2012-02-02 50 浏览
那天一直待到了三點多,肚子已經早已餓得咕咕作響,聽說附近的雅都剛新開了間pizza店,對於我這個Italian cusine lover來說真是如聞至寳=D,一入到門口,店裏獨特的裝修令人眼前一亮,裝修主調是意大利風格,而又帶點像深圳現在新興的西餐廳的裝修特色(很複雜= =不懂怎樣說),總之很有趣XD,首先在這裡值得一提的是很有深圳風格的Drink Bar,12元一位汽水、咖啡、奶茶、朱古力任飲(PS:順帶一提,純粹有特色,完全唔抵,太貴了)蒜蓉包,只是在麵包面頭塗上了蒜蓉,包身唔脆,蒜蓉不足味=(,跟沒拿去焗沒分別= =,為求出餐效率而一次過一批做這一點我是明白的,但影響了食物的質素就不行了三文魚海鮮比薩,這個我覺得是挺不錯的=),首先是材料ok足,有三文魚、大蝦、墨魚等等,除此之外,這店還用芝士和香草鋪滿了批底,焗出來一咬下,材料與配料兩種口感配在一起,做得不錯~白汁雜菌焗意大利飯,這個是細佬叫的,我嘗了一口,覺得一般般,'雜菌'確實是ok足料的(其實我只吃到蘑菇@@),主要是白汁太稠,開得不夠均勻,以致吃下去的時候有一块块的口感,即使是焗過了也遮蔽不了,意大利飯就不過不失,但吸收
Drink Bar~
蒜蓉包
三文魚海鮮比薩
白汁雜菌焗意大利飯,這個是細佬叫的,我嘗了一口,覺得一般般,'雜菌'確實是ok足料的(其實我只吃到蘑菇@@),主要是白汁太稠,開得不夠均勻,以致吃下去的時候有一块块的口感,即使是焗過了也遮蔽不了,意大利飯就不過不失,但吸收不了汁料,令這個飯大打折扣
白汁雜菌焗意大利飯
肉醬焗飯,是這裡的招牌,特意叫了個來試試,我挺欣賞這個的,雖然材料只是普普通通的肉醬,但我覺得這個是算焗得最好的一個了,先是鋪飯底,之後是醬汁,最後是芝士,焗出來夠香,吃下去茄醬和芝士與飯混在一起的口感很棒=),軟棉棉、黏稠稠的,不愧是招牌!
但份量可以再多加一點
肉醬焗飯
雜錦海鮮焗意大利飯,這個我覺得也是一般吧,可能是我不太喜歡吃海鮮的緣故吧,汁和飯也是一般般的
雜錦海鮮焗意大利飯
這家的食物雖然不是太好,但勝在價錢也ok吸引,也不妨一試。
最後附上menu~
2012-01-15
午餐
Drink Bar~
三文魚海鮮比薩
肉醬焗飯
雜錦海鮮焗意大利飯
2012-01-29 64 浏览
薩莉亞 Saizeriya ......我因為工作關係所以要巠常到日本工作的.正好在日本是巠常食這間意式餐廳的.因為價錢同樣是大眾化.這天我一家五口子一起到這意式餐廳品常一吓.打開餐牌一看~~~~~O.....真的很便宜哦..小食.+多元..意粉廿多元.一諜..pizze廿多元.同日本的Saizeriya 價格都是差不多.....我們點了(墨魚汁意大利粉)好食.廿多完食到墨汁意粉都算係咁古味道ok架.不過同日本比~~~仲有一段距哩=.='''''.(.吞拿魚粟米比薩)ok好食..(香辣腸)同(辣味雞翼)未食過日本的會覺得好食.但食過的人就知道(香辣腸)是脆皮有肉汁的而唔係軟林林冇肉汁架.(辣味雞翼)一樣脆皮有肉汁的.而唔係啲肉干哂冇肉汁...差差差......(鐵板蜆)如果各位鍾意食蜆干的可以叫黎食吓.完全做到冇哂水份.真係(錯哂)!!!!!!!!)(甜蝦多利亞焗飯).好食.好香芝士.得推界.不過份量小左啲....(吞拿魚辣汁意粉)..唔好食.可能我本身唔鍾意食茄汁+.+'''''不過埋單全部加埋$200元有找.你話去邊道揾呀.仲有記住飲品12元任飲架.小童8元.不過飲品味道都係差小小....
算把啦..呢啲價錢仲想要乜呀大佬~~~~以巠好滿意了....如果去食晚飯的話請早小小.因為pm6;30後真係好多人呀.好似唔洗錢咁..........
大家有機會去日本工作或旅行真的要到日本富地的Saizeriya食一吓.同香港天與地的分別~~~~~~~88

2012-01-29
  • 墨魚汁意大利粉
2012-01-14 23 浏览
收工同爸媽一齊食飯 去左呢間食 (其實本身想去吃對面三哥,但爸爸又:想吃新野)服務幾好按左等3min都唔洗就有人黎叫左辣味雞翼幾好食又平呢個焗飯幾好食 D汁混埋D飯好食不過真係幾濟(D飯係珍珠米)但D雞 我覺得焗得乾得仔 + 個碟都幾淺 唔會以為有好多蒜蓉包至愛 ...... 呢間我覺得不過不失啦第一 : 唔會太油 第二 : 佢面個層脆但入面鬆軟 以係蒜蓉包個世界黎講 : 100分佢係值60分 普普通通....水牛芝士PIZZA 唔錯幾好.....CUT個下好多芝士扯出黎 @@ 我覺得呢個真係有D奸 佢個碗係勁淺 真係飲幾啖就無曬 同埋個味我覺得ma ma

服務幾好按左等3min都唔洗就有人黎
蒜蓉包至愛 ...... 呢間我覺得不過不失啦
第一 : 唔會太油 第二 : 佢面個層脆但入面鬆軟
以係蒜蓉包個世界黎講 : 100分佢係值60分
菜同個sauce好食
普普通通....
真係幾多芝士
水牛芝士PIZZA
唔錯幾好.....CUT個下好多芝士扯出黎 @@
我覺得呢個真係有D奸 佢個碗係勁淺 真係飲幾啖就無曬
同埋個味我覺得ma ma
题外话/补充资料: 係屯門呢個社區黎計....呢種價錢同質素的餐廳真係少之有少 坦白好好食佢唔係 但一定唔會叫難食 佢提供禁ga價錢水平 服務 環境 其實真係幾抵食 如果幾我自己的評分 (5係滿分) 食物 : 2.5分 環境 : 3.5分 服務 : 4分 衛生 : 4分
2012-01-13
叫左呢d
good =]
用珍珠米
正...至愛
菜同個sauce好食
真係幾多芝士
2011-12-13 65 浏览
今日朋友即興請食飯,當預祝生日,原本諗住新開張兩星期,應該唔會有太多人知,點知去到好多人排隊,但都算快,等左十幾分鐘就有位喇!叫左芝士焗薯角(個人認為普通),唔知咩蜆(OK啦),炸雞塊(同麥樂雞好似= ="),雜菌飯同卡邦尼芝士意粉,雜菌飯出奇地好味(但朋友話原先係淡口D同冇洋蔥),佢唔食洋蔥,所以半碟飯都俾左我,而我叫既卡邦尼芝士意粉我就覺得一般,冇朋友講到咁好味,所以我又分返一半俾佢。每人$12任飲好抵,我飲得算少,飲左杯7喜同蘋果茶。呢餐埋單計數食左$132(唔使加一,爽!),兩個人平均都係$66,食得好飽,好抵!咁抵食,到正日生日都要同屋企人黎食先得!
點知去到好多人排隊
,但都算快,等左十幾分鐘就有位喇!

咁抵食,到正日生日都要同屋企人黎食先得!
2011-12-13
庆祝纪念