餐厅: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
资讯:

4天前 0 浏览
個個都話如果鍾意食馬拉嘢🇲🇾一定要試下蘇媽蘇媽,呢日終於試到啦😍高佬麵配雞扒 $68其實即係超級邪惡之物 - 撈即食麵😳公仔麵煮得好彈牙,側邊配以辣醬🌶️花生🥜魚仔🐟同流心蛋🍳少少辣味撈埋一齊食好惹味,雞扒好大塊,外皮煎得好脆,脆到好似平時食燒雞皮咁,入面肉質依然好juicy同嫩滑,望落好似冇咩特別,食落就知唔簡單😍馬拉黑叉燒 $88港式同日式叉燒就成日食,等我試埋馬拉叉燒啦🤤叉燒都有好多舊,燒到濃邊,而因為整叉燒嘅部位係腩肉,所以入面好淋~一層肥一層肉,少少肥肉一咬就係口度溶化,好正🥹佢每一舊都切到薄身,所以一啲都唔會膩🤩椰香咖哋多士 $38食完鹹嘢,梗係到甜品環節啦🤓多士烘到脆卜卜,濃濃嘅咖哋夾心,外脆內軟,好重椰香味又唔會好甜,好快就俾我哋清哂4舊🤭抹茶榴槤糯米糍 $48出面嘅糯米皮有淡淡嘅抹茶味,入面嘅榴槤蓉好足料,一解我想食榴槤之苦呀🥹而且佢唔會太臭,就算隔籬枱客人唔鍾意食榴槤,都唔怕臭親佢哋🤣🤣❤️.咁啱去食個日身體唔係狀態,所以冇試到佢哋最出名嘅肉骨茶,下次一定要再嚟試🤤
高佬麵配雞扒

2024-04-09
高佬麵配雞扒
椰香咖哋多士
2024-04-08 0 浏览
老鼠粉加入大量香料和調味料,創造出層次豐富的口感。斑斕多士經過烘烤後呈現出酥脆的質感,非常甜膩和香脆。咖喱雞扒飯則是一道充滿香料香氣的主菜,其特色在於濃郁的咖喱醬和鮮嫩的雞肉。咖喱汁香辣適中,帶有豐富的椰奶和香料味,而雞扒則煮到恰到好處,肉質柔嫩多汁。與白飯一同食用時,咖喱的香濃和雞肉的滑嫩形成完美的搭配。綜合評價,這些菜肴不僅展現了馬來西亞豐富的飲食文化,也滿足了不同食客對於味覺的追求。老鼠粉的獨特質地、斑斕多士的甜香和咖喱雞扒飯的濃郁口感,共同構成了一頓豐盛的美食體驗。
2023-09-18
2024-04-06 0 浏览
長假期結束又無去旅行 要食下馬來西亞菜止下旅行癮 今次食《蘇媽蘇媽馬來西亞餐室》 開業時網上討論熱度好高 招牌砂鍋老鼠粉 $88 上菜時仲出緊煙 店員仲有貼心提示小心熱有魚仔、蝦米、肉碎、豬油渣、蔥、炸蒜、乾蔥同蛋 見到有咁多食材都知呢個老鼠粉唔簡單佢豬油渣香味好出好正😽皇帝骨肉骨茶 $148 近期蘇媽蘇媽新品! 皇帝骨肉質唔會煮到好老、又有百肉香味!👍🏻 仲要加埋生蒜辣椒豉油同埋黑豉油令到個肉味更加出色 同埋佢既湯係任加的 ! 但要留意係肉骨茶唔配白飯 要飯就記得另外加啦椰香咖央多士 $38 食馬拉菜必食 ! 牛油🧈加埋咖央簡直係完美既組合😍佢既咖央好香椰香味 但我覺得佢既牛油唔夠多 如果可以有多牛油就好啦 😙冬瓜龍眼茶 $35 呢度既冬瓜茶唔算好甜 食食下飲淡又幾清新 飲完又可以繼續食 相比起無咁推介既係串燒 佢既串燒肉質唔嫰 加埋沙嗲醬唔夠出味 呢個有待改善

長假期結束又無去旅行
要食下馬來西亞菜止下旅行癮

今次食《蘇媽蘇媽馬來西亞餐室》
開業時網上討論熱度好高

招牌砂鍋老鼠粉 $88
上菜時仲出緊煙 店員仲有貼心提示小心熱
有魚仔、蝦米、肉碎、豬油渣、蔥、炸蒜、乾蔥同蛋
見到有咁多食材都知呢個老鼠粉唔簡單
佢豬油渣香味好出好正😽

皇帝骨肉骨茶 $148
同埋佢既湯係任加的 !
但要留意係肉骨茶唔配白飯
要飯就記得另外加啦

椰香咖央多士 $38
食馬拉菜必食 !
牛油🧈加埋咖央簡直係完美既組合😍

相比起無咁推介既係串燒
佢既串燒肉質唔嫰 加埋沙嗲醬唔夠出味
呢個有待改善

2024-04-03 102 浏览
諗唔到食咩,又唔想普普通通食茶記,最後入咗間香港都有幾間分店既馬來西亞餐廳,其實私心想食肉骨茶!呢個價錢食到高級版茶記,又坐得舒服,唔洗同人背貼背,算係甘啦!Lunch 叫左2個餐,再搭其他小食,飽到呢-沙嗲串燒豬牛雞各一串,滿足晒三個願望,沙嗲醬十分出色;覺得可以再燒燶D會更香口辣死你阿媽配咖喱雞扒份量足夠,椰漿飯口感偏腍身,好有椰漿味唔會好似白飯甘dry; 另外飯都配幾多脆口配料,如魚仔,花生,配埋咖喱汁,完全係重口味代表肉骨茶感覺上肉骨茶湯底正宗,好多香料,排骨唔會死硬,但可以再腍身d ,配搭超級入味的豆卜,最後都飲曬個湯底椰香個央多士脆多士,覺得可以再整燶邊飲品叫左美綠恐龍及椰汁斑蘭冰;椰汁斑蘭冰,唔係度度有得飲,仲貪佢夠色水可以打卡
諗唔到食咩,又唔想普普通通食茶記,

Lunch 叫左2個餐,再搭其他小食,飽到呢-

沙嗲串燒

辣死你阿媽配咖喱雞扒

肉骨茶

椰香個央多士
脆多士,覺得可以再整燶邊

飲品叫左美綠恐龍及椰汁斑蘭冰;
椰汁斑蘭冰,唔係度度有得飲,仲貪佢夠色水可以打卡
椰汁斑蘭冰

2024-03-20 287 浏览
OT到9點幾,諗住食埋個飯先搭車番屋企啦,行經旺角依間蘇媽·蘇媽,之前係荃灣食過一次,可以任fill嘅肉骨茶,真係幾吸引,好適合同女仔朋友share,但今日一個人,就是但叫個麵,食完搭車番屋企訓覺啦。本身諗住叫叻沙,但落單個姐姐話Menu有兩條辣椒🌶️,有啲辣架喎,OT完廢是再添熱氣,就聽咗佢講,轉咗叫得一隻辣椒🌶️嘅咖哩米通粉。食到一半就後悔,米通粉都有啲辣,但個辣就到喉唔到肺咁…但豬頸肉份量唔少,加埋啲蘿蔔同豆卜,就咁一碗都夠晒飽。

2024-03-15 244 浏览
位於上海街 朗豪坊行過黎好近算方便係一間非常特別既餐廳 結合馬拉料理同中餐既風味Menu睇落普通但又有d平常食唔到既驚喜😆而且種類好多招牌菜包括肉骨茶 老鼠粉以及馬來西亞拉茶😍樓底超高😍 完全唔係一般茶餐廳格局 仲有送餐機🤣今次一個人食lunch叫左肉骨茶同拉茶Chill chill嘆下😌😌肉骨茶湯汁清但非常濃味 好地道佢地用心熬煮既豬骨同香料肉份量都多 亦好嫩🤤馬來西亞拉茶亦好有特色濃厚茶香同順滑到好似牛奶咁 好不錯😃方便指數: 3.5/5環境指數: 3.5/5回頭指數: 4/5地址: 旺角上海街618號地下G01
位於上海街 朗豪坊行過黎好近

環境指數: 3.5/5
回頭指數: 4/5
地址: 旺角上海街618號地下G01
2024-03-10 218 浏览
這間餐廳用QR code 自助點餐,上面展示 大雜錦肉骨茶 圖片,其中有一支一字骨和 兩隻雞腳,但實際是沒有! 我即時向店員查詢,女侍應說 :「轉咗好耐,依家係無」我反駁佢 :咁你公司點餐的APP 應該轉圖片! 之後佢無理我 行開咗~ 我望住 依堆 肥肉🤮 真係無曬胃口 ….. 而且豬手又唔入味。 這碗不值 $148

我反駁佢 :咁你公司點餐的APP 應該轉圖片!
之後佢無理我 行開咗~

我望住 依堆 肥肉🤮 真係無曬胃口 …..
而且豬手又唔入味。 這碗不值 $148
2024-03-01 205 浏览
There aren’t many Malaysian restaurant in Hong Kong but apparently this is quite a famous one🇲🇾Their menu has a variety of traditional dishes that I tried for my first time, such surprising flavour and it’s definitely a good place to go if you are looking to try Malaysian cuisine👌🏼The interior design of the restaurant is also very special and gives out local Malay vibe😯🐓 Fried Chicken Leg Nasi Lemak ($72)🍜Claypot Loh See Fun ($92)🐖Spare Ribs Bak Kut Teh ($138)

🍜Claypot Loh See Fun ($92)
2024-02-24 332 浏览
路過旺角,便想來試試這家經常路過但還沒機會嘗試的餐廳。餐廳乾淨明亮,落座掃碼點餐。來這裡肯定要嚐下怡寶白咖啡,走甜的咖啡很香,非常適合我。點了份椰香咖央多士,略甜,但是很好吃,麵包皮酥脆,餡料很足要說說這碗牛肉撈麵,牛肉燉的很軟,超級入味,配上土豆塊,微微辣,瞬間一碗就被吃掉了魚仔醬蘿蔔糕也是熱辣惹味總體來說,這家餐廳每樣小菜都不失水準,值得一試
點了份椰香咖央多士,略甜,但是很好吃,麵包皮酥脆,餡料很足
魚仔醬蘿蔔糕也是熱辣惹味
總體來說,這家餐廳每樣小菜都不失水準,值得一試
2024-01-27 697 浏览
星期日下午時間雖然無套餐,不過想試咗好耐,難得不用排隊,就入去試吓。2人點了,辣食你嗎配烤雞髀,咖央多士及一杯凍馬來西亞拉茶。辣死你嗎配烤雞髀,份量都幾多,雞髀已切開大大隻。有椰漿飯,參巴醬,青瓜,花生及乾魚仔。烤雞髀好脆,味道剛好,其實唔太辣。綠色的椰漿飯口感偏淋身,食到椰漿味。雞肉蘸埋參巴醬幾有風味,但唔蘸都夠味。咖央多士,已切開4大件,爆餡爆醬,好重椰汁味多士焗到脆卜卜,十分滿足。凍拉茶少冰,夠茶味亦唔會太甜~好欣賞呢間餐廳凍飲可以走飲管~

2人點了,辣食你嗎配烤雞髀,咖央多士及一杯凍馬來西亞拉茶。

凍拉茶少冰,夠茶味亦唔會太甜~

好欣賞呢間餐廳凍飲可以走飲管~
  • 椰香咖央多士
2024-01-09 679 浏览
今日去已經是午後 客人並不多。點一份肉骨茶套餐連埋一杯咖啡。食物仲未上來,一杯咖啡已經端上來。我請來服務生,可不可以咖啡等我食完再上,現在上咖啡,一陣就凍。女服務生理直氣壯地回復,不可能每個人都有這種要求,我做不來!唔該有人培訓一下服務員一個common sense,咖啡請餐後上!
2024-01-06 585 浏览
我以前係深水埗係會特登去食,仲覺得平靚正,今日係旺角經過,決定食佢,好耐無食,入到去環境ok ga,一打開menu,我以為食近日本餐,加價加到100幾蚊肉骨茶,有一個三層肉68蚊,唯有叫佢啦,100幾蚊真係叫吾落,然後叫左個面,普普通通正常,最後叫多個椰汁介鴦多士,我真係完全接受不到,勁甜同埋椰奶勁多,希望佢老闆可以睇到呢個留言
2024-01-02 531 浏览
同幾個舊同學聚首,簡簡單單搵間野食,一定係油尖旺區,呢次黎到馬來西亞菜餐廳,我地幾個都係有良心既人,當然要幫襯返有良心既舖頭啦,蘇媽蘇媽,自己第一次食,又ok wo,室內裝修貼合東南亞特色,員工招呼友善,落單已經轉用QR CODE,美中不足係個廁所要出返外面上商場一樓招牌鈔鍋老鼠粉上枱既香氣四溢,味道濃厚,不過老鼠粉唔夠挺身同彈牙,撈埋一齊之後有點糊狀,口味不過不失沙嗲串燒牛豬雞各一,肉比較細舊,但味道不錯,正宗有花生碎粒既沙嗲醬係出色既辣死你媽咖喱雞比想像中個辣度爭好遠,梛醬飯口感OK,但味道較淡玻璃魷魚通菜惹味開胃,前菜既必點首選,個人覺得係幾好味既!咖喱豬咖喱風味幾好,用黎點佢既烤餅就岩岩好喇沙黎到當然要試佢既喇沙,咬中辣椒既話都幾辣,味道唔錯,應該有既傳統配料都齊備
招牌鈔鍋老鼠粉

沙嗲串燒

辣死你媽咖喱雞
比想像中個辣度爭好遠,梛醬飯口感OK,但味道較淡

玻璃魷魚通菜
惹味開胃,前菜既必點首選,個人覺得係幾好味既!

咖喱豬
咖喱風味幾好,用黎點佢既烤餅就岩岩好

喇沙
2023-12-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-12-23 457 浏览
假期,三五好友也想著一起吃頓異國料理,有特色但也希望保留一些中餐的氛圍。於是就選了這裡,這裏很多菜都看似日常,但是卻很少涉獵。來了很多次,每次都沒有踩雷,次次必點肉骨茶、老鼠粉、咖央、凍的檸檬薏米水。先說肉骨茶,不得不承認,湯是真的好喝,看著顏色很重,其實喝起來很清潤,冬天來上一碗,別提多舒服。再來是老鼠粉,其實就是我們常說的銀針粉,每個地方叫法不同。老鼠裡面有一些魚干、豬油渣、花生碎,還有一顆雞蛋,趁鍋熱辣辣的時候攪拌在一起,特別惹味!這次人少沒有點,不過很推薦~咖央兩面烘得酥脆,內裏的咖央醬甜甜的,很可口。凍的檸檬薏米水,我的最愛,特別清爽解膩,每次都會點!推推推~(朋友的奶茶也還行,有點甜)

咖央兩面烘得酥脆,內裏的咖央醬甜甜的,很可口。

2023-12-10 471 浏览
呢間餐廳想試好耐 喺旺角行街 經過見到就入咗去試招牌骨茶肉骨茶 配油炸鬼響鈴 我地叫左大雜錦 肉骨茶有當歸 川芎等藥材 會提醒客人要視乎自己體質同狀況適唔適合 份量好多 我地兩個大人一個BB食唔哂 原來佢係三至四人份量架 怪唔之得我地食唔哂啦佢首先會比一碗大熱湯 推薦食法係先調醬 有蒜蓉 辣椒 黑豉油 頭抽 建議多啲黑豉油 少啲頭抽 再飲碗大熱湯 然後嚐肉骨茶沾上醬汁 最後再飲返碗大熱湯本身肉骨茶已經好好味 藥材味好香 再點買醬汁 個口感更上一層樓 但係對於我嚟講 最後飲咗兩啖熱湯 已經覺得自己個體質頂唔順 所以就冇飲哂油炸鬼好脆 用嚟配肉骨茶好適合 但係響鈴配肉骨茶我就覺得還好玻璃魷魚配通菜 個醬汁都幾辣 辣得好惹味
呢間餐廳想試好耐 喺旺角行街 經過見到就入咗去試

玻璃魷魚配通菜 個醬汁都幾辣 辣得好惹味