(非会员)
2009-08-23 35 浏览
由於喺附近返工,因方便同埋幾好食,好多時都會幫襯佢哋叫外賣。今次遇到嘅經驗,真係不吐不快,琴日居然喺碗牛丸米裡面食到一塊...趾甲!!! 好嘔心!!! 食完唂住到氣,忍唔住打落去投訴,問佢哋係咪一路煮嘢一路剪趾甲,佢哋只係答我 “換過碗比你"。我仲邊有信心至得架?

2009-05-31 23 浏览
華南D牛腩太瘦又韌又鞋,所以今次叫個牛肚魚片粗麵同魚片魚蛋河,牛肚炆得夠腍又入味,魚蛋魚片普通冇乜特別,不過佢最正就係啖湯,試過有一次啖湯清水咁,問佢先知原來你要話加腩汁啖湯先咁好味,因為佢話有D人唔食牛,所以唔會主動幫你加.
因為佢話有D人唔食牛,所以唔會主動幫你加.
牛肚魚片粗麵
魚片魚蛋粉
2009-05-30
  • 牛肚
2009-04-23 32 浏览
下午的沙律自助餐令我飽上一整天.到晚上也沒多大胃口,在灣仔上堂後行行逛逛,蕩到譚臣道,想起這裏的牛什好像很有名的.簡單的店子,只有圓摺椅和大大小小的摺枱.除了有粉麵亦有飯.這裏大力推介牛丸,魚蛋和牛什.就要一碗雙丸,牛肚河,一次過滿足3個願望.索價$34一碗河粉,份量不能太少.結果一如所料,份量比平日的粉麵大,我只取了一小撮河粉,配料各一.牛丸,味道沒有特別好吃,反而會覺得樂園更好吃.魚蛋,第一口感覺不錯,但再吃又不覺得有甚麼特別.牛肚,較為突出的一樣,其湯底也十分出色,很老火的五香牛湯底.油菜$11,分量中規中矩.但飲品則偏貴,一杯凍奶茶要$15,雖則味道是不錯,但以茶餐廳格局還是太貴吧.不少單身男士獨個兒來吃晚飯,但人流不算複雜.建議吃牛肚,牛什等食物,應該會有點驚喜.

雙丸,牛肚河
2009-04-22
2009-04-08 18 浏览
看雜志才知道這裡是老字號,見到普普通通的門面,晚上也只有小貓三兩的客人,期望也不期然降低了。牛腩和牛雜都出名,可是又不餓,掙扎一會之后,叫了牛腩米。一上來先喝一口湯,覺得牛氣逼人,很濃很濃的牛味和油香。牛腩看見已覺得肥美,食落果然一點也不鞋口;味道則比其它地方濃,非常入味,而且帶一點獨特的香味。廚房很手鬆,牛腩都有十塊以上。一盅盅任加的辣椒油也很出色,辣得來又香,椒籽很脆口,可能是自家做的。粉面一碗二十四,和其它地方比,不貴也不便宜,但有這樣的質素份量,簡直是超值。有驚喜的餐廳,一定會再來。

牛腩和牛雜都出名,可是又不餓,掙扎一會之后,叫了牛腩米。

有驚喜的餐廳,一定會再來。
2009-03-31 24 浏览
平日少碰杯中物,一杯過後有點wing,晚餐想要來點熱暖的湯粉麵類。算是半灣仔通的龍介紹到華南吃牛丸,本來興趣不大,可見到店內泊了幾部名車,可見質素不俗,也來一試吧。 粉麵牛腩類龍都沒推介,只著我試試牛丸,那就看看是甚麼料子吧:熱騰騰的牛丸上檯,一咬之下質感不算很彈牙,卻勝在鮮美又多汁,果然是值得到訪的水準之作!不過湯底偏咸又有師傅感覺,故拿不到滿分5分。 無論如何,謝謝龍的推介與甜甜地的心意,後者等下次胃口較好再去吧!

淨牛丸
多汁又鮮美
淨牛丸
多汁又鮮美
  • 牛丸
2009-03-24 20 浏览
好耐無食過華南, 今日lunch食, 講真我覺得食物一般, 唔係真係咁好味, d坑腩好硬價錢唔平, 如果係既話我buy春園街果間潮x既坑腩好食好多, 仲有乾蒜粒添, 明符其實又平又靚, 起碼派位果個又有系統又好禮貌, 華南果兩個阿姐真係"一流", 有枱都要人係咁迫住坐一個坐唔落170磅肥仔既位, 唔通要背貼背呀.
2009-03-24
2009-03-14 16 浏览
又到星期三,同事帶左我地去呢間食好食既牛腩面一上到2樓~好多人呀~我地7個人都睇左好一會~然後老闆娘就幫我地搵左個位置了雖然逼逼地~不過地方都企理呀~個meun都有好多野食~不過同事話呢度個牛好食~我又唔想食牛腩所以就叫左個雙丸河~同究叫左唔同既野~我地就交換啦~牛丸好食~牛腩入味又唔柴皮~雲吞細細粒~牛肚爽~好多都好食呀~最欣賞佢地d辣油€~睇雜誌先知佢地係自己做既~\好好味呀~我個個都係21蚊~價錢都ok啦~係d野飲貴dlaw
又到星期三,同事帶左我地去呢間食好食既牛腩面
一上到2樓~好多人呀~
我地7個人都睇左好一會~然後老闆娘就幫我地搵左個位置了
雖然逼逼地~不過地方都企理呀~
個meun都有好多野食~
不過同事話呢度個牛好食~
我又唔想食牛腩
所以就叫左個雙丸河~
同究叫左唔同既野~我地就交換啦~
牛丸好食~牛腩入味又唔柴皮~雲吞細細粒~牛肚爽~
好多都好食呀~
最欣賞佢地d辣油€~睇雜誌先知佢地係自己做既~\
好好味呀~
我個個都係21蚊~價錢都ok啦~係d野飲貴dlaw
2009-03-11
  • 牛丸,牛腩
2009-03-07 385 浏览
二月初八‧雨粉粉不知大家去外國旅行,回港下機會吃什麼,我就多數會來這裡吃碗牛雜粉。牛雜新鮮,鹵水夠味,是別處找不到的美味﹝當然,除了澳門...﹞。已經好一陣子沒來吃了,看了雜誌的報導,又找上門來吃碗牛雜粉。一時多,是必然的門庭若市,坐滿客人。但這裡勝在流量快,伙記會主動的幫你找位,轉頭已坐低。而人未坐下,已叫定一碗牛雜米。雜米份量不多的,但牛雜份量及種類不少,有膀、肚、腸、肺等等,如言鹵水味香,吃起來均有口咬又不韌,如雜誌報導所言,是臨上碗才淥熟的,比坊間的在鹵水中浸一天的牛雜好好多;三扒兩撥,吃完,出去埋單,讓位於他人。這裡坐得迫,搭檯差不多是必然的事,而地方也淺窄,如我想影相,退到盡都只是如圖示般的角度。伙記的服務其實不錯,幾醒目的。埋單24蚊,仍然是很有水準的牛雜粉。
二月初八‧雨粉粉

埋單24蚊,仍然是很有水準的牛雜粉。
有水準的牛雜粉
有水準的牛雜粉
  • 牛雜粉
2009-01-18 21 浏览
牛什足料,「林」身得來又有不是完全軟身,有咬口,很香,煮得有功力,牛筋很大很多,和麵質一樣味道一般,湯底很美味,但是肥膩了一點,這裏食一碗麵除了好味外,很近似老香港的粉麵味道。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1541760

• 牛什
2009-01-03 15 浏览
再次收到Openrice 的電影贈券,增加我寫食評的動力。在金鐘看完「吸血新世紀」後,已是凌晨,來到灣仔找宵夜,轉入後街仍有兩三間店子在營業,隨便入一間。門外有很多介紹牛腩牛雜等張貼,我們便要了牛腩麵和牛筋米,每件牛腩的兩邊都有些肥,中間瘦肥夾雜,很好吃,湯底很濃,麵也很爽;牛筋米也很不錯,米粉很爽口,牛筋軟硬剛好,有咬口,牛筋和花膠一樣,若太淋會黏作一團,不好吃。夜已深,要回家了。

夜已深,要回家了。

軟硬適中
肥瘦相間
$24 (宵夜)
軟硬適中
肥瘦相間
2008-12-07 25 浏览
呢度食招牌粉麵相當不錯D河粉夠薄夠滑,頗大份量,腩汁湯底好濃牛味,辣椒油好香餸菜方面,牛腩有時好吃,但有時會不夠林和比較鞋,但有肉味,都可以接受,牛丸有咬口又有肉味,但有時比較乾,魚蛋彈牙有魚味,不錯至於環境和服務,在這些港式餐廳,自然不能多求了
呢度食招牌粉麵相當不錯

D河粉夠薄夠滑,頗大份量,腩汁湯底好濃牛味,辣椒油好香

至於環境和服務,在這些港式餐廳,自然不能多求了
2008-10-30 25 浏览
今日去左呢度吃牛腩河, 個湯好濃, D河索左D腩汁好正~~~~~~ $24都OK, 幾飽肚! 之前試過附近既富軒牛腩河, 覺得幾好, 但是過呢間之後就改變想法啦~下次有得早D蛇出去吃lunch會再去~~~

下次有得早D蛇出去吃lunch會再去~~~
  • 牛腩河
間唔中會同同事黎呢度食lunch,因為樓上多數有位。呢度d粉麵都算呢區比較好吃。我多數會叫牛腩牛丸麵,牛腩雖不林,但幾有肉味,都幾ok!牛丸ok啦,都幾大粒。除左一般粉麵之外,呢度仲有粗麵同瀨粉選擇,都幾特別,而粗麵好食,我經常都會叫。而且,呢度d辣椒油好正!
間唔中會同同事黎呢度食lunch,因為樓上多數有位。

呢度d粉麵都算呢區比較好吃。

我多數會叫牛腩牛丸麵,牛腩雖不林,但幾有肉味,都幾ok!
牛丸ok啦,都幾大粒。

而且,呢度d辣椒油好正!

• 粗麵,牛腩
2008-07-21 61 浏览
此店是有名的計程車司機飯堂。曾有一次小卡一個人要去那附近不知搞什麼,便叫她去試試看,回來後的報告是「一般」,於是便打消去吃的念頭。後來才知她那天點的是魚蛋粉,可是我之前已說過那裡出名的是牛雜和牛腩啊!這晚輪到小臣一個人解決晚飯,在尖沙咀約了個網上賣家交收她的掛牆時鐘,之後卻不知該到那兒吃東西才好。地鐵來到灣仔,決定出了站再打算,腦海中卻忽然閃出牛雜粉麵,在這附近當然是到華南吃。店只有半滿,大概還不是司機大哥們吃飯的時間。點了個牛雜河粉,另加可樂一支。典型潮式牛雜河,河粉切得頗厚但夠滑,湯頭十分濃厚。牛雜款式齊全,燜得夠腍又入味,膀、肺及腸特別出色,只是香料味重了些。此店的自製辣油果然厲害,下了數滴已害得小臣不停抹汗,坐在我對面的小姐用奇怪的眼神看了我幾眼。哼,不認識蒙古皇帝嗎?!

2008-07-21 20 浏览
星期五(18/7) 同事帶我黎呢度食lunch。我地好晏至去, 去到已經1:30pm, 所以唔駛點等位, 但我地坐正樓上廚房門口,好熱!食左一碗雲吞河,有六粒細細粒的雲吞。味道一般,不過我諗佢加左d腩汁落碗麵,所以好夠味。同事請我飲左杯凍朱古力, 佢地lunch冇餐, 飲品要散叫, 所以都算貴。
星期五(18/7) 同事帶我黎呢度食lunch。