2016-03-21 1015 浏览
行經葵芳,唔知食咩,見到有招牌寫住新開左韓國餐廳,韓國人老闆,唸住試下,行到去,有個廣東話唔正既女侍應,態度勁唔友善,唸住方便啲,叫左個辣炒豬肉便當,豬肉一啲辣味都冇,泡菜淡而無味,青瓜更完全唔係韓國做法,飯高硬到擺唔落口,成個便當,48蚊,兩啖,已經冇辦法再食,無下次,以後都唔敢亂試

2016-03-21
10 分钟 (外卖自取)
晚上和友人到餐廳晚餐,本身叫了一個泡菜炒飯G5,後來來的卻是芝士泡菜炒飯D8 。然後詢問一下女店員,她竟然不承認聽錯了,還黑起了臉說「咁依家已經整咗啦嘛,冇得退架喎!!」隨後她就走開了。我雖然不介意她可能一時聽錯左,但連一句道歉說話都沒有還要惡人先告狀真的.. 說回味道 ,芝士泡菜飯 ,飯的質地沒問題,就是芝士味太重了,泡菜味道卻很淡很淡,沒什麼泡菜味,好像只是在吃芝士飯,說實話,味道一般般吧。這樣的味道和態度,真的很失望。 沒有下次,不會再去了
,但連一句道歉說話都沒有還要惡人先告狀真的..

這樣的味道和態度,真的很失望。 沒有下次,不會再去了

2016-01-12
2015-08-25 2693 浏览
一直都好想試呢間 上次星期日黎冇開 原來逢星期一都唔開 今日五點幾見肚餓就去食 叫左泡菜炒飯 炸醬麵都同半隻韓式甜辣炸雞。佢有前菜比我地 豆腐同泡菜 豆腐好好味 似煎饟三寶既豆腐 首先  泡菜炒飯 我覺得三個入面最好味 有鑊氣 又唔太辣 加埋一隻蛋 拌黎食味道好夾 而炸醬麵 雖然貌相好醜樣 因為黑色 但食落去又幾得意 唔難食既 但外表令我唔想食落去 到炸雞 幾好味 炸到皮脆一脆 但肉好少 同埋甜辣都好辣 唔食得辣真係頂唔順 最後個韓國伯伯好nice 好得意☺️☺️
最後個韓國伯伯好nice 好得意☺️☺️
2015-08-25
午餐
2015-08-08 2793 浏览
某星期六去葵芳行街,見到葵涌廣場天橋位置有個水牌介紹間韓國食店,牌上指示客人要由大家樂側邊行入去的,於是跟它的指示行入去醫肚,門面及裝修都好普通,眼見大約有 10 張 4 人檯,而牆上貼滿餐牌的。筆者大約11:35 坐低的,那餐牌寫著韓式便當供應時間為 12:00-15:00 ,不過見到有個客食緊這個便當,即是可以叫啦,於是就點了這便當,便當還可以揀牛,豬,雞及魷魚 (有辣及唔辡),筆者當然選擇了至愛嘅牛啦,之後再點多了 2 個小吃,一碟炸雞及一碟紫菜包飯。點好菜後,店員就遞上杯韓國麥茶,跟著9秒9之下好快地就放低一小碟的前菜 (泡菜及豆腐乾),出菜實在好快,唔使三吹四請 ... ... ... 掂炸雞出場,咬了一口,雞肉揩口之餘雪味好重,同埋似喺再翻炸的,唔夠熱,炸得嚟皮唔鬆脆好硬吓,No Good, 難入口。紫菜包飯,其實賣相同日本飯團一樣的,入面材料有黃瓜,青瓜,蛋,火腿及紅蘿蔔,入口清爽,味道淡淡的,非常好味,值得再回味,價錢又抵$30,如果要紫菜牛肉包飯價錢貴多10圓,筆者覺得唔值。繼續報上那個便當,勁,那個炒牛肉味道甜甜地配了洋葱嚟炒夠熱夠香夠味,加上炒得嚟唔韌,盒入面還有

, 難入口

,價錢又抵$30
,如果要紫菜牛肉包飯價錢貴多10圓,筆者覺得唔值

繼續報上那個便當,勁
,那個炒牛肉味道甜甜地配了洋葱嚟炒夠熱夠香夠味,加上炒得嚟唔韌,盒入面還有其它配菜,Yummy Yummy,可惜 Lunch先至有得食

值得一讚
,餐牌有埋中文,英文及韓文,好貼心呀
,照顧不同國籍的食客。
餐前小吃
牛肉便當
紫菜包飯
题外话/补充资料: 順帶一提逢星期日休息的。
2015-08-01
牛肉便當
紫菜包飯
2015-08-02 2520 浏览
最近到葵芳都在新都會找吃的,忽略了旁邊的寶藏-葵涌廣場。以前總覺得店舖密密麻麻、樓底低、路很窄、人又多,對它僻之則吉。小吃很多,魚蛋燒賣、雞蛋仔、芝士撈麵、木糠布甸⋯⋯ 但都只屬一般,旺角街頭的更滋味。幾年過去,相信有不少變化,去懷緬一下也未嘗不可。小雨天、鄧媽媽這些隱陣派,甚至小吃店依然屹位不倒,舊的仍在,也有新血加入。近年韓風襲港,連葵涌廣場也趕上潮流。這天要試的,是藝餐。便當和主菜平均$50,乎合這裡的定位。注意力被牆上的圖片吸引,芝士、芝士、芝士、芝士,全都是芝士鐵板。價錢卻嚇一跳,承惠$170的一道菜,竟然在這裡出現。看到了,就不能回頭了,不試不心息。先來泡菜。魚片彈牙,甜甜地,很好吃。拌飯賣相不俗,加上辣醬拌勻。跟釜山亞之媽的不相伯仲,賣相較佳,但飯粒沒那麼香。蔬菜色彩繽紛,口感各異,很豐富。如果加上爽口的菠菜,相信會更上一層樓。另外,肉不設選擇,不吃牛肉的朋友要注意。芝士鐵板炒年糕落足芝士。看面層鋪滿芝士就滿足?太膚淺了,連底層都是芝士!夾起來,一絲絲芝士拉得長長的,很吸引。魚片彈牙,年糕煙韌,還有拉不斷的軟芝士,很好吃。另一個不能缺少的元素-辣醬。偏甜,辣度重一點會更惹

先來泡菜。魚片彈牙,甜甜地,很好吃。
拌飯
芝士鐵板炒年糕
落足芝士。看面層鋪滿芝士就滿足?太膚淺了,連底層都是芝士!夾起來,一絲絲芝士拉得長長的,很吸引。魚片彈牙,年糕煙韌,還有拉不斷的軟芝士,很好吃。另一個不能缺少的元素-辣醬。偏甜,辣度重一點會更惹味。雖然這價錢足以在少爺18舒舒服服地個午餐,但總算值得。
食物令人滿意,對環境和服務不要太高要求,可以再來。
2015-07-31
其實我就堂食同外賣都試過。咁就首先講講堂食先---堂食---有一次我就同我呀媽行街, 無意中搵倒依一間韓國野食, 就諗住試下。我地就嗌左個韓式炒年糕同埋芝士泡菜炒飯見到落單同煮野食都係韓國人就心諗:有啲料到喎應該xd同埋佢地既服務態度真係幾好唔係講笑嗌左單大約5-10分鐘d野食就到喇到左果陣真係 哇 哇 聲因為真係勁足料同勁香!!!見唔見到!!!!係呀!!d芝士真係可以拉到成條絲!!!仲要係熱騰騰!!!!!!!哇, 真係一路食一路覺得好感動><好味到爆!個飯仲要係多到我地兩個人食唔哂。(個炒年糕都好味,但係就冇影相。個年糕的確係幾辣xd同埋喺個底係有d粉絲)我同呀媽覺得咁好味, 自自然然就成日番去再食過第二次去我地就嗌左1. 芝士炒年糕個芝士炒年糕真係好多芝士呀!!!d泡菜我覺得係自己整。一啖芝士加年糕食落去,真係天堂殷享受!!!仲要佢又唔係太貴($74-$92)抵啦!!!仲好味過尖沙咀韓國街果到果d!!!2. 牛肉豆腐湯?我唔記得左個名喇xd 個湯係一d都唔辣. 一飲落去係好鮮甜!!!仲有好多'送'(around$50)3. 炸雞!!!!!!!!我本人未試過食韓式炸雞
其實我就堂食同外賣都試過。
咁就首先講講堂食先

---堂食---
我地就嗌左個韓式炒年糕同埋芝士泡菜炒飯
見到落單同煮野食都係韓國人就心諗:有啲料到喎應該xd
同埋佢地既服務態度真係幾好唔係講笑
嗌左單大約5-10分鐘d野食就到喇
到左果陣真係 哇 哇 聲
因為真係勁足料同勁香!!!
韓式泡菜炒飯
哇, 真係一路食一路覺得好感動><好味到爆!
個飯仲要係多到我地兩個人食唔哂。

我同呀媽覺得咁好味, 自自然然就成日番去再食過
第二次去我地就嗌左
1. 芝士炒年糕
芝士炒年糕
仲要佢又唔係太貴($74-$92)[真心唔記得左]抵啦!!!仲好味過尖沙咀韓國街果到果d!!!
2. 牛肉豆腐湯?
個湯
(around$50)
3. 炸雞!!!!!!!!
我本人未試過食韓式炸雞, 所以係唔明點解d人覺得咁好味
炸雞
但食左佢個炸雞真係真心上左癮!!!!!
首先, 個炸雞係即叫即炸。佢仲有2-3個醬比我地捒,但我地就捒左個甜酸醬(其實係我同呀媽唔知捒咩好捒左依個醬xd)
之後, 個炸雞黎到既時候, 炸雞既陣陣香味撲入鼻, 即刻令你唾言欲滴!
點完醬再咬落去果陣, '卜'一聲, 真係咁脆!
炸雞連醬既味道即試充滿喺個口腔到!!!
炸雞既外皮相信係廚師自己調左好耐先有咁好味既炸雞
個醬都係佢地自己調嫁!
再諗番起我最近喺九龍城食既一間韓國野食入面既炸雞,
真係同藝餐既炸雞差天同地!!!
(炸雞有分size, 一盒好似$2十幾[最小], 半份$48, 一份$9x)
但係半份炸雞, 2-3人分都好夠食

--外賣--
有陣想同埋婆婆一齊分享依d美食就會去藝餐到買番屋企食
利申: 我屋企喺樂富, 而藝餐就喺葵芳

有日我就喺葵芳買我最中意既芝士年糕同炸雞番去屋企
雖然個時間係格左好耐, 但係你唔好以為咁就唔好食, d炸雞唔再脆
你錯喇!!!
 d炸雞仲脆, d芝士年糕仲係微熱嫁omg!!
因為炸雞個盒佢開左個lon, 而芝士年糕個盒就放左石紙
我覺得依一點藝餐真係好有心

總括而言, 雖然我仲未食到其他野(因為我食黎食去都係食果dxdddd), 但係依幾樣野已經令到我食完再番去食。你地都快d去試下啦!!!!!!!!
2015-07-04
  • 芝士炒年糕
  • 炸雞
  • 芝士泡菜炒飯
2015-07-20 2416 浏览
公司搬到葵芳那邊, 午餐時搵食飯團馬上起行, 走訪大少商場務求搵到價錢經濟又好食的午餐! 嚟到葵芳廣場呢度有好多時裝店適合年青人, 整體店舖的消費價錢又大眾化, 揾食緊係嚟呢度啦走上一層快餐店的旁邊, 就到呢間餐廳啦!午餐加$6有汽水辣雞肉蓋飯$42喜歡食辣的朋友可以點一系列的辣蓋飯, 還有魷魚牛肉豬肉等,雞肉先煎香, 再加入辣椒醬及大量椰菜, 味道濃又爽口! 推介的〜韓式炸醬蓋麵$42經常係電視劇中見到男女主角食韓式炸醬麵用宵夜, 我哋都心思思試下,雖然係深色醬料但食落味道清淡, 有點失望, 配有薯仔攪伴食用, 麵條彈牙都不錯泡菜炒飯$42如一般的石頭鍋泡菜炒飯味道很像, 加隻太陽蛋就最滿足!平均消費$42-48, 3個人, 3個飯+2罐汽水推介此餐廳 4/5 價錢就略高, 如果可以跟餐送飲品就更加優惠! 不過味道都幾好回想再食的!藝餐 Yeh Chan Korean Retaurant星期一至六: 11:00-15:00; 17:00-22:00星期日休息葵芳葵富路7至11號葵涌廣場1樓21號舖Tel: 3591 9002

走上一層快餐店的旁邊, 就到呢間餐廳啦!
午餐加$6有汽水
辣雞肉蓋飯$42
喜歡食辣的朋友可以點一系列的辣蓋飯, 還有魷魚牛肉豬肉等,
韓式炸醬蓋麵$42
韓式炸醬蓋麵
泡菜炒飯$42
如一般的石頭鍋泡菜炒飯味道很像, 加隻太陽蛋就最滿足!
泡菜炒飯
平均消費$42-48, 3個人, 3個飯+2罐汽水

藝餐 Yeh Chan Korean Retaurant
星期日休息
葵芳葵富路7至11號葵涌廣場1樓21號舖
Tel: 3591 9002
2015-07-13
泡菜炒飯
我一班同事和我朋友一起吃午飯,兩間唔同公司的朋友坐埋一齊都好多野傾,果然年輕真好是真的。是次是我的朋友帶我們同事一起來的,而我們搬左葵芳咁耐,一直都係食麵麵麵,真係吃到嘔,見到麵都驚,剛好朋友說要帶我去食葵芳的韓國菜,而我同事偷聽到回來,就搶著要跟我去試試看:餐牌到全是紫色好特別,有種可愛而平淡的感覺,而且餐牌食物方面都幾易明,但係無SHOW到飲品方面要改善。我點既係牛肉蓋飯,一送上黎第一時間覺得材料真多,飯就有點粘粘的,而牛肉有D咸,好似肥牛的口感,但吃不見有脂肪位,不會靱,菜真係好多!我每口都有材料,但最後都吃剩,$36有咁大碟都真係幾抵,加6蚊仲有罐可樂,寫住D好有詩意的歌詞「有了妳,頓覺輕鬆寫意」令成餐飯都甜哂。餐廳係一樓好入,餐廳位置唔多,我們人多如果1點後黎,根本唔洗食,等位有排等。
2015-07-10
2015-06-07 1834 浏览
商場裡的食店經常轉換,已經不是新鮮事物,但是卻又能帶給顧客一種新的驚喜。就像葵涌廣場一樓的越南食店因沒有做下去,繼而轉了一間食韓國地道小店,名為藝餐。雖然地方小小也較狹長,但店內卻不少顧客吧。看過餐牌後便可點來午餐。雞肉蓋飯。雞肉和米飯分開兩方擺放,也沒有任何芡汁。入口時米飯有點硬,但還可接受。雞肉做得很惹味,配菜有紅蘿蔔絲,椰菜等。在下另加十個大洋,有一罐韓國芒果汁,果汁不算大罐,但足夠一個人喝吧。小小店子,卻又可以這麼多顧客,實在不易找找個位子。

小小店子,卻又可以這麼多顧客,實在不易找找個位子。
2015-04-29
2015-05-23 1644 浏览
朋友T接收工到藝餐食晚餐其實好耐前已經想試,畢竟係葵芳番工咁耐都同佢無緣...唔算太肚餓只係叫左雞蛋卷,半隻炸雞同炸醬麵3款2人食都足夠...雞蛋卷包住洋蔥,葱,紅蘿蔔粒.好爽口而且唔油炸雞配上醬汗,都唔油膩,脆口肉嫩....炸醬麵係本人最愛,其實食完想再叫多碗,但都已經飽下次再去!!!
朋友T接收工到藝餐食晚餐
其實好耐前已經想試,畢竟係葵芳番工咁耐都同佢無緣...
唔算太肚餓只係叫左雞蛋卷,半隻炸雞同炸醬麵
下次再去!!!
雞蛋卷
炸醬麵
半隻炸雞
2015-05-15 1377 浏览
今晚晚餐又同呀媽試新嘢呢間係葵廣既韓國嘢都係開左無幾耐我地就食左人參雞同魷魚炒五花肉個人參雞係食得入口但一啲都唔值108呢個價囉我地後尾討論講得難聽啲好似係街買包人參雞湯包咁既款但好彩個魷魚炒五花肉幾好食炒得岩岩好但就都幾辣咁我又唔會因為個人參雞唔再去食因為我都係個韓國發燒友我都仲想試下其他嘢既同埋呢。。。個待應忙到不得了叫佢都聽唔到亦都聽唔明我地講乜。。。
今晚晚餐又同呀媽試新嘢

我都仲想試下其他嘢既

同埋呢。。。
個待應忙到不得了
叫佢都聽唔到
亦都聽唔明我地講乜。。。
2015-05-15
韓國菜在香港大受歡迎,前段時間葵涌廣場都進駐一家韓食店,由一對韓藉夫婦開設,在狹窄的店外毅然立起一條小隊伍。午膳時間有便當套餐,媽媽要了份辣豚肉便當:白米飯、偏甜的豚肉,大豆芽、沒煮至腍爛的甜黑豆、豆腐卜和略嫌不夠爽脆的泡菜,沒記錯價錢都只是四十多左右,也算不錯。韓式炸醬麵 $42 (6/10)現在到韓食店都必要一客炸醬麵,這裡的炸醬味道不算好香好吸引,配料只有馬鈴薯粒和少許乾柴豬肉,醬汁份量不多不少,圓身麵條保有少許咬口不軟爛。這裡的料理味道都不濃烈不油膩,感覺上是家庭式料理,雖然味道不出彩,但總比起吃一大堆油鹽糖料理來得好。* * * * *藝餐 Yeh Chan Korean Retaurant葵芳葵富路7至11號葵涌廣場1樓21號舖 | ☎️ 3591 9002星期日休息、星期一至六 11:00-15:00;17:00-22:00
辣豚肉便當
韓式炸醬麵
韓式炸醬麵 $42 (6/10)

* * * * *

藝餐 Yeh Chan Korean Retaurant
2015-05-29
2015-04-28 870 浏览
平常較多幫襯午餐時段,最喜歡食泡菜鍋~,今次同朋友試下晚餐,嘗試部隊鍋火鍋套餐,那天點了泡菜火腿鍋配海鮮煎餅与炸雞杯,另外再點了雞蛋捲~,火鍋味道非常淡,像白開水只加了泡菜及泡菜汁(失望),因為平常午餐的泡菜鍋都不錯。海鮮煎餅好吃,炸雞杯一般。雞蛋捲也不過不失。今次最令人非常失望與生氣的,就是那店員的態度!!!!火鍋套餐配白飯,或加十元轉麵。部隊鍋當然要配面才好吃,但一見到碟麵上我們都呆了。跟店員說,那麵好像給人分開了一半……店員說這是原裝的,但那麵有一半都是碎碎(點食啊),而且比平時的普通公仔麵還少了!!!然後我們再問店員拿白飯配多少碗?店員說白飯有兩碗而且免費添(口吻非常差),那我跟我朋友都跟他說,現在的麵得一半多小小而且後面是碎碎,但白飯有兩碗你為什麼不給我們說清楚。話未説完個店員立刻走開…………還有我們三個人的前菜祇有一碟,但眼見其他客人都每人一碟……那種感受就好像我們付錢消費還要看你臉色。同理心作用如果店員你自己去一家餐廳吃飯我們也是這樣對你請問你也會這樣嗎?請積極改善店員的態度謝謝!
海鮮煎餅
庆祝纪念
生日
海鮮煎餅
2015-01-08 1855 浏览
韓風真是擋不住,吹到葵芳去!!真是一大喜訊好味與否不在乎門面,最重要好食!!!!場地不說,直入食物吧!!!頭盤 - 泡菜 + 魷魚絲 (新配搭,有咬口,好味,少辣)主菜 - 泡菜炒飯,不過不失,幾好味- 辣炒魷魚五花腩+白飯,一鐵板上枱,熱辣辣的,份量也不少!!!!除了炒魷魚五花腩,還有配菜一起炒,非常野味,五花腩以為是有肥膏,原來是豬肉,一點肥也沒有,不要被"五花腩"嚇到,相反魷魚就小了一點,但數量不少!!!埋單要$148,其實都偏貴,但偶爾去食也不錯,下次叫兩個鐵板先,真的好好味,可以ENCORE
韓風真是擋不住,吹到葵芳去!!真是一大喜訊

好味與否不在乎門面,最重要好食!!!!
場地不說,直入食物吧!!!

頭盤 - 泡菜 + 魷魚絲 (新配搭,有咬口,好味,少辣)
主菜
- 泡菜炒飯,不過不失,幾好味

- 辣炒魷魚五花腩+白飯
,一鐵板上枱,熱辣辣的,份量也不少!!!!

見到餐牌就想試齊
前菜 - 泡菜 + 魷魚絲
泡菜炒飯 - 一般
辣炒魷魚五花腩 - 正正正
2014-12-09 2433 浏览
多得我家哈韓二妹通報, 才知道葵廣有新食店進駐, 還要是賣韓國料理。食店位於一樓琴行旁邊, 食店的前身同樣是食店, 不過賣的卻是越南美食。 舖位窄長, 能擺放的座位不多, 中午時分是無時無刻爆滿, 因此買外賣的客人也有不少。恰巧有食客離座而我們可以承接他的位子, 一名操流利廣東話的漂亮女侍應生來接待我們, 先是收拾上手的殘局再放低每人一杯麥茶 --- 麥茶能夠抗衰老!打開餐牌, 要吃甚麼都可以一目了然, 蓋飯、炸醬麵、炸雞、辣炒年糕等等等等遠在收銀處站著一位會說英語的韓籍大叔, 態度溫文儒雅, 把食物送上檯後會細細聲地說句: Enjoy!女侍應生為每檯客人放下前菜兩款, 有泡菜及薯仔片, 我們邊吃邊等待點好的蓋飯送上來, 坐在我背後的一檯是四位韓籍先生, 位位說話粗濠, 大聲, 震耳欲聾...首先送來的是他的辣雞肉蓋飯$42白飯的硬度似有生米, 雞肉是雞肶肉切粒, 夠肥夠嫩, 配菜有洋蔥條、椰菜片等等, 當然有泡菜為主要調味, 醬汁香辣惹味, 帶甜, 好送飯!而我這款牛肉蓋飯$48配料都是洋蔥條、椰菜片等等, 加上肥牛一起炒, 甜醬油汁多了牛脂香味, 同樣是更好送飯的美食, 這一刻可嫌
前菜
首先送來的是他的辣雞肉蓋飯$42
牛肉蓋飯
而我這款牛肉蓋飯$48
配料都是洋蔥條、椰菜片等等, 加上肥牛一起炒, 甜醬油汁多了牛脂香味, 同樣是更好送飯的美食, 這一刻可嫌一碟蓋飯的份量不夠多, 可以吃更多!!
食店還備有多款湯品, 配白飯一流;炸雞都有半隻或全隻出售, 還有紫菜包飯 ... 一間食店已可吃勻尖沙咀韓國街裏絕大部份的韓國料理了。
2014-12-08
前菜