2018-05-04
老實講。蓮香開分店係值得開心嘅事。 話晒傳統點心得以傳承。 星期三晏晝時間走落去試試,諗住唔洗每個星期走到去上環咁遠。好可惜 4個字形容(有形無實)。 對比起早幾日去上環蓮香嘅質素真係差好遠。1) 食物唔熱 - 腸粉可以就咁拎架無熱爐嘅車出嚟推。 啲腸粉凍哂。2)潮州粉粿- 上環店係熱辣辣 花生仲係脆口。 荃灣店係回咗氣花生林咗。3)麻容包- 上環店係咬落去啲涵仲有小小糖嘅脆口。 呢間係冇嘅。4)糯米雞- 時間蒸過龍。啲糯米糊晒。5)食物出品速度慢- 可能廚房細又或者蒸爐慢。 出品嘅點心永遠都係去到酒樓中間位置已經冇乜點揀。唯一保持到就係水夠滾,沖茶好。點都好,我唔會再諗住去幫襯荃灣店。晒小小時間去返蓮香居上環店好過。我亦好相信啲老師傅仲留响上環店。 同一個老細食物質素主店同分店簡直差天共地。
4)糯米雞- 時間蒸過龍。啲糯米糊晒。
唯一保持到就係水夠滾,沖茶好。