2017-11-26
通常去葵芳行街,想食小菜我都會同朋友一齊去呢間,雖然葵芳入面係有好多食肆,仲有間大間過呢間野嘅茶餐廳,但始終覺得呢間野好食啲。就咁睇餐牌已經見到好多唔同小菜,我同朋友通常兩個人嘅時候就會叫一個菜同一個肉。今次就叫左一個西蘭花鮑片雞球同埋咕嚕肉。成個套餐有一個湯或者一杯野飲,一個餸同一個飯。我就一定要中湯嘅,因為一飲就知冇落味精而且好足料,所以我每一次都會叫中湯。主菜當然係最重要,所以相只係得主菜。就咁睇相都見到其實兩個餸菜都似模似樣。西蘭花炒鮑片雞球,西蘭花唔太淋唔太硬身,啱啱好,只有小小西蘭花莖,而且好乾淨一條蟲都無,好好食所以略嫌份量少左啲,太快食哂了。鮑片得幾塊,唔緊要反正又唔係真鮑片,雞肉嫩滑。咕嚕肉晒細細粒,一啖一粒,漿皮薄,炸得酥脆,每一粒都黐到啲汁,汁又唔太稀唔太濃又係啱啱好。60兩蚊茶記質素我覺得算係咁,其實幾好食,雖然我見好多劣評,服務來講我又覺得OK唔太差,其實呢間野唔錯。希望呢個食評可以幫大家加返佢少少分。
今次就叫左一個西蘭花鮑片雞球同埋咕嚕肉。