2023-02-16 98 浏览
呢間星馬雞飯呢期都幾hit 見好多人都黎食 咁就緊係黎趁下熱鬧啦 去到門口見到有十幾人係門口排隊 佢勝在鋪頭夠多位 人流轉既速度夠快大約等左7分鐘到就有位食野♡鴛鴦海南雞飯 $88佢係一個輕怡排骨茶拼海南雞既一個餐黎 排骨茶有濃濃既胡椒味另外仲帶有少許藥材味 呢d時候飲非常暖身 飲落濃而唔算油 叫得排骨茶就緊係有兩條排骨係到 肉既份量都大舊仲feel到佢係燉左一段時間 因為舊肉一篤就骨肉分離 海南雞既雞非常嫩滑 成碟雞都冇話有舊鞋口 仲幾有雞香味♡黑白雞飯(海南雞+醬油雞)配雞雜冬瓜湯 $90佢配上黎既係油飯 油飯睇落色好深 但原來唔會好重味而且帶有鹹香 醬油雞同海南雞都一樣咁嫩滑 但始終醬油雞係香港人心目中始終席位重過海南雞 店家做出黎既都交足貨有突 我本人係比較推薦呢個醬油雞 因為咁高質既醬油雞係香港好難食到 講埋個雞雜湯 個雞雜湯有齊雞潤雞腎冬瓜 坊間一般都係雞殼煲冬瓜 可以睇出呢間鋪對於做雞真係有份堅持♡星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央�多士🦞 $128你真係估唔到$150都唔洗就食到龍蝦摻摻 仲要配埋鮮油咖央多士 出面食個鮮油多都要差唔多$30 呢到仲要加埋咖央 姐係百零蚊有龍蝦食

♡鴛鴦海南雞飯 $88

♡黑白雞飯(海南雞+醬油雞)配雞雜冬瓜湯 $90

♡星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央�多士🦞 $128
你真係估唔到$150都唔洗就食到龍蝦摻摻 仲要配埋鮮油咖央多士 出面食個鮮油多都要差唔多$30 呢到仲要加埋咖央 姐係百零蚊有龍蝦食都冇野投訴啦 餐廳仲好細心幫你扑開埋個蝦鉗 等你輕輕鬆鬆一夾起就食得到啖啖龍蝦肉 仲有d魚蛋豆卜 湯底食得出有椰味 香香地得黎叻沙又夠惹味

♡芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶 $90
呢個同鴛鴦雞飯本質上只係雞既分別 由雞南雞換做走地雞 走地雞比起海南雞油份更小 雞睇落既脂肪都小d 岩晒d比較注重健康既朋友食 雞肉一樣咁嫩滑 只係小左份油香但勝在夠健康

♡脆炸鳳尾蝦春卷(4件)🍤$32
蝦春卷個外皮係網狀既 所以食落去食勁酥脆 蝦亦都唔會有雪味 相當有質素

♡炭燒豬肉串(4串)🍢$38
豬肉串既肉質係似台灣腸既質感 要將豬肉整到好似香腸咁串起佢黎燒 師傅都應該花左唔小功夫落去 入口有d炭火香 炭燒既味道真係冇得呃一食就知

♡參巴醬通菜(走辣)🥗+$20
食呢個菜就真係有少少可惜 因為有朋友唔食得辣 所以叫左走辣 參巴醬就有啲似我地既蝦醬咁既味 但佢唔係蝦醬咁濃味佢係偏去惹味個隻 下次去一定要試番有辣既版本
另外通菜既火喉都處理得唔錯 有鑊氣之餘又亦爽口

♡恐龍美祿🦖 +$12
我一向鐘意飲美祿 配埋把遮就好有特色

♡香茅薄荷特飲🌱 +$18
好refreshing既感覺

♡雪糕斑蘭奶茶 +$12
上邊係雲呢拿雪糕 下邊配斑蘭味既奶茶 覺得好特別
2023-02-16 176 浏览
新加坡白胡椒排骨茶配白飯 排骨炆到好軟腍 同胡椒味道好夾 調味剛好 加配麻辣玻璃魷魚通菜魷魚非常爽口 帶微微辣 夠哂入味 招牌海南雞飯 (半隻)配冬瓜湯 油飯 熱奶茶加配迷李喇沙雞件肉質十分嫩滑 脂肪比例低 點上三種醬汁各有不同風味油飯好好食 因為唔止有雞油香 仲有陣香菇味 正冬瓜湯味道天然 就算飲哂都唔口渴 證明唔係靠味精的喇沙湯底相對上較淡 但都食得出鮮味 雖然加配但份量亦唔少 魚餅香脆可口 酸辣汁好開胃

新加坡白胡椒排骨茶配白飯

冬瓜湯味道天然 就算飲哂都唔口渴 證明唔係靠味精的

喇沙湯底相對上較淡 但都食得出鮮味 雖然加配但份量亦唔少

魚餅香脆可口 酸辣汁好開胃

招牌海南雞飯
朋友介紹呢間餐廳話好抵食同埋足料,所以收工就約埋一齊去食🥰呢度環境幾特色,座位都舒適~🥢星洲龍蝦叻沙摻摻🦞🍜 $128配鮮油咖央多士🧈🍞有咖喱同椰子香,又有淡淡地嘅甜味,少少辣,本身惹味之餘仲要有少少龍蝦香,就咁睇半隻龍蝦都大飽眼福🤩蝦肉爽彈,油麵底亦都煮得啱啱好🥰多士極度邪惡,夾住好多牛油,香脆又可口,食落滿口牛油香味😋🥢獅城芽菜走地雞飯🐔 $90配輕怡新加坡百胡椒排骨茶🥣走地雞肉質鮮嫩,肥瘦均勻,肉質結實💪🏻味道濃郁,有質感而且又易咬,就咁擺落口已經感受到雞味 😚排骨茶配料十足,排骨都絕對唔吝嗇,足足有兩大嚿咁多,而且啖啖肉,啱晒啲鍾意食排骨嘅人士,湯水有中藥味,胡椒味強,有辣勁,飲完個人熱辣辣😆🔥冬天啱晒~加配小食參巴醬通菜🥬走辣$20通菜正常發揮,份量充足,食得太多肉都可以利用中和一下味覺,醬料特別😽輕怡拼盤(春卷·魚餅🐟·滷蛋🥚·雞翼尖)$35魚餅辣辣地,但啱晒啲鍾意香辣嘅人士食🌶️滷蛋幾入味😝🥢脆炸鳳尾蝦春卷🦐(4件) $32春卷超脆口,入邊嘅蝦大隻又爽口,外脆內軟,味道清新,值得推薦比大家👍🏻🥢香濃黑白雞飯(海南雞+醬油雞)🐓$90配雞雜冬瓜湯🥣海南雞同埋醬油雞肉質都絕對唔

🥢星洲龍蝦叻沙摻摻🦞🍜 $128
配鮮油咖央多士🧈🍞

多士極度邪惡,夾住好多牛油,香脆又可口,食落滿口牛油香味😋

🥢獅城芽菜走地雞飯🐔 $90
配輕怡新加坡百胡椒排骨茶🥣

加配小食
參巴醬通菜🥬走辣$20

輕怡拼盤(春卷·魚餅🐟·滷蛋🥚·雞翼尖)$35
魚餅辣辣地,但啱晒啲鍾意香辣嘅人士食🌶️滷蛋幾入味😝

🥢脆炸鳳尾蝦春卷🦐(4件) $32

🥢香濃黑白雞飯(海南雞+醬油雞)🐓$90
配雞雜冬瓜湯🥣
海南雞同埋醬油雞肉質都絕對唔令人失望,無論係雞髀肉定係雞胸,雞肉嘅肉質都十分嫩滑,雞皮又爽又滑,簡直就好似食緊啫喱咁😍🤤

想讚下佢個油飯,並非平時出面嘅海南雞飯用嘅油飯,每啖食落去都唔會太油膩,粒粒分明,少少鹹味,配搭每種雞都好襯😌

醬油雞啱一啲鍾意清新嘅人食,而海南雞就係適合普羅大眾都啱食😉

冬瓜湯清清地,又比較暖胃,唔食得辣又想飲下湯就絕對啱曬你,而且足料,有雞腎同埋雞膶🥹

🥢鴛鴦海南雞飯🐔 $88
海南雞胸軟腍,雞皮爽薄,雞肉不嚡口,皮有啫喱膏,而且數件切斷,配有酸辣汁,薑蓉同埋甜醬油,油飯粒粒分明,帶有濕潤同雞油香😝
雞腎都係正常水準,最緊要夠爽口😽

🥢炭燒豬肉串🐷(4串)$38
豬肉串好香炭燒味,咬落亦都類似台灣腸嘅味道,幾特別🫶🏻
🥤雪糕斑蘭奶茶 +$12
呢杯飲落班蘭味好重,估唔到同奶茶咁夾😍似泰奶咁款😍

🥤恐龍美祿 +$12
呢杯飲品好濃,而且好多美祿粉係面🤪

🥤香茅薄荷特飲 +$18
成支香茅係度,而且好重薄荷味🌿

🥤梳打水 $18
2023-02-14 162 浏览
好少食星馬菜,黎開長沙灣,朋友介紹呢間主打星馬菜既餐廳。好彩早少少踏入門口,跟住就要排隊了。呢間餐廳可以用二維碼落單,餐廳無收加一,但服務好好,侍應們都好親切。星洲叻沙海南雞摻摻 $80💮海南雞多汁肉嫰,又入味又滑,雞皮很爽彈💮叻沙好香濃,摻摻係有油麵同米粉,兩種麵加埋一齊食又幾得意💮配料有豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜,好豐富💮豆卜吸滿左叻沙湯,滋味滿分加配 鮮油咖央多士 +$15💮邪惡的多士😂中間夾住厚厚既牛油💮件多士烘得香脆金黃💮中間香濃幼滑既咖央清甜,加埋香滑既牛油一齊食,唔係想像中咁膩💮試過你就知有幾好食檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 $85💮黑豉油醃製既叉燒,用上伊比利亞豬,味道更香濃💮叉燒肥瘦兼備,好軟腍💮油雞飯有別平常所見,比較深色。餐廳煮雞時,用左啲日本花菇、元貝、多種香料增味,加埋啲雞油、班蘭汁,個飯真係色香味俱全。💮魚丸冬瓜湯好清甜,有濃濃的雞雜味道,仲有2粒彈牙既魚蛋,整碗都喝光光加配 特色小食拼盤 +$49💮雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串💮雞翼👉新鮮熱辣炸起,皮脆肉嫰,好貼心咁切開左雞鎚同翼,方便進食💮泰式魚餅👉檸檬葉味重,外皮爽脆又好惹味💮脆炸鳳尾蝦春卷👉

星洲叻沙海南雞摻摻 $80
💮海南雞多汁肉嫰,又入味又滑,雞皮很爽彈
💮叻沙好香濃,摻摻係有油麵同米粉,兩種麵加埋一齊食又幾得意
💮配料有豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜,好豐富
💮豆卜吸滿左叻沙湯,滋味滿分
星洲叻沙海南雞摻摻

加配 鮮油咖央多士 +$15
💮邪惡的多士😂中間夾住厚厚既牛油
💮件多士烘得香脆金黃
💮試過你就知有幾好食

檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 $85
💮黑豉油醃製既叉燒,用上伊比利亞豬,味道更香濃
💮叉燒肥瘦兼備,好軟腍

加配 特色小食拼盤 +$49
💮雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串
💮泰式魚餅👉檸檬葉味重,外皮爽脆又好惹味
💮脆炸鳳尾蝦春卷👉夾著爽滑彈牙的鳳尾蝦,溝左少少雜菜和蝦肉
💮豬肉串👉外皮爽脆,入口鬆化,充滿著豬肉汁,有隱約既炭香味😝
特色小食拼盤

參巴辣蝦醬通菜 $42
💮份量好大碟
💮通菜嫰綠爽口
💮食落非常鹹香惹味,帶微辣
💮點菜時有得揀走辣,適合唔食得辣既朋友
參巴辣蝦醬通菜

滷蛋 $6
💮滷蛋好入味☺️
💮蛋味都好香濃,又滑嘟嘟

仙草椰奶冰 +$18 (套餐加配特飲)
💮仙草份量好多

參巴辣蝦醬通菜
鮮油咖央多士,滷蛋,仙草椰奶冰
  • 招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
  • 招牌海南雞飯
曾經聽過幾個朋友推介呢間餐廳可惜當時冇機會去堂食品嚐前幾日突然好想食叻沙湯麵 又唸起佢 於是即刻試下佢咩料先😂******************************食物s:🍜星洲龍蝦叻沙摻摻 ($128) 以一個大湯碗裝住 超級豐富嘅湯麵 勁抵食面頭係大大隻龍蝦 認真吸晴❣️仲有埋豆卜、魚蛋、魚片、通菜同芽菜叻沙湯底充滿椰香味 惹味得嚟唔會辣 米粉同油麵份量超多 食完好飽肚米粉同豆卜索晒叻沙湯汁 非常入味🥰龍蝦有好多膏 龍蝦鉗好厚肉富有咸香味魚片食落好爽口 魚蛋亦夠彈牙有埋通菜同芽菜感覺更平衡🍞鮮奶油咖央多士隨龍蝦叻沙摻摻套餐奉上熱辣辣上枱 烘得超香脆2塊冰凍嘅鮮奶油夾喺烘熱咗嘅多士當中 用手握住時 奶油隨即遇熱即溶 又熱又凍感覺好得意 香濃奶油味配搭咖央嘅甜味 真心勁好食❣️呢款係必食推薦 係我食過最好食嘅咖央多士之一🥦參巴醬通菜 (跟餐+$20) 通菜好鮮嫩 食落好爽口 份量亦好多醬汁夠濃 食落唔太辣🥥超冰凍椰青 (加配價$28) 特別大個同厚肉嘅椰青 椰青香甜多汁 椰子肉刮極都仲有😂而且入口時凍冰冰咁 好解渴🍚招牌海南雞飯 ($80) 飯粒粒粒分明 食落幾煙韌 帶有淡淡咸香味
曾經聽過幾個朋友推介呢間餐廳
可惜當時冇機會去堂食品嚐
前幾日突然好想食叻沙湯麵 又唸起佢
於是即刻試下佢咩料先😂

食物s:

🍜星洲龍蝦叻沙摻摻 ($128)
以一個大湯碗裝住 超級豐富嘅湯麵 勁抵食
面頭係大大隻龍蝦 認真吸晴❣️
仲有埋豆卜、魚蛋、魚片、通菜同芽菜
叻沙湯底充滿椰香味 惹味得嚟唔會辣

用手握住時 奶油隨即遇熱即溶 又熱又凍感覺好得意
香濃奶油味配搭咖央嘅甜味 真心勁好食❣️
呢款係必食推薦 係我食過最好食嘅咖央多士之一

鮮奶油咖央多士

🥦參巴醬通菜 (跟餐+$20)
通菜好鮮嫩 食落好爽口 份量亦好多
醬汁夠濃 食落唔太辣

參巴醬通菜

🥥超冰凍椰青 (加配價$28)
特別大個同厚肉嘅椰青
椰青香甜多汁 椰子肉刮極都仲有😂
而且入口時凍冰冰咁 好解渴

超冰凍椰青+凍香茅薄荷特飲

🍚招牌海南雞飯 ($80)
飯粒粒粒分明 食落幾煙韌 帶有淡淡咸香味
海南雞雞肉肉質幾嫩滑 唔過老
已經去骨 食落啖啖肉
跟配3️⃣種經典醬汁 依個人喜好點醬汁

🍲雞雜冬瓜湯
海南雞飯套餐跟配
飲落咸咸哋 入口有胡椒味
仲有好多雞雜同冬瓜

🍢炭燒豬肉串(3串) (跟餐+20)
即叫即燒 新鮮熱辣辣奉上
黑毛豬肉好厚肉 肉質少少肥咁
食落好香口 仲好juicy
點埋醬汁 酸酸哋好開胃

炭燒豬肉串(3串)

🧉凍香茅薄荷特飲 (加配價$12)
充滿夢幻感覺嘅藍色飲品 入口充滿薄荷香味

星洲龍蝦叻沙摻摻
鮮奶油咖央多士
超冰凍椰青+凍香茅薄荷特飲
招牌海南雞飯
炭燒豬肉串(3串)
  • 星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士
  • 順化炭燒豬肉串
  • 超冰凍椰青
2023-02-12 99 浏览
今日食d簡單野 就咁同媽落左樓下食個海南雞飯🔸獅城芽菜走地雞飯 配 輕怡新加坡白胡椒排骨茶走地雞肉質好紮實,雞皮滑,幾鍾意過白胡椒排骨茶,辣辣地飲幾舒服🔸招牌海南雞雞肉好滑,雞皮唔肥又滑,重有配埋個清清地既冬瓜湯🔸參巴醬通菜(辣)夜晚點樣都想要碟菜食吓,所以加配咗個辣通菜,不過我覺得可以再辣少少🫢🔸特色小食拼盤有雞翼,泰式魚餅,脆炸鳳尾蝦春卷,黑椒扎肉幾鍾意呢個拼盤,因為張枱唔夠位放,所以我哋要食完面前嘅餐先可以放到個拼盤。個拼盤放咗一段時間,但所有炸物都仲好香脆,唔錯!🔸飲品-仙草椰奶冰-青檸菠蘿梳打水🍀總結推介食海南雞同小食拼盤!
今日食d簡單野 就咁同媽落左樓下食個海南雞飯

🔸獅城芽菜走地雞飯 配 輕怡新加坡白胡椒排骨茶

🔸招牌海南雞
雞肉好滑,雞皮唔肥又滑,重有配埋個清清地既冬瓜湯

🔸參巴醬通菜(辣)

🔸特色小食拼盤
有雞翼,泰式魚餅,脆炸鳳尾蝦春卷,黑椒扎肉

🔸飲品
-仙草椰奶冰
-青檸菠蘿梳打水

🍀總結
推介食海南雞同小食拼盤!
長沙灣-蘇山雞飯☁️呢間餐廳以新加坡菜為主~下午茶時間都多選擇☁️~~有最出名嘅海南雞,而家1月開始仲有新菜式️醬油雞!樣樣都好吸引啊🤤~~我地就叫左2個下午茶餐同啲小食🤤🤍☁️Susan豬手飯泰式豬手飯用滷水汁滷製,入味肉質軟腍,而且皮都唔會太肥膩,送飯食一流✨☁️招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯海南雞配上油飯香氣豐沛,肉質嫩滑,提供三款傳統的醬汁來吃,風味十足🤤🤍☁️參巴辣蝦醬通菜通菜充滿蝦醬的味道~而且可以選擇不同的辣度🙌🏼清甜可口。💛☁️脆炸鳳尾蝦春卷(四件)這碟蝦春卷採用絲網般嘅春卷皮包著鳳尾仁肉,食起來特別有口感,香脆可口。🤩☁️泰式魚餅(四件)每次去到泰國餐廳也會必點泰式魚餅作為小食🤤附上的辣椒醬風味十足,甜辣香味滿滿🤍口感相當彈牙~☁️超冰凍椰青+$28@椰青汁飲起來非常清甜🤤而且是超冰凍🤩🤩
長沙灣-蘇山雞飯☁️

☁️Susan豬手飯

☁️招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯

☁️參巴辣蝦醬通菜
通菜充滿蝦醬的味道~而且可以選擇不同的辣度🙌🏼清甜可口。💛

☁️脆炸鳳尾蝦春卷(四件)

☁️泰式魚餅(四件)

☁️超冰凍椰青+$28@
椰青汁飲起來非常清甜🤤而且是超冰凍🤩🤩
之前去新加坡旅行都冇食到海南雞飯同肉骨茶,一定要係香港食返曬🥰🔹星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士 $128超級大碗嘅龍蝦叻沙真係好吸引,最驚喜係佢有大大隻嘅龍蝦🦞!龍蝦咬落去肉質新鮮彈牙,仲索曬叻沙嘅汁,好好味😋麵底摻摻有米粉同油麵,配上豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜等配料,好惹味!另外,鮮油咖央多真心超邪惡,佢超大塊牛油夾係中間,一咬即溶,都係邪惡之選。🔹獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 $125一大碗油飯配海南雞簡直是人生一件樂事☺️海南雞唔會太鞋,配上醬汁好夾,愈食愈好食!輕怡新加坡白胡椒肉骨茶食落比較啖味,唔會太濃,適合一d未能完全接受傳統肉骨茶味道嘅朋友。🔹炭燒豬肉串 (加配$20)豬肉串以加配價黎講幾抵食,有3串,仲有燒烤醬汁,更加惹味!👍🔹輕怡拼盤 (加配$35$)呢個輕怡拼盤一次過有齊4款小食,如春卷、魚餅、滷蛋、雞翼尖☺️岩曬唔同口味嘅朋友可以一齊開心share!🔹雪糕斑蘭奶茶 (套餐轉特飲$12)大大球雪糕配搭斑蘭味奶茶真係唔錯,邊食雪糕,邊飲奶茶!奶茶飲落去有淡淡嘅斑蘭味,可以試試。🔹仙草椰奶冰 (套餐轉特飲$12)大大杯仙草椰奶冰,飲落去有好多仙草,仲有最鍾意

🔹星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士 $128

🔹獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 $125

🔹炭燒豬肉串 (加配$20)

🔹輕怡拼盤 (加配$35$)

🔹雪糕斑蘭奶茶 (套餐轉特飲$12)

🔹仙草椰奶冰 (套餐轉特飲$12)
大大杯仙草椰奶冰,飲落去有好多仙草,仲有最鍾意嘅椰汁味!

2023-01-28 560 浏览
✨過年都有開門營業,而且仲有下午茶套餐,感謝拯救我地兩個飢民😂✨招牌「海南雞飯」,雞油飯加大,兩個人share超級飽,雞肉質量ok,唔會太柴。泰式醬汁好味,點雞翼都幾好。✨加10蚊,升級佐肉骨茶湯,排骨唔柴,不過湯底雖然寫白胡椒湯,但係胡椒味唔夠濃。✨susan雞翼,雞全翼3只,炸得夠曬火候,不過醃製唔入味,食起身冇味道😂⚠️雷點有2個,第一d碗好肥膩,好似冇洗過第二,飲料好甜,落單走甜,結果成杯咖啡都係,可能d底料本身就帶糖😅

海南雞飯
海南雞

白胡椒肉骨茶

Susan雞翼

⚠️雷點有2個,第一d碗好肥膩,好似冇洗過
第二,飲料好甜,落單走甜,結果成杯咖啡都係[甜耶耶],可能d底料本身就帶糖😅
飲品偏甜
海南雞飯
白胡椒肉骨茶
Susan雞翼
2023-01-26 85 浏览
聽講呢度嘅海南雞飯好正🫶🏻!雞油飯用特別手法用心烹調😻😻一於試吓係咪真係咁好味,果然物超所值🥰🥰・ 晚市套餐: 招牌海南雞飯🐓 ($80)▸ 招牌海南雞🐔海南雞飯有得揀走地雞或者普通嘅三黃雞,我哋揀左三黃雞👍🏾,肉質比較滑😇雞味都好濃,因為聽聞雞係每日都新鮮劏🤩,用熱水浸熟之後浸冰水🧊,再浸白滷水。由於有浸冰水🧊,所以唔怪之得雞皮咁爽口🤪,又有雞油香,雞肉又咁嫩口啦🤤🤤配上附上嘅三款醬汁,回味無窮🥰 包括: 魚露、薑蓉、甜豉油,我最鍾意點魚露,酸酸地,好味😗😗😗▸ 雞雜冬瓜湯🍲新鮮雞雜煲湯超級足料,有好多雞腎雞潤🥰而且一啲雪味都冇,證明係新鮮嘅,冇雪藏過👏🏻冬瓜粒都夠多,好濃雞味🐔一個套餐有個咁好味嘅湯,真係好加分💯▸ 雞油飯🍚平時出面食嘅油飯都係同雞油撈埋一齊,但係呢間店嘅雞油飯好特別😳😳😳,除咗有雞油嘅味道之外,仲有其他香料嘅味道🤩🤩聽聞佢哋嘅油飯加咗用香料煉成嘅雞油,仲同南薑、香茅、斑蘭、葱及蒜頭一齊煲💕。點解佢嘅飯粒粒都味道均勻?因為佢哋係用細飯煲煲飯❤️,確保每一粒白飯都可以吸收到雞油同埋其他香料🤤,白飯吸收晒所有精華,真係好入味啊😍😍又唔會太油膩,超級好食✨✨▸ 參巴醬通菜

・ 晚市套餐: 招牌海南雞飯🐓 ($80)
▸ 招牌海南雞🐔

▸ 雞雜冬瓜湯🍲

▸ 雞油飯🍚

▸ 參巴醬通菜 (+$20)
參巴醬係東南亞嘅一種特殊辣椒醬🌶️,好惹味,又唔會太辣😝同啲通菜一齊食十分之夾🤓 20蚊一大兜通菜真係好抵呀!炒得又好味🤩🤩

▸ 冰凍椰青 (+$28)
椰青好大個🥥入面啲椰子水超級多,而且店家都好細心❤️,附上一支鐵匙羹俾你食椰子肉😝食得唔好嘥😍😍😍

・ 晚市套餐: 檳城黑豉油又燒油飯 ($78)
▸ 檳城黑豉油又燒🐖
分分鐘好食過燒味舖啲叉燒😂😂首先叉燒揀嘅部位,半肥瘦,所以黐住肥膏隔離嘅肉特別嫩滑😄,每一舊叉燒都厚切,啖啖肉,口感十足,好好食💯而調味方面都係冇得頂😁😁 檳城黑豉油甜甜地鹹鹹地,好襯個叉燒,又惹味,送飯一流😳😳一夾起舊叉燒,啲肉汁多到流落嚟😙,望見都吸引🤩🤩未食到流晒口水😋😋

▸ 魚丸湯🥣
雖然佢個底都係冬瓜湯,但係佢同雞雜冬瓜湯嘅湯底有少少分別🥸,呢個湯比較清🥰,上面嗰個湯比較濃,個人幾鍾意呢個湯😘,清清地,又有兩粒魚蛋食下😍幾彈牙🤩

▸ 雞油飯🍚

▸ 順化炭燒豬肉串🐷(+$20)
20蚊有三大串!勁抵啊!😍😍😍😍烤得金黃,好香口😚,充滿豐富油脂,配搭一旁嘅泰式酸汁😉味道更上一層樓😇

▸ 雪糕斑蘭奶茶🧋 (+$12)
真心值得加12蚊,又大杯又好飲😍口味特別,我都係第一次飲斑蘭奶茶😌泰式奶茶,加上有小小嘅班蘭味,中和左本身茶嘅苦澀味,突出左佢嘅甘香😙😙😙而且最驚喜係佢有一個雲呢拿味雪糕球🍨呢杯嘢飲已經係超越咗甜品嘅存在😚😚超級鍾意呢一杯❤️

・ 鮮油咖央多士🍞 ($28)
冇誇張!我食過最好食、性價比最高嘅咖央多士😍😍😍因為除咗價錢好平之外🤑,佢即叫即整,烘得熱辣辣🔥令中間嘅厚切牛油微融🧈一口咬入,多士十分酥脆🤤入面微融嘅牛油爆開💦充滿整個口腔😳而且最正係咖央醬份量啱啱好,之前食嗰啲太多醬會好膩🫣牛油同咖央醬嘅比例啱啱好,好滋味😝😝

・ 脆炸鳳尾蝦春卷🫔 ($32)
一送到,勁嘈😂😂! 春卷外皮滋滋咁叫🤩🤩新鮮炸熱辣辣🥰🥰🥰 外層係用網狀春卷皮😋😋擺凍左都好脆口,最勁係佢一啲都唔界口🫢🫢因為我好怕熱氣嘢界口,佢完全冇呢個問題,口感真係好好,超級香脆,入面嘅蝦都好好食🦐,總共有四舊,我覺得都抵嗌嘅🤭🤭

・ 環境🏡
裝修靚、有記憶點,配合返餐廳主打嘅新加坡菜、馬拉菜😋😋😋位都坐得舒服,服務態度都好好💯💯💯啲嘢食嘅擺盤都好靚,做得好精緻❤️❤️

😋味道5/5
🏡環境4.9/5
🍽️服務4.9/5
🙆🏻‍♀️再去5/5
⭐️總體評分:19.8/20
💰總消費: $298/2人(冇加一)
2023-01-26 711 浏览
行完街,番到長沙環,見到有間星馬菜,佢menu 有海南雞,即刻入座食下海南雞😇坐低原來係QR Code 落單,好方便,仲要無加一。地方以藍色做主調,乾淨光猛,晚市唔多人,牆上亦掛了一些浮雕畫像海南雞半隻+冬瓜湯+油飯海南雞肉質非常嫩滑,有驚喜,配有三種醬汁,豉油,薑蓉,甜酸醬,食到欲罷不能也!底下仲墊有肥芽菜,可以一去油膩。輕怡拼盤加$35有拼盤,有雞翼尖、泰式魚餅、脆炸春卷同滷水蛋。雞翼係雞全翼,炸得惹味而唔乾身;魚餅幾濃味不過稍鹹;蝦春卷都香脆;扎肉不過不失。拼盤配有酸辣醬,好惹味但會有啲辣參巴醬通菜加20蚊就可有多個通菜,食飯梗係要配多個菜,通菜幾爽脆鮮嫩,可以一點。叉燒油飯配魚丸湯除左雞仲叫左個叉燒,個油飯幾好食,叉燒幾多汁但比較濃味,魚丸湯就真係鹹左少少🤏不過叉燒肉質唔錯,一咬就咬開,係半肥瘦👍🏻☺️鮮油咖央多士飯後甜品好一流,多士個面好焦脆,入而有一塊好厚的凍牛油,一凍一熱好惹味,咖央醬又幾夾,係個完美結合,食飽之後再食多士都唔會覺得好飽😝乳酸碟豆花梳打乳酸幾好味,碟豆花其實味道唔重,紫色既碟豆花加上有氣梳打水,好睇又好飲😗凍恐龍美祿之前冇飲過恐龍美祿,又真係好正。因為我鐘意

海南雞半隻+冬瓜湯+油飯

輕怡拼盤
不過稍鹹;蝦春卷都香脆;扎肉不過不失。拼盤配有
酸辣醬,好惹味但會有啲辣

叉燒油飯配魚丸湯

鮮油咖央多士

乳酸碟豆花梳打

凍恐龍美祿
之前冇飲過恐龍美祿,又真係好正。因為我鐘意飲美祿,有海量既美祿粉,又夠凍,真係好濃味!😙

睇番原來晚餐都點左唔少,唔洗加一,又唔係太貴,下次會再黎食🎉🥰
  • 招牌海南雞飯
2023-01-26 45 浏览
放假係長沙灣附近好野食,見到蘇山雞飯主要食馬來西亞野,於是就入黎食晚餐😬地鐵站C 出口附近行6分鐘就到。裝修係馬拉風格,木系檯欖配藍調椅背,因為我地4個人,座位唔算寬敞,坐得有d 迫,但係勝在唔多人,可以坐耐d;Susan豬手飯見到餐廳話係必點推介,於是就點左份,豬手煮得入味,有肥有瘦,配料亦好豐富有花生酸菜滷水蛋,我都幾鐘意個蛋。👍🏻砂煲白胡椒肉骨茶😃呢個肉骨茶唔係傳統肉骨茶既味道,相對係胡椒味重卡茶味,湯底清淡,排骨煲到入口就可咬開,肉厚而香😬麻辣玻璃魷魚通菜通菜煮得鮮嫩爽脆,加上小辣既麻辣魷魚,唔會太辣,唔食得辣既人都完全可以,魷魚煮得夠腍,夠曬惹味😍鮮油咖央多士黎到就係想食呢個多士,多士烘到焦脆,熱食夾著厚厚的凍鮮牛油,非常脆口,建議食完正餐先再點,即烘即食更惹味,鹽牛油同咖央醬完美結合,4個人,一人半塊好快就吃光😝下次諗起想食馬來西亞野再黎試下,仲有好多野未叫🙂

Susan豬手飯
有花生酸菜滷水蛋,我都幾鐘意個蛋。👍🏻

砂煲白胡椒肉骨茶😃

麻辣玻璃魷魚通菜

鮮油咖央多士

下次諗起想食馬來西亞野再黎試下,仲有好多野未叫🙂
  • 麻辣玻璃魷魚通菜
  • 白胡椒肉骨茶
《蘇山雞飯》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 ($80)黑豉油叉燒調味上帶有少少甜味,非常適合配油飯食~ 🤪叉燒頗有口感,亦不會太肥或者太瘦,非常有水準!🔸海南雞飯配雞雜冬瓜湯 ($78)🐔海南雞肉質非常嫩滑 , 油脂滿滿嘅雞皮點上甜酸 、豉油及薑蓉三種醬汁 , 實在令人食不停口欲罷不能 ! 鍾意食海南雞嘅絕對要一試🥰🔸Susan 雞翼 (跟餐+$28)🍗Cp值極高嘅跟餐小食,完全沒有諗過只加28蚊就可以有雞全翼同雞鎚食! 除咗份量充足之外,雞翼及雞搥都炸得非常鬆脆,配埋檸檬汁解膩,係又抵食又好食 ! !🔸參巴醬通菜 (跟餐+$28)炒過嘅通菜配埋微辣醬汁非常下飯,菜嘅份量亦都畀得非常多,整體而言兩個小食嘅cp值都非常高😎🔸恐龍美綠(跟餐+$12) 椰青 (跟餐+$28)恐龍美綠滿滿既嘅美祿粉真係見到都令人好滿足,兩杯飲品都唔錯,兩者相比味道恐龍美綠會更加出彩😤🔸鮮油咖吔多士 ($28) 大大塊鮮牛油同埋咖吔醬配埋鬆脆多士~邪惡又好食!絕對係必叫食品😍🌟▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️不設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍長沙灣元州街411號義華大廈地下太子彌敦道759-
《蘇山雞飯》
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 ($80)

🔸海南雞飯配雞雜冬瓜湯 ($78)🐔

🔸Susan 雞翼 (跟餐+$28)🍗

🔸參巴醬通菜 (跟餐+$28)

🔸恐龍美綠(跟餐+$12) 椰青 (跟餐+$28)

🔸鮮油咖吔多士 ($28)

不設加一收費

今次幫襯📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖

#波比出沒長沙灣 #CheungShaWan #CheungShaWanfood #長沙灣美食
#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hkeat #hkrestaurants #食好西 #香港美食 #餐廳推介 #香港好去處
2023-01-17 71 浏览
今日去咗蘇山雞飯到食晚餐鋪面超級大, 座位很闊落, 所以我哋都叫咗好多嘢食🤣我哋叫咗2個晚市套餐獅城芽菜走地雞飯配輕怡肉骨茶好鍾意食佢嘅油飯, 淡淡雞油香而且粒粒分明雞皮雞肉非常嫩滑, 唔太多骨肉骨茶都好足料, 偏肉味濃既口味套餐仲可以加配輕怡拼盤, 有春卷,魚餅, 滷蛋, 雞翼尖脆炸鳳尾蝦春卷, 非常鬆脆👍仲有香濃醬油雞飯配雞雜冬瓜湯新口味嘅豉油雞, 好入味😋冬瓜湯入邊仲有雞腎, 非常爽口另外仲叫左鮮油咖央多士, 多士每啖嘅牛油同咖央比例剛剛好, 非常邪惡😈 同埋加配左杯特飲, 包括凍恐龍美祿,及雪糕斑斕奶茶特飲裝飾非常有趣, 依兩款嘅配搭都好夾奶茶底茶味非常香濃
今日去咗蘇山雞飯到食晚餐
鋪面超級大, 座位很闊落,
所以我哋都叫咗好多嘢食🤣

我哋叫咗2個晚市套餐
獅城芽菜走地雞飯配輕怡肉骨茶
好鍾意食佢嘅油飯, 淡淡雞油香而且粒粒分明
雞皮雞肉非常嫩滑, 唔太多骨
肉骨茶都好足料, 偏肉味濃既口味
套餐仲可以加配輕怡拼盤,
有春卷,魚餅, 滷蛋, 雞翼尖
脆炸鳳尾蝦春卷, 非常鬆脆👍

仲有香濃醬油雞飯配雞雜冬瓜湯
新口味嘅豉油雞, 好入味😋
冬瓜湯入邊仲有雞腎, 非常爽口

另外仲叫左鮮油咖央多士,
多士每啖嘅牛油同咖央比例剛剛好, 非常邪惡😈

同埋加配左杯特飲,
包括凍恐龍美祿,及雪糕斑斕奶茶
特飲裝飾非常有趣, 依兩款嘅配搭都好夾
奶茶底茶味非常香濃
2023-01-14 1235 浏览
約咗friend响長沙灣攞嘢,順便一齊食晚飯,佢知我鍾意食龍蝦🦞及叻沙🍜,於是推介我食"蘇山雞飯",其招牌之一就你龍蝦叻沙😮,可以一次過滿足哂我2️⃣個願望,當然要去試下啦🥰!坐低啱啱過咗六點🕕,QR code 上馬上顯示可以選擇晚餐Menu📔,望落價錢都幾抵,又有我想食嘅龍蝦叻沙,我friend就話食走地雞飯🐓,就咁決定啦。獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒排骨茶 $90雞肉🐓有質感又易咬,就算雞胸都唔嚡口🥰,而且有淡淡嘅雞香味☺️。油飯🍚偏深色,以為會好鹹😅,原來唔會,不但止唔鹹,仲好香好好食😋,而且香得嚟又唔油膩🤗。肉骨茶🍵有少許中藥味,還帶有白胡椒的香辣味道,入面仲有2️⃣嚿大大件嘅一字排骨,排骨一咬就骨肉分離😋。我friend 其實不太喜歡帶有中藥味道嘅食物,但呢個排骨茶,佢越飲越覺得好飲😂。星洲龍蝦叻沙摻掺配鮮油咖央多士 $128有半隻龍蝦🦞,肉質爽彈有蝦味😋,油麵和米粉煮得剛剛好,湯底香濃帶椰香🥥味,配料非常豐富。所有材料掛上湯汁,真係非常好食😋。🧇多士烤得香脆,加上厚切鮮牛油🧈,一口咬下,滿口牛油香味又帶咖央的獨特味道,好邪惡😈,但好好味😆!Susan 雞翼(三隻) 跟餐+

獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒排骨茶 $90

星洲龍蝦叻沙摻掺配鮮油咖央多士 $128

Susan 雞翼(三隻) 跟餐+$28
加$28竟然有雞全翼🫢?!而且絕不欺場,隻隻都炸得皮香肉嫩,而且係即叫即炸,熱辣辣🔥,特別好食😋。

順化炭燒豬肉串(三串) 跟餐+$20
🐖肉串似漢堡扒嘅質感,外面燒得焦香🥰,入面又好juicy😋。

青檸菠蘿梳打水 跟餐+$12
淡淡的青檸味加上菠羅🍍香味,混合梳打水,非常清新又解膩🥰。

雪糕班蘭奶茶 跟餐+$12
班蘭與奶茶味道好夾,非常好飲😋。上面又有雲尼拿雪糕球🍦,慢慢溶咗之後,全杯奶茶更加creamy🤤。

總括而言,食物分量多又好味,叻沙🍜和雞飯🍚真係非常出色,而且價錢又合理,絕對值得回頭再去❤。
2023-01-13
  • 獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶