2021-04-04 120 浏览
幾年前好hit嘅龍蝦包係呢度嘅招牌,但有啲失望嘅,龍蝦肉唔多,包又唔熱,份量唔多,係唔值咁嘅價錢嘅🙈反而泡菜大蝦意粉幾好食,意粉煙韌,當然泡菜味本身就冇得輸嘅!紫薯鮮奶,冇紫薯味😅愛打卡嘅可以喺度影個夠,試一次就夠啦
2021-04-03
之前同 @yumyumfood___ 一齊去咗茶聊食個飯~ 依杯超吸引嘅黑糖珍珠鮮奶由好耐之前已經想試~ 果然同我想像中一樣好好影(^◇^)我哋被安排坐咗比較入邊小小嘅位置,好彩仲有自然光透入嚟,影相都幾靚~ 餐具同擺設全部都係用金色做主題,非常合我心意( ◠‿◠ ) 仲有白底嘅雲石枱,真係好影相friendly 架~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸📸/5 Environment :📸📸📸.5 /5 (如果坐到窗口位會更好~)Price 💰龍蝦包🦞配薯條 —— $178 龍蝦都幾新鮮,而且真係冇呃你成個包都係龍蝦肉架~ 配上牛油味勁香嘅烤脆麵包, 好奢侈嘅享受啊~ 薯條都表現好好,夠脆又唔會太油~ 檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯 —— $98檸檬味唔係好突出,牛油味有少少過重~ 不過risotto口感適中,而且芝士都幾香~ 髒髒黑糖珍珠鮮奶 —— $+14必叫! 個樣吸引唔再講,係我絕對會想再飲嘅珍珠鮮奶( ^ω^ ) 珍珠非常重黑糖味,而且鮮奶我好濃郁,同黑糖味非常夾! 而且只要加$14就飲到! 好飲過好多係手搖店買嘅珍珠鮮奶架! 髒

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸📸/5

Price 💰

龍蝦包🦞配薯條 —— $178

檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯 —— $98

髒髒黑糖珍珠鮮奶 —— $+14

髒髒紫薯鮮奶沙冰 —— +$14

為咗打卡靚啲又叫咗第二款顏色嘅髒髒系列~ 真材實料一路都飲到紫薯蓉~ 一樣質素都好高!

推薦值: ⚜️⚜️⚜.5 /5
好有自己特色嘅Cafe,推薦同閨蜜好朋友一齊去💕
  • 原隻龍蝦包配薯條
  • 髒髒紫薯鮮奶沙冰
2021-04-01 6507 浏览
餐廳前面有一排大玻璃, 採光度十足, 佈置明亮簡潔, 座位舒適, 餐廳門口還放置一個 紅色的電話亭, 十分悅目吸引, 最啱打卡。原隻龍蝦包配薯條$178厚身的麵包烤至微脆,帶濃郁 牛油香味,龍蝦肉已經去殼, 啖啖肉的龍蝦夾在麵包裏面,多至滿瀉,令人垂涎 , 大口咬下,滿咀都是彈牙的龍蝦肉, 鮮味十足,伴上蛋黃醬、爽脆生菜,口感好豐富,惹味又清新,還有熱燙燙的炸薯條 ,及新鮮爽甜的沙律菜伴碟,滋味停不下來。檸檬牛油北海道帶子意大利飯 $98圓潤的北海道帶子, 表面煎至 焦香,放在意大利飯面上, 鮮味軟嫩,意大利飯煙韌濕潤, 軟硬適中,完全沐浴在香稠檸檬牛油醬汁中 , 有微微拉絲的效果 , 充滿迷人芝士香,每口都細膩誘人,令人著迷。 髒髒黑糖珍珠鮮奶(跟餐+$14)必點的髒髒黑糖珍珠鮮奶,表面鋪滿可可粉,溢出杯邊, 十分吸引, 相機食先, 先拌勻, 再吸啜一口, 香滑的朱古力慢慢沁出迷人奶香, 香甜 順滑,底部還有滿滿的珍珠 , 口感煙韌, 別有一番風味。凍超級水果茶(跟餐+$15)超級水果茶,杯中盛滿新鮮水果, 有菠蘿、 士多啤梨、蘋果, 香橙等, 洋溢夏日色彩 ,每口散發著水果甜香和果

原隻龍蝦包配薯條$178

檸檬牛油北海道帶子意大利飯 $98

髒髒黑糖珍珠鮮奶(跟餐+$14)

凍超級水果茶(跟餐+$15)
超級水果茶,杯中盛滿新鮮水果, 有菠蘿、 士多啤梨、蘋果, 香橙等, 洋溢夏日色彩 ,每口散發著水果甜香和果香, 冰爽迷人 , 讓人陶醉其中。
2021-04-01 76 浏览
來旺角行行街穩個地方坐坐,「茶聊」呢個名一看就知係休閒啲地方,地方幾大,梳化都好舒服。行完街肚餓呢度有餐食,檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯:北海道帶子都好大粒,用檸檬牛油汁煎得金黃色,酸酸好開胃,檸檬啲酸味中和了牛油啲膩滯,帶出軟滑圍香啲感覺,令帶子更細嫩鮮甜。燴飯有濃郁啲芝士香味,咸咸啲飯粒粒分明,味道都幾好。原隻龍蝦包配薯條:龍蝦肉質緊實彈牙,份量都不少。麵包軟硬適中,外層香脆,內裡鬆軟,吸住龍蝦肉汁。加十幾蚊有杯飲嘢,蜜瓜青提茉莉沙冰:蜜瓜味較濃,清清甜甜啲好舒爽。髒髒黑糖珍珠鮮奶:賣相好吸引人,珍珠甜甜Q彈,中和可可粉啲苦味,喝下去仲有濃濃奶味,味道挺好的。
2021-03-30 373 浏览
最近有唔少煩心事,想搵個地方坐低傾吓計放鬆吓,於是嚟到茶聊,喺日光充足又自在嘅環境下飲飲食食放鬆下白酒煮蜆配意粉$98蜆肉鮮甜好食,意粉煮得恰到好處,賣相一流,非常吸引原隻龍蝦包配薯條$178龍蝦彈牙好吃,牛油甜麵包烘得香脆,配菜仲有沙律同薯條髒髒黑糖珍珠鮮奶人氣髒髒飲品~表面有滿滿的巧克力粉,加入濃厚明治鮮奶,順滑可口芝芝草莓沙冰一層超厚的芝士奶蓋加上士多啤梨冰,飲起嚟鹹鹹甜甜有豐富口感餐廳環境幾靚,有幾個打卡位,餐桌係雲石枱配以金屬餐具,加上自然採光影相岩哂~

白酒煮蜆配意粉$98
蜆肉鮮甜好食,意粉煮得恰到好處,賣相一流,非常吸引
白酒煮蜆配意粉

原隻龍蝦包配薯條$178
龍蝦彈牙好吃,牛油甜麵包烘得香脆,配菜仲有沙律同薯條

芝芝草莓沙冰
一層超厚的芝士奶蓋加上士多啤梨冰,飲起嚟鹹鹹甜甜有豐富口感
髒丹黑糖珍珠鮮奶,芝芝草莓

白酒煮蜆配意粉
髒丹黑糖珍珠鮮奶,芝芝草莓
2021-03-30 104 浏览
今日去呢一間餐廳,Samantha都講佢之前去過,幾好嘅。我照舊揸車去啦都係果句啦唔怕抄牌泊車都方便嘅。怕嘅附近都有停車場。都係果句鹹魚青菜各有所好!又到左砵蘭街189號,都算有緣,我老友附近有間串燒,鍾意食嘢可以試吓。講返呢間餐廳佢嘅銷售模式好特別嘅,睇好咗餐,需要自行出去買餐和付款。我都鍾意呢種模式,一早收晒錢冇問題,仲好計數。做帶咗個和牛Burger同一個龍蝦汁意大利飯,今次重點講嘢飲非常好,雙莓四季香/清幽四季香。佢正常都不太甜,感恩。這些控制甜度非常之好,值得一讚!環境方面都好好閑聊一流!唔怪得間餐廳叫茶聊,去啦,冇問題!服務都好,感恩!

佢嘅銷售模式好特別嘅,睇好咗餐,需要自行出去買餐和付款。

我都鍾意呢種模式,一早收晒錢冇問題,仲好計數。

環境方面都好好閑聊一流!唔怪得間餐廳叫茶聊,去啦,冇問題!

服務都好,感恩!
2021-03-28 104 浏览
星期日去左依度食lunch,地方比相像中細,大約只有十多張枱。另外,lunch沒有lunch set,散叫兩塊包加急凍蟹肉係上面要$178,真係得兩塊包同薯條...個包係唔熱既...另外好多人叫既黑糖珍珠,好重奶味,然後得好少黑糖味。以為見到OpenRice咁多好評就無伏..結果好失望。兩個人食左三百幾蚊,但係得30%飽!

另外好多人叫既黑糖珍珠,好重奶味,然後得好少黑糖味。

2021-03-28
2021-03-28 131 浏览
#跟住我食唔中伏.之前IG見到好吸引😎又多打卡位,決定帶寶寶來try try樓上舖來講環境真係幾大幾靚一入去大大個紅色電話亭❤️寶寶要演了~😂.[髒髒黑糖朱古力珍奶]個樣真係超吸引😍寶寶見到「嘩」得勁大聲🤣飲落係幾奶嘅朱奶+黑糖,唔係濃苦嗰種,都唔錯!寶寶飲到個嘴勁dirty(圖2)🙈見到佢個表情就知好飲😋.[招牌龍蝦包🦞]呢個又係勁爆靚 #igable ✨啲龍蝦肉堆到好高🤤見到就有食慾龍蝦肉調味過再加蟹籽味道好夾💖.[香煎帶子意大利飯]最中意佢加咗翠肉瓜粒粒🥒食落好清新✨平時意大利飯都比較漏🌟不過呢個就唔會味道唔錯,又岩小朋友食💕.[紫薯鮮奶]估唔到咁大杯❣️超香紫薯味,奶香入囗好滑甜道適宜😋寶寶又爭住飲🤣..PS最後送上寶寶 #打卡照 😎.....#ca師奶餐廳_旺角
#跟住我食唔中伏
之前IG見到好吸引😎又多打卡位,決定帶寶寶來try try
樓上舖來講環境真係幾大幾靚
一入去大大個紅色電話亭❤️寶寶要演了~😂
[髒髒黑糖朱古力珍奶]
個樣真係超吸引😍寶寶見到「嘩」得勁大聲🤣
飲落係幾奶嘅朱奶+黑糖,唔係濃苦嗰種,都唔錯!
寶寶飲到個嘴勁dirty(圖2)🙈見到佢個表情就知好飲😋
[招牌龍蝦包🦞]
呢個又係勁爆靚 #igable ✨
啲龍蝦肉堆到好高🤤見到就有食慾
龍蝦肉調味過再加蟹籽味道好夾💖
[香煎帶子意大利飯]
最中意佢加咗翠肉瓜粒粒🥒食落好清新✨
平時意大利飯都比較漏🌟不過呢個就唔會
味道唔錯,又岩小朋友食💕
[紫薯鮮奶]
估唔到咁大杯❣️超香紫薯味,奶香入囗好滑
甜道適宜😋寶寶又爭住飲🤣
PS最後送上寶寶 #打卡照 😎
#ca師奶餐廳_旺角
2021-03-28 74 浏览
呢間就近旺角地鐵站及大型商場附近,朋友之前嚟過話幾正,今次再嚟試吓🥰餐廳環境及座位好悠閑舒適,梳化座上仲放上幾個好可愛嘅cushion,可以輕鬆下原隻龍蝦🦞包配薯條🍟($178)龍蝦肉件彈牙多汁,配上特製醬汁、蟹籽及各種配菜,增加龍蝦肉嘅鮮味,再加上烤得微脆甜麵包,真係好味😋伴碟仲有香脆薯條及沙律🥗,都幾豐富辛辣烤紅椒堅果醬燴煙燻鴨胸意大利飯($78)紅椒堅果醬橙紅色的,為意大利飯既添上鮮艷色彩,辣辣地亦能刺激味蕾。 煙燻鴨胸肉質嫩滑,表層油份十足,滿有煙燻香。超級水果茶(+$15)話得超級,真係勁大杯,好多款水果🍐🍎🥝🍓,味道清新。髒髒黑糖珍珠鮮奶(+$14)好吸引嘅賣相,滿滿的朱古力粉😍 奶味幻滑香濃,珍珠夠哂彈牙,飲落唔會太甜

原隻龍蝦🦞包配薯條🍟($178)

辛辣烤紅椒堅果醬燴煙燻鴨胸意大利飯($78)

超級水果茶(+$15)
話得超級,真係勁大杯,好多款水果🍐🍎🥝🍓,味道清新。

髒髒黑糖珍珠鮮奶(+$14)
  • 原隻龍蝦包配薯條
  • 辛辣烤紅椒堅果醬燴煙燻鴨胸意大利飯
  • 超級水果茶
2021-03-28 88 浏览
今日叫咗個3.6牛乳梳乎厘,和牛burger🍔!我覺得依間餐廳門口有打卡位,但入到去係張凳既皮都裂,真心麻麻🤦🏼‍♀️重點依間餐廳仲係收cash,支付寶,就係無其他付款😅依件事都好難理解,但都係小事😂🤔我覺得和牛🍔就係抵食,因為都幾大份🥰以佢既價錢係好抵🥳但3.6牛乳個個就我覺得不過不失,無話好驚為天人到要去推介🤣但餐廳waiter態度可能因為太多人,有啲寸寸地😅同埋打卡位就喺出𨋢口,之後就無啦😶要打卡就快😂
今日叫咗個3.6牛乳梳乎厘,和牛burger🍔!

我覺得和牛🍔就係抵食,因為都幾大份🥰以佢既價錢係好抵🥳
要打卡就快😂
2021-03-19
午餐
2021-03-27 81 浏览
呢間cafe主打台灣fusion菜😋環境幾闊落,絕對係適合吹水嘅好地方💕原隻龍蝦包配薯條($178)龍蝦份量都幾足🦞食落啖啖鮮味,表面佈滿蟹籽增加口感🥳 麵包烤至微脆,而且充滿牛油香👍配埋蛋黃醬真係好夾! 伴碟仲有大量薯條同沙律菜,唔使驚唔夠飽😆檸檬牛油北海道帶子 ($98)帶子煎到幾香,仲有三粒咁多🤩 risotto軟硬度適中,不過檸檬味就唔太突出😛🍋同埋如果檸檬味重返啲就可以減低返膩口感啦😚髒髒黑糖珍珠鮮奶(+$14)呢款飲品勁啱打卡🥰📸️ 小編對黑糖珍珠鮮奶要求都幾高,呢到嘅珍珠口感煙韌Q彈,奶味香濃🤤黑糖味都幾出!而且甜度適中,值得一試!髒髒紫薯鮮奶沙冰(+$14)呢款又係好IGable🥰 店員落左好多紫薯蓉,飲落有紫薯微微嘅香甜🍠朋友都表示好鍾意💜主食已經包括一杯嘢飲,可以加錢轉特飲😋兩款飲品都唔錯,都可以試吓😍

原隻龍蝦包配薯條($178)

檸檬牛油北海道帶子 ($98)

髒髒黑糖珍珠鮮奶(+$14)

髒髒紫薯鮮奶沙冰(+$14)

2021-03-27 167 浏览
鬧市中的旺角樓上西餐廳🍴寬敞的空間.別具特色的裝修.讓人坐在沙發🛋️上享受舒服又寫意的細聊..從門口走進去先經過一條充滿懷舊法國舊式的電話亭☎️繼而旁邊是一整條望着街路的落地大玻璃半吧枱形式的用餐位置.在走進去是一整條坐沙發🛋️的用餐位置..相當文青又慢活..🔸主食▪️軟殼蟹漢堡🍔配薯條🍟$138在麵包🥯的窩巢裡住了一整隻香炸軟殼蟹..身型大得如同手掌✋🏼般一樣的大小.並正在從麵包中逃走出來..內裡還加插了蕃茄🍅&沙律菜的陪伴着..吃的時候必須大大口的咬下去. 先可完全感受到fresh的鮮菜&爆膏軟殼蟹🤤配上特製醬汁👍🏻櫻桃小嘴的女士們就記住要切開一半才咬..▪️檸檬牛油北海道帶子$98意大利飯之上放上三大粒黃金香煎的北海道帶子.並擁有著半透明的膚色.吃下鮮甜又清爽的味道🤟🏼意大利飯則較為偏硬的..但粒粒飯與飯之間以忌廉白汁連接著大家..🤪🔸飲品▪️木瓜桃膠鮮奶🥛$16淡淡的馬卡龍淺橙色以層次般由上而下漫漫遞減至白色..入口是淡淡木瓜的清香.配上足料的小桃膠..令每口都充滿咬口🤤不會太甜而且重奶香味.是健康之選🙈▪️淸幽四季春🍵$0充滿甜味的四季春茶.比起木瓜桃膠鮮奶的甜味還要甜..但茶湯🍵金黃透亮

🔸主食

木瓜桃膠鮮奶

▪️木瓜桃膠鮮奶🥛$16
淸幽四季春

▪️淸幽四季春🍵$0
充滿甜味的四季春茶.比起木瓜桃膠鮮奶的甜味還要甜..但茶湯🍵金黃透亮而且入口是甘醇順口的..

檸檬牛油北海道帶子
木瓜桃膠鮮奶
2021-03-24 81 浏览
難得放假就嚟食下bookmark左好耐嘅靚靚cafe— 茶聊😜.一定要點招牌髒髒黑糖珍珠😍上到枱已經好吸睛!一飲就飲到好重黑糖味嘅珍珠,煙煙韌韌好唔錯,加上明治鮮奶特別重奶味🥳.另一杯叫左芝芝莓莓🍓 奶蓋好厚,咸甜有致,味道好有層次!配上草莓沙冰好夾,酸甜味中和番奶蓋嘅膩😛.主食就叫左個牛油龍蝦汁海鮮意大利飯🥰 海鮮好豐富架,特別鐘意青口同大蝦,非常鮮美!加上充滿芝士牛油嘅risotto 味道好夾🤩.另外叫和牛漢堡配薯條🍟 個包用牛油煎得好香脆,入面有和牛扒同d蔬菜,加上芝士一齊食就好夠濕潤同埋和牛牛味幾濃🥳 包包超大個女仔未必食得哂,share就啱啱好🤩薯條都好多下,係粗薯所以薯味十足🥰🥰#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
一定要點招牌髒髒黑糖珍珠😍
另一杯叫左芝芝莓莓🍓
主食就叫左個牛油龍蝦汁海鮮意大利飯🥰

另外叫和牛漢堡配薯條🍟

2021-03-22 81 浏览
今日約咗閨蜜一齊食野談心搵咗呢間嘢食岩哂打卡嘅餐廳我地兩個女仔叫咗兩份主菜同兩杯飲品原隻龍蝦包配薯條 ($178)呢一盤賣相好吸引 打卡一流麵包烘過之後好香脆龍蝦肉整得比較細碎食嘅時候依然會跌哂出黎薯條係幼果種 都幾好食牛油龍蝦汁配海鮮意大利飯 ($88)啲意大利飯索滿濃濃龍蝦汁味海鮮亦冇欺場 有青口蜆同蝦想讚吓佢啲蜆 食落鮮甜有白酒味牛油果桃膠鮮奶 (跟餐加$16)我就揀咗呢款健康又養顏質地似嘅流質嘅奶昔 啖啖都飲倒桃膠飲落味道好天然 冇加糖亦冇加冰超級水果茶 (跟餐加$15)朋友叫咗熱水果茶 唔會好甜仲真係有好多水果浮喺面
今日約咗閨蜜一齊食野談心
搵咗呢間嘢食岩哂打卡嘅餐廳
我地兩個女仔叫咗兩份主菜同兩杯飲品

原隻龍蝦包配薯條 ($178)
呢一盤賣相好吸引 打卡一流
麵包烘過之後好香脆
龍蝦肉整得比較細碎
食嘅時候依然會跌哂出黎
薯條係幼果種 都幾好食

牛油龍蝦汁配海鮮意大利飯 ($88)
啲意大利飯索滿濃濃龍蝦汁味
海鮮亦冇欺場 有青口蜆同蝦
想讚吓佢啲蜆 食落鮮甜有白酒味

牛油果桃膠鮮奶 (跟餐加$16)
我就揀咗呢款健康又養顏
質地似嘅流質嘅奶昔 啖啖都飲倒桃膠
飲落味道好天然 冇加糖亦冇加冰

超級水果茶 (跟餐加$15)
朋友叫咗熱水果茶 唔會好甜
仲真係有好多水果浮喺面
2021-03-22
2021-03-22 64 浏览
睇電視📺介紹,餐廳環境唔錯仲有啱哂呃like嘅飲品,梗係要搵埋朋友去坐吓傾吓計啦👭可惜胃得一個,下次一定要試埋佢哋嘅甜品🍮🍝卡邦尼意粉 $88個人至愛去到cafe 必點carbonara😝醬汁好creamy仲有甘香bacon,食到啖啖沾滿醬汁嘅意粉!只係略嫌意粉未煮夠時間🕖🍛檸檬牛油北海道帶子意大利飯 $98Risotto 分量啱啱好!意大利飯入口軟硬適中,煮得好creamy😋😋加埋大大粒帶子,鮮甜帶出鮮味,令成個飯都昇華✨🧋髒髒黑糖珍珠鮮奶 (午餐➕$14)要營造髒髒感,可可粉溢出杯面至杯邊,呷一口滿滿嘅奶香既順滑,伴隨係香濃朱古力味🍫,底部仲有粒粒煙韌嘅珍珠! 🥤紫薯髒髒鮮奶(午餐➕$14)髒髒飲品系列除咗啱哂大家呃吓like外,味道都唔係得個樣㗎💁🏻‍♀️唔會太甜,感覺較有營健康,入口香滑仲有粒粒紫薯💜

🍝卡邦尼意粉 $88

🍛檸檬牛油北海道帶子意大利飯 $98

🧋髒髒黑糖珍珠鮮奶 (午餐➕$14)

🥤紫薯髒髒鮮奶(午餐➕$14)
2021-03-17
午餐