2022-04-03 155 浏览
我一年四季都好中意食粥,一直苦悶大埔沒有好食的粥店,直到這粥店開店,我終於夢想成真了。佢開設在大埔中心最繁忙地點附近,新開時間撞正第五波疫情,不過嘗過其粥品,確實不愧有這般膽量。這是第二次光顧了,質素依舊與第一次相若,十分滿意。粥底濃稠、棉滑,配料亦豐富,今次點了碎牛皮蛋粥,碎牛份量十足,皮蛋蛋黃呈芥茉黃,濃香黏口,食得出非普通貨,滿足。食完不口渴,不加味精的粥店,難得。門口旁看到油器師傅招聘廣告,心想新鮮自製油器,加分。可惜今日肚皮有限,下次再訪,一試腸粉油器質素。
2022-04-03
3 分钟 (外卖自取)
2022-03-01 243 浏览
朋友住大埔廣場 知道我喜歡食粥 有新粥店開左已滿一個月 即刻去試吓(新店開要有一個月才好幫襯)店鋪新淨 唔污糟 裝修算唔差 (似TKO一間洪字頭粥店,唔知係咪有關係)員工服務態度算可以 友善 粥上枱時算快(可能因為不是生滾所以快啲)腸粉等左約10分鐘 算可以吧 叫左皮蛋瘦肉粥及齊腸粉 粥底偏杰 無味精 食完唔渴 味道唔錯 料多 差唔多成隻皮蛋 齊腸一般 但豉油可以 醬也可以 算過得去吧!飽了!滿足!下次會試吓生滾粥 及油器 炸兩 因我為今天不是太想食炸嘢!
下次會試吓生滾粥 及油器 炸兩 因我為今天不是太想食炸嘢!
  • 皮蛋瘦肉粥