2020-01-11 36 浏览
西環是我以前好熟識的一處地方,但今天應約到堅尼地城吃晚餐,順便四處走走,頓時覺得好陌生,這兒改變了很多,亦多了很多商舖和食肆。走到 Smithfield Walk 地下,見到有條道路指引,有趣,原來是往「花斑茶社」的方向,我們都正想喝點東西,便跟着找找。前些時間我才到過尖沙咀品嚐他們的飲品,覺得不錯,估唔到今日大家又竟然遇上。我喜歡凍飲,今日選了「宇治抹茶紅豆鮮奶」少糖,它的顔色好漂亮,上層綠色,中層乳白,下層紅豆紅,好吸引。味道好有層次,先嚐頂部濃濃的抹茶,甘甘的茶味,中層滑滑的鮮奶,再混合底層的綿綿的紅豆,一杯好味的「宇治抹茶紅豆鮮奶」就在掌✋握中。老友怕凍 她選了一杯熱飲「名間四季春」,這杯茶 味道很清新,入口有淡淡的茶香,因剛才吃了一個懷舊的蛋撻,現在是時候發揮這杯茶的作用,解油膩,給口腔帶來舒適的感覺。

2020-01-06 29 浏览
這天品嚐了一杯很美味的黑糖珍珠鮮奶!飲品店裡頭有一隻巨型的多啦A夢,萌萌的,不禁想跟它拍照。飲品轉眼準備好。這款飲品不能自選甜度,有點擔心會太甜,所以待冰塊融化一點後我才開始品嚐。我喝鮮奶的時候冰塊已經溶了一半,但我覺得這個甜度剛剛好,而且飲品裡頭的珍珠甜甜的,越咬甜度越明顯。這個飲品很美味,不禁使人喝完一口又一口。一個人喝完一整杯感覺很滿足,喝完都不用吃正餐了,不過其實這是鮮奶,多喝亦不算是太邪惡吧!
這天品嚐了一杯很美味的黑糖珍珠鮮奶!
飲品店裡頭有一隻巨型的多啦A夢,萌萌的,不禁想跟它拍照。
飲品轉眼準備好。
2020-01-06 626 浏览
西環堅尼地城海旁一帶好靚,成區既感覺都好悠閒好舒服,今個weekend終於有機會黎拍拖😛正當食完野想揾個地方買杯野飲,竟然見到呢度原來都有花斑茶社!即時去幫襯,因為上次係尖沙咀飲完對佢實在係念念不忘!一到店面好驚喜,因為原來呢間分店極深黃,成間店都係連儂牆,仲要勁多文宣,不得了,更加鐘意呢間茶舍。今次當然要encore 佢杯黑糖珍珠厚鮮奶,之後仲買左杯抺茶珍珠鮮奶。因為客人源源不絕,所以都要等一陣,但睇下d memo紙同文宣,時間都好快過。黑糖珍珠厚鮮奶,都唔洗多講,都係果句,絕對係市面上最好味最抵飲最正既一杯黑糖珍珠厚鮮奶,無得彈,啲奶好香滑,啲黑糖份量剛好,珍珠彈牙,賣相又靚,總之所有野都恰到好處哈哈哈,不得了,係必叫之選。抺茶珍珠鮮奶未試過加其他料既黑糖珍珠飲品,我覺得都幾特別,有抺茶味,呢個配搭係甜中帶點苦澀中和返,整體上就甜度細d,而我鐘意飲抺茶~ 不過因為原味實在太屈機、所以呢杯飲落就無咁驚嘆,兩杯入面我鐘意另一杯多啲~下次再試埋其他款式😍

抺茶珍珠鮮奶

下次再試埋其他款式😍
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
2020-01-06 72 浏览
朋友介紹之下便黎試一下此店的珍珠奶茶,店面小小卻大排人龍,是因為黃色經濟圈的緣故嗎?試一試他們的飲品再講。一啖試飲便覺好飲,雖說我事前確實叫了少甜,但茶味香濃,卻不覺苦澀,焦糖味香甜,卻不會太重,粒粒珍珠相當有咬口,煙煙韌韌,沒有生粉味道,淡奶香滑,勁易上癮,想飲完再飲。再加少冰,相當的消暑解渴。再說佢個杯既外表素得來甚有格調,在他們的招牌面前拍個照打個卡都好IG-able。
2020-01-05
$26 (其他)
2020-01-06 51 浏览
懲罰黃店,支持黃色經濟體💛今次嚟到西環遊順便幫襯本土小店飲珍珠奶茶。靚女店員話最受歡迎係黑糖珍珠烏龍奶茶 ($26),咁我哋就叫咗杯,另外叫咗黑糖珍珠厚鮮奶 ($30)。鮮奶好香濃,烏龍茶嘅茶香都好出,甜度恰到好處,啲珍珠仲好彈牙。店舖同一般奶茶舖一樣間隔細小,但所有牆身都用盡空間做連儂牆,仲有隻可愛pepe 💛。翻查資料,原來花斑茶社並非台灣進駐,而係香港人花過百萬自創茶飲品牌,係正宗的香港本土品牌,雖然冇台灣品牌的光環,但每一啖都是香港精神!更值得支持💛。
懲罰黃店,支持黃色經濟體💛
今次嚟到西環遊順便幫襯本土小店飲珍珠奶茶。

2020-01-05
黑糖珍珠厚鮮奶
今日同朋友一齊去西環搵好嘢食,去咗可可店之後唔夠喉,過咗去堅尼地城嘅呢間飲品店買珍珠奶茶!去到Smithfield walk嘅入口,已經見到花斑茶社嘅廣告。搭完電梯之後,仲見到地下好多花斑茶社嘅珍珠奶茶貼紙,一路貼滿沿途直到店舖門口,好有氣勢!我平時最想飲嘅都係黑糖珍珠奶茶,每次飲完都覺得好幸福!呢度嘅黑糖珍珠奶茶都有少少變化,朋友一見到黑糖珍珠烏龍奶茶就立刻推薦俾我,咁當然我就二話不說去叫咗一杯😆我同朋友都覺得你杯飲品比起我平時飲嘅黑糖飲品更加出色,因為係用咗烏龍茶嘅關係,齒頰留香,有清幽嘅烏龍茶味。而且成杯飲品嘅感覺都好細滑,奶同茶嘅比例都平衡得非常之好,飲完成杯都唔會好滯好漏。而珍珠嘅口感都非常煙韌同彈牙,我同朋友都讚口不絕。下次一定要試吓芝士奶蓋泰式奶茶!估唔到呢度連Thai tea都有,一定要試一試!💕

2020-01-03 12 浏览
最近的週末,我與朋友S去了堅尼地城,周圍逛街及拍照。途中發現在商場的地下一層,有一間賣台式飲品的小店叫作花斑茶社,原來它是local小店,而且肯為香港發聲以及表態,確是十分難得,所以要大力地支持。店內設有連儂牆供客人把寫有自己想表達的便簽紙,貼在連儂牆上。店內還貼有與近期運動相關的海報以及擺設,值得支持。看到餐牌有著林林總總的飲品選擇,這次我們選了白桃烏龍以及宇治抹茶紅豆鮮奶。白桃烏龍是很平衡的一杯飲料,通常白桃給人印象可能會是很甜,但是這間店的白桃烏龍調配得恰到好處,白桃的清甜以及烏龍的茶味都融為一體,只會想一口一口接著喝。而宇治抹茶紅豆鮮奶看起來分了三層好像雞尾酒,抹茶鮮奶很細滑,紅豆粒也是很夾的,挺好喝的。這間本地良心小店下次一定要再來光顧。

這間本地良心小店下次一定要再來光顧。
2019-12-28
2020-01-01 516 浏览
吃完晚飯,見時間尚早,決定先去卑路乍灣公園行一圈,再到附近商場遊走,四處逛逛。回程時,途經 Smithfield Walk,發現原來呢度都有間「花斑茶社」分店。其實這間茶飲店想試好耐,不過一直未有時間幫襯,難得碰巧遇上,當然要支持下。據知「花斑茶社」是本地品牌,標榜台中茶園直送茶葉。店舖門面不大,不過環境挺搶眼,一睇就知係間良心商戶。餐牌上的茶飲共有六個系列,索價由 $17-$34 不等。為了保持飲品風味,除了鮮奶系列及鮮奶茶系列為固定冰度,黑糖珍珠厚鮮奶為固定冰度及甜度外,其他飲料均可以自選冰度及甜度。點了期間限定的黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶同鳳梨冰茶,兩杯飲品嘅包裝都好靚。黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 ($32),這杯飲品的冰度及甜度是固定的,沒有得自選,不過味道真係唔錯,黑糖味好濃,甜度亦很適中,飲完不會有口喝感覺。最特別就係喺黑糖同奶茶之間加入了岩鹽,令到全杯飲品都帶有淡淡鹹味,比起淨黑糖多咗份新鮮感。珍珠夠煙韌,很有彈性,吃起來分外有嚼勁。鳳梨冰茶 ($24),冰茶可以選紅茶或綠茶底,點了後者,揀咗正常甜度同冰量。茶飲用上紙杯裝,味道不錯,入口不只有鳳梨的果甜味,還可以感受到茶底的清香,茶味相
鳳梨冰茶 ($24),冰茶可以選紅茶或綠茶底,點了後者,揀咗正常甜度同冰量。茶飲用上紙杯裝,味道不錯,入口不只有鳳梨的果甜味,還可以感受到茶底的清香,茶味相當突出,加上內有細碎的鳳梨果肉,口感層次很豐富,清新怡人。下次有機會會再來試下其他系列的飲料
2019-12-31
2019-12-31 17 浏览
去 hkxxmall 買野經過見到呢間店鋪⋯即時吸引住!我真係好鍾意飲黑糖珍珠,幾乎每日都有呢條癮起呢個時勢⋯我唯一可以做嘅就係決定我嘅鈔票要點用,幫襯我喜歡嘅店舖,幫襯同我一樣理念嘅⋯黑糖珍珠厚鮮奶真係覺得好濃厚、點解可以咁好飲!而且又唔會太甜珍珠又煙韌、超有咬口。右邊係烏龍奶茶茶底好香,加左奶都唔會蓋過烏龍茶味!有得揀甜度同冰量!唔好話將唔將d店舖分顏色⋯我就係鍾意揀自己揀意嘅店舖、支持自己鍾意嘅野,更何況,呢間野唔係「黃」咁簡單、係真心好飲
去 hkxxmall 買野經過見到呢間店鋪⋯即時吸引住!

我真係好鍾意飲黑糖珍珠,幾乎每日都有呢條癮起

呢個時勢⋯

黑糖珍珠厚鮮奶
真係覺得好濃厚、點解可以咁好飲!而且又唔會太甜
珍珠又煙韌、超有咬口。

右邊係烏龍奶茶
茶底好香,加左奶都唔會蓋過烏龍茶味!
有得揀甜度同冰量!

唔好話將唔將d店舖分顏色⋯
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
支持#黃色經濟圈今日放假出左西環半日遊打打卡、吃吃cafe、去拍拍照過左輕輕鬆鬆的一天其中就突登揀左一間#黃店 去支持點左兩杯野飲☺️🌟大甲芋頭鮮奶👉🏻欣賞佢可以揀脫脂奶,對於怕肥既女士真係貼心選擇😍我仲揀左無糖🙈你會話,咁樣飲不如唔好飲?錯啦~因為芋頭本身都有甜味,無糖就岩岩好中和番啦!呢杯仲飲到粒粒芋頭泥,不錯不錯☺️🌟烏龍奶茶👉🏻另一杯就想飲清清地,所以揀左杯簡單既茶。但味道一點都不馬虎架,茶底非常順口,配埋奶,仲好香滑😋呢款都可以揀甜度同埋冰量架☺️最加分,係店裡既連儂牆,有好多打氣既說話!下次如果再去打卡,唔知牛奶妹同喵喵仲會唔會係到呢🙈🥰
支持#黃色經濟圈
今日放假出左西環半日遊
打打卡、吃吃cafe、去拍拍照
過左輕輕鬆鬆的一天

其中就突登揀左一間#黃店 去支持
點左兩杯野飲☺️

🌟大甲芋頭鮮奶

🌟烏龍奶茶

最加分,係店裡既連儂牆,有好多打氣既說話!
下次如果再去打卡,唔知牛奶妹同喵喵仲會唔會係到呢🙈🥰

2019-12-25 14 浏览
🌹花斑茶社 a boutea🌹圣诞🎄放假,出门到处走走。路过花斑,一定要再来喝一杯啦~ 支持local店⛽️除咗抹茶、芋頭、黑糖珍珠外,仲有白桃烏龍、四季春、可可鮮奶可以选择。今天尝试了一下黑糖珍珠厚鲜奶$30和黑糖珍珠可可鲜奶$32。店员小哥很贴心,特意帮我少糖少冰。奶味浓郁十足,还不用担心晚上睡不着觉😪捧着一杯在手中,四处走走停停,也是很开心🥳圣诞🎄快乐~📍 *西環店*地址: 西環堅尼地城士美菲路45-51號Smithfield Walk地下5B號舖
🌹花斑茶社 a boutea🌹

📍 *西環店*

2019-12-24 42 浏览
公司附近有一間花斑茶社,有時跟同事食完lunch之後嘆番一杯台式飲品就好疏乎啦~ ☺️佢嘅選擇都唔少,有黑糖珍珠、tea latte、鮮果茶、奶茶、原味茶、鮮奶系列,配搭都幾特別~宇治抹茶紅豆鮮奶 (微糖少冰) ($34)明顯有3層材料:✨最底係紅豆粒加紅豆蓉,紅豆嘅口感唔錯,味道都幾甜~✨中層嗰層係鮮奶,我揀左明治4.3特濃鮮奶,奶味香濃~✨最上面嗰層係宇治抹茶,茶味唔算好濃但勝在夠香~ ✨飲之前將佢地拌勻,微糖幾岩我口味,甜度適中~黑糖珍珠可可鮮奶 (加寒天) (微糖) ($35) 同樣分左3層:✨最底係珍珠加寒天,珍珠口感軟熟得來又煙韌有咬口,寒天就爽口到似食啫喱咁,兩款都好好味😋✨中間嗰層我揀左脫脂鮮奶,奶味就冇明治4.3特濃鮮奶咁濃,但就健怡啲,感覺冇咁邪惡😬✨最高嗰層係可可,朱古力味好濃,有我中意嘅可可嘅微甘,但整體味道又偏甜~✨整體來講可可味最搶,可能因為味濃得來又量多,雖然叫左微糖,但對我來講都係略甜,可能我下次要試下走甜啦😂😂

宇治抹茶紅豆鮮奶

宇治抹茶紅豆鮮奶 (微糖少冰) ($34)

明顯有3層材料:
✨最底係紅豆粒加紅豆蓉,紅豆嘅口感唔錯,味道都幾甜~
✨中層嗰層係鮮奶,我揀左明治4.3特濃鮮奶,奶味香濃~
✨最上面嗰層係宇治抹茶,茶味唔算好濃但勝在夠香~
✨飲之前將佢地拌勻,微糖幾岩我口味,甜度適中~

黑糖珍珠可可鮮奶  (加寒天)

黑糖珍珠可可鮮奶 (加寒天) (微糖) ($35)

同樣分左3層:

黑糖珍珠可可鮮奶  (加寒天)
講到西環區嘅「黃店」,早前已經去咗一間咖啡店坐坐☕️今日去「懲罰」嘅黃色經濟圈商店就係台式飲品店花斑茶社。去到店舖已經見到一面牆壁貼滿香港人嘅訴求,海報亦都非常精美。我點左兩杯飲品,第一杯係黑糖珍珠烏龍奶茶。本身我已經係茶飲愛好者,茶味香濃嘅飲品我特別喜愛。呢杯黑糖珍珠烏龍奶茶既有黑糖嘅甜味、烏龍茶嘅茶香、亦有奶香及珍珠嘅嚼勁,非常喜歡呢個配搭。另外一杯係白桃烏龍。冇諗過呢杯白桃烏龍嘅烏龍茶味仲更加突出,比起頭先嘅珍珠奶茶更加清香。白桃味道唔會太甜,啱啱好,係一杯非常清涼又解渴嘅飲品。

2019-12-22 28 浏览
花斑茶舍剛剛係尖沙咀開業嘅時候,就已經飲過喇!佢嘅珍珠非常高質素,價錢又親民。自此一直都有bookmark呢!自從知道佢係良心小店之後,就覺得更加值得推介大家去呀!🥤黑糖珍珠烏龍奶茶黑糖掛杯,賣相100分呢!入口飲到烏龍茶嘅甘香味,微甜嘅甜度非常啱我心水!唔會太甜,奶香奶滑,味道層次豐富!珍珠咬落口感軟糯Q彈,面層嘅黑糖甜而不膩,非常高質!🥤芒果冰茶可揀四季春茶底或綠茶茶底今次我揀嘅芒果冰茶陪四季春茶底茶味非常香呢!每啖茶都帶有芒果蓉,非常鮮甜解渴!
花斑茶舍剛剛係尖沙咀開業嘅時候,就已經飲過喇!
自從知道佢係良心小店之後,就覺得更加值得推介大家去呀!

🥤黑糖珍珠烏龍奶茶
黑糖掛杯,賣相100分呢!
入口飲到烏龍茶嘅甘香味,微甜嘅甜度非常啱我心水!
唔會太甜,奶香奶滑,味道層次豐富!
珍珠咬落口感軟糯Q彈,面層嘅黑糖甜而不膩,非常高質!
🥤芒果冰茶
可揀四季春茶底或綠茶茶底
今次我揀嘅芒果冰茶陪四季春茶底茶味非常香呢!
每啖茶都帶有芒果蓉,非常鮮甜解渴!
2019-12-21 15 浏览
原本同朋友去西環想試下某間咖啡店,但太過多人所以就去左附近呢間本土茶飲店,主打黑糖珍珠、鮮果茶、奶茶等等,原來係仲良心小店,更加要支持下!🍑白桃烏龍 ($26)十分驚喜!飲落第一啖已經有濃厚既茶味😍白桃味都好出🤤揀左少甜少冰味道岩岩好,而且仲有粒粒既果肉,超級推薦👍🏻🍊葡萄柚冰茶 ($24)可以揀四季春/綠茶,茶味同樣好出,同樣有揀少甜,不過我就覺得略苦左d,所以呢杯嗌番正常甜度我覺得ok
🍑白桃烏龍 ($26)
🍊葡萄柚冰茶 ($24)