小店又貼哂文宣 又有連儂牆有米豬連認證🐷💪🏻💦💛你唔係唔懲罰啊話😈?「海鹽雲頂芒芒🥭($32)」甜度適中 有清新嘅芒果味 好足料有真實嘅果肉奶蓋有鹹香芝士味但唔算好突出 希望可以更厚 因為小編唔夠喉😳~-This shop support the yellow economy. There are Lennon Wall and propaganda.💪🏻💦💛 Punish it!😈The Mango Tea with Cheese Top🥭($32) is fresh and rich in mango taste! It is made of fresh mango. The cheese top tastes salty and creamy. If the cheese top was thicker, I would be more addicted to it😳~-💰:$28 - $38📍:茶理史 Charles Tea Bar (好多區都有遍地開花🌼)性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️飽肚fullness:🤤🤤🤤⚪️⚪️味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️環境environment:🤤
💰:$28 - $38
性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤⚪️⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️(小清新藍色)
服務service:🤤🤤🤤🤤🤤
Score:73/100
2020-01-21 1004 浏览
⚠️懲罰黃店 ! ⚠️Btw, 尖沙咀間茶理史換咗成隻冇logo嘅膠杯☹️ 影唔到靚相😢.// 木瓜鮮乳地瓜小芋圓) 💲28 HKD //叫咗少糖之後 甜度啱啱好 唔會死甜細碎嘅新鮮木瓜蓉融合細稠順滑嘅鮮奶 層次分明 兩者比例恰到好處 鮮奶唔會蓋過木瓜味細細粒嘅小芋圓好煙韌好有咬口 但如果能夠大粒啲就更能滿足味覺木瓜奶控必點!.// 龍珠鐵觀音 (+$6 地瓜小芋圓) 💲28 HKD //唔記得咗叫走甜但佢一啲都唔甜~ 茶味香醇但係好似重手得制 連我呢個成日茶控都覺得太苦澀 好在龍珠同芋圓嘅甜味能夠平衡返過濃嘅茶味~ 龍珠同芋圓嘅數目都好多 飽到最後飲唔曬🤣
⚠️懲罰黃店 ! ⚠️
// 木瓜鮮乳地瓜小芋圓) 💲28 HKD //
叫咗少糖之後 甜度啱啱好 唔會死甜
木瓜奶控必點!
2020-01-02 963 浏览
️️◾️#草莓鮮乳地瓜小芋圓 HKD$34漸層飲料很漂亮☺️❤️小芋圓也很香但鮮乳味可以更重感覺草莓是用果醬的😭有點少失望🙍 ◾️#龍珠玄米茶+雲頂奶蓋 HKD$25寒天龍珠好好吃😆😆玄米茶也很香但略有點澀雲頂奶蓋是一般咸奶蓋可能習慣喝芝士奶蓋感覺總差了點什麼🤣🤣 但黃店就是值得支持🔥 (各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌑🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌑🌑 總分數: 🌕🌕🌕🌑🌑-茶理史🍴 尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖📞23338365🕐11:00-22:30
️️◾️#草莓鮮乳地瓜小芋圓 HKD$34

雲頂奶蓋是一般咸奶蓋
可能習慣喝芝士奶蓋
感覺總差了點什麼🤣🤣

但黃店就是值得支持🔥

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
🍴 尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖
📞23338365
🕐11:00-22:30
2019-12-29 770 浏览
厚福街好多好野食~不過今次唔係去食嘢,係去飲嘢~因為係某APP到買到特價飲品,只需8蚊就試到茶里史啲飲品,正!加上最近天氣乾燥係時候飲啲野潤一潤~阿張點餐👦🏻 $8 《蜂蜜青檸話梅露》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:八蚊嚟講性價比還可以,不過味道普通,青檸同話梅味唔濃,蜂蜜味都無乜,不過八蚊我仲可以有咩要求哈哈。以前飲過佢嘅木瓜鮮乳地瓜小芋圓,好好味!茶理史 (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖

阿張點餐
👦🏻 $8 《蜂蜜青檸話梅露》
評分(10分滿分):7️⃣

茶理史 (尖沙咀)📍
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下B號舖
2019-12-07 838 浏览
已經試過很多間不同的珍珠茶飲店,只有茶理史最合心意,最好味,尤其芋圓,真的有芋味,其他牌子店的,只有粉味。茶也很出色,常有驚喜。尤其,竹炭那個,其他店是没有此味道的
。尤其,竹炭那個,其他店是没有此味道的
行街行到有點疲累亦口乾乾,點都要在尖沙咀附近找間茶飲店輕鬆一下!幸好找到一間良心茶飲店真是沙漠中找到綠洲。茶理史位於一條巷仔內,若我走得太急好容易便走漏眼了。耐心有一點點亂,我的選擇困難症又發作!有要用排除法作為自己找最好的選擇。好!就試吓一杯龍珠鐵觀音。本應不想抱有的祈望,守舊的我對鐵觀音飲法一定是熱泡,將茶香味甘達至頂峯。豈料,冷飲加龍珠產生奇妙的化學效應,茶的回甘味既能充分保存,而加入龍珠更有趣,原來龍珠是又爽又Q呈水晶狀,用粗飲吸進嘴裏更把茶香帶進口裏每一個角落,有破舊立新感覺!超爽!

龍珠鐵觀音
2019-11-27
龍珠鐵觀音
2019-11-23 509 浏览
晏晝喺厚福街食完野之後,由於有少少口渴,所以就決定去附近嘅茶理史,買杯嘢飲解下渴。而家台式飲品店嘅飲品選擇真係越來越多,有選擇困難症嘅我,真係揀咗好耐先揀到。爆果茶王 💲36最後就決定飲杯清淡D嘅爆果茶王,入面足足有六款生果。菠蘿 荔枝 熱情果 青檸 紅柚 蘋果,加埋佢配嘅茶底真係都幾消暑幾解渴!除左咁多款生果之外,原來入邊仲加咗龍珠,本身聽個名都唔知係咩黎,識落先發現原來係比較似寒天嘅口感,感覺都幾得意。

爆果茶王 💲36
最後就決定飲杯清淡D嘅爆果茶王,入面足足有六款生果。

2019-10-27 925 浏览
一直好喜歡食芋圓不過真係唔係間間飲品店都整得好食 能夠做到煙韌軟糯自從有次喺葵廣食過茶理史嘅芋圓後便念念不忘早幾日出開尖沙嘴在小巷裡發現竟然有間茶理史於是梗係即刻買返杯餐牌上嘅選擇都幾多夾芋圓嘅好多都係生果茶底見到有一款叫「可可鮮乳地瓜小芋圓」簡單來講就係朱古力奶+芋圓呢個配搭比較少見於是就膽粗粗選咗呢款飲落發現原來兩者竟然都幾夾 不過朱古力奶就無得少甜芋圓細細粒 份量算多 滿足到我對芋圓嘅慾望茶理史用嘅膠杯比一般茶飲店用嘅厚身原來下次自攜呢個杯重用嘅話可以減$1環保粉絲記得要留返個杯
一直好喜歡食芋圓
在小巷裡發現竟然有間茶理史
於是梗係即刻買返杯
餐牌上嘅選擇都幾多
夾芋圓嘅好多都係生果茶底
見到有一款叫「可可鮮乳地瓜小芋圓」
簡單來講就係朱古力奶+芋圓
芋圓細細粒 份量算多 滿足到我對芋圓嘅慾望
茶理史用嘅膠杯比一般茶飲店用嘅厚身
原來下次自攜呢個杯重用嘅話可以減$1
環保粉絲記得要留返個杯
10 分钟 (外卖自取)
2019-09-23 1307 浏览
身為茶理史粉絲,點可以唔為佢打一篇食評呢?今次要介紹既係飲十次有八次都會飲既芋香鮮乳地瓜小芋圓$26可另加腐竹/白玉珍珠等,但個人認為本身個配搭已經夠哂令人滿足一飲落去,好香滑既芋頭牛奶味呀!再飲落d,有好多地瓜小芋圓!平時唔太好芋圓既我成日都怕太難消化,但呢到既芋圓唔同,有煙un既感覺,但唔會太硬太難咬感覺唔難消化,軟硬適中,咬落去仲有啖啖既蕃薯味!大愛!❤️最令人意想唔到既係有差不多三分一杯既芋泥!好滿足呀!不過預左飲完會好飽!講起又好想飲添!

芋香鮮乳地瓜小芋圓$26

2019-09-21 882 浏览
茶理史前前後後幫襯過2次第1次就試左碧璽白玉奶綠同海鹽雲頂芒芒·碧璽白玉奶綠有別於平時飲開既奶綠,係真係綠色既😂但係奶綠似係用粉沖出黎既,味道有d假假地·海鹽雲頂芒芒食到有唔少芒果蓉,配埋綠茶底好fresh,然後奶蓋上面鋪左少少海鹽,咸咸甜甜既感覺幾特別第2次黎就試腐竹白玉奶茶同芋香鮮乳地瓜小芋圓·腐竹白玉奶茶原來腐竹加入奶茶到係咁夾!豆味夠濃郁,入面有細細片滑溜既腐竹,白玉亦煙煙韌韌😋·芋香鮮乳地瓜小芋圓有芋頭蓉同芋頭粒,除左芋頭粒略嫌冇味同太硬,整體既味道都好好,有奶味、芋香,小芋圓亦都有淡淡番薯甜味👍🏻
茶理史前前後後幫襯過2次
第1次就試左碧璽白玉奶綠同海鹽雲頂芒芒

·碧璽白玉奶綠
有別於平時飲開既奶綠,係真係綠色既😂
但係奶綠似係用粉沖出黎既,味道有d假假地
·海鹽雲頂芒芒

第2次黎就試腐竹白玉奶茶同芋香鮮乳地瓜小芋圓

·腐竹白玉奶茶
·芋香鮮乳地瓜小芋圓

2019-09-18 845 浏览
尖沙咀有咁多間飲品店 得好少數有賣芋圓食完飯口痕 近近地去左厚福街間茶理史買左杯草莓鮮乳地瓜小芋圓老老實實 個奶味唔算好出色 但飲落竟然有草莓肉而且芋圓幾好咬 食得出地瓜既口感 個人覺得佢啲芋圓好食過KOI 食厭左珍珠可以試下👍🏻雖然三十幾有啲貴 但都幾大杯下🤣
尖沙咀有咁多間飲品店 得好少數有賣芋圓

老老實實 個奶味唔算好出色 但飲落竟然有草莓肉

雖然三十幾有啲貴 但都幾大杯下🤣
2019-09-12
  • 草莓鮮乳地瓜小芋圓
2019-08-20 775 浏览
夏天咁熱,行街一定唔少得一杯飲品!今次我經過茶里史,佢開左係小巷既位置,如果唔係咁岩經過都唔係咁易發現到不過見佢D飲品咁平,就試左杯白玉奶綠白玉量好多咬落似珍珠,口感唔錯飲品飲落仲有淡淡茶味同綠茶奶味,唔鐘意飲好重茶味/奶味既話可以試下
夏天咁熱,行街一定唔少得一杯飲品!

不過見佢D飲品咁平,就試左杯白玉奶綠
白玉量好多
咬落似珍珠,口感唔錯
2019-08-16 642 浏览
大熱天時最岩就係飲返杯台式飲品之前試過佢既綠茶就覺得唔係好岩口味所以今次都係飲返最鍾意既烏龍茶再加埋白玉珍珠有野咬下 返工都冇咁易眼訓😂烏龍茶味好出一杯野飲就陪左我一個沈悶既晏就😆😆
大熱天時
烏龍茶味好出
一杯野飲就陪左我一個沈悶既晏就😆😆
2019-08-15
2019-08-09 576 浏览
由佢地係尖沙咀第一間鋪頭開始飲起 係忠實粉絲 最鐘意飲琥珀白玉呢個組合 茶里史賣嘅「珍珠」同一般茶飲店唔同 佢地賣嘅小芋圓都幾出名 好好咬同足料 所以每次飲完一杯都超飽肚 佢地現家愈開愈多分店 一口痕就好容易可以止癮
由佢地係尖沙咀第一間鋪頭開始飲起
係忠實粉絲 最鐘意飲琥珀白玉呢個組合
佢地現家愈開愈多分店 一口痕就好容易可以止癮
2019-08-08 474 浏览
🥤白玉鮮冬瓜茶(季節限定)前陣子去完台灣旅行回來一直很想念台灣的古早味冬瓜茶於是嘗試了不同店舖的冬瓜茶友人說想試試茶理史於是點了夏季限定的冬瓜茶慶幸這次終於有了台灣冬瓜茶的味道但當冰融化了它的味道又隨之變淡白玉的煙韌度還不錯最驚喜的是飲品裏有小冬瓜粒為整杯飲品加分若然你想念台灣的冬瓜茶這未嘗不是一個好的選擇
🥤白玉鮮冬瓜茶(季節限定)
白玉冬瓜茶

最驚喜的是飲品裏有小冬瓜粒
為整杯飲品加分
若然你想念台灣的冬瓜茶
這未嘗不是一個好的選擇
5 分钟 (外卖自取)
  • 白玉冬瓜茶