2015-10-25 437 浏览
Two people of us and came in at 6:30pm, no queue but half restaurant was full so we decided to try once at least. The food was really cheap compare with Yuen Long other Japanese restaurants. 7" eel sushi - Taste so strange on the eel texture, was harsh on the eel and tasted like an elastic, oh my god, so I just finished less than half of the 7" eel, disappointed on this signature dish from the menu.Fried salmon head - it came at really big head portion, first of all, it looked not really good as

Fried salmon head - it came at really big head portion, first of all, it looked not really good as the head with big eye was looking at us on the dish. Then, when I tasted it, it was with fish scales, this was made me scared. I tried to pull out the salmon meat and turned the fish around so I didn't see the side with this big eye. The taste wasn't at that fresh, believed the salmon head was frozen for a bit long time. It smell frozen taste honestly.

Cold dish in Luorou - this was the best dish we had during this dinner, but, didn't see any special on it. The luorou at least we felt it should be freshly made and not to be frozen for so long time. A bit spicy but not over. This was ok.

Barbeque pork ramen - the menu said it was home-made special barbeque pork, to be very honest, nothing we felt was special at all. The ramen was cooked in right level, not harsh or overcooked. However, the taste of the soup was tasted with lots of MSG, we felt so thirsty an hour later after the dinner, drinking lots of water. Oh dear.

Fish eggs sushi - has some strange taste that didn't feel fresh. Luckily didn't feel sick after ate. It was super cheap, just around $24 per two.

Egg sushi & Scallop sushi - the Egg was too thin for Japanese style, will be better to taste the texture if it would be made in thicker size. The scallop was so-so, can't really taste any scallop smell, believed not really fresh, it was $12/each.

Overall environment was not really clean inside, toilet was extremely dirty and staff was not speechless when we asked thing, they didn't react efficiently, need to ask twice then to came to us.
2015-10-24
2015-08-03 479 浏览
見呢間烏冬系openrice都幾多好評.所以去完南生圍就黎醫肚啦~~地點都算方便.系好多野食gei教育路.大概等左15分鐘.就可以入去啦! 店面吾算太大,燈光好似暗左少少..不過無所謂啦~野食最緊要!刺身 (松) $68 - 三文魚x2, 帶子x2,北寄貝x2,大甜蝦x3,立魚x4 (9分)三文魚都幾厚,吾會淡而無味,個人覺得比起元氣個d三文魚刺身好d.帶子雖然吾厚,但都好新鮮=D 過下口癮.反而個甜蝦就真系不得了.甜到呢! 首先真系名副其實,比起普通甜蝦大隻.(well, 雖然只有兩大一細)一咬落去個陣甜味湧出黎! 好驚喜!叫左三文魚腩壽司($10). 好肥好甜但吾算太厚.(7分) 本來想叫活蟹(原隻)手打烏冬鍋燒 ($88). 落單後店員就話我知無啦...=(可能每日限量供應?之後叫左一口牛柳湯手打烏冬($70)(10分).個牛柳好正!無筋.吾un.調味剛剛好!為左吾好比湯烏冬浸淡d牛肉,店家系會分開上牛肉gei.total 有7粒,每粒大概有麻雀一半甘大到啦.啖啖肉.好味!烏冬湯底可以自己簡.怕魚腥就吾好簡魚湯啦.加上個湯底吾夠熱,腥上加腥.火山修羅湯手打烏冬($58) (6.5

一咬落去個陣甜味湧出黎! 好驚喜!

叫左三文魚腩壽司($10). 好肥好甜但吾算太厚.(7分)

可能每日限量供應?

之後叫左一口牛柳湯手打烏冬($70)(10分).
烏冬湯底可以自己簡.怕魚腥就吾好簡魚湯啦.
加上個湯底吾夠熱,腥上加腥.
火山修羅湯手打烏冬
火山修羅湯手打烏冬($58) (6.5分)
有d鹹.有d油膩.上面個幾舊豬肉(叉燒)好唸, 不過不失啦

總體黎講. 個烏冬系正gei.為左等齊所有食物黎到先一次過食,我個碗烏冬都浸左系d湯度成5分鐘
但系擺落口個一刻.仲系好煙un! 值得一讚

不過...真心吾好食店家d wasabi...好[拿]..
壽司醬油似無甘鹹gei生抽

下次自己帶wasabi+醬油再黎食過!

最後不得不讚d服務生態度. 見到個場甘full. d服務生忙到甩look. 但系仍然好好笑容.

一舉手,服務生就算對手拎住幾多野都好.都會行過黎睇下你有d咩需要先
2015-08-01
  • 大甜蝦
  • 一口牛柳湯手打烏冬
2015-07-26 367 浏览
來之前看見食評很不錯所以才過來的!去到不用等位  得幾圍枱, 看一看餐牌 午餐選擇不多而且並不吸引所以選擇了散叫 當然價錢也不便宜! 友人選了中華料理雞烏冬 ! 它的名字任你怎樣想也想不到它是如何令人失望的! 樣子令到失望味道如何呢? 友人說就像白切雞加清雞湯煮烏冬 沒有分別! 當中有菜 包括荷蘭豆! 連基本的鳴門卷都沒有!我看見也覺得沒胃口!友人不滿的程度也不用多說 ! 而它的價錢$68 就質素而言是不合理的! 一點誠意都沒有 倒不如改善這款菜吧! 而我吃的是肥牛烏冬 豬骨湯!我的也像個模樣 不會太差 但也未至於要給好評的質素!值得讚的是肥牛 本來以為是只有三四片肥牛 原來都有五六片有點安慰吧!有燒過也算為不錯! 而烏冬我認為是彈牙的 但有幾條有過硬的感覺! 至於湯底 一般吧 一般的味精湯 是沒有誠意之作品! ps. 餐飲方面 真的令人訝異, 是用紙包檸檬茶代替! 沒有水吧供應的! 令人覺得負責人或老闆根本沒有用一點心機經營 還是 想長休....?

中華料理雞烏冬!
2015-07-03 1330 浏览
常聽身邊的友人說,元朗有很多抵食的日本料理,質素當然不能與鮨店相比,但口碑不俗,廣受區內市民歡迎。我倆都愛在元朗尋幽探祕,嘗過不少話題食店,隱世祕店。卻總忽略了元朗這些實力小店。這天鎖定了這間風評不俗的花田讚岐手打烏冬,雖說以烏冬作為主力,但聽說它的刺身很受歡迎。此店在元朗教育路,就在B仔涼粉附近,一點都不難找。到達時不到7時,已告滿座,門外聚集了不少等位的人。等了約15分鐘才能入座,由於店內有一桌是一行廿多位客人的,我倆被安置到路中心的二人桌,桌面甚小,感覺有點突兀。由於實在不夠位子放置食物,因此我倆把食物分開兩輪來點。看看店內的格局,店面不大,約可容納三、四十個客人吧!也沒甚麼佈置可言,就是些日本料理食物的圖片,簡單也順眼。早就風聞店以抵食作為主打,環境、裝潢不是重點,食物質素才最重要。餐牌有點散亂,設點餐紙讓客人自行下單,主要供應刺身、壽司、烏冬拉麵、日式小食等。價格確是吸引,壽司數元有交易,刺身是外賣店的價格,麵食才四十多元,還有不少刺身套餐,平日7時前9時2後結帳又有八折優惠,也怪不得門庭若市了。芝麻八爪魚($13)汁醬挺多,甜甜的易入口,八爪魚比一般的大隻,相當不錯的日式小
常聽身邊的友人說,元朗有很多抵食日本料理
質素當然不能與鮨店相比,但口碑不俗,廣受區內市民歡迎。

我倆都愛在元朗尋幽探祕,
嘗過不少話題食店,隱世祕店。
卻總忽略了元朗這些實力小店

這天鎖定了這間風評不俗的花田讚岐手打烏冬
雖說以烏冬作為主力,但聽說它的刺身很受歡迎。
此店在元朗教育路,就在B仔涼粉附近,一點都不難找
到達時不到7時,
已告滿座,門外聚集了不少等位的人。
等了約15分鐘才能入座,
由於店內有一桌是一行廿多位客人的,
我倆被安置到路中心的二人桌桌面甚小,感覺有點突兀。
由於實在不夠位子放置食物,因此我倆把食物分開兩輪來點。
看看店內的格局,店面不大,約可容納三、四十個客人吧!
也沒甚麼佈置可言,就是些日本料理食物的圖片,簡單也順眼。
餐牌有點散亂,設點餐紙讓客人自行下單
主要供應刺身壽司、烏冬拉麵、日式小食等。
價格確是吸引壽司數元有交易,刺身是外賣店的價格,麵食才四十多元,
芝麻八爪魚($13)
汁醬挺多,甜甜的易入口,
八爪魚比一般的大隻,相當不錯的日式小吃。
芝麻八爪魚
甜蝦.帶子.三文魚腩刺身($26/$25/$44)
三文魚腩($44)
聽到鄰桌的女士甫一坐下便點了一磅三文魚腩刺身
相信會有一定水準,而的確上桌時三文魚腩是異常的厚切
近魚皮的位置,就是油脂特多,不肥美才怪,一行行的油脂紋理令人食指大動。
入口鮮美而不帶腥氣,帶三文魚特有的甘香味道,而且份量十足,實在是難得。

蝦$26八隻
便宜,是點選甜蝦的主因。
這不是小小的那一種甜蝦,而是中型尺寸
不過食味偏淡,未能嚐出甜蝦獨有的甜香
雖然十分抵食,但論質素則甜蝦。

帶子$25四片,價錢中規中矩吧!
不算厚切,帶一點點爽身,不會太過軟稔欠彈性,食味也算鮮甜
這三款刺身當中,以三文魚腩超值,成為每桌都點的人氣刺身
甜蝦.帶子.三文魚腩刺身
甜蝦
帶子
饅魚壽司($25/2件)
每件都是完整的一條長鰻魚
這份量在別的店子已可做成兩客壽司了。
饅魚壽司
口感較爽身彈牙啖啖肉,論魚香當不及正宗的鰻魚,但以價錢而論卻相當抵食
甜甜的醬油掛滿鰻魚之上,入口甜甜香香的,吃一件已很能滿足口腹之慾了,不錯!

活赤貝($32/一隻)

連殼上,完整的赤貝切成四片,也保留了柱貝及群邊。
活赤貝
入口有海水的鮮甜,而且十分爽口,活赤貝較為少有,
也不便宜,這兒三十多元就可嚐到這麼新鮮的活赤貝,又一抵食之選

海膽刺身($58/50g)

個人十分愛吃海膽,但又吃得嘴刁。
見有半份海膽可選(一份$108/100),可以小試牛刀吧!
海膽刺身
賣相有驚喜,即使只是50g也擺放得美美的。
足有近半板的份量,中型尺寸,紋理十分清晰,很新鮮的。
另配飯團紫菜,把海膽逐片夾起也不會散開
夾一點米飯,放在紫菜上,再放上海膽,味道十分鮮美,後悔只點了半份呢!
劍魚腩壽司($20/2件)
相對刺身而言,壽司相當一般,也許是定價的關係吧!
先說壽司酸度有點過了,是壽司下得太多之故,而且太濕
油甘魚似乎只是另一種魚來的,缺少了魚油的香氣,欠了柔軟的口感。

油甘魚壽司($25/2件)
相對劍魚腩,油甘魚較新鮮,有光澤
但鮮香不足,也不夠肥美,只屬一般

自家制叉燒拉麵.配豬骨湯($58)

叉燒很有水準的說,五花腩油脂分佈均勻
醃得相當入味微甜的醬油香,肉帶點軟嫩,而且足有四塊之多
自家制叉燒拉麵.配豬骨湯
烏冬該是手打的無誤,部分烏冬粗幼不一,機造的不會有這般後果。
而且烏冬十分彈牙滑滑的,正是我喜歡的口感,小店少有的水準。
湯底也算不錯,濃香的豬骨湯底,雖不會令人驚艷,但吃罷不口乾,跟烏冬也很配。
$58的價格能有此等水準,而且份量不少也飽肚,個人認為是食得過的。
服務只屬一般笑容欠奉
也許是客人太多,忙不過來的關係吧!

就價錢而言,這兒的刺身算了是超水準
烏冬也是相當不錯壽司則只屬一般,不比刺身吸引。

不過,刺身雖好敗在芥辣的質素。
這兒用的是包裝芥辣,而且是中國制的。
包裝芥辣一般都不會太差,這兒的卻嗆喉而且攻鼻,如能換上質素較佳的便更好了。
見這兒熟不少,抵食就是讓客人回頭的最大因由,總的來說仍是不錯的開飯選擇

附餐牌給大家參考一下。
2015-07-01
饅魚壽司
活赤貝
海膽刺身
自家制叉燒拉麵.配豬骨湯
2015-04-17 453 浏览
今日想食日本菜 收工就去左元朗試下呢間 大約2000去到 等左大約15分鐘 舖頭入面都唔算大 不過空間都算多 唔會迫*雖然寫迷你蟹子沙律 但其實都唔少架 幾抵食ar 味道唔錯 沙律醬&蟹子都好多!螺肉唔錯 好大粒 好食*帶子刺身同甜蝦刺身好味道*正! 火炙豉油漬三文魚壽司(推介)*芝麻八爪魚壽司*三文魚沙律壽司*玉子壽司*味道不錯 價錢抵食!黎到一定要試下呢度既手打鳥冬la*鳥冬好食ar 彈牙! 不過炸雞就麻麻地啦 炸得太lam 唔係咁好食!其實我地原本叫左半磅三文身刺身..但係兩次催單仲未有 都已經食哂所有野都未到 最後同佢地講取消張單 有d唔開心同失望! 希望下次有機會再黎唔會再咁啦* 整體上都唔錯既

迷你蟹子沙律

螺肉

螺肉唔錯 好大粒 好食*

帶子刺身&甜蝦刺身

帶子刺身同甜蝦刺身好味道*正!

炸雞鳥冬

其實我地原本叫左半磅三文身刺身..但係兩次催單仲未有
! 希望下次有機會再黎唔會再咁啦* 整體上都唔錯既
2015-04-16
迷你蟹子沙律
帶子刺身&甜蝦刺身
2015-03-03 472 浏览
呢間烏冬店我黎幫襯過兩次...第一次都幾唔錯架...所以先再黎第二次...點知...第二次水準就有欠穩定...有名你睇<手打烏冬>...黎得呢度點會唔點烏冬食呢...除左主打烏冬...仲有魚生,壽司,小食等等...不過未食之前...其實已經比我扣左d分...點解??咪就係因為呢包wasabi囉...以前食過...似乎係國產出品...青綠得黎好假...沾少少已經超攻鼻…完全遮蓋哂魚生既味道...同成枝wasabi磨出黎簡直無得比…sashimi當然率先上枱...名為優品刺身盛合...有三文魚,帶子,油甘魚,大甜蝦,北寄貝同象拔蚌各三件...第一次幫襯...各樣size都適中...叫做同價錢成正比啦...色澤鮮明...又夠凍...好鮮甜...至於鮮什菌田園湯手打烏冬...我選擇左豬骨湯底...烏冬果然通透彈牙...名符其實...湯底一般...唔太突出...反而係什菌出眾...菇味濃郁...朋友見sashimi唔錯...所以追加壽司...少少地有三文魚腩壽司,火炙豉油漬赤三文魚壽司同立魚壽司...每件size適中...壽司飯黏黏地...同sashimi比較不相伯仲...第二次幫襯...原意係
至於鮮什菌田園湯手打烏冬...我選擇左豬骨湯底...
第二次幫襯...原意係想食鱆魚餅手打烏冬...點知無哂鱆魚...咁就食返sashimk啦...叫左個海膽什錦刺身飯定食...除左魚生飯...仲包有麵鼓湯,蟹子沙律,螺肉同中華沙律...麵幾多小食...
主角有三文魚,海膽,帶子,甜蝦同吞拿魚...
賣相ok...但食物方面比較起上次既刺身拼盤就略遜一籌...無咁冰凍鮮甜...水準比較浮動不穩...期待有所改進...
  • 鮮什菌田園湯手打烏冬
2014-12-19 640 浏览
同女朋友諗地方食飯,岩岩好想食日本野,上openrice搵到呢間野~差唔多8點度去到岩岩好仲有個卡位,之後開始多人睇啲人話刺身幾好,就叫左個三文魚腩同個甜蝦刺身,真係唔錯,三文魚非常鮮甜肥美,甜蝦新鮮度略遜但都唔錯!另外因女朋友中意叫左粟米壽司,沙律醬無撈埋,可以自己黎,幾特別;我就要返三文魚腩,試埋個火炙豉油漬三文魚,都係不俗之選,尤其後者個汁好好味,不過啲壽司飯質一般,有啲散同硬左啲熱食就叫左個肥牛烏冬鍋燒,豬骨湯底無女朋友所擔心咁流於清淡,幾濃之餘仲有落左啲胡椒,呢個天氣飲落好正(我地飲左大半),啲配料又夠,肥牛除左有啲係有少少韌外都正,夠大塊,烏冬就未覺有何特異之處個刺身夾埋70左右,鍋燒就48,唔算貴,而且質素幾好,可以再食

刺身

2014-12-18
刺身
  • 三文魚腩刺身
2014-11-26 569 浏览
今日星期一 放假去左南生圍 夜晚出返黎元朗搵野食 記得lee間之前同fd食過吾錯 搵左好耐 都搵唔到 最後決定是但搵間食.  點知 原來就係lee間 原來佢裝修左 感覺無咁迫 好多卡位 燈光較之前日本feel.不得不讚 食物.   元朗日本食店出名巨壽司 lee間都不例外 要試試.大大件三文魚,三文魚腩,螺肉,芝麻八爪魚,帶子裙邊etc 都係 $8-10一件 2件應該可=normal壽司3件, 最好係佢係即做 不是做定 所以壽司飯唔硬 好味!~~另外, 我地仲叫左甜蝦刺身 $2x/8隻, 炸三文魚頭 好香 好多肉, 同埋蟹子沙律 >>> 超級大 有好多蟹子 都係$24 超值!~~~有機會真係要再來!!!!
感覺無咁迫 好多卡位 燈光較之前日本feel.

甜蝦刺身
有機會真係要再來!!!!
题外话/补充资料: 食滿$90, 可優惠價$28 換一客燒原隻魷魚 (原價$78)
2014-11-24
  • 蟹子沙律
  • 巨型壽司
  • 炸三文魚頭
2014-11-06 690 浏览
我一個月去幾次花田食飯亦介紹過不少朋友去食,特別系一班朋友打完波之後或者有生日party,就會打電話去花田,預約我地鍾意食物, 此店的经理很好人,佢可以幫我地預先訂我哋想食嘅食物, 新鮮生蠔和羊架。我們必食:-牡丹蝦,又大只又抵食。蝦頭食完之後仲可以用鹹蛋王炸咗( 黃金蝦頭)。劍魚腩刺身,好甜好爽。油甘魚刺身, 容易入口又新鮮。海膽都好新鮮。三文魚半磅火炙三文魚壽司帶子壽司- 原粒帶子大大粒辣腸披薩很好
我們必食:-
劍魚腩刺身,好甜好爽。
油甘魚刺身, 容易入口又新鮮。
海膽都好新鮮。
  • 牡丹蝦
  • 油甘魚刺身
  • 劍魚腩刺身
  • 火炙三文魚壽司
一行六人嚟花田,估唔到有意外驚喜!先嚟三文魚半磅,甜蝦再加帶子。三文魚新鮮肥美,帶子還可以,最驚喜係甜蝦,好甜好新鮮!之後order左d熟食, 味道都唔錯,仲有個烏冬同牛柳粒無影壽司都做得唔錯,算抵食 encore刺身,北寄貝鮮甜爽口,同平時食開嘅好唔同,令我對北寄貝改觀!必試之一!最後係自稱有9吋嘅芝士焗虎蝦,係食滿80蚊先可以加廿幾蚊換一隻嘅,但同9吋差好遠,目測只約6,7吋,可能要扯到行計埋蝦so先勉強有8吋,味道亦麻麻...失望....但總括嚟講, 呢間算係元朗數一數二好味同抵食嘅日本餐廳, 刺身同壽司都算出色, 會再嚟!!
一行六人嚟花田,估唔到有意外驚喜!

壽司都做得唔錯,算抵食

...失望....

但總括嚟講, 呢間算係元朗數一數二好味同抵食嘅日本餐廳, 刺身壽司都算出色, 會再嚟!!
2014-08-24
  • 刺身
  • 壽司
2014-06-24 1060 浏览
夏天到啦, 又係時候巡游(!)港九新界離島泳池啦….今個星期揀游元朗泳池,黎到元朗當然食完先有力游啦, 係去泳池途中見到呢間「花田」, 諗住食少少野醫肚姐, 都無Openrice下就入左去了。Lunch time黎到當然有set lunch叫, 又可以叫餐牌上那些有圖有真相的食物, 同時又有tick紙仔上列晒單點壽司或壽司拼盤 (sad…紙仔上那些壽司無圖提供…), 幾十萬樣野分開黎睇, 搞到有選擇困難症的我都唔知食咩好, 心大心細, 諗左三億個光年先諗到食乜。Lunch Set – 特色三文魚丼 跟玉子及蟹子再跟埋道地綠茶一盒, 前菜同蟹子沙律, 都幾抵食!!前菜: 中華沙律+螺肉: 我估係街外現成買返黎咁, 無乜特別蟹子沙律: 同樣無乜特別,主角三文魚丼唔知點解… 我覺得個碗有d似狗兜…. (小姐碗飯你食返架), 玉子及蟹子既份量比想像中少, 尤其係玉子, 我以為係一片片… 唔係一條條……….反而三文魚就比好多, 難道係元朗入三文魚貨係平到近乎唔洗錢? 三文魚都算新鮮, 再配壽司醋係幾好食既, 整體味道唔錯, 略嫌得三文魚送飯齋左少少, 至於賣相就….嗯…..呃…. 算啦, 抵食就
夏天到啦, 又係時候巡游(!)港九新界離島泳池啦….

Lunch time黎到當然有set lunch叫, 又可以叫餐牌上那些有圖有真相的食物, 同時又有tick紙仔上列晒單點壽司壽司拼盤 (sad…紙仔上那些壽司無圖提供…), 幾十萬樣野分開黎睇, 搞到有選擇困難症的我都唔知食咩好, 心大心細, 諗左三億個光年先諗到食乜。
特色三文魚丼 跟玉子及蟹子
Lunch Set – 特色三文魚丼 跟玉子及蟹子
再跟埋道地綠茶一盒, 前菜同蟹子沙律, 都幾抵食!!
蟹子沙律: 同樣無乜特別,
主角三文魚丼
反而三文魚就比好多, 難道係元朗入三文魚貨係平到近乎唔洗錢? 三文魚都算新鮮, 再配壽司醋係幾好食既, 整體味道唔錯, 略嫌得三文魚送飯齋左少少, 至於賣相就….嗯…..呃…. 算啦, 抵食就夠啦。
火炙油漬三文魚壽司
但凡火炙過的壽司係我心中已加50分, 呢個更加係100分!! 火炙把三文魚油迫晒出黎, 再加上油漬微咸調味, 好好食呀~~
鰻福卷
微微的鰻魚汁加上芝麻,食落好香好夠味,卷著鰻魚同玉子,口感豐富,好好食呢!

埋單$110,唔算貴,Lunch set個三文魚丼既份量雖然多而且平,但味道真係一般,壽司反而有驚喜,大家可以一試單點壽司
2014-06-04 749 浏览
入元朗食過好多比較出名嘅餐廳,今次試下d新野 由元朗搭輕鐵去豐年路行過去,等左一兩張檯就有位 一入去就即係落單叫「巨料壽司」叫左燒三文魚豉油漬壽司、甜蝦、帶子同三文魚腩 各2件  燒三文魚豉油漬壽司($7) --- 值得一試!! 同平時食開既火炙三文魚壽司有少少唔同,絕對物超所值!!!甜蝦壽司($11) --- 連蝦頭架!!! 好鮮甜,好正 帶子壽司($11) --- 原粒帶子,大大粒。可惜冇乜味,好似唔多新鮮三文魚腩壽司($10) --- 好好味~十蚊件真係好抵食!!! 照燒汁餃子釀雞翼($28) --- 個照燒汁幾好味,雞翼入面有好多肉碎,但係食唔出係咩肉,因為冇咩肉味海膽雜錦飯($62) --- 有海膽、三文魚、甜蝦、帶子同甜蛋,海膽份量比較少同有d腥… 不過個飯既帶子鮮甜過件巨料壽司 正因為呢個原因,我哋追加多兩件巨料帶子壽司,同嗌多左兩件燒三文魚 今次d帶子大粒左又厚身左,仲好鮮甜丫!!! 超正 之後嗌左一隻冰火芝士虎蝦($22),原價好似要$78,因為正價食物滿$80可以有$22 一隻嘅優惠(唔計巨料壽司),心郁郁嗌左隻試下。冰火芝士虎蝦($22) ---
入元朗食過好多比較出名嘅餐廳,
今次試下d新野

由元朗搭輕鐵去豐年路行過去,
等左一兩張檯就有位

一入去就即係落單叫「巨料壽司
叫左燒三文魚豉油漬壽司、甜蝦、帶子同三文魚腩 各2件

甜蝦壽司($11) --- 連蝦頭架!!! 好鮮甜,好正

不過個飯既帶子鮮甜過件巨料壽司

今次d帶子大粒左又厚身左,仲好鮮甜丫!!! 超正

冰火芝士虎蝦($22) --- 好濃芝士味,隻大蝦d肉好實,個蝦頭仲要有少少蝦膏

我下次入元朗都會再考慮食呢間嘅巨料壽司刺身
2014-05-30
  • 燒三文魚豉油漬壽司
  • 三文魚腩壽司
  • 甜蝦壽司
2013-11-26 725 浏览
首先,筆者已經多次於花田用膳,亦介紹過不少朋友前往,可惜,昨日的經驗使我大為失望,與平日的水準相距甚遠,相比於午市,昨日一餐可謂「難食」。而此食評之評分只針對昨日的食物,只供參考。  筆者點了一份汁撈鹽燒三文腩骨配手打烏冬,隨餐附送炸雞小食一份,然而,到埋單時,整個餐筆者只吃了不足一半,先講小食,炸雞上淋上日式沙律醬及木魚絲,原本是個不錯的配搭,可惜炸粉厚,雞肉肉質、重雪味,三塊炸雞最終只吃了一塊。  至於主菜,三文腩骨脂肪比例太高,其中有幾條是原條「淨肥油」上碟、另外卻有幾條是「淨肉」,過份之至!另外,三文腩骨上碟時仍可見油份滲出,估計製法亦並非鹽燒,只是以「鹽煎」濫竽充數。  而手打烏冬方面,雖然烏冬並非軟腍之流,但亦沒有「手打烏冬」的彈牙,只有死死實實,整碗烏冬值得一讚的只是配菜足料、麻香夠濃。  除了食品,該餐廳亦時常會出現樓面無人的情況,點菜、加水等時常要等到侍應由廚房行出尼,亦為一扣分之處

2013-11-25
2013-11-09 730 浏览
之前水太太也曾介紹過位於元朗教育路的花田讚歧手打烏冬 非常抵食今次水太太帶領水爺、爸爸媽媽和杰少一同來花田吃晚飯 為爸爸慶祝生日 其實是為了多人可以吃多些款式嘛刺身盛的刺身真是超級的新鮮 是最強的組合 有三文魚、帶子、甘蝦、吞拿魚、象蛂蚌 非常鮮甜 喜歡到不得了炸雞炸得很脆但不會乾 內裡仍有肉汁 好味墨魚餅都不錯 啖啖墨魚味 口感又爽又彈牙 yummy!多春魚是水爺必點的 看多春魚多肥美 他吃得津津有味呢~~蒜香豬仔柳是非常令人驚喜的菜式 味道很濃很惹味 豬仔柳夠入味 星級美味呢自選壽司拼盆當然是不用說的好味道吧 刺身真的很鮮甜 刺身份量也非常ok 是厚切的 一點也沒有吝嗇燒三文魚配烏冬 其實個人認為這個配搭是蠻怪的 但當是分開兩道菜來看也可以 燒三文魚又是超入味的 而肉質燒得剛剛好 內裡有點半熟的狀態 最怕熟到透的三文魚 硬硬的乾乾的不好味 但這裡卻是剛剛好 而烏冬是很彈牙的那種 配有冷麵汁 不錯不錯大蝦什菜天婦羅炸得香脆 而大蝦鮮味仍能保留 沒有甚麼可以彈的地方最吸引的是 每人消費只須$105!! 超值超抵﹗
今次水太太帶領水爺、爸爸媽媽和杰少一同來花田吃晚飯
為爸爸慶祝生日
其實是為了多人可以吃多些款式嘛

刺身盛的刺身真是超級的新鮮
是最強的組合
有三文魚、帶子、甘蝦、吞拿魚、象蛂蚌
非常鮮甜
口感又爽又彈牙
yummy!
多春魚是水爺必點的
看多春魚多肥美
他吃得津津有味呢~~
蒜香豬仔柳是非常令人驚喜的菜式
大蝦什菜天婦羅炸得香脆
而大蝦鮮味仍能保留
沒有甚麼可以彈的地方
最吸引的是
每人消費只須$105!!
超值超抵﹗

2013-10-16
庆祝纪念
生日
2013-08-26 422 浏览
近在元朗發現了一間物超所值的日食店從店名看來是主打”讚岐的手打烏冬”的但他們二打的”巨料手握壽司”也是超讚的喔!!每一件都只是5-9元 每件都超大份量的~我們點了好幾種來吃吃看~~ >3<《鮮帶子壽司、三文魚壽司、辣螺肉壽司、立魚壽司、粟米壽司、醬油灸燒三文魚腩壽司》食材全部都好新鮮 特別是《鮮帶子》超肥美的那麼大一顆只有9元耶 那麼找呀?? 太誇張了而我最愛的就是《醬油灸燒三文魚腩壽司》灸燒的手藝剛剛好 魚油都迫出來了 超極香的用醬油醃過的三文魚配壽司 不用再沾豉油就夠味了《三文魚刺身》好像只要29元 就有6片了而且是厚厚肥肥的6片喔 很肥美 很鮮甜喔~~《豬軟骨豬骨湯烏冬》是那裡的主打烏冬類烏冬本身的口感非常的Q 加上白白濃濃的豬骨湯味道非常的好 而且豬軟骨很入味很嫩的喔!!!吃到我和老公肚子都撐起來了…也不到120元耶!!太超值啦…每人都不用60元耶!!! 大家也可以試試喔!!!
近在元朗發現了一間物超所值的日食店
從店名看來是主打”讚岐的手打烏冬”的
但他們二打的”巨料手握壽司”也是超讚的喔!!
每一件都只是5-9元 每件都超大份量的~
我們點了好幾種來吃吃看~~ >3<
《鮮帶子壽司、三文魚壽司、辣螺肉壽司
立魚壽司、粟米壽司、醬油灸燒三文魚腩壽司
食材全部都好新鮮 特別是《鮮帶子》超肥美的
那麼大一顆只有9元耶 那麼找呀?? 太誇張了
而我最愛的就是《醬油灸燒三文魚腩壽司
灸燒的手藝剛剛好 魚油都迫出來了 超極香的
用醬油醃過的三文魚配壽司 不用再沾豉油就夠味了
《三文魚刺身》好像只要29元 就有6片了
而且是厚厚肥肥的6片喔 很肥美 很鮮甜喔~~
《豬軟骨豬骨湯烏冬》是那裡的主打烏冬類
烏冬本身的口感非常的Q 加上白白濃濃的豬骨湯
太超值啦…每人都不用60元耶!!! 大家也可以試試喔!!!