2023-05-31 1226 浏览
今天小姪兒早放學,接了他之後他推介此間日本飯糰外賣小店,外觀很乾淨企理,店員全都是日本人,很細心亦很交帶。食物方便買了一個飯糰🍙套餐,兩個飯糰分別是北海道鰹魚乾削和醬油漬三文魚子,飯糰都有滿滿的餡料不在話下,麵豉湯足料,有豆腐卜,蘿蔔片,海帶和洋蔥,吃得岀是新鮮用麵豉醬煮的。還有一件炸雞和一件玉子燒,炸雞香脆,玉子燒夠滑夠濕潤,好味道!順提一下它的食物包裝很仔細,很精美!下次有機會要再試其他食物!

順提一下它的食物包裝很仔細
,很精美!

下次有機會要再試其他食物
  • 醬油漬三文魚子飯糰
2023-01-27 1273 浏览
呢間野真係極差!!!!全部都同冷凍食品差唔多(關東煮加飯團 仲要係cream cheese 味飯團、啲飯冇落酢的已經唔止一次係咁難食、仲要唔平。(唔係自己決定要食呢間垃圾)邊個買就係水魚想試吓食難食飯團可以買、唔係嘅話建議去買個兩餸飯都好過食佢🔥
呢間野真係極差!!!!
已經唔止一次係咁難食、仲要唔平。
(唔係自己決定要食呢間垃圾)
邊個買就係水魚

想試吓食難食飯團可以買、
唔係嘅話建議去買個兩餸飯都好過食佢🔥
外卖送餐
今日放假 去了花鳥買佐日本袖子花林饅頭,加一 set 套餐 ,套餐我選佐 豬肉角煮+A4 宮崎牛 ,我未知套餐好唔好食,因為我買比我姨甥女食,我放低就走佐了 🥰🥰 因為佢病佐🥲,但好欣賞佢一家人好 nice , 個包裝好精緻,而佢個袖子饅頭 我己經第二次來幫襯 🌸🌻🌸🌻,忍唔住係街食了 😜😜
2022-11-30 1042 浏览
日本真的太耐冇去了見有人推介 日本饅頭包包 心思思想去一試撞着有事去開鰂魚涌 仲要近地鐵站唔係唔去買嚟試吓麻日本柚子花林糖饅頭 口感係 脆脆的外皮 內在餡料充實 柚子味十分膿厚 尾尾仲食到柚皮 一咬開已經香氣十足炸蝦天婦羅飯團 糖心溫泉蛋飯團因為外帶了一段較長的時間才食 所以感覺唔到什麼特出的地方 點了套餐跟玉子 一件放涼咗都好食 帶有高湯的味道 軟滑口感唐揚炸雞 一件 可能都係放涼咗 雞味~有 外皮~脆 油味~都有味增湯有驚喜 味增味好平均 足海帶 豆腐皮 重點位~芝士呀⋯⋯ 把整個味道跟口感的豐富度都升華咗會唔會回頭 有機會嘅 如果配合到買完即食
日本真的太耐冇去了

會唔會回頭 有機會嘅 如果配合到買完即食
玉子
玉子
2022-11-23 808 浏览
今是早上食太少野去左一試鰂魚涌新既日式小店-花鳥佢地係專賣日本食材同飯團,仲係寫住用日本米同當地食材無添加嘅飯團 ,因為睇左YouTube 介紹,點左A4宮崎牛日式肉膾配醬油蛋黃飯團同黃金溏心蛋飯團,配左set 既湯同玉子 68hkd 牛肉味都幾濃,而且量都幾大而溏心蛋同醬油都唔會太甜太咸,同飯團都幾配佢個玉子真係必點!非常之軟棉棉勁似日本食到既神還原!必點之一而且仲試左佢地signature 既即整日本柚子花林糖饅頭,中間好多饀,中間是酸甜既柚子配左花林糖,我得佢熱熱地咁食好好味呀😹😹😹😹😹好近公司,一定再食
今是早上食太少野
去左一試鰂魚涌新既日式小店-花鳥
牛肉味都幾濃,而且量都幾大
而溏心蛋同醬油都唔會太甜太咸,同飯團都幾配

好近公司,一定再食
2022-11-09 665 浏览
今日試咗一間忍唔住要介紹嘅日式外賣店。店員應該都係日本人,至少我接觸嗰三個店員都係日本人,要用英文點餐,佢地嘅服務態度真係好好。店門口有餐單,可以睇下啱唔啱食入去。我揀咗set B, 玉子燒好好食,炸雞味道比較一般,但比想像中大件,味增湯好特別,入面有車厘茄同芝士,唔會好咸。飯糰好靚,不過我食完啲小食已經飽飽地,留返晏小小再食😂。

店門口有餐單,可以睇下啱唔啱食入去。

喺香港都可以食到日本質素嘅飯團🍙!最近發掘到一間由日本人主理嘅高質飯團專門店,連店員都係全部日本人嚟㗎,真係有去咗日本旅行嘅錯覺🤣佢哋嘅飯團全部都係新鮮製作,所使用嘅食材都係採用返日本產地原料,帶嚟最地道嘅日本風味🇯🇵🇯🇵• 北海道炙燒明太子飯團 $32食飯團當然要揀返我最愛嘅明太子🫶🏻呢款炙燒版嘅口感會比生明太子實在啲,有啲似食魚春咁,鹹鹹辣辣咁好惹味,而且份量好多,啖啖都食到明太子!飯粒方面採用日本直送嘅信濃大町米,再經由香港精米所「三代目俵屋玄兵衛」進行精米,加上信濃大町水以日本砂鍋烹製,粒粒圓潤飽滿充滿米香,唔怪之得要做得咁講究啦🤤• 北海道鰹魚乾削片meets梅子飯團 $32呢款飯團有別於一般以紫菜包裹,而係以鰹魚乾舖滿整個飯團,賣相同味道都較新㯋。梅子餡有經過調味,酸得嚟帶點鹹味,唔會好似傳統嗰種原粒酸梅咁難入口,夏天食感覺特別清爽開胃✨
喺香港都可以食到日本質素嘅飯團🍙!

• 北海道炙燒明太子飯團 $32

• 北海道鰹魚乾削片meets梅子飯團 $32
YUKI本身都好鍾意食飯團🍙真係又好味又方便😆有時都會買俾仔仔食咖😁今次YUKI嚟到鰂魚涌新開張嘅日式飯團便當店🍱好啱港島返工人士放Lunch過嚟試翻set正宗日本料理😍日式飯團便當店花鳥由日本人主理!最特別嘅係所有食材、原材料都係100%日本直送🇯🇵就好似去咗日本咁😆掛住日本幾多可以嚟試下佢😛今次YUKI點咗三個飯團🍙拎翻去俾屋企人食📍日本宮崎A4和牛飯團📍北海道鰹魚乾削片飯團📍北海道產銀鮭魚醬油漬鮭魚子親子飯團全部都係即叫即整咖!如果覺得飯團唔夠喉,仲可以加埋玉子燒炸雞🍗Set,再送埋芝士粒粒麵豉湯😍真係非常特別啊😛店舖都好近鰂魚涌地鐵站🚉係A出口向右直行,行到去行人天橋過對面馬路,就會到海濱街,行三四個鋪位就會見到花鳥咖啦💜 10分鐘都唔使就到啦🫡店舖內仲有日式便當🍱、飲品、日本地道產品選購,不妨過去試吓日本飯團啦💖

今次YUKI點咗三個飯團🍙拎翻去俾屋企人食
📍日本宮崎A4和牛飯團
📍北海道鰹魚乾削片飯團
📍北海道產銀鮭魚醬油漬鮭魚子親子飯團
全部都係即叫即整咖!

2022-07-06 1021 浏览
媽媽身為太古坊既上班族,呢頭有有新開既食店,我又點會唔知😆呢間好值得同大家分享,因為真係好好食👍🏻呢到主力做日式便當同日式飯團🍙呢到既飯團同出面果啲真係有分別,佢地係即叫即做,勁新鮮😆同埋佢地既食材全部都係日本直送,連要黎煲飯既水,都係木本運黎😍除左食材係日本黎,呢到既店員都係日本黎既,全部日本人,簡單英文溝通係冇問題既👌🏻佢地做事好一絲不苟,連飯團既包裝,都非常講究👍🏻完完全全feel到日本人既認真☺️覺得飯團好單調,可以加埋佢既炸雞玉子燒set,味道好正,附送既麵鼓湯都好足料,入面仲有芝士粒粒,我都係第一次上到😋飲品方面,一樣都由日本運黎,我叫左個神戶咖啡,係手沖咖啡黎,好香好滑,lunch必點😘下次試埋佢地既便當,再同大家報告

下次試埋佢地既便當,再同大家報告
2022-07-05 681 浏览
鰂魚涌新開日本外帶飯團便當店🍱🍙🍱進店後聽到日文,原來店員都喺日本人🥰 同客人簡單英文可以溝通到~ 店內好多由日本直送嘅產品🇯🇵乳酪同日本雞蛋都賣得好平好抵🥹🥹🍙飯團採用日本長野縣大町出產嘅越光米製作而成,粒粒分明米香味濃郁~🐟熟成鯖と梅成舊飯團都佈滿熟成鯖魚+梅醃漬蘿蔔,鯖魚味濃郁味道剛剛好~🥚半熟卵秘製醬汁漬黃金溏心蛋,蛋汁流哂落飯團裡面好香蛋味~🍤エビ天むす極上高湯醬汁大蝦天婦羅,估唔到飯團都有天婦羅😂 大蝦大大隻同高湯汁飯團又幾夾😆🍳白醬油高湯玉子燒玉子燒厚厚味道清甜😍🍗米油炸米穀粉炸雞炸雞即叫即炸!大大塊炸起勁香噴噴,咬哂去肉汁吱哂出嚟🤤🍵抹茶拿鐵 抹茶同奶比例剛剛好~抹茶味道無苦澀味,靚靚漸變顏色🍵
鰂魚涌新開日本外帶飯團便當店🍱🍙🍱

🐟熟成鯖と梅
成舊飯團都佈滿熟成鯖魚+梅醃漬蘿蔔,鯖魚味濃郁味道剛剛好~

🥚半熟卵
秘製醬汁漬黃金溏心蛋,蛋汁流哂落飯團裡面好香蛋味~

🍤エビ天むす

🍳白醬油高湯玉子燒
玉子燒厚厚味道清甜😍

🍗米油炸米穀粉炸雞
炸雞即叫即炸!大大塊炸起勁香噴噴,咬哂去肉汁吱哂出嚟🤤

🍵抹茶拿鐵
抹茶同奶比例剛剛好~抹茶味道無苦澀味,靚靚漸變顏色🍵

午餐