2021-12-27 229 浏览
朋友在這裡散工 所以本日休息時間被共同朋友帶來一起吃個High Tea話說好像真的一段時間沒有好好吃東西?這一餐除了不是一個人靜靜地吃外都可算是好好吃飯吧朋友說今天幸運不用排隊就能進了看來平常跟旁邊那家麵店的熱度差不多坐下後朋友熱衷地不斷介紹大有什麼好的而在下是吃什麼也沒關係所以有著選擇困難症的我交由朋友決定濃湯蕃茄湯底牛魔王(牛腱+牛肩)$86健康鮮淮山 $12玫瑰觀音烏龍茶(熱)$12在下好像好久沒吃過這個價位的食物了平民一點 也許也是一件幸福的事..而在下也已經不得不平民點了杰杰的蕃茄湯底 滿是粒粒肉雖然蕃茄味道沒有很濃但這正正只出真材實料沒加人工調味啊牛腱牛肩肉滑也不起筋(好正常 有筋才可怕)還有在下喜歡的鮮淮山沒想到是3大片的特厚切這個價錢還真不錯耶麵條在下選了刀削麵跟台灣吃的不一樣(因為這裡的明顯是機切的)不過讓在下有著一定的回憶來品嚐就已經很足夠簡單純樸的 永遠是最快樂的..一杯熱茶淡淡清香玫瑰味 輕輕的在味蕾上回甘一向愛好濃茶的我沒想到也會被這清淡吸引著或者 經歷 就是讓人改變的一轉淚點🍅💛🍅💛🍅💛🍅💛🍅💛🍅💛🍅💛🍅💛🍅店內只有小小的約20個位人流就如流水般生生不息如果
朋友在這裡散工 所以本日休息時間
被共同朋友帶來一起吃個High Tea
話說好像真的一段時間沒有好好吃東西?
這一餐除了不是一個人靜靜地吃外

牛魔王(牛腱+牛肩)$86
健康鮮淮山 $12
玫瑰觀音烏龍茶(熱)$12
在下好像好久沒吃過這個價位的食物了
平民一點 也許也是一件幸福的事..
而在下也已經不得不平民點了

杰杰的蕃茄湯底 滿是粒粒肉
雖然蕃茄味道沒有很濃
但這正正只出真材實料
沒加人工調味啊
牛腱牛肩肉滑也不起筋(好正常 有筋才可怕)
還有在下喜歡的鮮淮山
沒想到是3大片的特厚切
這個價錢還真不錯耶
麵條在下選了刀削麵
跟台灣吃的不一樣(因為這裡的明顯是機切的)
不過讓在下有著一定的回憶來品嚐就已經很足夠
簡單純樸的 永遠是最快樂的..

一杯熱茶
如果下次自己一個來吃
大概可以多點一些 今天跟朋友到來
又是朋友安排食物 又不多意見 (  ̄▽ ̄)σ
2021-12-23 2955 浏览
「韓國」娛樂圈和電視「真人騷」綜藝節目,是肆虐全球嚴重疾病「新冠肺炎」疫情下的最大受害者,除了國民「MC」「劉在石」不幸確診,另一著名主持「金炳萬」的節目「叢林的法則」,也因為疫情而無法出外拍攝,面臨被迫暫時停播的厄運。以前我在「星期六」出外光顧食店和享用晚餐,往往也受制於「叢林的法則」在電視臺晚上八時二十分的播映時間,被迫提早享用晚餐,然後儘快乘坐交通工具返回「西貢」觀看電視。不知道「叢林的法則」受制於全球「新冠肺炎」疫情而被迫暫停播映,對我來說是好事還是壞事。唯一可以肯定的事,就是我在「叢林的法則」暫時停播之後獲得更多時間,獲得更多在星期六晚上享用堂食晚餐的機會。位於「銅鑼灣」食街「希雲街」裡面的港式「蕃茄湯」概念粉麵食店「蕃茄仔」,正正就是我在「叢林的法則」因為疫情而被迫停播之後,第一間在「星期六」晚餐時間外出光顧的食店。由於「蕃茄仔」本身有中場休息時間,「蕃茄仔」要等到晚上六時才正式重新開門營業,導致我需要一個人站在「蕃茄仔」外面等候,期間在旁邊的港式小食店購買享用外賣自取「格仔餅」。直至接近晚上六時正,「蕃茄仔」裡面的店員才正式開門歡迎食客光顧,享用「蕃茄仔」的晚餐「鮮蕃茄」

直至接近晚上六時正,「蕃茄仔」裡面的店員才正式開門歡迎食客光顧,享用「蕃茄仔」的晚餐「鮮蕃茄」湯底粉麵食品。由於食店完全沒有製作「鮮蕃茄」飯類食品,所以我只好當享用「蕃茄仔」下午茶,然後返回「新蒲崗」再決定晚餐內容。

另一方面,我發現原來「蕃茄仔」主張食客,使用手機掃描餐廳提供的「二維碼」應用程式,掃描餐廳裡面的「二維碼」後來進行智能手機線上系統點餐工作。

可惜「蕃茄仔」張貼在餐檯檯面上,專門用來進行手提電話綫上點餐工作的掃描「二維碼」條碼圖案,比我原本想像更容易反光,更難以利用手機掃描程式去掃描「二維碼」和開始點餐程序。

另一方面,「蕃茄仔」晚餐餐牌裡面沒有提供「白飯」食材,所以就算餐廳晚餐餐牌裡面有關「牛腩」的食品,但是亦難以讓我有機會在餐廳裡面享用「牛腩飯」晚餐。

所以我最後選擇了「退而求其次」,改為享用「蕃茄仔」裡面的「炭烤風味雞扒」配「刀削麵」,作為我在「星期六」晚餐裡面的「雞肉」食品。至於晚餐裡面的「牛腩飯」,還是需要返回「新蒲崗」之後才能夠繼續享用。

至於「蕃茄仔」晚餐套餐餐牌裡面的套餐飲品價錢,價錢不算便宜。例如一般罐裝汽水的「蕃茄仔」跟餐廳價錢,原來也需要港幣九元,是餐廳餐牌裡面汽水飲品原價價錢的半價。

由於「蕃茄仔」廚房實際上,沒有製作手調港式茶餐廳飲品,所以令我被迫改為享用一般汽水飲品。由於我在下午茶時間光顧「蕃茄仔」,所以偶然享用一罐「可樂」飲品,也是未嘗不可的事。

所以我最後在「蕃茄仔」裡面,決定了以罐裝「零系可樂」汽水飲品,作為我在「蕃茄仔」下午茶時間裡面享用,「蕃茄炭烤風味雞扒刀削麵」套餐裡面的飲品。

由於餐廳實際上,其實一直奉行手機應用程式點餐的做法,可惜我手機裡面的掃描「二維碼」應用程式今次偏偏不爭氣,屢次嘗試還是掃描不到「二維碼」,無法即場啟動手提電話即時綫上點餐的程序。

結果「蕃茄仔」裡面的侍應,見我一直未能夠利用手提電話裡面的應用程式,成功掃描「二維碼」和開始綫上點餐工作,所以暫時改用自己手上的智能手提電話,幫我進行綫上點餐的工作。
炭烤風味雞扒刀削麵

「蕃茄仔」廚房大概在我千辛萬苦,順利完成手提智能手提電話綫上點餐工作的十分鐘過後,終於造好我的下午茶食品「蕃茄炭烤風味雞扒刀削麵」,跟罐裝「零系可樂」飲品送到我的檯面面前。

在正式享用「蕃茄仔」的「自家鮮茄」系列食品之前,我還不知道「蕃茄仔」的「自家鮮茄」粉麵食品湯底,原來還有分「自家製鮮茄湯底」以及加入「味噌蛋花」版本的「自家製鮮茄」湯底兩個不同的版本。

至於我則在完全不知情的情況下,選擇享用「蕃茄仔」廚房沒有加入其他材料調味的情況下,從而順利製作而成的「自家製鮮茄濃湯底」「炭烤雞扒刀削麵」食品。

「蕃茄仔」的「自家製鮮茄濃湯底炭烤風味雞扒刀削麵」食品,在沒有再加入其他材料的情況下,我發現在「自家製鮮茄濃湯底」的實際味道裡面,感覺到有一層來自「鮮蕃茄」的微酸味道。

至於「蕃茄仔」餐牌裡面的真正靈魂所在,「蕃茄仔」廚房製造出來的「自家製鮮茄濃湯底」實際口感,可能因為「自家製鮮茄濃湯底」沒有加入「味噌蛋花」,所以令「自家製鮮茄濃湯」感覺略帶水份,質感變得有點竭身。

所以「蕃茄仔」「自家製鮮茄濃湯」實際製成品給我感覺,就是食店廚房在製作期間沒有加入過水份,純粹用新鮮「蕃茄」絞成酸味「蕃茄蓉」,從而製作而成的口感偏稠,味道偏酸的「自家製鮮茄濃湯」。

事實上我在「蕃茄仔」廚房製作的「自家製蕃茄濃湯」實際製成品裡面,幾乎每一口都能夠食到由新鮮「蕃茄」攪拌磨成,可以食到原本的實在新鮮口味酸味「蕃茄蓉」。

相反地我完全沒有從「蕃茄仔」「自家製蕃茄濃湯」裡面,食到任何來自調味料裡面的甜味。我試飲完蕃茄湯底之後,確認餐廳廚房製作了一份,純新鮮「蕃茄」肉製作而成,沒有加入甜味材料煮成的酸味「蕃茄蓉濃湯」。

至於「蕃茄仔」「自家製蕃茄湯底炭烤雞扒刀削麵」實際製成品裡面的「炭烤」「雞腿扒」實際製成品,「雞腿扒」一早已經被「蕃茄仔」廚房切成多份。

然後「蕃茄仔」廚房把切成多份的「炭烤雞扒」,平鋪鋪設放在「自家製蕃茄湯底」,跟「刀削麵」麵條的表面之上,令「雞皮」的實際口感沒有被「蕃茄」湯底浸到徹底變腍。

「蕃茄仔」「炭烤雞扒」實際製成品被廚房平均地切成大約五份份量,食客直至正式享用「炭烤雞扒」的時候,才讓「炭烤雞扒」浸一下「蕃茄湯底」,直至「雞肉」完全吸收「蕃茄」酸味為止。

雖然「蕃茄仔」「炭烤雞扒」實際製成品的份量不多,但是用筷子夾着「炭烤雞扒」浸「蕃茄濃湯底」幾秒,之後才享用「雞扒」還能夠從「雞肉」裡面食到來自「蕃茄」的酸味,和新鮮嫩滑的「雞肉」口感。

至於「自家製蕃茄湯底炭烤雞扒刀削麵」裡面的「刀削麵」麵條,「刀削麵」麵條的實際味道,也隨著「刀削麵」麵條浸在「自家製蕃茄湯底」裡面一段時間,最後味道因而變得很酸。

可想而知「蕃茄仔」廚房真的為成功製作一碗,擁有真正新鮮「蕃茄」酸味的「自家製蕃茄湯底」,期間加入不少的新鮮「蕃茄」,令「自家製蕃茄濃湯炭烤雞扒刀削麵」實際酸味變得非常濃厚。

不過「蕃茄仔」唯一可惜的地方,始終都是「蕃茄仔」屬於如假包換的「無飯食店」,即使餐廳餐牌看似有提供濃厚酸味「蕃茄湯底」,有製作「牛腩」和「雞扒」,偏偏欠缺「白飯」,看來下次還是趁中場休息前光顧「蕃茄仔」會比較好一點。
2021-12-18
炭烤風味雞扒刀削麵
2021-12-17 248 浏览
兩點嚟到得一枱客,女侍應話要抹埋啲枱先比我入,叫我響門口等。 fine! 我企左出門口等。我見個女侍應清潔緊全間餐廳入邊嘅枱一共有五至六張,其實我得一個人,佢可以俾我入去坐低先,再清潔其他果幾張。於是我行入去,佢用勁差嘅態度問我你量咗體溫未,我話我已經量咗啦。跟住佢又好差態度咁問我scan咗安心出行未。呢個時候我已經冇晒心機食,因為食佢嘅勁衰態度都已經食到飽咗!我覺得呢個女侍應超級有問題,超級趕客!麻煩番茄仔注意下!你哋啲嘢幾好食都好,一個態度差到咁嘅女侍應摧毁咗你哋嘅努力!
2021-12-13 185 浏览
店舖細細,二人客為主,星期五晚大約6點45到, 坐左最後一檯2人檯, 隨即客滿, 牛魔王 $78 ,有牛腱牛肩兩種唔同既部位, 配刀削麵, 有咬口.朋友+左$8要左杯伯爵茶. 其實都唔使啦, 我飲湯就得啦. 呢間野sell蕃茄湯底呀. 我飲哂, 感覺健康.蕃茄湯底係橙紅色, 呢隻色話你知佢係真材實料,係真蕃茄煮出黎既湯就會係呢種天然既顏色, 唔係出面落 茄汁/茄膏/茄醬果種好似羅宋湯既紅. 蕃茄湯唔係清湯果種, 係有蓉; 無錯,係蕃茄蓉呀. 正常放個蕃茄落去攪拌出黎果種蓉. 如果想簡簡單單,平平地係銅鑼灣食個晚餐既, 都係一個不錯既選擇, 但要夠早先唔使等, 不過男士預左係會唔夠飽.其他資訊: 即場walk-in,Scan QR code自助落單, 出面櫃檯比錢,收取現金.
店舖細細,
二人客為主,
有牛腱牛肩兩種唔同既部位, 配刀削麵, 有咬口.

好似羅宋湯既紅. 蕃茄湯唔係清湯果種, 係有蓉; 無錯,
係蕃茄蓉呀. 正常放個蕃茄落去攪拌出黎果種蓉.

其他資訊: 即場walk-in,
Scan QR code自助落單, 出面櫃檯比錢,
收取現金.
2021-12-10
2021-12-06 277 浏览
之前食過蕃茄師兄 之後已經好想試呢間蕃茄仔 因為兩間都俾評為最優秀粉麵店今日終於食到 去到1:00pm 唔算好多人 不過因為舖唔大 座位好少 最後等咗15分鐘左右Scan QR code落單 好方便選擇都係例牌揀肉 湯底 麵類 加料▶️鮮茄濃湯底炭烤風味雞扒刀削麵 ($62)成個紅卜卜咁 聞落去超級高個雞扒仲好大舊 切到一條條 望落已經流晒口水🤤🍅蕃茄湯底完全係紅豆沙咁咁’桀’ 唔知佢落咗幾多蕃茄入去呢?雖然已經見唔到蕃茄皮或任何殘餘部份另外仲落咗香料香草🌿成個湯底超級香濃 真係可以成個湯飲 根本就係西式餐湯😂好係少少甜又完全唔酸🐔炭烤雞扒都好好食 佢連皮嘅 烤到超級香脆 雞扒好厚肉滑嫩💗真材實料新鮮雞扒 超級正!🍜刀削麵雖然唔似自己削 不過麵質非常煙韌彈牙 仲好粗 所以好好咬口間中仲有幾條痴住左 口感好得意同埋比較闊 所以好掛湯 成個湯麵係完美配搭😍一定要再食-味道好好食 蕃茄湯底果然出色😋最好食嘅蕃茄濃湯 肉類都好正服務就一般般環境比較擠迫 所以唔係好舒服CP值都可以叫高 麵份量正常 肉就好足料 佢冇加一所以平均每人$70左右建議大家唔好著白色衫去食 因為當你品嘗麵同湯底至忘形時 一
Scan QR code落單 好方便
選擇都係例牌揀肉 湯底 麵類 加料
▶️鮮茄濃湯底炭烤風味雞扒刀削麵 ($62)
鮮茄濃湯底炭烤風味雞扒刀削麵

服務就一般般
環境比較擠迫 所以唔係好舒服
CP值都可以叫高 麵份量正常 肉就好足料 佢冇加一
所以平均每人$70左右
建議大家唔好著白色衫去食 因為當你品嘗麵同湯底至忘形時 一定會彈曬啲汁出嚟🙈
午餐
鮮茄濃湯底炭烤風味雞扒刀削麵
  • 炭烤風味雞扒
雖然食物質素OK,但女侍應服務態度有待改善啊。首先想稱讚廚師,係有用心去整嘢食。電子落單頗方便,不過要小心唔好點錯嘢。因為點錯嘢,侍應不會即時幫你改,要等佢忙完先幫你改單,重新輪侯,所以要等好耐。其次,女侍應講嘢語氣無禮。可以改善一下。
雖然食物質素OK,
但女侍應服務態度有待改善啊。
首先想稱讚廚師,係有用心去整嘢食。

2021-11-30 160 浏览
呢間野喺黃店雲集嘅希雲街都開咗好耐㗎啦經常都叫佢嘅外賣特別鍾意佢嘅豬扒今次同朋友堂食午餐就試咗豚肉片蕃茄湯底依然係好濃郁同埋好多蓉次次我都會揀拉麵底同加萵筍佢哋而家都變晒自己用電話落單午餐黎計叫單送大概70至到$90喺銅鑼灣來講算係一般貴少少嘅麵食我記得佢之前午餐係有飯嘅而家就好似冇咗朋友揀咗豚三寶都好食佢除咗嘢食好食之外櫃檯通常都會擺放一啲人哋寄賣或者產品俾人試用嘅嘢聽講佢而家賣緊嗰隻炮谷都幾好食搵機會都好想買來試吓
呢間野喺黃店雲集嘅希雲街

• 豚三寶
  • 炭烤風味雞扒
  • 特級安格斯牛肩胛
2021-11-25 224 浏览
久聞蕃茄仔大名,專登嚟試試~總括嚟講食物ok但唔會再嚟兩個人分別叫咗特級安格斯牛肩胛麵+牛𦟌麵,蕃茄湯有住家味道,似打碎咗嘅茄醬,幾清新嘅~出街唔想太油太重味精,呢度係唔錯嘅選擇牛肩胛幾香口,但就冇乜牛味,牛𦟌相對濃味啲。上海麵(幼麵)比刀削麵掛湯,幼麵同個湯會比較夾。整體食物雖然OK,但女侍應由一開始就黑面,係黑到你同佢講嘢佢另轉頭唔理你,好似殺咗佢全家嗰隻!想拎紙巾,佢黑住面晦氣咁講:等陣!食完後佢嚟收嘢,佢又係好不滿咁講:埋單出面!呢度係香港,不嬲唔會對服務態度有任何expectation,呢啲地方亦唔會要求侍應好有禮貌,但你都唔好差過茶餐廳阿叔呀?!個女侍應啲嘴臉真係得罪佢咁款喎!另一位男侍應係OK的,主要係個女仔問題。呢個態度就算你好食到曉飛我都唔會再嚟,何況你唔係。
久聞蕃茄仔大名,專登嚟試試~總括嚟講食物ok但唔會再嚟

2021-11-25
2021-11-16 253 浏览
直接跳去結論:沒有翻兜去確定味道的念頭係,係失望,事緣每次落銅鑼灣上堂,都會嘗試排隊這間 Red Object 蕃茄仔,又,每次等不到要食其他東西。昨天早一點來,也等了近 10 分鐘,自然是有期望。係,係失望。先說烏冬,要加 8 蚊,還不錯,彈牙度有;豚肉其實是好味道,入口有韓式燒肉 fu。問題是湯底,既然叫得蕃茄仔,賣點是蕃茄濃湯,上枱卻是一碗 texture 很厚、略帶丁點酸味的液體,稱為液體,是因為我覺得不能用湯水形容,簡單說,就是無味,詳細形容,就是我趕上堂抹了嘴就戴口罩沒飲水到放小息1.5小時內都沒有飲水需要的感覺,可想而知,湯底給味蕾的食慾刺激有多弱。所以,係失望。
直接跳去結論:沒有翻兜去確定味道的念頭

所以,係失望。
2021-11-11 253 浏览
Menu 🧸 : 特級安格斯牛肩胛烏冬 $78_________________________食物🧸 : 🍅控,🍅湯底👍🏻,我本身係勁鍾意🍅,呢間個湯底係帶酸既少甜,好濃郁,好重蕃茄味,食到落足料去煲既感覺(食到心機),配烏冬掛麵一流。👍🏻🤤牛肩胛就睇到有油花,重有我最愛既萵筍💕。Address🧸 : 銅鑼灣希雲街5號地舖
Menu 🧸 :
特級安格斯牛肩胛烏冬 $78
_________________________

食物🧸 :
牛肩胛就睇到有油花,重有我最愛既萵筍💕。

Address🧸 : 銅鑼灣希雲街5號地舖
  • 特級安格斯牛肩胛烏冬
2021-11-03 355 浏览
位於美食雲集既希雲街有一間番茄湯專門店,番茄濃湯每天新鮮熬製,湯底吃得出粒粒番茄蓉,茄味十足。門外邊招牌細細,要仔細搵先搵到佢!晚上6點去到未算好多人,唔洗等位,跳起YEAH!今日阿姐就試左最受歡迎既特級安格斯牛肩胛+花蟹味噌蛋花湯底。麵類都有多種選擇,今次簡左刀削麵,同濃濃既蕃茄湯底十分相襯!就咁睇圖都睇到杰撻撻既蕃茄湯底係真材實料,特級安格斯牛肩胛牛味十足,唔會好"un"好難咬,成碗麵都好滿足呀~~唯一唔好既就係店舖比較細,坐得好逼,無計啦香港土地問題!推薦指數:8/10回頭指數:10/10番茄仔銅鑼灣希雲街5號地舖G/F, 5 Haven Street, Causeway Bay

推薦指數:8/10
回頭指數:10/10

番茄仔
銅鑼灣希雲街5號地舖
2021-11-01
  • 特級安格斯牛肩胛
  • 刀削麵
2021-11-02 321 浏览
由細到大都好鍾意飲蕃茄薯仔湯,可能呢D就係媽媽既味道🤭。睇open rice見到銅鑼灣呢間蕃茄仔評語唔錯,專登黎試下佢個蕃茄湯😁。成日都覺得蕃茄湯配粉麵係絕配👍。位置都幾隔涉,但又估唔到附近都有幾多食肆,黎到呢度舖頭細細😅,得幾張兩人細枱仔,如果人多就唔舒服。呢度係手機點餐,所以全程係無人理你既😶,我見我杯冰底可樂,放左喺吧檯幾個字都無人拎俾我,搞到D冰都溶晒。唔知係咪專登慢慢煮,真係等好耐先有得食。不過如果係好野係唔怕等既,好可惜我又覺得唔太啱我胃口😅。order左豬扒蕃茄湯刀削麵 $62期待左咁耐既濃郁蕃茄湯,真係好濃,但係濃到無左蕃茄應有既鮮甜味🙄,口感有D似西式既蕃茄凍湯,好傑嘅質地,又有少少似平時我用蕃茄薯仔打邊爐時,無加水,不停滾住,滾到好漿嗰個味道😅,唔太鍾意。個豬扒係可以既,但同成件事唔多夾,豬扒有豬扒既味,蕃茄有蕃茄既味,無溶為一體😌。有少少失望,專登黎試佢哋個蕃茄湯,但唔係我喜歡既味道,又唔可以話佢唔好食,不過覺得濃到有D奇怪😑,唔啱我既口味。
由細到大都好鍾意飲蕃茄薯仔湯,可能呢D就係媽媽既味道🤭。

order左豬扒蕃茄湯刀削麵 $62

2021-11-01
每次經過希雲街都會見到一條人龍排緊蕃茄仔🍅,搞到我放棄咗試過嘅念頭🥺 今次特登早少少去攞位,6點頭就到咗,等十分鐘就入得(*¯︶¯*)呢度基本上得一款湯底,就係自家製嘅蕃茄濃湯,鍾意蕃茄嘅朋友一定要試!~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:8/10👅味道:8.3/10🌌環境:6.5/10▫️ 蕃茄濃湯•炭燒風味雞扒刀削麵 $62 (8.5/10)嚟呢度就係為咗嗰湯底!蕃茄湯底屬於偏杰身,蕃茄味清甜同自然,唔會過酸或過甜,飲得出係無落味精,飲曬成碗都唔口渴,裏面仲食到蕃茄蓉~ 雞扒炭燒味濃,雞皮煎到好脆,而且肉質仲係好juicy,有驚喜( ´▽`) 刀削麵就正正常常,無話特別出彩,但有咬口,亦好掛湯汁▫️ 蕃茄濃湯•牛魔王刀削麵 $78 (8/10)另一碗就揀咗同樣好hit嘅牛魔王,裏面有牛肩同牛𦟌~ 兩款牛味都夠出,特別係牛𦟌切得厚身,好有口感。但呢款就無雞扒咁有驚喜🙈整體食物質素都係會令我再回訪!不過座位有啲狹窄,進食時有啲唔方便,唔會攞住好多野嘅時候去食,會無位放😂

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:8/10
👅味道:8.3/10
🌌環境:6.5/10

▫️ 蕃茄濃湯•牛魔王刀削麵 $78 (8/10)

點了招牌牛肩肉蕃茄湯底刀削麵湯好淡,而且口感有d怪,介乎渣和純湯中間,沒甚麼蕃茄味。牛肉4塊味道還可以,但好薄....,加埋汽水$12,總共要80元,覺得不值另外,店裏空間好小要不是朋友想吃這家,其實看到其他食家上載的照片吸引力都不大......朋友也點了一樣的,不過要上海麵她唔大食,但碗麵一來到,她不自禁説,嘩,麵好細扎,所以份量就真係比較小。我問她覺得湯怎麼樣,她說無咩蕃茄味我覺得一家主打蕃茄湯底的店,做出來的湯被人食完覺得沒甚麼味道,沒有被驚艷到,可能真的要內部檢討下。。。。另外,如果可以接受現金以外的付款方式會比較方便,也沒想到看似跟進潮流的店,原來只接受現金,好彩湊夠現金
點了招牌牛肩肉蕃茄湯底刀削麵
要80元,覺得不值
另外,店裏空間好小

朋友也點了一樣的,不過要上海麵
她唔大食,但碗麵一來到,她不自禁説,嘩,
麵好細扎,所以份量就真係比較小。
我問她覺得湯怎麼樣,她說無咩蕃茄味

2021-10-27 175 浏览
作為一個茄人梗係要試吓啲蕃茄餐廳呢間想試好耐,今次放咗學就去咗銅鑼灣食下午茶時段冇乜人,所以都唔使排隊試咗推介嘅牛魔王,有牛肩同埋牛展揀咗上海麵,口感比較彈牙滿心期待就係佢嘅蕃茄湯底一上枱就見到好多茄蓉湯底比較潔,個人覺得可以稀少少同埋番茄味冇想像中咁濃郁鍾意蕃茄師兄嗰個湯底多啲不過牛展真係好淋而且份量好足,食完好飽肚
作為一個茄人梗係要試吓啲蕃茄餐廳
呢間想試好耐,今次放咗學就去咗銅鑼灣食
下午茶時段冇乜人,所以都唔使排隊
試咗推介嘅牛魔王,有牛肩同埋牛展
揀咗上海麵,口感比較彈牙
滿心期待就係佢嘅蕃茄湯底
一上枱就見到好多茄蓉
湯底比較潔,個人覺得可以稀少少
同埋番茄味冇想像中咁濃郁
鍾意蕃茄師兄嗰個湯底多啲
不過牛展真係好淋
而且份量好足,食完好飽肚