊蛇羹同潤腸飯,好似好好味
等天氣凍啲就再嚟試

• 川貝海底椰瘦肉燉湯
2019-09-09 375 浏览
One of the famous snake soup restaurant in Hong Kong..We will be trying out the 5 snake soup today.5 kinds of snake meat, pork, mushroom all cooked in a thick broth.It’s super yummy when you add fresh rice crackers, chrysanthemum petals and lemongrass to the soup. 😋

• 菊花五蛇羹
2019-09-04 323 浏览
蛇王二,係我外國翻黎即朋友介紹我既 做唔到佢仲比我更了解香港有乜好野食!每次佢翻黎香港都話會食一次!開頭聽到以為係食蛇羹,原來唔只止得蛇羹,仲有燉湯同燒味飯叉雞飯 55$份量算適中,可以簡一碗or一碟女仔可以簡碗平多5$ 少d飯既會呢個價包埋飲品,真係算幾平嫁啦味道黎講,係可以既 起碼唔會好乾又難食中中水準!聽聞燉湯都好正,不過lunch我就無嗌到!但聽我位abc朋友講係掂既 所以下次我會嗌埋再分享俾大家!

叉雞飯 55$
份量算適中,可以簡一碗or一碟
女仔可以簡碗平多5$ 少d飯既會
呢個價包埋飲品,真係算幾平嫁啦
味道黎講,係可以既 起碼唔會好乾又難食
2019-06-28 464 浏览
20190628 lunch 呢幾日天氣好熱,但行過蛇王二, 見到冇咩人排隊自己一條友入去食lunch,叫咗個(川芎天麻魚頭湯+燒味雙拼飯)叉燒燒肉雙拼飯 細細碗飯,但好足料, 分量搭救川芎天麻魚頭湯 啱啱有啲頭痛,飲完即刻精神晒
20190628 lunch

呢幾日天氣好熱,但行過蛇王二, 見到冇咩人排隊

叉燒燒肉雙拼飯
細細碗飯,但好足料, 分量搭救

川芎天麻魚頭湯
啱啱有啲頭痛,飲完即刻精神晒
2019-06-28
2019-06-09 475 浏览
有一個外國朋友很想吃蛇,他住在上環,然後我就在附近找一下,就發現了這一家銅鑼灣的蛇王二,看到他的評分很高,滿是歡喜去試一下。進店前有旅客和我們一樣特意來吃,進去店的感覺是不太好,店很小,很擠逼,因為桌子擺放的問題,我明白店長應該是想坐多點人,但是換來的是跟其他人背對背的接觸,你受得了嗎? 而且現在是六月,已經熱得不得了。衛生方面算是可以。服務員都是上年紀的老人家,非常的有活力,而且很有禮貌,我給滿分。但是最主要想吃的蛇,就只有蛇羹,沒有什麼炒蛇肉,蛇肉飯等等。其他的菜是有很多不同類型的湯,老雞等等,反正跟蛇似有關的菜特別的少,因此對我來說是失望的。味道是一般,份量少,價格高,可以說是因為在銅鑼灣的關係。

衛生方面算是可以。

蛇羹
2019-06-05
2019-06-06 440 浏览
蛇王二是我冬天常常幫襯食蛇羹的地方,貪其老字號,水準有保障,除咗蛇羹亦有多種其他食物選擇。炎炎盛夏,唔想食蛇羹,呢度其實都是午餐時間的好選擇。各款高質素燒味飯$50起已有例湯跟,而鍾意足料滋補燉湯的朋友亦可以選擇燉湯套餐,$76起已有單拼燒味飯加上原盅燉湯;升級雙拼更是只需要加$2!呢度的叉燒和潤腸都是本人至愛,碗裝size已經非常夠食,加上平時在酒樓散叫好貴的菜膽豬肺燉湯,$78一餐已經非常滿足。
2019-05-31
  • 叉燒潤腸飯
2019-05-24 308 浏览
突然間好想食燒味飯但又好怕食到啲難食既,朋友介紹我可以試下「蛇王二」,老字號,佢地嗰度多款燒味都好有保證。我就叫左份潤腸燒鵝飯配蟲草花燉湯。我不嬲對臘腸、潤腸特別好講究,要肥瘦適中之餘仲一定要甘香,呢度既潤腸真係令我非常驚喜😻完全感受到佢啲肉質有幾嚴選,並非一般雜肉造成,真係一試難忘。我真係極力推介去開一定要試!至於燒鵝我就覺得係保持正常水準。個晚飲埋個好似媽咪燉既湯,有家的感覺
王牌推介🌼菊花五蛇羹 72元不計功本嘅蛇肉香菇木耳,淡淡都散發着陳皮嘅香氣。原諒我將佢影到好似藝術品咁,因為佢真係靚得來非常之好食, 無時無刻都想再去唔食你會後悔嘅  脆皮潤腸飯48元小宅女本來都唔食潤腸的,食完先知道乜嘢叫做返唔到轉頭油香在口腔內縈繞着,香氣直衝上鼻腔,好食到要怪叫若然鍾意食叉燒,你一定一定要黎試吓佢啲叉燒肥得來唔會油膩🐷香甜得來非常之軟滑🐽要狠狠地將佢成舊放落口先對得住自己👄唔食蛇嘅朋友亦都可以考慮吓呢度嘅燉湯,款款都非常足料,冇介紹錯⭐️ 溫馨提示每逢食飯時間你都會見到一大堆人喺出面排長龍,此乃正常現象,要食請早
王牌推介🌼菊花五蛇羹 72元

唔食你會後悔嘅  脆皮潤腸飯48元
小宅女本來都唔食潤腸的,食完先知道乜嘢叫做返唔到轉頭
油香在口腔內縈繞着,香氣直衝上鼻腔,好食到要怪叫

若然鍾意食叉燒,你一定一定要黎試吓

2019-05-02
  • 脆皮潤腸飯
  • 🌼菊花五蛇羹
2019-03-27 349 浏览
話說幫襯左蛇王二都有成起碼七八年,咩時間咩天氣咩季節都去過,冬天最多人食嘅當然就係蛇羹同埋臘味飯,之前亦都試過外賣買潤腸返屋企煲飯食,每次食飯嘅時候都總會見到有人去買佢哋嘅臘腸,今日就繼續食我平日最鍾意嘅套餐,就係一碗雙併燒味飯再加一個燉湯,燉湯要左螺頭雞腳湯,再加左一碗肥叉燒油雞飯,之前如果太肚餓就會改做一碟再加隻鹹蛋,亦都試過加臘腸,幫襯左咁多年係因為佢哋嘅水準保持得好好,每次嚟到都係食到一樣味道嘅嘢食,所以每次經過銅鑼灣都一定會黎呢度食個飯!
叉燒油雞雙拼飯配螺頭雞腳湯
2019-03-22
叉燒油雞雙拼飯配螺頭雞腳湯
2019-03-26 285 浏览
雖然這裡位於旺區,但每次路過,總沒有什麼興趣再來吃。這裡大大話話也是幾十年的老招牌,以「蛇王」為名,但總覺得這裡的其他食物較出色。其他食物包括臘腸臘肉、燉品、蒸飯等等,不說不知,以前這裡以賣蛤蚧馳名。而價錢不便宜的,或許這就是不常來這裡吃的原因。先來潤腸飯,就這樣簡簡單單的一「孖」潤腸,放在熱飯上,再加一點醬油就是了。先吃潤腸,仍然出色,咬下去腸衣真的是「卜」一聲爆開的。鮮油及鴨潤香味併發出來,甘香豐腴,十分不錯。只需要一點的醬油去調味,一碗白飯,就此清掉。有時吃東西也不需要大費周章,有好材料,配合好時間,如在凍凍的天氣吃一碗潤腸飯,絕對令人吃得滿足。蛇羹送來,杰身,而可能因為時間關係,薄脆及檸檬葉絲也已代下了,還有菊花瓣呢。材料有蛇肉絲、冬菇絲、筍絲、木耳絲等等,落足料的,賣50蚊一碗的,算是毫不欺場。

2019-03-12
2019-03-12 252 浏览
兩個人喺銅鑼灣,行下行下就去咗蛇王二度食燒味飯茶餐廳嘅環境,大家都坐得好迫都好多遊客嚟食,身邊幾台都係講普通話我叫左半肥瘦叉飯+淮杞燉豬腦湯老公叫左燒肉飯+菜膽燉豬肺湯我碗半肥瘦叉飯嚟咗,我真係呆一呆好似淨瘦咁,乾爭爭,無咩好講勉勉強強食完淮杞燉豬腦湯上面有兩隻雞腳夾起兩隻雞腳就見到下面有兩件豬腦仲有少少淮山杞子啖湯飲落好清淡我老公碗燒肉飯都算過得去幾香菜膽燉豬肺湯好甜好甜有菜香,味道亦偏淡湯料有豬肺,乾淨唔so我屋企煲唔到,所以都ok la食完之際,隔離枱叫咗碗臘味飯食我哋兩個望一望,就叫左碗原來臘味飯先係戲肉!啲飯好香好油潤臘腸潤腸同埋臘肉都好濃味加上小小蔥花,一流
兩個人喺銅鑼灣,行下行下
就去咗蛇王二度食燒味飯
茶餐廳嘅環境,大家都坐得好迫
都好多遊客嚟食,身邊幾台都係講普通話
我叫左半肥瘦叉飯+淮杞燉豬腦湯
老公叫左燒肉飯+菜膽燉豬肺湯

我碗半肥瘦叉飯嚟咗,我真係呆一呆
好似淨瘦咁,乾爭爭,無咩好講
勉勉強強食完
淮杞燉豬腦湯上面有兩隻雞腳
夾起兩隻雞腳就見到下面有兩件豬腦
仲有少少淮山杞子
啖湯飲落好清淡

我老公碗燒肉飯都算過得去幾香
菜膽燉豬肺湯好甜好甜
有菜香,味道亦偏淡
湯料有豬肺,乾淨唔so
我屋企煲唔到,所以都ok la

食完之際,隔離枱叫咗碗臘味飯食
我哋兩個望一望,就叫左碗
原來臘味飯先係戲肉!

啲飯好香好油潤
臘腸潤腸同埋臘肉都好濃味
加上小小蔥花,一流
  • 臘味飯
2019-03-04 245 浏览
外賣時已講清楚要”瘦叉鴨胸”返到去打開時見到呢堆所謂鴨胸已經好嬲即時打去了解情況,一句道歉說話都無,淨係叫我攞返去換!返到去店員態度依舊惡劣,$78買氣嚟受!各位買外賣要認真考慮!不知所謂!
外賣時已講清楚要”瘦叉鴨胸”
返到去打開時見到呢堆所謂鴨胸已經好嬲
各位買外賣要認真考慮!不知所謂!
2019-03-04
外卖自取
2019-02-27 256 浏览
近日天氣乍暖還寒,總是覺得乾乾地。吃過晩飯,朋友建議到蛇王二飲湯。身為愛湯之人,一定奉陪。這家店位於銅鑼灣波斯富街地下。店子沒有華麗的裝修,就是樸實簡單的陳設。餐廳主打蛇羹、燉湯和燒味飯。燉湯的選擇唔少,有成十八款。價格有平有貴,最平的是$34,而最貴則是$190。 鳳爪燉螺頭$50這燉湯十分足料,而且唔太油膩,味道鮮美。既有螺頭的海鮮甜味,又有鳳爪(雞)、准山、杞子的甜味,感覺滋潤暖和,不錯。菜膽燉豬肺$34這菜膽燉豬肺湯汁清澈,味道十分淡口,完全沒有半點油份。雖然湯料中有豬肺,但只能嚐到淸菜湯的味道,令人有少少失望。蛇羹$72朋友點的蛇羹十分足料,帶稍稍稠身的質地,而且蛇肉的份量唔少,每一匙都是滿滿的,加上菊花和薄脆,認真滋味。估唔到這小店的燉湯味道唔錯,而且價格合理,下次要試試其他燉湯燒味套餐。

。身為愛湯之人,一定奉陪。

鳳爪燉螺頭$50

菜膽燉豬肺$34

蛇羹$72

2019-02-24
2019-02-25 210 浏览
Went for lunch and had the set meal which came with snake soup, chinese sausage rice and lettuce with hoisin sauce. Coming in at 114$hkd it was decent value.Having never tried snake and always heard that it takes like chicken, i felt it tasted like a canned mackerel or some sort of fish. The soup had a strong chinese herb taste and smell which was nice and had some crispy bits on top which added texture.The chinese sausage rice was ok but was a bit bland without some soya sauce.

Chinese  sausage  rice
Lettuce