2019-11-11 60 浏览
朋友係灣仔番工,放工之後同左佢去左灣仔食晚餐,食左碗粉,之後就過左對面買野飲,見到有間新開既茶茶go,等既期間都見到有不少客人。同朋友一人一杯,我叫左夏夜白桃烏龍 $29,加料區揀左寒天條 $5,晶凝通透既寒天係一粒粒,好爽口,有啲甜味,增加口感。烏龍茶係用原葉沖泡,茶味甘香清新,白桃味道淡淡的。朋友叫左金皇芒果 $38,係芒果加芝士奶蓋,芝士奶蓋好濃厚,似溶左既芝士,好飽肚,芒果汁味道都不錯,飲到有芒果肉不過略嫌酸咗啲。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

2019-11-08
其他
諗住今日係happy friday, 所以就約左啊哥收工一齊買飲料同屋企人一齊飲。 跟住我地就去左屋企附近既茶茶go買飲料。 門口長這樣,入裹放左個電視,播緊台灣youtuber 既片。 非常台灣feel menu 都有好多唔同飲品可以叫,我地叫左草莓蜜,錫蘭紅茶拿鐵(熱同凍各一) 同埋芋頭2號。 裹面擺設好靚 假花修飾真係中我口味。 好適合黎打卡既朋友 xd裹面除左野飲,仲有野食可以買,不過我夜晚打算食正餐,所以無買到。我諗住下次再黎個陣買黎試試。xd d 野飲黎lu, 我放在假花個度一齊影。野飲同個景一齊影真係幾夾,哈哈。草莓蜜大家飲之前記得搞云先飲。呢杯係唯一一杯罐裝飲品,飲落一d 都唔會勁甜個隻,岩晒我。而且裹面仲有草莓果肉。 可叫 !! 芋頭2號,呢杯係幫屋企人買,佢地話都好飲。我自己叫左呢杯,熱既錫蘭紅茶拿鐵。飲落去唔算好甜,而且味道好特別。係好飲個種特別 haha而且黎到個陣係熱熱。 可叫!!凍既錫蘭紅茶拿鐵,我啊哥話都唔錯wo XD

跟住我地就去左屋企附近既茶茶go買飲料。

裹面擺設好靚

假花修飾真係中我口味。

好適合黎打卡既朋友 xd

d 野飲黎lu, 我放在假花個度一齊影。
野飲同個景一齊影真係幾夾,哈哈。

草莓蜜

大家飲之前記得搞云先飲。

呢杯係唯一一杯罐裝飲品,飲落一d 都唔會勁甜個隻,岩晒我。

而且裹面仲有草莓果肉。
可叫 !!

芋頭2號,呢杯係幫屋企人買,佢地話都好飲。

我自己叫左呢杯,熱既錫蘭紅茶拿鐵。
飲落去唔算好甜,而且味道好特別。係好飲個種特別 haha
而且黎到個陣係熱熱。
可叫!!

凍既錫蘭紅茶拿鐵,我啊哥話都唔錯wo XD

2019-11-08
外卖自取
$36 (其他)
  • 錫蘭紅茶拿鐵
  • 草莓蜜
2019-11-10 63 浏览
呢間水果類飲品都勁足料.一間放工再搵黃店簡單講講野飲.⭐️蘇芳紅果芒芒$36呢個上面係紅火龍果 下面係芒果望到佢基本上全杯都係水果打成😱底下真係勁勁勁甜 ‼️如果想飲真係半甜起叫🤔增肥人仕可叫全糖上面口感有勁多一粒粒既火龍果籽味道比芒果味蓋住.⭐️京東抺茶玉露$30👍🏻抺茶味好鬼香 奶味都ok 都滑 好飲.#茶茶GO (灣仔)灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下F舖.⭐️評分:味道:3.8/5環境:-/5服務:-/5抵食:3.5/5
呢間水果類飲品都勁足料
上面口感有勁多一粒粒既火龍果籽
味道比芒果味蓋住
⭐️京東抺茶玉露$30
👍🏻抺茶味好鬼香 奶味都ok 都滑 好飲
#茶茶GO (灣仔)
灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下F舖
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:3.5/5
2019-11-09 53 浏览
🍍春滿金旺鳳梨四季香➕新鮮菠蘿四季香茶底不錯,菠蘿肉打得很碎,方便食用,每一口都有 新鮮的菠蘿果肉,每一口都很甜美。☕岩燒黑糖奶茶錫蘭紅茶➕黑糖珍珠好香,奶茶很滑,我細細品嚐,完全忘記了杯底的QQ的黑糖珍珠。記住要用匙羹才不會浪費黑糖珍珠啊!🥤真·岩燒黑糖鮮奶黑糖珍珠➕黑糖➕鮮奶鎮店之寶,一個字,正! 🥤蘇芳紅果芭菲紅火龍果➕番石榴朋友話要揀紅火龍果幫助消化, 成杯紫色,可見用了很豐富的鮮果肉,真材實料,飲後腸胃很舒順😍。
🍍春滿金旺鳳梨
四季香➕新鮮菠蘿

☕岩燒黑糖奶茶
錫蘭紅茶➕黑糖珍珠

🥤真·岩燒黑糖鮮奶
黑糖珍珠➕黑糖➕鮮奶
鎮店之寶,一個字,正!

🥤蘇芳紅果芭菲
紅火龍果➕番石榴

--------📍超濃厚芋頭奶 -- 茶茶GO😝有睇開呢個page嘅朋友仔應該都知小編係超級芋泥控😻其實已經bookmark咗呢間小店好耐 今日去開灣仔終於有機會試啦!❤果然真係一試難忘!😭-------⭐逮丸芋頭2號($45)(手工芋泥+小芋圓+鮮奶)首先芋泥份量好多 佔左三分一有多 拎上手超重好足料❤飲落第一啖係超濃厚嘅芋泥同鮮奶 真係超級幸福!😭😭芋泥甜度唔算高 仲有好天然嘅芋香😻小芋圓煙韌 為飲品帶黎少少咬口👍鮮奶係選用明治奶 濃郁順滑!飲到最後仲有好多芋泥喺底 小編緊係唔會浪費清晒佢啦😂😂飲完成杯都幾飽肚🙈雖然價錢屬於中上 但質素真係唔錯 值得一試❤-------價錢:$45-------評分(10分滿分)賣相:8味道:9性價比:7回頭率:8-------店鋪資料名稱:茶茶GO地址:灣仔灣仔道177至179號保和大廈地下F舖前往方法:灣仔站A3出口

--------
📍超濃厚芋頭奶 -- 茶茶GO😝
-------
⭐逮丸芋頭2號($45)
(手工芋泥+小芋圓+鮮奶)
價錢:$45
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址:灣仔灣仔道177至179號保和大廈地下F舖
前往方法:灣仔站A3出口
2019-11-06
2019-11-08 32 浏览
It’s my second time coming to this drink shop, I remember I had really good impression for their taro drink as it was freshly made and we loved it. After their relocation to wan chai, I haven’t made my visit yet, luckily I passed by wan chai today and tried their another signature, which is mango drink with salted cream on top. They added a few items compared to last time too. they also sell more breads, it all look delicious 😋 environment instead was bright and up to trend. the drink itself was
the drink itself was sweet and yummy, it was made freshly with very sweet mangos! I also ordered a tea, they used real teabag and the flavor stood out!
  • 春滿金旺鳳梨
2019-11-07 42 浏览
同朋友出街,問親有冇人一齊買手搖飲品,一定係成班拉大隊GOGOGO🤣呢日嚟到灣仔經過呢間茶茶GO,已經被入面嘅粉紅櫻花樹吸引咗我入去😍😍我最最鍾意飲芋泥,而呢杯 逮丸芋頭 $45亦令我非常驚喜!飲之前記得一定要攪勻,因為芋泥份量極~多~!再加上香滑濃郁嘅日本明治鮮牛奶,口感特別綿密厚身,而小丸子同珍珠都做得好Q彈有嚼口一人一杯基本上已經飽晒~CP值非常高鍾意飲清新D嘅,推介呢杯 露草芭樂知秋(健康甜) $36由綠茶﹑番石榴﹑同益力多製成番石榴嘅味好出好香,真材實料用番石榴新鮮搾成,飲嘅時候仲食到粒粒嘅番石榴😋😋再加上綠茶同益力多,整杯飲品清新得嚟帶點酸酸甜甜,三者可謂非常balance整體嚟講,高質,足料,打卡able👍🏻順帶一提學生仲有8折架~🙆🏻‍♀舖頭仲有不少款式的麵包售賣,下次再試試佢D麵包🥐🥖茶茶GO Chachago整體評分★★★★★地理環境★★★★服務★★★★★食物★★★★★價錢$$

我最最鍾意飲芋泥,而呢杯 逮丸芋頭 $45
亦令我非常驚喜!
飲之前記得一定要攪勻,因為芋泥份量極~多~!

再加上香滑濃郁嘅日本明治鮮牛奶,口感特別綿密厚身,
而小丸子同珍珠都做得好Q彈有嚼口
一人一杯基本上已經飽晒~CP值非常高

逮丸芋頭

鍾意飲清新D嘅,推介呢杯 露草芭樂知秋(健康甜) $36
由綠茶﹑番石榴﹑同益力多製成
番石榴嘅味好出好香,真材實料用番石榴新鮮搾成,
飲嘅時候仲食到粒粒嘅番石榴😋😋
露草芭樂知秋

舖頭仲有不少款式的麵包售賣,下次再試試佢D麵包🥐🥖

茶茶GO Chachago
下午茶
逮丸芋頭
露草芭樂知秋
2019-11-04 539 浏览
之前係尖咀見到都想試,但一直都未有機會……呢日同d同事係附近食完腸粉做晏之際就見到原來呢度都有分店啵!!!反正食完腸粉都唔太飽,所以我地就決定每人都要返杯先如果我地仲係學生就好啦一向係芋泥fans既我,見到呢度既芋泥系列係招牌主打,我就梗係唔會放過啦而同事們就要左奶蓋茶同仙草拿鐵等左幾分鐘,三杯drinksssdd都拎得啦芋泥系列果然係幾出色啵,質感綿密,甜度剛好!再加上chewy既小芋圓同香滑既鮮奶,呢個組合無得輸之後我地見到有人要左香港限定既豆奶沙冰系列既賣相幾特別,心思思就要左杯芒果口味一杯share試下估唔到豆奶既味道同芒果蓉係咁夾,濃郁既豆香同香甜既芒果,味道互相輝映,絕對值得一試
之前係尖咀見到都想試,但一直都未有機會……

反正食完腸粉都唔太飽,所以我地就決定每人都要返杯先

如果我地仲係學生就好啦

而同事們就要左奶蓋茶同仙草拿鐵

等左幾分鐘,三杯drinksssdd都拎得啦

芋泥系列果然係幾出色啵,質感綿密,甜度剛好!

再加上chewy既小芋圓同香滑既鮮奶,呢個組合無得輸

外卖自取
午餐
2019-10-30 42 浏览
台式飲品開到周街都是,今日來到看到有間台式飲品店竟然有售賣麵包,當然要入內看看。環境已經佈置得甚有萬聖節哈佬喂氣氛。旁邊更有一棵大櫻花樹,添了不少柔和,寫意的風味。進店後才發現,原來都有不少麵包款式售賣,有甜(朱古力醬、提子包)、咸的(腸仔包、芝士煙肉)可供選擇。店中更有奶茶孖兄弟套餐 - 購買任何麵包 + $18可配冷/熱奶茶一杯。(早餐優惠)還有一張高身枱,方便客人取杯品/麵包後,整理一番,十分貼心。學生更有八折優惠,購任何飲品。真·岩燒黑糖鮮奶 - $35黑糖跟奶味配合得剛剛好,飲落不會死甜,而且珍珠彈牙且充滿黑糖的味道。金黃芒果+ 芝士奶蓋 - $38第一口飲落超正,芒果味超濃,配合芝士奶蓋,入口順滑細膩,味道咸咸地,非常解渴透心涼,亦唔會太膩。

環境已經佈置得甚有萬聖節哈佬喂氣氛。

旁邊更有一棵大櫻花樹,添了不少柔和,寫意的風味。

學生更有八折優惠,購任何飲品。

真·岩燒黑糖鮮奶 - $35

金黃芒果+ 芝士奶蓋 - $38

2019-10-26 49 浏览
每星期都有一次要到灣仔學習, 到黃昏時間好子總會有點餓, 今次路過這間 台式飲料店, 單看外觀人氣不高, 然而這就是我去光顧的理由。飲品選擇和一杯珍珠奶茶店差不多, 然而有一種飲料就是我從來未見過的。他的名字叫逮丸芋頭, 實際我也不能理解他的名字由來。這杯飲料整體來說可以用飽肚兩個字來形容, 因為飲料裏面的芋頭十分足料, 除了大量的芋頭泥外, 裏面還有芋圓, 配搭淡淡的鮮奶, 也算一種小清新。另外店舖也有麵包供應,不過今日無緣食。
他的名字叫逮丸芋頭, 實際我也不能理解他的名字由來。
另外店舖也有麵包供應,不過今日無緣食。
2019-10-25
2019-10-26 53 浏览
今晚去灣仔食晚飯,經過見到茶茶go,就入左去,一見到有芭樂別無他選,因為唔太多店有呢一款茶。小店配合萬聖節主題,放咗好多萬聖節嘅佈置,仲有兩個大電視一個要黎顯示餐牌,另一個有啲短片睇。露草芭樂知秋 $36,成份有綠茶、番石榴同益力多,番石榴味好重,望住店員用新鮮嘅蕃石榴磨碎,仲可以食到粒粒嘅番石榴。叫咗少甜,甜度啱啱好。不過就唔記得咗帶小冰,所以飲落去嘅時候都會飲到一粒粒嘅冰塊,不過放耐左啲冰融左,就冇呢個問題喇。逮丸芋頭2 號 $45,裡面有手工芋泥、小芋圓 同鮮奶。一飲落去吸管乜都飲唔到,因為呢個芋泥太結實,入口嘅第一啖實在太滿足,芋泥有好香濃嘅芋頭味,小芋圓係切左粒粒嘅,飲完好飽肚。

2019-10-25
其他
2019-10-22 56 浏览
返去母校探望時,發現交加里同克街既食店又變左有潮興既台式飲品店雖然店舖細細,只得一個位,最欣賞既位係有塊靚靚既鏡(影相位)重有一棵櫻花樹,比平時既台式店 落重本於裝修中,,,感覺似日本風除左飲品 重有麵包買TIM呀~今日暫時去飲野,,機會 會試下麵包1)春滿金旺鳳梨 + 愛玉凍 $41只可能話真係 真材實料 大大塊菠蘿係度,,,第一次見加上聽得見既手搖 2) 逮丸芋頭2號 $45點都要叫杯 招牌飲下既….手工芋泥+小芋丸+鮮奶芋泥狀整得好綿, 明顯係手工做成,豐富口感 小芋丸, 黏黏糯糯,襯托鮮乳甘甜。少冰少糖 非常好!有一點…就係料太多,,,多都飲唔到鮮奶..HAHHA
返去母校探望時,發現交加里同克街既食店又變左
有潮興既台式飲品店

除左飲品 重有麵包買TIM呀~

今日暫時去飲野,,機會 會試下麵包

1)春滿金旺鳳梨 + 愛玉凍 $41
只可能話真係 真材實料 大大塊菠蘿係度,,,第一次見
加上聽得見既手搖

2) 逮丸芋頭2號 $45
點都要叫杯 招牌飲下既….手工芋泥+小芋丸+鮮奶
芋泥狀整得好綿, 明顯係手工做成,豐富口感
小芋丸, 黏黏糯糯,襯托鮮乳甘甜。
少冰少糖 非常好!

有一點…就係料太多,,,多都飲唔到鮮奶..HAHHA

2019-10-22 44 浏览
Happy Friday!!! 同同事食完lunch梗係飲返杯慶祝下🥳🥳🥳入面掛滿晒萬聖節🎃🎃🎃嘅裝飾,好有氣氛!! 入到去發現仲有好多好細隻嘅工藝品,好得意,睇到都開心😍除咗飲品之外,佢地仲有麵包賣,下次早餐都可以試下佢😌🍀金黃芒果 ($35)最鐘意就係芒果,見到都忍唔住叫返杯😍佢係半杯芒果肉加上半杯豆奶沙冰,粒狀嘅芒果肉甜甜的😋,豆奶香得嚟又冇咁膩,甜度岩岩好👍,非常夾! 鐘意芒果嘅朋友必叫! 🥰🥰🥰🍀春滿鳳梨 ($38)同事就叫左杯菠蘿果汁加上芝士奶蓋菠蘿果汁好fresh😍,杯底仲有果肉,上面係濃郁嘅芝士味,味道都唔錯! ☺

入面掛滿晒萬聖節🎃🎃🎃嘅裝飾,好有氣氛!!

入到去發現仲有好多好細隻嘅工藝品,好得意,睇到都開心😍

除咗飲品之外,佢地仲有麵包賣,下次早餐都可以試下佢😌

🍀金黃芒果 ($35)
最鐘意就係芒果,見到都忍唔住叫返杯😍

🍀春滿鳳梨 ($38)
同事就叫左杯菠蘿果汁加上芝士奶蓋

2019-10-18
10 分钟 (外卖自取)
2019-10-21 35 浏览
下午lunch買飯,見到呢間新開嘅台式飲品店,就同同事每人買左一杯試下。款式都好多,不論奶茶、水果茶、純茶、奶蓋都有,而且冰度同甜度都可以自己選擇!我地買咗杯若葉茉莉綠同尺燒十八紅葉,兩杯都係$33,係普通台式飲品嘅價錢。兩杯都有奶蓋,芝士奶蓋入口棉滑細膩,味道少少偏鹹而且奶味重,好好飲,而且唔會太膩。若葉茉莉綠嘅綠茶味道清新,唔會話好甜,同芝士奶蓋好夾。至於尺燒十八紅葉,口感順滑,茶味頗濃,都十分唔錯!

若葉茉莉綠嘅綠茶味道清新,唔會話好甜,同芝士奶蓋好夾。

至於尺燒十八紅葉,口感順滑,茶味頗濃,都十分唔錯!
2019-10-18 36 浏览
喺灣仔行行吓街,突然好口渴,就揀咗呢間台式飲品店嚟試吓,呢間chachago來自台灣,暫時喺香港好似得一間,所以心思思想試吓新野!!嵐山烏龍烤奶($30),烏龍茶味幾香,無糖嘅情況下都幾好飲!! 蘇芳紅果芝士芒芒($38),呢度嘅紅果係指紅色火龍果,每一層嘅芝士芒果同火龍果都好厚身,芒果同芝士嘅味道就比較濃烈配合淡味啲嘅火龍果都唔錯,我自己就一層一層飲,建議大家下次可以試吓攪勻佢飲應該係另一種口感,飲品嘅顏色飲到最後得返火龍果色!! 店內有一棵假嘅櫻花樹,可以用嚟影相呃like!!

店內有一棵假嘅櫻花樹,可以用嚟影相呃like!!