2019-12-21 286 浏览
主打馬來西亞菜式🇲🇾 店舖主要賣肉骨茶、乾濕麵、飯、各款小食同飲品,價錢平實。深水埗同荃灣都有分店🤞🏻 平日都有唔少人排隊㗎,想食要比啲耐性等吓😛 呢間好似都幾出名咁,不過我哋覺得整體質素一般般🤨.【湯咖哩米通粉🍛】HKD52好受歡迎嘅湯咖哩米通粉🤪 配料有豆卜、薯仔、魚片、芽菜、豆芽等都幾豐富。米通粉偏硬身食落幾有口感🤘🏻 湯咖喱完全無咖哩味,得小小辣味,湯底偏油😕 份量唔多,男仔嘅要食埋小食先夠飽啦🙈.【椰香咖央多士🍞】HKD26多士烘得好香脆💥 咖央醬椰香味香濃,份量多每一啖都充滿椰香🥥 不過有啲過甜🤔
【湯咖哩米通粉🍛】HKD52
【椰香咖央多士🍞】HKD26

2019-12-18 555 浏览
這間馬來西亞餐廳係呢排深水埗嘅排隊名店,早排見Facebook IG都好強推呢一間餐廳,本身都想嘗試好耐,同朋友約喺深水埗,路過見到排隊人龍,就打算喺入邊享用晚餐夜晚9點入到餐廳拎飛,排20幾號,但係先嗌到5號😓😓去行咗半個鐘返嚟啱啱好嗌到我哋,已經超級餓😭一坐低,細細張圓台已經坐咗四個人,計埋我地兩個人,坐咗六個人😂大家都坐得好迫,張枱叫多啲野都擺唔晒。確實唔係聚餐嘅好地方,坐得好唔舒服之後就有人比左一碗肉骨茶俾我哋,周圍都有阿姐拎住個湯壺添湯,見到大家嘅肉骨茶飲晒就會自動添。⭐️冬瓜龍眼冰+檸檬薏米水冬瓜龍眼冰:偏甜同台式嘅冬瓜茶相似 入面真係有龍眼肉同冬瓜。檸檬薏米水:冇咩薏米味,檸檬味好重,酸酸地都幾開胃。⭐️檳城亞參叻沙米線見到叻沙米線以為好似係椰香味嗰種,點知原來檳城呢一款係唔一樣嘅,咁就打算試吓新口味啦,食落真係有啲失望呀首先第一眼望落去全部都係洋蔥、椰菜、香料,本身唔鍾意食洋蔥嘅我係完全唔啱我胃口😭😭湯底辣中帶酸,酸中又帶啲甜 。同埋50幾蚊一碗米線真係好貴。。。⭐️椰香咖央多士多士烘得好脆,入面夾住牛油同埋咖央醬,但係椰香味唔突出,反而似班蘭味多啲。⭐️砂煲老鼠粉老鼠粉即係銀

⭐️冬瓜龍眼冰+檸檬薏米水

檸檬薏米水:冇咩薏米味,檸檬味好重,酸酸地都幾開胃。

檳城亞參叻沙米線

⭐️檳城亞參叻沙米線

⭐️椰香咖央多士

砂煲老鼠粉

⭐️砂煲老鼠粉
老鼠粉即係銀針粉,配以肉碎、蛋、肥肉、蝦米等等。啱啱一上枱配有一隻生雞蛋,之後就靠砂煲嘅熱力整熟佢,好香但係唔會咸,我加啲黑豉油落去,味道啱啱好。

肉骨茶(棒棒骨)

⭐️棒棒骨肉骨茶
味道方面好重藥材味,個人偏向新加坡嗰隻胡椒味較重的肉骨茶。肉骨茶可以無限添飲,侍應見你差唔多飲完湯就會幫你添。呢度仲有其他唔同款式嘅肉配肉骨茶。棒棒骨筷子一整就可以做到肉骨分離,但係肉就偏鞋。仲有其他配料金菇豆卜等等,豆卜吸晒湯汁,好正。

2019-12-17
30 分钟 (外卖自取)
砂煲老鼠粉
肉骨茶(棒棒骨)
2019-12-14 204 浏览
馬來西亞之旅已經好幾年前,好想回味當地美食,好久以前已想試一試這間店,一直很多人,討厭排隊所以等到今天自己一個才來試。一個人不需要排隊,直接入去搭枱就可以。點了一個招牌砂煲老鼠粉及一杯熱桔子話梅水。老鼠粉上的生雞蛋很吸睛,趁佢仲熱要盡快撈勻佢,生雞蛋頓時變熟蛋碎XD 味道幾好,但有點油,食到尾段好滯食唔晒。桔子話梅水酸酸甜甜,不過同我喺沙巴飲嘅樣就好唔同,當年飲幾次都有粒綠色桔仔,篤爛後杯飲品都仲係透明嘅。呢度杯桔子水係冇粒桔子嘅,反而係黃色的桔子汁連桔子肉。味道我覺得還是沙巴的好喝,如果可以用返果種桔仔就好了。睇到隔離枱的咖央多士好正,但我實在吃不下了,唯有下次再試。不過整體都幾貴,咁樣兩樣嘢盛惠100蚊齊頭。

2019-12-14
2019-12-12 285 浏览
上次出深水埗試咗番茄師兄隔離既蘇媽蘇媽,我好耐之前最初幫襯佢時重係係路邊巷仔,而家搬咗大鋪menu款式多咗好多!我叫咗個沙咖哩米通粉,米通粉好得意!玻璃魷魚通菜以前到而家都一樣咁好味!朋友鍾意食椰香咖央多士,但係我想話咖央呢樣野細個嘅時候媽媽成日整俾我食!(以前超市係有得賣罐裝咖央)😆😆 我地係搭枱既,最搞笑係同隔離嗰對情侶不斷互相見到對方嘅餸菜都覺得好好味!🤣🤣 最最搞笑係後來加入搭枱嘅一對夫婦見我哋對佢叫嘅餸(愛他愛她)咁有興趣仲俾咗我哋試!即刻覺得呢一餐食得好溫暖!😊😊

2019-12-08
$101.5 (晚餐)
  • 玻璃魷魚配通菜
  • 湯咖哩米通粉
2019-12-08 209 浏览
喺香港要食正嘅肉骨茶都冇咩太多選擇,自從試過一次之後就成日都嚟食佢嘅肉骨茶,最正係佢呢度嘅湯有得無限追加,想飲幾多都得! 最鍾意食佢嘅一字骨,因為有得咬下啲骨同埋啲肉都好嫩。肉骨茶淡淡香味,而且唔會太濃唔會太淡,味道啱啱好,飲多幾碗都仲得。配埋特別嘅甜豉油同蒜蓉,食起一字骨上嚟就更加滋味。雖然每次都好多人排隊,都值得一等,而且食物嘅選擇都好多,每次嚟到都可以試吓唔同嘅。
2019-12-06 232 浏览
呢間嘢都好多人等位等咗半粒鐘到 一開始會送碗肉骨茶你飲肉骨茶肉好軟熟同有好香既藥材味配有豆卜yum yum yum有指示教埋你飲😆有肉骨茶4步曲辣死你媽 Lasi Lamak椰漿飯其實可以濃d椰漿味參巴醬加花生加公魚仔都係重點係成碗飯既精髓整體算好食好食咖央多士唔夠正宗無落牛油咁亦太重班蘭味面包都烤得唔夠好一定唔會encore炸香蕉配朱古力雪糕都幾特別係用皇帝蕉炸架香港好少見到有呢種甜品兩個女仔食叫得太多食得勁飽
呢間嘢都好多人等位

食得勁飽
  • 肉骨茶
  • 辣死你嗎配咖哩雞肉
2019-11-26 347 浏览
平日嘅下午3點3左右嘅時間來到餐廳,店鋪很細,看過其他食評原本還擔心冇位置要排隊,但幸好完全不需要排隊就進去了。 去到見到有幾款肉骨茶都售罄了,所以點了馳名的咖央多士和肉骨茶(三層肉)配上一杯熱拉茶。  點完餐,不到3分鐘就送上期待已久的咖央多士,應該不是即叫即烘。因為埋單時瞄到廚房有一排烘好的方包,應該是有order才塗咖央醬在那排已烘好的麵包上(?),所以上桌時食物不熱。因為看食評貌似對咖央多士評價頗高,但入口雖脆但接近係硬和刮口。因為之前沒試過咖央醬,所以單憑第一印象評論:好甜,不覺得很特別,有一點香味(應該是班蘭味和有一點點蛋黃醬味道)。熱拉茶都幾有茶香,但個人唔鍾意咁甜。然後就是餐廳主打的肉骨茶,點的是三層肉。據餐廳貼在牆上的說明,應該是先準備醬 -> 喝熱湯 -> 點醬食肉 -> 添湯。但是肉骨茶一上枱,就立即喝了一口湯,竟然是微溫,借問聲熱湯在哪裡???不知道大家有沒有同感,湯是微溫的感覺真的很可怕,不僅湯的味道不能完全出不來,更係令飲嘅人有種不爽嘅感覺。並不是要求要滾燙的湯,但微溫的湯真的很難接受。感覺像是一碗滾燙的湯放了10鐘的感覺,所以第一印

咖央多士

熱拉茶都幾有茶香,但個人唔鍾意咁甜。
肉骨茶 (三層肉)

但是肉骨茶一上枱,就立即喝了一口湯,竟然是微溫,借問聲熱湯在哪裡???不知道大家有沒有同感,湯是微溫的感覺真的很可怕,不僅湯的味道不能完全出不來,更係令飲嘅人有種不爽嘅感覺。並不是要求要滾燙的湯,但微溫的湯真的很難接受。感覺像是一碗滾燙的湯放了10鐘的感覺,所以第一印象頗差。(但後來和友人討論,可能餐廳唔想湯嘅熱力令肉變老,所以微溫微溫... 不知是真是假,是好或不好的做法)

三層肉的質素有些參差,因為有些是肥瘦相間,但有些卻是9肥1肉相當分明。不過肉是挺軟嫩的。

因為第一次的湯微溫,所以味道不作準。之後要求加湯,店員拿來湯壺(水壺應該有持續加熱)倒湯,看見湯應有的蒸氣真的感動啊!XD
果真,熱的湯真的好飲許多!但是,藥材味道不算濃,味道偏咸............  沒有其他食評說的那麼神化啦 XD
又或者,它只不過不是我杯肉骨茶啦!每個人對於食物都有不同的喜好,這本來是很平常的一件事。

整體而言,呢間餐廳就唔太差亦稱不上非常好,經過冇食過而又唔使排隊嘅可以試下。(以上皆為個人感受,你嘅感受絕對可以同我唔一樣)
餐廳表現每日唔同,以上食評只反映當日食物表現

哈哈,第一次寫食評,文筆非常麻麻,希望之後都會有動力寫落去同寫好啲啦~~
2019-11-25
下午茶
2019-11-16 332 浏览
今天同朋友來到深水埗搵皮具材料,搵完當然唔少得係附近搵特色野色啦。發現呢度有件幾出門既馬來餐廳叫蘇媽蘇媽,岩好有位就毫不猶豫入去食了。環境懷舊大馬餐廳裝修,多數要搭台,地方算唔上寬落。不過夠特色夠特別。食物辣死你嗎配仁噹牛肉大馬,印尼地區很流行既飯,去親呢啲地區我都會叫。蘇媽既Nasi Lemak好正宗,牛肉超水準,炸魚好脆好好食!椰香咖央多士多士夠熱夠脆,配上甜甜地既餡味道好夾檳城白咖啡試唔出同香港咖啡有咩大分別,除左顏色比較淡檸檬薏米水薏米水好滋潤,加上檸檬特別解渴爽口。總結正宗大馬口味,服務友善,價格親民

食物
辣死你嗎配仁噹牛肉

椰香咖央多士
多士夠熱夠脆,配上甜甜地既餡味道好夾

檳城白咖啡
試唔出同香港咖啡有咩大分別,除左顏色比較淡

檸檬薏米水
薏米水好滋潤,加上檸檬特別解渴爽口。

總結
正宗大馬口味,服務友善,價格親民
2019-11-15
  • 辣死你嗎配仁噹牛肉
2019-11-12 419 浏览
🌟蘇媽 ﹒蘇媽🌟其實是馬拉文甚麼都有的意思餐廳正門沿用兩道充滿雕刻的木門風味十足店內設計復古懷舊別樹一格1.辣死你嗎配咖喱雞肉🌟辣死你嗎🌟是馬拉話椰漿飯的諧音青綠的椰漿飯加咗斑蘭及椰漿去煮味道清香配菜包括乾魚仔 花生 參巴醬 咖喱雞辣味衝上腦 愈食愈惹味一碗飯真係唔夠🥴2.肉骨茶三層肉三層肉肥瘦相間中間的肥肉還要是厚厚的 6分肉4分脂肪 好腍好入味非常吸引藥材味不會太重藥材味比馬拉飲過的較易令香港人接受 味道鮮甜順喉 肉香和藥材香3.檳城香炸滷肉卷炸到外面腐皮卷好香脆裏面餡料加入好香滷肉碎仲有芋蓉想不到原來咁夾 外脆內嫩好食😋4.馬來西亞拉茶話明拉茶梗係要拉到嘔泡先叫做拉茶呢杯就真係傳統嘅嘔晒泡拉茶香濃甘香茶既味道配香滑牛奶 有驚喜好味☺️
🌟蘇媽 ﹒蘇媽🌟其實是馬拉文甚麼都有的意思

辣死你嗎配咖喱雞肉
肉骨茶三層肉
檳城香炸滷肉卷
2019-11-07 333 浏览
身為一位在海外生活的馬來西亞人,不時也會想念馬來西亞食物!我朋友圈曾經提起這間店的食物可以媲美馬來西亞,是香港還蠻好吃的馬來西亞餐廳之一。那我就試一試吧!我聽說店家是土生土長的馬來西亞人,可惜實在太多人了,店家忙得不可開交!我們等了大約20分鐘,終於可以入座了! 還蠻多選擇的,好難選!好吧,我就點招牌菜。椰香咖央多士—多士外脆內軟,咖央很香椰漿味。多士夾著牛油和咖央,簡簡單單的,很好吃!招牌沙煲老鼠粉—竟然可以在香港吃到老鼠粉!香港人也稱它為銀針粉。加了些肉末,一顆蛋,江魚仔,配著吃,這是家的味道。一定要加一些辣椒,這才是正宗的吃法!辣死你媽配仁噹牛肉—辣死你媽也就是椰漿飯!顏色鮮豔,綠色的飯,很香椰漿味。仁噹牛肉很濃郁,少許的辣,加上江魚仔,炸蝦片,花生和蛋!牛肉很下飯!
辣死你媽配仁噹牛肉
招牌沙煲老鼠粉
午餐
招牌沙煲老鼠粉
  • 招牌砂煲老鼠粉
  • 辣死你嗎配仁噹牛肉
2019-11-06 252 浏览
深水埗同荃灣分店都長期有人龍,網上面又咁多人讚。曾幾何時經常去馬來西亞遊玩探朋友嘅我,絕對對呢間店寄予厚望,可惜事實係so bad香港真係無好味嘅馬來西亞嘢食?首先,鋪頭細,坐得勁辛苦,店員又無乜耐性,態度我哋個個搭枱嘅,你催我隔離位個人,但企响我耳邊大大聲話佢,我都唔好受㗎。仲有就算搭枱都可以好好咁放嘢食比人客嘅。我哋想叫肉骨茶但幾款都賣晒,咁我哋就叫湯麵啦。我哋叫咗檳城福建蝦麵,檳城亞參叻沙,怡保雞湯貴刁,咖央多士,拉茶同桔仔話梅冰。檳城福建蝦麵,好細碗,無論配料個麵同個湯都絕對唔好食,連蝦都唔新鮮响檳城$10碗都好食過佢好多,完全失望。碗叻沙呀,又話有蛋有魚肉碎,我就乜都見唔到,一味得個辣味,最好食係跟麵個蝦醬同兩粒手甲咁大嘅菠蘿芯,係呀,係硬嘅芯!最新鮮係呢樣㗎啦!點知低處未算低,個怡保雞湯貴刁真係會嚇你一跳!一碗無雞味嘅水,有少少乾到爆嘅無雞味雞碎,同唔好食魚片三碗湯麵都又細碗又難食竟然碗碗都係$5x個咖央多,難食到無人肯食曬呀全餐最好味係桔仔冰呀!
深水埗同荃灣分店都長期有人龍,網上面又咁多人讚。
事實係so bad
香港真係無好味嘅馬來西亞嘢食?
首先,鋪頭細,坐得勁辛苦,店員又無乜耐性,態度
响檳城$10碗都好食過佢好多,完全失望。
三碗湯麵都又細碗又難食竟然碗碗都係$5x

個咖央多,難食到無人肯食曬呀

全餐最好味係桔仔冰呀!

2019-11-06
2019-10-30 186 浏览
因為被門口菜單上的椰香咖央多相片吸引而排隊試。點知上碟是另外一回事。多士是内外都乾而咖央醬很普通。本地茶餐廳做得好食過他。價位是遊客價偏高但普通貭素。只試一次不會再去了
價位是遊客價偏高但普通貭素。
只試一次不會再去了
2019-10-29
2019-10-30 183 浏览
一直其實都好想試下個麵,不過又唔想特登走去SSP , 今日去完MCL 睇戲順手去埋下午茶時間唔多人, 一坐低就叫左個咖鴦多一杯奶茶,奶茶本身已落糖,幾滑唔錯但有D甜,咖哩我都係覺得重慶好食D
一直其實都好想試下個麵,不過又唔想特登走
去SSP , 今日去完MCL 睇戲順手去埋
下午茶時間唔多人, 一坐低就叫左個咖鴦多
一杯奶茶,奶茶本身已落糖,幾滑唔錯
但有D甜,咖哩我都係覺得重慶好食D
2019-10-29
2019-10-19 431 浏览
每次經過,都大排長龍,想試就真係要避開繁忙時段,個人得價錢合理,食物質素唔差。人太多,要同人搭枱都正常。#馬拉沙嗲串燒 叫左豬、牛、雞各兩串,燒得比較乾身#檳城福建蝦麵 湯幾好飲,豬肉肥位彈牙,唔肥膩,但油麵食落有啲濟。

#馬拉沙嗲串燒
叫左豬、牛、雞各兩串,燒得比較乾身

馬拉沙嗲串燒

#檳城福建蝦麵
湯幾好飲,豬肉肥位彈牙,唔肥膩,但油麵食落有啲濟。
檳城福建蝦麵
馬拉沙嗲串燒
檳城福建蝦麵
2019-10-19 224 浏览
今次去深水埗買東西被朋友帶到蘇媽蘇媽一入店裏見到裝潢已覺得很有文化氣息古色古香整個餐廳都是用舊式木桌椅十分有特色未點食物已聞到陣陣香氣在朋友的推薦下點了一個「辣死你嗎配咖哩雞肉」及檸檬薏米水(凍)一點完餐 店員就送上一人一碗沒材料的肉骨茶藥材味十足 非常有馬來西亞當地的味道飯品配料豐富除了有主食雞肉外還配上蝦片、魚乾、花生、青瓜等非常刷嘴 配上飯一起吃口感更豐富味道更有層次飯旁邊還有特製醬料雖然我不吃辣但這醬料酸酸辣辣的更野味(醬料一定要和飯混在一起吃!)除了飯和肉骨茶外,還有餐飲檸檬薏米水也相當出色酸甜酸甜的味道令人有清新的感覺喝著讓人更開胃十分推薦一定要試試!
今次去深水埗買東西
被朋友帶到蘇媽蘇媽
一入店裏見到裝潢已覺得很有文化氣息古色古香
整個餐廳都是用舊式木桌椅
十分有特色
未點食物已聞到陣陣香氣
在朋友的推薦下
點了一個「辣死你嗎配咖哩雞肉」及檸檬薏米水(凍)
辣死你嗎配咖哩雞肉

一點完餐 店員就送上一人一碗沒材料的肉骨茶
藥材味十足 非常有馬來西亞當地的味道
飯品配料豐富
除了有主食雞肉外
還配上蝦片、魚乾、花生、青瓜等
非常刷嘴 配上飯一起吃口感更豐富味道更有層次
飯旁邊還有特製醬料
雖然我不吃辣但這醬料酸酸辣辣的更野味
(醬料一定要和飯混在一起吃!)

除了飯和肉骨茶外,還有餐飲檸檬薏米水也相當出色
酸甜酸甜的味道令人有清新的感覺
喝著讓人更開胃
十分推薦一定要試試!
辣死你嗎配咖哩雞肉
  • 肉骨茶