2022-07-22 2001 浏览
We came here during lunchtime. There were a lot of people inside. Everyone was in a rush. The food quality was so so, and the price was quite expensive. We didn't order a lot of food but we had to pay around $100 per person. I hope there would be other better options in the plaza.
白菜
2022-06-15
2022-05-12 1698 浏览
話說今日嗌外賣 叫4個餸 叫咗半個鐘頭 佢哋cut咗線 然後就嬲得制上去講 個經理都好冇禮貌 個店長完全冇理過任何問題 重新叫一次都算啦 然後我問個經理點處理 個經理竟然問返我轉頭我可以點處理唔通你叫我炒咗佢 冇嗰個餸唔係問題 唔應該cut線 仲要話係電話自動cut線 嗌個外賣都一肚氣
外卖自取
何文田廣場 茶皇殿客人叫了餐牌列明一斤四兩的龍蝦,上枱只有殼和大概三四件,隨即向店長反映,店長說: 「就是這樣,我可以請你吃,不用付費,你們即刻走。」 客人表示會付款,但要求要按餐牌上的一斤四兩。 但店長指一定要客人走,並且所謂請客人吃的根本是抹黑客人賴帳,因店長隨即要拿走從沒碰過的龍蝦,並兇客人要報警及召保安。客人指自己沒有違法也沒有不恰當行為或粗言穢語,故不怕保安或警察,不會離開,店長也無權命他們離開。 不久保安到來了解事件後,向客人致歉,解釋不會因貨不對辦而叫客人走。保安離去後,店長威脅客人已報了警,客人要自承後果。客人堅拒離開,重申是酒樓違反商品說明條例。後來警察了解事件後,一方面向客人解釋投訴貨不對辦和服務態度的渠道後,客人表示報警並非自己,而是店長,客人要求貨真價實並非犯罪,店長根本是浪費警力及恐嚇。警察再向店長調解,店長才致歉。
何文田廣場 茶皇殿

保安離去後,店長威脅客人已報了警,客人要自承後果。

客人堅拒離開,重申是酒樓違反商品說明條例。

警察再向店長調解,店長才致歉。

適逢勞動節假期,麻甩專員放假同朋友飲個茶食個包,做下大叔同朋友搵個位坐定定吹下水疫情回落,又要有埋消費券,假期周圍都多人都爆,連酒樓都爆晒場,大概等左陣先入到去坐低紅日假期酒樓茶介一樣,點心價錢一樣但係無左平日嘅孖寶精選同埋優惠點心紙,剩係得返普通點心紙同埋午市精選, 自選組合專員同朋友叫左自選組合A+C(燒腩仔+干燒伊麵), 4個點心(蝦餃,灌湯餃,紅棗糕, 黃金流沙包)全部食物質素比一般茶樓好食而且高質 , 特別推薦燒腩仔同埋蝦餃不過埋單兩個人連茶錢要$385,都真係偏貴,但間唔中先飲一次茶都可以接受既-------麻甩專員評分區-------店內環境: 7/10食物外觀: 9/10 食物味道: 10/10   整體分數: 9/10   翻食指數: 8/10

紅日假期酒樓茶介一樣,點心價錢一樣

-------麻甩專員評分區-------
翻食指數: 8/10
2022-05-01
3K
2022-01-08 1318 浏览
要陪人做啲野,先出一出何文田飲個早茶,近近地去左茶皇殿,早茶時段都幾多人,基本上九成滿座。點心無乜特別,隨便叫左幾樣,傾住偈等食。先到嘅讓茄子,茄子好大舊,上面少許魚肉,啲魚肉混左芫荽,伴碟又有啲芫荽,食落都幾重荽味,自己本身都鍾意食芫荽,所以ok嘅。鹹肉粽本來淨係比左砂糖,要叫先比埋豉油,隻粽無乜餡,但啲飯都幾綿,點下豉油食ok啦。煎粟米魚餅,啲魚肉係同茄子一樣,同樣有芫荽味,煎得香口幾好食。銀魚仔肉餅飯,啲飯太爛太淋,一般。最後到嘅炸兩腸粉,油炸鬼無過氣,但係就略硬,一般。野食一般,好難搵到伙計加茶,最搞笑係用送餐機械人,但個個都坐正條路到個機械人根本過唔到,啲伙計係咁叫人坐返近啲張枱…係咪應該啲枱唔好排咁迫呢?

點心無乜特別,隨便叫左幾樣,傾住偈等食。
銀魚仔肉餅飯,啲飯太爛太淋,一般。
最後到嘅炸兩腸粉,油炸鬼無過氣,但係就略硬,一般。

2021-12-12
$70 (早餐)
2021-12-14 894 浏览
我們一家十七人食晚飯,點了兩個套餐,龍蝦上菜後因為沒有太多肉,只有殼,所以向該餐廳職員反映。及後見該餐廳未有任何職員有任何回應,其中一個家人就向該餐廳店長查詢。該餐廳店長表示我們已經有食過該碟龍蝦,而家是否想R野,是否想不付費,其後更講粗口,態度極為惡劣。本來一家人開開心心用餐慶祝冬至,但因為該餐廳一位職員令到一家都極為不快。我們提出意見從未想R任何東西,亦沒有要求任何賠償,只希望之後有所改進。食一餐飯食到成肚氣,實屬第一次。
2021-11-22 735 浏览
班亞姐大部份都好冇禮貌下午茶時段,收人午餐時段的收費,自己唔識計數,仲要聲大夾惡冇禮貌。呢間茶樓啲侍應質素真係好差。上次叫咗碟星洲炒米,成$100都只係得兩三隻蝦,成碟都係米粉,個經理話係咁㗎啦,你叫佢再炒過都係咁㗎啦,你嗌過第二碟啦。呢啲都唔知乜嘢服務質素。持住自己整個何文田廣場剩係得佢一間茶樓酒就巴之閉。大家去飲茶嘅時候,對住呢個阿姐,千祈唔好同佢客氣。
班亞姐大部份都好冇禮貌
🫖茶皇殿 環境唔差 但枱之間既擺位好擠迫食物質素唔錯 係一盅兩件之選👍🏻🤩黃金豆沙包流沙奶黃冇得輸🐮醬皇金錢肚未到正常發揮🧱紅棗糕薑味紅棗味好濃 質地煙韌👩‍🦲黑松露燒賣當普通燒賣食就可以🙂🍝乾炒牛河炒得乾身 但偏油香港必食 又係冇得輸😋靜靜雞指數 🐥🐥🐥🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💵💵💵💵——————————————————店舖資料📍 何文田佛光街80號何文田廣場2樓203號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood
🫖茶皇殿

——————————————————
店舖資料

📍 何文田佛光街80號何文田廣場2樓203號舖

2021-10-28 683 浏览
今日晏晝又係返學🎒嘅日子,我哋嚟咗何文田飲茶🫖首先要講一講個環境,雖然疫情緩和,但係今日我哋坐低咗之後,侍應係我哋隔離再開多一張枱,坐得好迫,真係非常之唔高興我哋今日一行五人,嗌咗14份點心🧆:蝦餃王🍤、蟹子燒賣王🦀、黃金流沙包🏆、翡翠鮮蝦腸粉、海皇煎薄餅🍕、鮮竹牛肉球🥩、荷香珍珠雞🍗、鮮蝦炸雲吞、香煎蘿蔔糕🥕、明蝦芝士春卷🧀、明爐叉燒腸粉、原籠馬拉糕🍰。我淨係揀幾份點心出嚟評價:蝦餃王:啲蝦好彈牙🍤,個皮都夠薄,但係我覺得蒸過火,搞到個皮有少少硬。😳蟹子燒賣王: 我覺得佢應該用咗上乘嘅皮去包燒賣,食落唔黐口,蟹子一粒粒鋪喺面好靚呀!佢嘅香菇亦都唔會搶咗成粒燒賣嘅味道😍黃金流沙包:話就話流沙,但佢嘅餡料好少,完全做唔到嗰種效果😩翡翠鮮蝦腸粉:裏面竟然有翠玉瓜,真係好奇怪嘅配搭,不建議🤭鮮蝦炸雲吞:呢個真係非常之香脆,亦都好足料,值得一讚!😄呢一間餐廳六月先開業,雖然上菜速度同埋食物質素都可以接受,但係佢嘅環境真係唔得,令人可惜。😓😓😓——————————————————————————————茶皇殿 (何文田)何文田佛光街80號何文田廣場2樓203號舖推介指數 🤰🤰(2/5)好味指數
今日晏晝又係返學🎒嘅日子,我哋嚟咗何文田飲茶🫖

翡翠鮮蝦腸粉:裏面竟然有翠玉瓜,真係好奇怪嘅配搭,不建議🤭

鮮蝦炸雲吞:呢個真係非常之香脆,亦都好足料,值得一讚!😄

茶皇殿 (何文田)
何文田佛光街80號何文田廣場2樓203號舖

推介指數 🤰🤰(2/5)
好味指數 🤰🤰🤰(3/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
環境推介 🤰(1/5)
人均消費: $90
2021-10-24 453 浏览
點餐時唔講無澳洲龍蝦🦞, 上菜時先講話無要改波士頓龍蝦🦞,被逼要改。到咗餐廳時俾咗個蛋糕🎂職員, 叫佢哋幫忙放雪櫃雪住先, 到食完飯差不多兩個鐘, 叫佢哋攞個蛋糕出嚟, 點知佢哋係無放去雪櫃, 攪到個蛋糕🎂都融化。
2021-10-24
庆祝纪念
生日
2021-10-18 415 浏览
早兩日打風,無啦啦多日假期,就同屋企人落咗黎飲茶,開業以來都有來過兩三次飲茶,不過就覺得食物麻麻地😞😞今日竟然有意外驚喜🤩🤩,叫咗藥膳雞腳,好好食,好入味,好有藥膳嘅感覺👍👍牛柏葉好淋好入味,煎韭菜餃好特別,好好食😋😋唔知係因為打風定因為轉左廚師👨‍🍳🤣,下次會再嚟試吓睇吓係咪都係咁好食😎
牛柏葉好淋好入味,煎韭菜餃好特別,好好食😋😋
2021-09-17 518 浏览
今天同D同事farewell,特登book左哩間茶皇殿飲茶。午市套餐從268到588,豐儉由人。我們揀咗498啲豪華午餐,有叉燒拼腩仔,上湯焗波士頓龍蝦伊面,炸兩,豉椒牛肉炒河,香煎蘿蔔糕同百花釀魚肚。午餐又食腩仔又食龍蝦,真喺好奢侈。燒腩仔唔錯,皮好脆,同埋不算肥,好食。叉燒都算大塊,不過食落就好鞋,同埋瘦左啲。估唔到套餐啲龍蝦都好大一支,大大塊都有9-10件,仲配埋蟹鉗比我們,貼心。龍蝦食落都好彈牙,不過落左太多粉炸,有少少影響口感。炸兩送上來啲時候仲好香口,食得出是即叫即作。同事好贊個百花釀魚肚,話好鮮甜好好味,因為我唔食魚肚,所以唔知道是咩味道。我地total 4個人,食得好飽都沒食完,人均150又幾OK。

2021-09-14
2021-09-08 420 浏览
早一啱啱開嗰陣都嚟過飲過一兩次茶,個陣都還好既,今日襯得閒就即刻再嚟整個早茶,由於啲區都係得嗰一間兩間酒樓呀,所以競爭都冇乜,所以好似有d退步左,我覺得佢好多嘢都要改善,接待 ,侍應同食物質素方便都比開始開店個陣差好多,中間都試過買外賣返去食,感覺同唐記差唔多,但性價比就唔得。上一手就因為冇乜點改善既關係,所以開咗唔耐就頂唔順,做唔落執咗喇我希望呢間keep住會有進步喇唔係好快會被淘汰或者可以提供更多折扣俾茶客

我希望呢間keep住會有進步喇
唔係好快會被淘汰
或者可以提供更多折扣俾茶客

2021-08-30 287 浏览
新酒樓,早午晚市都試過,味道都 ok。今天試外賣,酒樓每天都有推廣,今天是 $108(半隻豉油雞+半斤叉燒),取餐時發覺,外賣盒這麽細,比平時的細,能裝下半隻雞?心中感到不妙!開飯時發覺,雞沒有上髀,雞槌又不見了,胸背又少了幾件,還原不到半隻雞,被騙了。愛民稻香老實D,半隻雞等於茶皇殿2盒半隻雞。街坊被坑的感覺不太好,沒有下次。
2021-08-30
外卖自取
2021-07-27 816 浏览
在等待小朋友上興趣班的時間,見附近新開了茶樓,便與家人一試。聽講如果小炒王唔好食既話,呢間餐廳都好食有限。但呢碟係OK好食既~雞軟骨,沒有特別唔好以為佢係油炸鬼啲fd,其實佢係金沙蝦球😂,雖然賣相好一般,但味道是合格,蝦也算爽口芥蘭啫啫煲,是晚最喜愛既一碟,芥蘭很爽脆,味道亦夠濃炒飯,正常整體黎講,味道係OK的,正正常常~雖然賣相都一般😂只是碗筷既衛生就差咁啲,分別係杯同匙羹都見到飯粒/污漬。員工服務態度,入座後既員工不錯,友善的。

雞軟骨,沒有特別

芥蘭啫啫煲,是晚最喜愛既一碟,芥蘭很爽脆,味道亦夠濃

炒飯,正常

整體黎講,味道係OK的,正正常常~雖然賣相都一般😂

只是碗筷既衛生就差咁啲,分別係杯同匙羹都見到飯粒/污漬。

員工服務態度,入座後既員工不錯,友善的。