2018-09-02 132 浏览
飲過喜茶既人都應該覺得香港暫時無一間出色得過喜茶,今日路過銅鑼灣「Mr Tea-茶先生」,就買左杯芝士奶蓋四季春試,等左10分鐘左右,拎野飲飲時店員會提客人飲用方法好細心要用45度黎飲先可以又飲到上層奶蓋下層茶既味道,不得了,味道好出色,芝士既鹹香加上茶既清香,好好味,不過比起喜茶就細杯好多,飲完吾係好夠喉!真係值得一試
飲過
既人都應該覺得香港暫時無一間出色得過
飲時店員會提客人飲用方法
好細心
喜茶
就細杯好多,飲完吾係好夠喉!

真係值得一試

芝士奶蓋
2018-09-01
$35 (其他)
芝士奶蓋
  • 四季春
2018-08-26 97 浏览
最近咁熱係街成日都會好口渴呢間茶飲係銅鑼灣地帶etude house 隔離好方便就腳 而且比較夜11點先關門 有時見到過左11仲營業緊🦉佢主打芝士茶 所以有人叫佢做翻版喜茶😂由於食完飯好飽 所以揀左【熱情百香果 $35】既水果茶味道幾清新 唔會太甜 唯獨係叫左少冰都仲有好多冰好凍❄️你知啦飲咁多凍嘢對身體唔好麻! 下次會想試下啲芝士茶同喜茶既比較下! 不過等候時間有少少長😕 或者可以去etude house 行下涼住冷氣等😂
最近咁熱係街成日都會好口渴
呢間茶飲係銅鑼灣地帶etude house 隔離

佢主打芝士茶 所以有人叫佢做翻版喜茶😂
由於食完飯好飽
所以揀左【熱情百香果 $35】既水果茶

味道幾清新 唔會太甜
唯獨係叫左少冰都仲有好多冰好凍❄️
你知啦飲咁多凍嘢對身體唔好麻!

下次會想試下啲芝士茶
同喜茶既比較下!

不過等候時間有少少長😕
或者可以去etude house 行下
涼住冷氣等😂
2018-08-22 102 浏览
今日如常到銅鑼灣番工,雖然話唔飲黑糖珍珠,但飲料還要喝的😆今日轉轉新意思,黎到呢間不太起眼既茶先生,因為近年開得太多間唔同名稱既手調鋪,唔知邊知抄邊個,好多連個餐牌都一樣🙈今次叫左厚奶四季春,我自己幾鍾意飲四季春,有少少青草茶葉既味道,比較青澀d,等左幾分鐘拎得,店員服務態度幾好,會教我點飲,不過其實作為台式飲品常客既我,都已經聽過好多次,估唔到個芝士奶蓋咁厚救命!可以足足係x茶既2倍,對於奶蓋愛好者既我真係放心大口大口咁飲,本時都要慳住慳住飲,今次啖啖厚奶,大滿足😋
2018-08-19 108 浏览
我不嬲都好鍾意飲依家好興既手作/手調/台式飲品,今日去咗銅鑼灣做野~ 咁啱望到地鐵站岀口有呢間,好獨特,係最旺既地帶 我第一次聽呢個名Mr. Tea!上openrice睇,見佢得一間 又有幾多好評,所以就試下我去到先睇menu係飲咩既~ 原來都係水果杯之類 冇珍珠奶茶果啲,係芝士乜乜果類,啱哂我,我最鍾意呢啲我叫咗芝士四季春價錢同大眾差不多🤣等緊就睇下佢既裝修,都幾唔錯,有網紅feel,有霓虹燈俾人影下相 拎到啦!服務員幾好,會問你有冇飲過,然後教你點飲我就嫌佢太細杯😭😭 可能呢一個系列用呢種杯,但係個杯嘅design有心思!所以加分 飲落都唔差,芝士冇一般其他同類型茶舖咁咸,淡淡地,但係仍然有芝士既味,至於四季春就冇我想像中咁清~ 可以焙煎手法唔一樣 總之,都值得試,但係認真講就冇乜特別~不過不失

又有幾多好評,所以就試下

我去到先睇menu係飲咩既~ 原來都係水果杯之類
冇珍珠奶茶果啲,係芝士乜乜果類,啱哂我,我最鍾意呢啲

我叫咗芝士四季春

價錢同大眾差不多🤣

拎到啦!服務員幾好,會問你有冇飲過,然後教你點飲

總之,都值得試,但係認真講就冇乜特別~不過不失
2018-08-19
5 分钟 (外卖自取)
2018-08-19 99 浏览
夏日炎炎除左正好眠之外,最好就係飲番杯透心涼的飲品啦。最近黑糖鮮奶茶/芝士奶蓋飲品大熱,我都唔執輸試下。今次係銅鑼灣見到一間叫茶先生,雖然唔係現時最火熱果幾間,不過都可以試下。叫左呢杯叫芝士奶蓋四季春,茶味都幾香唔會太濃,飲落去有少少甘香。上面嘅芝士奶蓋幾厚,不過芝士味對比其他舖顯得無咁濃,對於我呢個唔鍾意太濃芝士味的人黎講就剛剛好啦。雖然而家開到成行成市,但係其實每間都各有特色,各有fans😃
2018-08-11 333 浏览
同O先生放工經過呢間茶先生,位置超級放便,喺正地鐵站出口對面。格局、裝修到menu都有d似深圳既「喜X」, 不過種類有小小唔同,見到期間限定個火山奶茶幾吸引,決定叫嚟同O先生一齊試下。相機位📸美味子叫左個凍既火山奶茶,人唔係好多,我排第二個,大概等左十分鐘左右,佢面嗰層有布丁🍮,會用火槍燒一燒焦個面,好似焦糖布丁咁,加埋d奶蓋,第一下入口係幾好味,又有d焦糖咬下,又脆又香口;其實個奶蓋做得唔錯,好過其他連鎖式奶茶店,可惜個茶底就差咁d,唔太夠茶味,啖左小小。有待改進👍🏻面層奶蓋加布丁🍮確實好味👍🏻

相機位📸

面層奶蓋加布丁🍮確實好味👍🏻
外卖自取
2018-08-01 223 浏览
喺銅鑼灣區珍珠奶茶氾濫之下,都差不多飲咗好多間😆今日終於輪到Mr.Tea喇!好在同事不用排長龍!原本點了"紫薯"據同事話售罄😦唯有轉芝,桃桃!哈都唔錯喎!杯頂上嘅芝士泡泡咸香幼滑口感豐盛,配埋桃嘅清新,重要有粒粒嘅桃肉喺裡面。哇!揀直絕配!喺盛夏入面帶點清新嘅感覺👍下次重要試埋芝,火火(火龍果)同芝,芒芒先!抹茶都好似唔錯,哇!咁搞發肯定又要肥兩磅!😨!😁同埋下次可以先致電落order先!
2018-07-30 193 浏览
黎到銅鑼灣地鐵站E出口,巧遇呢間茶先生!見到門口有好多人喺度排隊買嘢,就知應該唔錯啦!見到佢嘅飲品Menu都同喜茶有幾分相似,有普通茶飲啦,芝士茶啦,波波茶啦,仲有芝士加水果,同埋水果茶添!我就買咗杯芝士加四季春茶啦,盛惠$32港幣,真係唔平,等左超過半個鐘先起到貨,我攞咗返屋企飲。佢層芝士奶蓋真係整得幾好,我由銅鑼灣搭地鐵返將軍奧,兩層都冇合二為一,返到屋企,層芝士仲係度!四季春茶茶味香濃,係幾好飲,不過試唔出有咩非飲不可,而層芝士嘅味道,我覺得鹹咗少少。 不過,當我想念喜茶嘅時候,黎銅鑼灣飲杯茶先生都係唔錯嘅選擇。

2018-07-28 161 浏览
Mr Tea喺正地鐵站出口,超級就腳,叫閒日排隊嘅人未算好多,就停低試試。想清清地又想飲到特色奶蓋,可以試試京都麥茶,佢本身呢款飲品係包埋芝士奶蓋的,唔駛另外加,可能就係呢個原因,呢杯奶蓋茶,要成三十幾蚊同樣地,有奶蓋,所以要45度角杯邊飲落去,我就覺得奶蓋味道淡左啲,唔夠濃厚不過茶味係真係似喺日本飲到的麥茶,食完拉面飲嗰度,麥味夠香呢杯三十蚊嘅飲品,質素中規中矩啦

京都麥茶

不過茶味係真係似喺日本飲到的麥茶,食完拉面飲嗰度,麥味夠香

呢杯三十蚊嘅飲品,質素中規中矩啦

2018-07-26 127 浏览
啱啱個weekend,自己去銅鑼灣攞嘢,順便去茶先生“第一次“試下,買左芝桃桃。。都不錯跟住就介紹比同事,第二次同佢去買,我試左第二隻味“芝芒芒“~幾好飲不過可惜個日冇芝桃桃,同事試左第二隻味,今晚我們第三次再去,佢試到啦…我就試第三隻味~“芝莓莓“,幾好飲
芝桃桃
芝莓莓
芝桃桃
芝莓莓
2018-07-25 154 浏览
我叫的是芝士奶茶加珍珠,價值$331.芝士加奶茶如果不論芝士,珍珠奶茶是一般般的,但是,芝士在奶茶上,是一個很好的配搭,芝士很濃味,芝士加上奶茶一起喝,有芝士的芝士味,又不失奶茶的茶味,這就是珍珠奶茶與芝士的微妙。2.芝士的獨特如果喜歡芝士的必定要嘗試這個,但要留要少食多滋味,本來認為份量偏少,但由於芝士會使你有飽肚的感覺,故雖然杯子看似很少,份量看似少得過份(畢竟這杯價值$33),但其實你喝完一杯就剛剛好了,如果份量再多你便會不想喝了。3.等待時間與店員的服務態度買奶茶的時候,店員說要珍珠要等15分鐘,但最後等了約25分鐘,還是可接受的。在取奶茶的時候,店員會教如何芝士與奶茶一起飲,服務態度滿好的。4.價錢與建議進食時間價錢$33是可接受的,本來(芝士奶茶$30+珍珠$3)//(珍珠奶茶$25+芝士$8),但個人認為應飯後喝,因為飯前喝完會有感覺,之後便食不下飯了。
我叫的是芝士奶茶加珍珠,價值$33

1.芝士加奶茶
2.芝士的獨特
3.等待時間與店員的服務態度
4.價錢與建議進食時間
2018-07-25
  • 芝士奶茶
2018-07-24 711 浏览
又有新開手搖杯,仲要在銅鑼灣區,一定試一試。等了15分鐘左右到手芝士四季春$32😱好好飲,芝士好厚,滑,綿,飲好大口才可以飲到茶,茶和芝士溶合在一起,芝士好正,夠曬傑,鹹香濃味重,同喜茶差不多水準,唯一缺點,茶味淡,不夠濃,被芝士味全部搶曬,但是似呢杯茶都是為左厚芝士,芝士控不要錯過,這是暫時唯一一間可以媲美喜茶,不用上大陸,可以飲這杯止癮。抹茶波波$28價錢抵,奶味非常濃,抹茶是靚抹茶味,不算太濃,飲第二口才試到,珍珠是黑糖味,要攪拌才好飲,不然太甜,珍珠彈牙,但有點偏硬,老虎糖的珍珠略勝一籌。黑糖波波$28這杯是奶茶黑糖珍珠,同樣奶味好重,黑糖味主要是珍珠,老虎糖的波霸好飲好飲好多,但是老虎糖要排成個鐘頭隊才買到,這杯都可以止癮。
又有新開手搖杯,仲要在銅鑼灣區,一定試一試。

等了15分鐘左右到手

芝士四季春$32

抹茶波波$28

黑糖波波$28

2018-07-23
  • 芝士四季春
2018-07-23 149 浏览
依排真係好熱,銅鑼灣又多人,行一陣已經想快啲飲杯凍野消下暑,咁岩見到有間賣奶蓋茶,所以走左去買黎試芝。桃桃其實我係第一次飲芝士奶蓋,飲得出佢係新鮮桃汁黎,所以價錢貴啲我覺得都合理,但味道我覺得就麻麻地,雖然我都一向唔鐘意過甜既飲品,但都仍然覺得杯野唔夠甜,好似無咩味咁靜岡抹茶滿杯柚惑依兩杯我都無試,所以就唔評價,但兩位朋友都話普普通通+唔會試第二次不過每次經過都見到好多人排隊!所以我相信每個人口味都唔一樣,多人排隊證明依間野都係有市場同有質素的,不妨一試
依排真係好熱,銅鑼灣又多人,
行一陣已經想快啲飲杯凍野消下暑,
咁岩見到有間賣奶蓋茶,所以走左去買黎試

芝。桃桃

其實我係第一次飲芝士奶蓋,
飲得出佢係新鮮桃汁黎,
所以價錢貴啲我覺得都合理,
但味道我覺得就麻麻地,雖然我都一向唔鐘意過甜既飲品,
但都仍然覺得杯野唔夠甜,好似無咩味咁

靜岡抹茶

滿杯柚惑

依兩杯我都無試,所以就唔評價,
但兩位朋友都話普普通通+唔會試第二次

多人排隊證明依間野都係有市場同有質素的,不妨一試
2018-07-14 208 浏览
《Mr. Tea》 #銅鑼灣📍銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶A4號地舖———————————————🔹火山奶茶🌋 $32焦糖沒有脆面,布丁味🍮奶蓋只有死甜。零奶味,只有輕微茶味,因為全被甜味蓋過了完全失敗👎🏻👎🏻👎🏻🔻看菜單後第一感覺係翻版喜茶,喝完感覺係——都係翻大陸飲喜茶啦。最後飲左半杯倒左🤮———————————————90sfoodieshare: 2/10
《Mr. Tea》 #銅鑼灣
📍銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶A4號地舖
———————————————
🔹火山奶茶🌋 $32
焦糖沒有脆面,布丁味🍮奶蓋只有死甜。
零奶味,只有輕微茶味,因為全被甜味蓋過了
完全失敗👎🏻👎🏻👎🏻

🔻看菜單後第一感覺係翻版喜茶,
喝完感覺係——都係翻大陸飲喜茶啦。
最後飲左半杯倒左🤮
———————————————
90sfoodieshare: 2/10
.銅鑼灣地帶下面!🍴芝士奶蓋京都蕎麥茶加珍珠🍴$35+$3見到其他人都話呢間麻麻 就帶住試伏既心態去試🤭等左20分鐘咁 佢地都細心既 到你黎攞先幫你加奶蓋上面🤤杯既設計都係可以開半個面 比你sip個嘴入去 可以一次過飲到茶同奶蓋😋👨🏻奶蓋係very okay 👍🏼👍🏼好rich芝士味同唔稀 真係可以keep住做個蓋 唔會溶哂個茶嗌左少甜 茶味stand alone飲都幾濃 但無咩蕎麥味 都係好似普通茶底🤔🧐珍珠好甜 同邊有d糖水圍住咁 唔係好鐘意飲到底突然好甜既感覺😕.地址:Mr. Tea(銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶地下等候時間:20-30分鐘(晚餐後時段)幸福指數:6.5/10..#foodahoolic銅鑼灣 #mrtea #奶蓋珍珠奶茶 #珍珠奶茶#foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#food
銅鑼灣地帶下面!
🍴芝士奶蓋京都蕎麥茶加珍珠🍴$35+$3
見到其他人都話呢間麻麻 就帶住試伏既心態去試🤭
等左20分鐘咁 佢地都細心既 到你黎攞先幫你加奶蓋上面🤤
地址:Mr. Tea(銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶地下
等候時間:20-30分鐘(晚餐後時段)
幸福指數:6.5/10
#foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨
芝士奶蓋京都蕎麥茶加珍珠
外卖自取