2020-05-16 60 浏览
細細個勁中意香蕉船,因為有多雪糕,又有彩虹針,賣相又靚又好味。咁岩同朋友附近食完野,去食我至愛嘅香蕉船,真係好耐好耐無食過啦。。。鋪頭個名好得意,好有小時候嘅感覺,芝麻開門😂😂餐牌選擇好多,凍嘅熱嘅,中式西式都有!真係揀至花多眼亂呢。。。香蕉船🍌可以揀雪糕嘅不同口味,可以揀3種口味!我揀左士多啤梨🍓,紫薯同榴連。大家可以望下個賣相真係好靚!三球雪糕加上彩針,五顏六色,靚!榴連飄飄榴連真係好吸引!呢個甜品有榴連蓉,榴連雪糕,芋圓,西米。份量唔算好多,但好好食,好滿足。。

鋪頭個名好得意,好有小時候嘅感覺,芝麻開門😂😂

香蕉船🍌

榴連飄飄

2020-05-14
$43 (宵夜)
2020-05-10 78 浏览
位於太子既呢間甜品店, 好岩係附近食完飯或者飲完酒搵下場去食的甜品店店面SIZE唔算大, 但係甜品既選擇係超級多我今次點左既係榴槤千層, 千層既榴槤我就未食過估唔到都幾令我喜出望外千層到除左千層既頂會有一舊榴槤之外, 仲要佢每一層入面都係有榴槤架!!!口感嫩滑而且好香既榴槤味, 岩哂我呢D榴槤控友人點左既係榴槤飄飄, 大家都係喜歡食榴槤之人所以叫左兩隻不一樣既黎SHARE有一球榴槤雪糕和香草味的, 各有各香味但又唔會COVER左隻味呢個口感比較特別, 但係係好味個面既特別, 撈埋雪糕同榴槤汁一齊食無敵好味!!
甜品店店面SIZE唔算大, 但係甜品既選擇係超級多
我今次點左既係榴槤千層, 千層既榴槤我就未食過
估唔到都幾令我喜出望外

千層到
口感嫩滑而且好香既榴槤味, 岩哂我呢D榴槤控
2020-04-27
宵夜
同朋友食完晚飯,當然要食糖水啦!一路行一路搵就見到喱間糖水店,又醒起之前朋友介紹過,即管去試下!門口招牌好colourful, 入到去以綠白色為主,座位不多,尚算舒適~桃膠燉椰皇- 桃膠滿到差點瀉出來😍😍再加上又滑又香既蛋白!真係好正!食完不禁覺得皮膚會有好轉😆😆榴槤千層 - 非常足料,感覺自己好似食緊新鮮榴槤一樣!榴槤控必食!除左甜品好食之外,店員都好好招呼,會詢問私地食物味道如何~感到他們好關心客人的感覺!很有人情味!下次一定會再來!👍🏻👍🏻

下次一定會再來!👍🏻👍🏻

2020-04-17
  • 榴槤千層
  • 蛋白燉椰皇
《人情味和美味並存的甜品老店》~~~下班後和大舊去了太子始創中心買東西 在附近吃過晚飯之後 我們仍然依依不捨 不想回家 所以便找了間甜品店來吃個甜品 讓我們可以見多一會兒才回家 ~~~選擇了這間甜品店是因為我記得很多年前 爸爸曾經帶我來吃過 印象深刻 記得他們的甜品很好吃😋而這次我和大舊來到 發現這間甜品店內的兩位店員都非常殷勤有禮貌 從他們與其他顧客的談話當中得知 他們原來就是店主 也是夫妻 我們只入店舖坐了一會 便有很多客人走進來和店主談笑風生 看來這間甜品店很多忠實老顧客呢~~~我們首先叫了一盒腰果仙子 所謂的仙子 就是指湯圓 芋圓 和小丸子 另外再叫了一個養顏養生的燕窩燉椰王 ~~~🔥 腰果仙子 :「滑如天絲的質感 一羹羹都濃稠得如把純腰果磨成漿似的 腰果香氣非常濃烈 湯圓皮薄餡靚 芋圓和小丸子都Q彈煙韌 果然非常美味 吃完完全理解為什麼他們這麼多老顧客」~~~🔥 燕窩燉椰王:「絲絲燕窩給得好足料 椰汁香甜香甜的 椰王熱辣辣 滑溜溜 椰香濃濃 非常美味 甜品師傅的甜品功架明顯到家 找不到可以挑剔之處」~~~店鋪名稱:芝麻開門甜品專門店 (太子)店鋪地址:太子大南街35 號地舖B
《人情味和美味並存的甜品老店》
~~~
店鋪名稱:芝麻開門甜品專門店 (太子)
店鋪地址:太子大南街35 號地舖B
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2020-03-13 66 浏览
旺角食完甜品慢慢周圍行下,行到呢間甜品鋪。鋪面細細,都幾多人。睇得出老闆娘好忙,四圍行四圍撲。我叫左個桃膠椰皇,erm,其實吾錯,份量好,味道ok。不過好明顯食得出d桃膠係叮出黎,因為一出黎好熱,個熱既程度吾係煮出黎既,同埋係入面熱出黎,不過算啦,老闆娘都幾用心。
2019-11-08
2020-03-03 48 浏览
食完飯唔飽,就過咗嚟呢邊食甜品。呢間舖頭取色很有童趣,裝潢很有色彩。牆上貼的 postIT 寫有雪糕球選擇。除左店員親民,最貼地係有部電視播着港台劇集。餐桌排位適中,燈光柔和,坐得舒適寛敞。其中品嘗了熱的燕窩蛋白杏仁茶($45)。價錢合理, cp 值幾高。份量係大型連鎖甜品店的1.5倍。口味吾甜,杏仁味出,燕窩目測有兩小瓶的白蘭氏燕窩。蛋白好滑,配合啖啖碎燕,好正。杏仁茶不不稠不希,入喉順滑。最大亮點係吾甜,辦公室女士門的恩物。減緊肥,食甜品都冇罪惡感。另外選擇了芒果拿破崙配士多啤梨雪糕($54 )。呢個份量係平時見開嘅兩倍,有三大塊吹口嘅餅中間夾住非常鮮嫩嘅芒果肉。賣相打卡都非常唔錯。

燕窩蛋白杏仁茶

另外選擇了芒果拿破崙配士多啤梨雪糕($54 )。
芒果拿破崙配士多啤梨雪糕
賣相打卡都非常唔錯。
2020-03-03
燕窩蛋白杏仁茶
芒果拿破崙配士多啤梨雪糕
2020-02-25 355 浏览
凍左兩日,今日見回暖,於是決定去食雪糕。黎到太子,揀左位於橫街入面既甜品點,貪佢人流唔會太多,食得安心啲。入去唔知係米真係要講暗號《芝麻開門》呢地方光猛整潔入口既氣球佈置很美,五顏六色,而佢地既甜品一樣多姿多彩。呢到甜品有中式有西式,有傳統有新穎,有凍食有熱食,五花八門。揀左最愛既榴槤飄飄 $44有一個大大既D24榴槤球蓉和一個白雪雪既雲呢拿雪糕,還有很多粒粒芒爆珠和水晶珠。D24榴槤蓉未食已經嗅到香味,滿口creamy既D24榴槤球蓉係口腔慢慢溶化,五臟六腑即時醒神晒,榴槤既魔力真係愈愛就愈強,食完仲想再食。雲呢拿雪糕又香又滑,配埋榴槤漿一齊食,即時變左榴槤雪糕百變窩夫系列之黑武士 $52係朱古力窩夫配朱古力雪糕和香蕉。食呢款甜品,一口熱既窩夫一口凍既雪糕,就係要又凍又熱咁食先過癮。窩夫有四件,疊到成坐山咁高,食完好飽肚。仲可以加朱古力醬,豐儉由人。雪糕朱古力味濃,又軟又滑,配埋香蕉一齊食,非常滋味。
凍左兩日,今日見回暖,於是決定去食雪糕。
入去唔知係米真係要講暗號《芝麻開門》呢

地方光猛整潔

入口既氣球佈置很美,五顏六色,而佢地既甜品一樣多姿多彩。

揀左最愛既榴槤飄飄 $44

雲呢拿雪糕又香又滑,配埋榴槤漿一齊食,即時變左榴槤雪糕

百變窩夫系列之黑武士 $52

係朱古力窩夫配朱古力雪糕和香蕉。
雪糕朱古力味濃,又軟又滑,配埋香蕉一齊食,非常滋味。
2020-02-23
其他
  • 榴槤飄飄
2020-02-21 56 浏览
難得相約朋友食飯,有傾不完的話題,所以飯後要吃個甜品,傾多陣!行行下見到間糖水舖,於是便試試!座位不算太多,不過可能時間尚早,客人不是很多!餐牌上有很多不同款式可選擇,店員說他們這裡榴槤甜品幾出名,所以便點了一款試試!榴槤飄飄,這款榴槤味非常濃郁,不論是雪糕,或是cream,都有好重的榴槤味!除了有雪糕和cream,還有榴槤肉,喜歡吃榴槤的朋友一定要試試!紫霞仙子,由於天氣凍的關係,吃了這個熱的糖水!以紫米露做底,糖水不會太甜,內裡有芝麻湯圓、小丸子和芋圓。芝麻湯圓煙煙韌韌,好香黑芝麻味。而芋圓有少許薑汁的味道,十分特別!有機會下次要再來試試他們的椰子系列!
座位不算太多,不過可能時間尚早,客人不是很多!
榴槤飄飄
紫霞仙子

有機會下次要再來試試他們的椰子系列!
2020-02-18
$40 (宵夜)
榴槤飄飄
  • 紫霞仙子
2020-02-13 39 浏览
一個人dating🤪想搵下甜品 就路經呢間芝麻開門一入去看似一間溫馨小店老闆娘好熱情友善鋪頭好注重衛生、總有個人不停清潔咁我見到有椰皇甜品 平時鍾意食椰皇既嘅我都叫番個咁我簡左芒果椰皇首先先賣相好好同埋因為暖既 呢個間舖好細心分開左放另外仲有椰奶 增加味道芒果好甜 同埋夠凍 口感好好再加上d 水晶珠都幾有咬口椰皇微暖 味道岩岩好 唔會好甜加埋椰奶仲正 因為得一個人吃唔到好多下次要和朋友來叫多d 分享

一個人dating🤪
想搵下甜品 就路經呢間芝麻開門

一入去看似一間溫馨小店

老闆娘好熱情友善
鋪頭好注重衛生、總有個人不停清潔

咁我見到有椰皇甜品

再加上d 水晶珠都幾有咬口

椰皇微暖 味道岩岩好 唔會好甜

加埋椰奶仲正 因為得一個人吃唔到好多

下次要和朋友來叫多d 分享
難得寂靜的街道,有一間甜品店多客人,於是乎入去襯下熱鬧食返個糖水。店鋪簡單,一睇就知係做街坊生意。老闆娘好熱情地招乎客人,好似隔離鄰舍咁親切。仲有電視睇,舊式甜品店的福利🎥甜品選擇算多,西式的心太軟,焦糖燉蛋亦有。仲有芒果系列,燉品,涼粉,紫米露,西米露,綿綿冰,榴槤系列等等。最後我地揀左中式傳統甜品❤️流心糖不甩嬌小可愛的芝麻湯圓都有少少流心效果😉煙韌的湯圓皮,香濃芝麻蓉,加埋花生芝麻粒好食👍桃膠燉椰皇可以揀熱或冰,我年紀大左開始注意健康都係揀熱食。唔好睇椰皇細細個,食落好飽好窩心。桃膠份量好多,膠質暖暖地感覺好健康充滿膠原蛋白😜蛋味超香,雖然燉蛋未做到好滑溜,不過勝在味道富蛋味👍加埋椰汁頂瓜瓜

最後我地揀左中式傳統甜品❤️
流心糖不甩

• 桃膠燉椰皇
2020-02-07 96 浏览
係附近食完串燒,諗住同朋友再戰糖水店搵個地方坐低吹下水。🤣咁啱經過見到呢間小店就入去試吓先。菜單基本的糖水都有, 想試得特別d, 作為榴連迷的我當然唔會放過試榴槤甜品的機會啦🤣叫咗個榴槤燉椰皇同埋芒果拿破崙。呢個榴槤甜品有榴槤肉仲有原隻椰殼蛋白分開上。個甜品上到嚟已經聞到好香椰香味, 應該有加椰子水一齊燉。食一啖椰香蛋白可以mix 一啖榴槤肉。正👍🏻😛加埋椰汁甜甜地好香下,不過如果個榴槤蛋白有得熱食相信會更香。到個芒果拿破崙,呢個都唔錯。 餅皮好脆。入面加左芒果肉同醬。可以簡唔同口味的雪糕mix 埋一齊食。小店同朋友坐低吹左個半鐘都冇話好似有d 店咁趕客走收野, 係一個靜靜地搵朋友談心吹水的好地方。🙂

榴槤燉椰皇

芒果拿破崙

榴槤燉椰皇
芒果拿破崙
2020-02-06 59 浏览
芝麻開門甜品專門店@太子面對現在的時勢,不時都會有心理壓力,今日話搶口罩聽日就搶廁紙,都係冷靜下,思考下,食番甜野等自己開心下。店家將3樣野分開放在盤上讓客人自由地根據喜好控制份量就好似我會喜歡成啖榴槤入口去感愛榴槤的真味這是一種對客人的尊重🔅榴槤燉椰王椰皇燉蛋白蛋白加埋椰青水一齊燉充滿椰香味榴槤方面用左D24榴槤肉而且真材實料真係榴槤黎架😋啖啖都係榴槤肉榴槤肉又甜又香而且軟綿綿蛋白配榴槤再配椰汁🥥簡直係一絕🔅草梅菲菲(窩夫)窩夫大大塊店家好有心思地切到Z型除了外型仲有方便客人入口食用 抵讚窩夫暖暖的吾會太多粉而失去蛋味但又吾會太少粉變左食空氣配上冰凍的士多啤梨雪糕一冷一熱 一脆一軟再配上甜蜜的士多啤梨醬為呢個星期添上甜意😋味道:7/10💰消費:$60
芝麻開門甜品專門店@太子

啖啖都係榴槤肉
榴槤肉又甜又香而且軟綿綿
蛋白配榴槤再配椰汁🥥
簡直係一絕

🔅草梅菲菲(窩夫)
窩夫大大塊

💰消費:$60
2020-02-05
  • 榴槤燉椰皇
2020-01-30 56 浏览
太子一帶不嬲就有好多野食😋早幾日小編同朋友食完晚飯甜品癮起就揀左間簡單企理既就去左試下🍬.🍨流金歲月($42)流金歲月其實係芒果同榴槤🥭芒果沙冰加埋爆珠同榴槤蓉🧊味道夾之餘仲有多幾種口感✨表現都唔錯💁🏻‍♀.🥭芒果拿破崙($54)賣相一流📷酥化既餅皮配上芒果醬同吉士 味道酸酸甜甜👯‍♂️襯埋味道清淡既海鹽雪糕 味道好夾🤤人均消費:$47推介指數:👅👅👅👅👅👅(7/10)Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(6/10)
太子一帶不嬲就有好多野食😋
早幾日小編同朋友食完晚飯甜品癮起
就揀左間簡單企理既就去左試下🍬
🍨流金歲月($42)
流金歲月其實係芒果同榴槤🥭
芒果沙冰加埋爆珠同榴槤蓉🧊
味道夾之餘仲有多幾種口感✨
表現都唔錯💁🏻‍♀

🥭芒果拿破崙($54)
賣相一流📷
酥化既餅皮配上芒果醬同吉士 味道酸酸甜甜👯‍♂️
襯埋味道清淡既海鹽雪糕 味道好夾🤤

人均消費:$47
推介指數:👅👅👅👅👅👅(7/10)
Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(6/10)
2020-01-29 37 浏览
今晚同男朋友喺太子食完飯好似覺得唔夠飽,就喺附近搵左間甜品食,點知有驚喜。甜品同糖水都有幾多選擇,西式既心大軟、窩夫同pancake都有齊,如果想食糖水類都有西米露、涼粉或椰皇等選擇。我都係椰皇既頭號粉絲,特別係冬天既時候,食完暖笠笠·呢度既椰皇配襯唔同配料,最特别係有榴褳!毫不猶豫即刻揀左呢個榴槤燉椰皇,不過只可凍食。結果我叫既時候·店員話可以整成微暖,太好喇。榴褳蓉、椰汁同燉奶係分開送上,可以撈埋一齊食又可以分開食。用上D24榴褳,甜度高,味道濃都,食落好creamy,燉奶混和椰漿一齊食,可以同時食到奶香味同椰汁味,雙重享受,燉奶亦非常幼滑。另一款揀左草莓菲菲,即係士多啤梨waffle。窩夫有四小件,外脆内軟,富牛油香又有蛋味!店鋪非常有心機,特地自製左士多啤梨醬,應該加左白朱古力混合而成,質地厚身而且好香士多啤梨味。雖然唔喺大街上,但都坐滿人,質素果然不錯。

甜品糖水都有幾多選擇,西式既心大軟、窩夫同pancake都有齊,如果想食糖水類都有西米露、涼粉或椰皇等選擇。

員話可以整成微暖,太好喇。

雖然唔喺大街上,但都坐滿人,質素果然不錯。
  • 榴槤燉椰皇
  • 草莓菲菲
2020-01-25 266 浏览
經濟實惠的甜品店相信大家也試過不少,除了松x糖水幾乎開遍在每一個區,每一區都有受街坊或大眾歡迎的甜品店,好讓大家能和朋友吃完正餐也不用那麼快就回家,這次就去了太子一間不太起眼的甜品店,想不到竟然有驚喜呢。大家去到之前,必定要注意一下,這間甜品店的人流真的頗多,去到已經有些人在等候了,而且店內只有一個樓面,沒有很多的時間招呼客人。如果下單就要一次性點完會比較好呢,還好也不用的很久,等15分鐘左右就ok。店員姨姨給我們安排的位置上面有非常色彩繽紛的氣球裝飾,氣球裡面還有一些金色的一條條裝飾,非常鮮豔奪目。甜品的種類大致上跟外面的甜品店差不多,價錢也是經濟實惠的,想吃必點的就有「芝麻開門精選,常見的有芒果和中式類,涼粉則夏天吃會較好吧。彩虹仙子大概是這間甜品店獨有的,不妨試試。先點了一份桃膠燉椰皇,真的不得了,有一整杯桃膠,份量十分多,就這樣拿已經很重了,吃進口更是滋味。另外還有一大個椰皇,不是每一間甜品店都有椰皇的,椰皇的椰子味很是明顯,旁邊有一份椰汁,喜歡「椰」味的人絕對要加入椰汁。然後點了一份川貝雪梨,這真是滋補之選,平常在家裡就算自己弄也需要時間,雪耳的數目也挺多的,而且軟綿綿,很是

彩虹仙子大概是這間甜品店獨有的,不妨試試。

桃膠燉椰皇

然後點了一份川貝雪梨,這真是滋補之選,平常在家裡就算自己弄也需要時間,雪耳的數目也挺多的,而且軟綿綿,很是好吃☺️雪梨也是軟軟而且甜甜的,甜度不會過高。
川貝雪梨

自己點了一份蛋白燉椰皇,其實材料也跟桃膠燉椰皇很相似,只是少了一份桃膠,蛋白的味道非常濃郁,而且滑溜溜的,真的有著很高的水準。吃完蛋白後更可用匙羹刮椰皇裡的椰肉吃吃,那就不會造成浪費。
蛋白燉椰皇

最後自己點了一份紫霞仙子,裡面有湯丸、芋圓和小丸子,雖然外型欠缺美觀,不過味道真的不錯。所以紫霞仙子,其實就是紫米露的意思,我向來很喜歡吃紫米露,紫米很足料,還有不少椰汁。
紫霞仙子

芋圓和地瓜圓都很吸引,地瓜圓有十分明顯的蕃薯味,還要是煙韌的口感,令我這個芋圓迷十分著迷
湯圓的外皮不會太厚,裡面的芝麻很香口,極度推介。
2020-01-19
川貝雪梨