2017-03-09 692 浏览
這次與朋友在尖沙咀逛街,突然看見蘭芳園的招牌,便邀請朋友一起光顧。因為我不餓的關係,所以我們只點了心多多撈丁($48)和皇牌厚身多士($18)。心多多撈丁送飲品,我們點了熱奶茶。熱奶茶的茶味較重,很香滑,與傳統茶餐廳的奶茶一樣,味道不錯,只是不夠熱而已。五香肉丁很淋,不會太咸;煎蛋煎得太熟,不夠滑溜;而雞翼的味道尚可,雞皮以下的肉醃得不夠入味。至於出前一丁炒到乾水,撈丁的醬汁太少,吃著乾巴巴的。而碟內竟然有薑蓉我不少心的把薑蓉也拌在撈丁裡,薑蓉拌撈丁的味道十分奇怪皇牌厚身多士可以自選醬料,我選了奶醬,奶醬的甜度剛剛好多士本身很厚很淋,不夠脆身,口感一般。還記得在上環蘭芳園吃的心多多撈丁很好吃,這次還是讓我有點失望。

心多多撈丁
我不少心的把薑蓉也拌在撈丁裡,薑蓉拌撈丁的味道十分奇怪
皇牌厚身多士
皇牌厚身多士可以自選醬料,我選了奶醬,奶醬的甜度剛剛好
多士本身很厚很淋,不夠脆身,口感一般。

2017-03-04
2017-03-06 528 浏览
今日同朋友一齊去咗尖沙咀,然後好遊客mode咁食左係香港都好似幾出名既蘭芳園確實因為出名,所以排隊既人吾少,不過等既時間吾會好耐,不過可能坐得會逼少少當然我因爲選擇困難之下,一於叫左譚校長既推介,就係蝦汁雞扒撈麵同芝士咸牛脷包,而我朋友就叫埋茶餐廳必食既菠蘿油同奶茶杯奶茶係我地最鐘意,我地叫左茶走,奶茶香滑,而且奶同茶既配搭適中,吾會有好勁既茶味同好勁既奶味,吾錯不過野食就正正常常,不太驚喜,個龍蝦汁雞扒撈麵既麵係好食,不過我對個龍蝦汁就有點失望,無咩鮮味,而且個汁不算突出,感覺普通而個菠蘿油,麵包未夠鬆軟,又未夠熱,所以配上牛油都無咩特別,係我食過既菠蘿油黎講算麻麻,相反個芝士咸牛脷包就好食d,不過午脷份量都吾算多!總結一下都係不過不失,係好食既茶餐廳,但又未去到真係好好食既程度,未食過都可以去try,都算係香港特色

2017-03-03 383 浏览
原店位於蘭桂芳,係尖沙咀開了另一間分店,唔洗去到咁遠都有得食,蘭芳園係典型香港舊冰室,咩絲襪奶茶,西多,蛋牛治等等都去到香港舊式既味道。最特別係有佢自創既䓤油雞扒撈丁,唔係間間港式冰室有。煎香既雞扒有上䓤油已經係絕配,乾撈既一丁麵吸收左雞扒同䓤油既油份,食落口就無左乾撈既乾澀,充滿著雞油既香味,可惜唔知係咪太多人,水準開始唔隱定,到枱時已經凍晒. 希望依方面可以改善
2017-03-02
好耐都無去呢間「蘭芳園」全是譚詠麟的唱片封面做主題的茶餐廳食野啦,咁岩約左朋友係附近,就去醫肚先。一落到好多人排曬長龍,等左差不多20分鐘終於到我地啦。👀咁今次我地點選了:「蔥油雞扒撈丁$52」、「龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁$52」、「皇牌厚身多士$17」、「跟餐凍奶茶+$2」。🍜🍞🍹「蔥油雞扒撈丁$52」用薑蔥油撈成的麵,當中配上椰菜、雞扒,雞扒煎得香味脆口,整體食落有點鹹。🐔🍜「龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁$52」用白色的龍蝦汁及蟹籽撈成的麵,當中配上椰菜、雞扒,雞扒煎得香味脆口,整體食落都係有點鹹。🦐🍜「皇牌厚身多士$17」選擇了牛油及煉奶,整片的多士烘烤得好香脆,整件都是滿滿的牛油及煉奶,甜甜地好好味。🍞「跟餐凍奶茶+$2」來到一定要叫呢間的奶茶,因為是好出名,香滑茶香。但今次發現已經沒有用上奶茶冰啦,用上普通的冰粒取代,愈飲就愈淡啦。🍹「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
蔥油雞扒撈丁
凍奶茶

2016-12-17
  • 奶茶
2016-12-04 2016 浏览
行左幾粒鐘,是時侯飲杯嘢食D嘢hea下。熱奶茶($18):茶味濃郁,熱度夠,茶同奶的比例剛好,既有奶滑味道,又有茶葉的香,仲有少少掛杯的感覺,一如兒時在大棑擋飲的絲襪奶茶。正!凍奶茶($20):相對熱奶茶,這杯不行了,奶茶的味道比冰冲淡了,剩下的只有糖水的味道。旦牛治($22):這兒的是用上鹹牛肉和炒旦製作。麵包十分軟熟,充滿氣孔;旦牛的分量一般,沒有澎湃的感覺,滑旦唔係最流心嗰種,但鹹牛肉味道突出,鹹香得怡,若果炒旦更滑呈半熟應該更加完美。在遊客區的尖沙咀可平平地回味下港式茶餐廳味道,實在不錯了。
行左幾粒鐘,是時侯飲杯嘢食D嘢hea下。
在遊客區的尖沙咀可平平地回味下港式茶餐廳味道,實在不錯了。
2016-12-04
  • 熱奶茶
2016-12-02 1368 浏览
尖沙咀好難搵到間快食快走的餐廳,除左大家X之外,蘭芳園都算係表表者,但係我真係覺得呢間要blacklist囉!首先,人多到嚇死人,等大枱想一齊坐?唔使諗啦,一定要分開坐,你想一齊坐就等到天荒地老啦!第二,店員態度差到無朋友,惡到死,又成日撞到人!自己落錯單就話係個客講野!乜事啫!d野食,平心而論,唔難食,豬仔包都算出色。我叫左喇沙豬肋骨米線,湯就淡啲啦,隻蛋無乜味,豬肋骨又硬咁,係個米粉叫做似樣d,夠幼!豬仔包既奶油都叫稱職既,夠多,夠味!最後熱檸茶,d檸檬完全唔得,落左糖入落都唔好味的!呢間餐廳唔會再比機會佢!
2016-11-02 1957 浏览
蘭芳園在香港絕對是有名的茶餐廳,一直以來以港式情懷作賣點,吸引不少遊客及本地人前來品嚐。這間位於尖沙咀的蘭芳園在一間商場內,餐廳佈置都充滿舊式茶餐廳的感覺,座位尚算寬敞舒適。我在中午時段來時人流不算太多,食客都以遊客為主,果然是吸引遊客的餐廳呢。我點了較著名的蔥油雞扒撈丁和熱奶茶,等了不久就能吃了。撈丁份量尚可,但麵太乾身,而且有少許硬,吃起來口感不太好。蔥油也未能帶出撈丁的香味,令整個撈丁都淡而無味。雞排則一般般,不算特別香口,這個應該算是蘭芳園的招牌菜吧!這個水準來說真心失望呀。奶茶算是香滑可口,可惜不太熱,稍微扣了點分。雖然奶茶味道尚可,但也未至於非常好喝的程度。整體來說以蘭芳園這個名氣來說食物水準只算是一般,價錢不貴但同區有更多選擇,這間店還是留於慕名而來的遊客品嚐吧!

我點了較著名的蔥油雞扒撈丁和熱奶茶,等了不久就能吃了。
2016-10-24
2016-10-18 1730 浏览
蘭芳園這個名字經常出現在各種旅遊書中,成為到香港一遊必須「朝聖」的地方之一。雖然我不是遊客,但也不是個地道香港人,所以一直還是想找機會去試試看的。之前一直以為只有中環有,沒想到尖沙咀也有,就在重慶大廈旁邊的WK商場地下。不太好找,要一直走到最裡面的左手邊角落才會隱隱約約看到店面,感覺跟商場的氛圍有點格格不入,這種懷舊茶記為什麼會開在一間如此新式的商場裡,而且整層樓都是賣體育用品的。。。有點不搭,感受不到什麼懷舊氣氛。一走進去,發現真的好多祖國的遊客啊。。。果然親眼目睹到了。被伙計帶到一張圓桌和一對年輕情侶搭枱。明明有別的桌可以坐為什麼非要叫你跟人搭枱?別的茶記一般也不至於這樣,都是先讓你去空的。難道是想讓客人增加搭枱的體驗?呵呵。廢話不多說,我基本上已經決定好要點撈丁和絲襪奶茶了。雖然看到之前的評論都說所謂譚校長所推薦的「龍蝦汁」蟹仔雞扒撈丁很令人失望,我卻還是很勇敢的想嘗試一下!於是速速下單。奶茶一般都是先上桌的,但我喜歡等吃了食物再開始喝,因為我想等它稍微涼一點。撈丁來了之後,我並沒有對它的份量有出奇的意外,因為之前就有不少人投訴過份量超小。至於龍蝦汁,我覺得應該是芝士汁吧!跟龍蝦

奶茶一般都是先上桌的,但我喜歡等吃了食物再開始喝,因為我想等它稍微涼一點。撈丁來了之後,我並沒有對它的份量有出奇的意外,因為之前就有不少人投訴過份量超小。至於龍蝦汁,我覺得應該是芝士汁吧!跟龍蝦到底有沒有半毛錢關係,我們永遠都不會知道(除非有人認識裡面的員工?),難不成問伙計咩,雖然我還真的很好奇伙計會怎麼回答。

雞扒味道還不錯,但那個芝士汁味道不過濃郁,無法適當的搭配撈丁,也無法帶出雞扒的香味。撈丁亦有點太乾身,不彈牙,我只能淋上不少的辣椒油增加口感和味道。絲襪奶茶不過不失,但就絕對沒有傳說中那麼特別,甚至帶一點苦澀,沒有嚐到它究竟香濃在哪裏。不過也有可能因為我要的少奶,所以跟正常的不太一樣?即使如此,我在其他地方點熱奶茶就算要少奶也可以是很好喝很香濃順滑的啊。他們家的就感覺下喉後好粘稠,喝完還需要喝點水將它沖淡。

總而言之,應該不會再來。中環的老店或許有空會去看看,但也不會有特別大的衝動。真的只能當作吸引遊客的生意了,因為整體來說對本地人來說實在是缺少CP值。心裏不禁有點惋惜,畢竟曾經是那麼有名的茶記。

「龍蝦汁」蟹仔雞扒撈丁
2016-10-17 942 浏览
今日到尖咀做嘢,好耐無食過蘭芳園,下午兩點都幾多人排隊!我比較少飲港式奶茶,因為飲親都胃痛,但哩度嘅奶茶咁出名,點都要飲下,又真係幾好飲!龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁,有椰菜,都幾健康,龍蝦汁似白汁多啲,雞扒炸得唔錯,但咸咗dd,好啦,問題嚟啦……個麵食第一啖,咸到可以上太空!跟住同個阿姐講,佢換過碟麵底俾我,服務都算唔錯,點知一樣都係咁咸!最後食完啲餸,成個麵無食!後尾埋單個收銀都有問我意見,我開頭以為係佢哋本身個公仔麵咸,問佢哋係咪轉咗牌子,佢哋話無,因為我以前食味道都OK,之後佢哋話有可能係煮麵果啲水問題,話陣間會再親自試下味,佢哋會聽客人意見都算唔錯,不過我就晒咗$54……
今日到尖咀做嘢,好耐無食過蘭芳園,下午兩點都幾多人排隊!

港式奶茶
2016-10-17
2016-10-09 518 浏览
Had breakfast here. Milk tea and French toast. Well made and good pricing. Service was quick. Had to share a table.
2016-10-08
$58 (早餐)
又到了練歌時節 近近到重慶大廈商場的港式茶餐廳「蘭芳園」餐廳設置在商場一角 穿過很多類似百貨公司的開放式商鋪才到達... 整體格局與傳統茶記無異 店內還貼滿了哥哥、譚校長等人的簽名海報不過 食物的價錢卻相當不「懷舊」..... 幸好來到餐廳時只是545pm 還趕得上吃比較便宜的下午茶小妹點了火腿煎蛋出前一丁配熱檸水 $38啊陰功在傳統茶記喝檸水的好處是 店員不會替你加糖 新式餐廳的都很甜麵挺大碗的 應該不只一個麵餅 有點驚喜的是有幾片椰菜 挺鮮甜... 煎蛋是太陽蛋 火腿也微微煎香... 可是調味料沒甚麼特別 還略嫌過鹹 麵也不柔軟.....不過 以同樣的價錢吃餐牌上的其他食物 一定不飽(友人點了芝士鹹牛脷包 跟M記包差不多size.....)值得一讚的是店員的服務態度 語氣親切 也能自然地聊上幾句 真正是懷舊茶餐廳的街坊情懷
又到了練歌時節 近近到重慶大廈商場的港式茶餐廳「蘭芳園」

小妹點了火腿煎蛋出前一丁配熱檸水 $38啊陰功

2016-08-08
和男朋友在尖沙咀想搵間好食,而價錢又相對合理的餐廳。男朋友的心水那一家的餐廳,一入去就被店員當我地是同胞,店員都是操普通話的,坐下看看食過星洲炒米都索價$60,一怒之下惟有離場,再去另一家。感嘆為何香港只變成一個滿足遊客的地方。行過一條街,重慶大家旁的一個小商場。有為港人熟悉的蘭芳園,上一次去已是多年前,後來因為淪為遊客的食店而打消了去的念頭。幾年後,她依然是遊客食店,但因為趕時間只好就坐吧。一如以往的港式味道,沒有招呼。店員也只是自得其樂。坐下很快決定了食物。蘭芳園以其撈丁,豬仔包和奶人為人所知曉,今次就再試撈丁,而男朋友就點了黑椒牛扒意粉。不消五分鐘就到,這是我們所愛的效率!黑椒牛扒意粉 ($52) 包餐飲,牛扒有數大件,肉質結實,比外面只靠落鬆肉粉來令其淋還要好。意粉的汁好惹味,很有舊式茶餐廳的感覺。不過意粉的量我相信未必夠男孩子食了。葱油雞扒撈丁 ($52) 同是包餐飲,這個撈丁本來是我所期待的,但最後是有點失望的。一丁有點淋,不夠彈牙,看似已經煮了很耐,而雞扒也略嫌過咸,經煎香表皮油香。奶茶是令我最期待的反而令我失望,茶膽有點苦澀,入口滑但點了茶走卻甜度不足。我相信坊間有不少

不消五分鐘就到,這是我們所愛的效率!
奶茶是令我最期待的反而令我失望,茶膽有點苦澀,入口滑但點了茶走卻甜度不足。我相信坊間有不少茶餐廳的奶茶也好過她家了。我想,應該是中環的總店質素相對較好?還是因為已經成為遊客食點,貴多不貴精的原因?

半小時總算吃罷晚飯,去跟男朋友行街。
2016-07-20 874 浏览
喜歡譚校長的一定要黎,周圍都係譚校長poster,歌迷黎到一定為之而瘋狂!以往黎食無咁多人,如今..午飯時間人多到要排除排上15分鐘,還要周邊的都是偉大的同胞..食左個粉麵特餐,喇沙湯豬肋骨米粉,奶油豬,熱奶茶。坐低之後侍應會要你火速落order,就算成枱已經係野佢都會叫你落埋餐飲!喇沙豬肋骨米粉有驚喜,有一隻蛋喇沙味一般唔濃,只有少少辣味,米粉我喜歡,很幼,基本上唔使點咬,而且吸收晒湯底,食起來好好味豬肋骨好煙韌,啖啖肉,軟骨位咬落脆卜卜,夠淋身!奶油豬可以烤得耐左,比較硬,難咬,要花點氣力先咬到奶油甜又香,份量都唔小,唔似求其一pat就算!熱奶茶茶味濃,奶滑,但因為食物同餐茶一齊黎,我享用完我的午餐已經凍晒了...侍應應該好好改善態度,要知道我不是某些人可以任舞
食左個粉麵特餐,喇沙湯
豬肋骨好煙韌,啖啖肉,軟骨位咬落脆卜卜,夠淋身!
奶油豬可以烤得耐左,比較硬,難咬,要花點氣力先咬到
侍應應該好好改善態度,要知道我不是某些人可以任舞
❤美食好去處❤ 尖沙咀蘭芳園今日在文化中心開工,經朋友介紹就黎左位於尖沙咀的蘭芳園蘭芳園是一間很俱香港懷舊特色的茶餐廳由牆身的瓷磚款色,坐位的設計、到牆上的譚校長黑膠碟讓人仿如置身舊日的香港餐牌上有很多是舊日香港食物的名稱,有D我要估下都未必估到也有一些懷舊的飲品,現在找到的地方不多了例如:咸檸七等等可惜今次趕住返去開工,無心細嚐下次再去會更細心的品嚐懷舊食物龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁個雞扒煎得啱啱好,香味很濃郁,肉質很嫩滑配合龍蝦汁,見個樣以為會好膩但食落和蔬菜又配合到,再加上蟹籽,增加層次軟中帶脆,口感極佳個面唔會好淋,彈口,份量適中細食女生食一個超級飽鬼佬鴛鴦飯紅汁配白汁汁多飯少,喜歡食汁的朋友一定唔可以錯過朋友覺得紅汁味道較好份量比起我個龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁多很多青咖哩雞排飯顏色不太好看。。。朋友覺得味道一般份量一樣是很大份我們三個都點了杏仁霜杏仁味道很濃郁不太甜朋友覺得味道剛好,淡淡的甜味很好我自己喜歡超甜的自己加了糖,味道一樣好蘭芳園我一定會再去的

❤美食好去處❤ 尖沙咀蘭芳園

今日在文化中心開工,經朋友介紹就黎左位於尖沙咀的蘭芳園

蘭芳園是一間很俱香港懷舊特色的茶餐廳

由牆身的瓷磚款色,坐位的設計、到牆上的譚校長黑膠碟

讓人仿如置身舊日的香港

餐牌上有很多是舊日香港食物的名稱,有D我要估下都未必估到

也有一些懷舊的飲品,現在找到的地方不多了

例如:咸檸七等等

可惜今次趕住返去開工,無心細嚐

下次再去會更細心的品嚐懷舊食物
龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁
個雞扒煎得啱啱好,香味很濃郁,肉質很嫩滑

配合龍蝦汁,見個樣以為會好膩

但食落和蔬菜又配合到,再加上蟹籽,增加層次

軟中帶脆,口感極佳
個面唔會好淋,彈口,份量適中

細食女生食一個超級飽
鬼佬鴛鴦飯
紅汁配白汁

汁多飯少,喜歡食汁的朋友一定唔可以錯過

朋友覺得紅汁味道較好

份量比起我個龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁多很多
青咖哩雞排飯

顏色不太好看。。。

朋友覺得味道一般

份量一樣是很大份
我們三個都點了杏仁霜

杏仁味道很濃郁

不太甜

朋友覺得味道剛好,淡淡的甜味很好

我自己喜歡超甜的

自己加了糖,味道一樣好

蘭芳園我一定會再去的

2016-06-04
2016-07-03 1011 浏览
尖沙咀啱開蘭芳園嘅時候,就特登過嚟食咗一次。宜家都已經過咗咁多年啦,附近嘅商鋪好多開咗又關,不過蘭芳園,就算系角落,生意都咁好!!犀利!呢度嘅絲襪奶茶可以話算系香港入面好得嘅~!!用咗3到5種斯里蘭卡嘅茶粉再加上茶末,入口唔會太過苦,呢個對火候嘅control、拉茶嘅次數都好重要!!~豬扒包系呢度嘅特色,兩層包外皮脆脆地,不過我成日都鐘意凈喺食豬扒唔食包!~豬扒肉嫩,多汁!好味菠蘿包,外皮酥脆,黃油加咗唔少,入面仲放咗一大舊芝士,咬一啖入口即溶。
豬扒肉嫩,多汁!好味
2016-06-19