2016-03-24 441 浏览
食完格仔餅!梗係試埋新開既台灣飲品! 原來落雨出黎食野都唔錯!唔太駛等!冇乜人...但原來呢間都唔快...首先一提收銀落單處係冇野檔雨...一定要開遮...呢個我覺得要改善下...落完單之後,見冇乜人都應該好快!但...唔係...都等左好一陣!職員比天仁既多3倍或以上...唔明點解冇乜人都咁慢... 呢道係出飲品處!以為上半部份係塊鏡!但原來上面仲有一層... 飲品比天仁既略貴!大多都要廿蚊或以上!講下味道喇!我叫既係佢話既明星商品!鐵觀音珍珠拿鐵半糖!珍珠我覺得係好食過天仁!佢用既係細珍珠!但...冇茶味 😭😭 反而奶味好濃!平時飲開天仁都會有 after taste 有茶味...呢個...冇味 😭 失望呢!不過我會再俾機會佢!希望下次佢會有改善!

飲品比天仁既略貴!大多都要廿蚊或以上!
冷觀音珍珠拿鐵(半糖)
2016-03-24
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2016-03-23 372 浏览
第一次認識茶湯會係喺台中, 平時好鐘意飲奶茶嘅我當時叫咗杯觀音拿鐵真係一試難忘, 之後發現原來佢係台灣珍珠奶茶始祖春水堂旗下品牌, 更加心心眼~  經好友通知話茶湯會嚟咗香港!! 即刻要去潮聖啦!!門面唔算大, 不過只係做外賣的話空間綽綽有餘。新張期內指定飲品買一送一, 不過唔可以自己轉小冰小甜, 因為驚唔夠時做喎。都啱嘅, 要試下原味先知下次點去調較架嘛。排隊嗰陣咁啱有個哥哥仔問我係咪都係叫觀音拿鐵, 我話係呀, 所以就買咗兩杯 ($22/杯) 買一送一即係$11/杯咋!不過味道好似比喺台灣嘅淡, 但茶味好香, 得閒經過都會嚟幫襯下嘅。
~  經好友通知話茶湯會嚟咗香港!! 即刻要去潮聖啦!!

門面唔算大, 不過只係做外賣的話空間綽綽有餘。
觀音拿鐵
2016-03-13
5 分钟 (外卖自取)
當大家認為‎台式茶飲/珍珠奶茶‬於香港已經沒落多時之際, 想不到台灣殿堂級品牌春水堂旗下的茶湯會竟然在這個時候於香港開設首家分店, 選址是遠離主戰區的天后‬, 是否隱藏著一些玄機?店子於2016年3月12日正式開幕, 於開店首三天進行觀音拿鐵和翡翠檸檬買一送一優惠, 可是沒有任何冰量和甜度的選擇, 退而求其次選擇了最基本的珍珠奶茶, 要求了去冰和八分糖。拿到手時, 杯子的溫度比一般的還冰凍不少, 大概已經知道店方用了很多的冰塊調製, 茶味因而大打折扣; 本身於台灣當地的茶湯會是「檸茶」近年的最愛品牌, 就是以獨特和香濃的茶味見稱, 首次於香港品嚐的版本只有八分相似, 茶味是淡了些, 幸好還保留著少許其獨特的茶香。珍珠份量不少, 而且 Q 度甚高, 很多香港店子做不到; 八分甜度則有點勉強, 可能因為茶味略淡而甜了些吧。新張期內, 凡惠顧均可獲贈五元優惠券, 可於下次使用。
珍珠奶茶
店子於2016年3月12日正式開幕, 於開店首三天進行觀音拿鐵翡翠檸檬買一送一優惠, 可是沒有任何冰量和甜度的選擇, 退而求其次選擇了最基本的珍珠奶茶, 要求了去冰和八分糖。

新張期內, 凡惠顧均可獲贈五元優惠券, 可於下次使用。
外卖自取
$18 (其他)