臺北棧 (荷李活道)

臺北棧 (荷李活道) (已結業)

CHECK IN TAIPEI (Hollywood Road)
臺北棧 (荷李活道) (已結業)
42.1K
jbmaunier yip
傳說中既中氣小店
jbmaunier yip
2023-01-15
2K 浏览
关注
見到報道話呢間人氣小店中環分店15/1就last day, 所以捉緊機會,放工去試下,原來8:45pm last order, 8:30pm close店員服務態度好好,在last order前推介必試菜式,剛巧飲品已截單,都幫忙造部分飲品試左苦瓜汁同熱薑茶入到店見到招牌燈,當然要影相留念餐廳面積唔算大,似酒吧格局店員推介以下必試食物:櫻花蝦茄子醬汁微酸甜中帶咸,非常開胃,配合櫻花蝦,非常好食,唔油膩榨菜肉鬆卷餅招牌菜賣相都唔錯,餅皮偏厚,味偏淡,入面有肉鬆同芝士,外面有豐富汁醬,食落外面多汁,入面較乾同厚皮,味道唔算特別好食鹵肉飯招牌菜之一,豬肉肥瘦適中,味道夠香好地道,好有台灣風味,溏心蛋都唔錯,味偏淡, 醃蘿蔔片偏咸,用珍珠米,個人覺得飯都幾大碗,夠飽有餘奶奶麻糬招牌甜品,14,15/1/2023最後2天營業,送以上甜品,有曲奇/芝麻/花生,3款選擇,麻糬非常軟滑黏糯,奶味夠香,唯個人麻麻地花生甜品,整體好好查看更多
+ 3
elefood
Nice service
elefood
2023-01-01
2K 浏览
关注
The restaurant isn’t very spacious but still cosy. It is quite close to my office so I gave it a try the other day. Overall, I was impressed by the service speed. The food was served very efficiently and I really appreciated it. The noodles were not very soft or hard and the soup was decently cooked. 查看更多
yyfoodieee
去一次就得啦
yyfoodieee
2022-12-22
关注
去這家是朋友介紹給我的,主要被他們的裝修吸引,粉藍色,打卡一流。-招牌牛肉面價錢偏貴,個濃湯幾特別,帶有藥材味再加好香濃嘅牛肉味,好食還好食,但有其他台灣菜餐廳都會有,而且質素都差不多,價錢重便宜過他們。這個可以去嘗試但不會成常客。-抹茶奶麻糬甜品和野飲就麻麻地。查看更多
fatfatccc
人氣台灣餐廳😋
fatfatccc
2022-12-09
关注
一直都好想試依間台灣餐廳好耐,成日都見到好多人排隊,今日機緣巧合底下終於試到啦!今次試左佢地既溏心蛋滷肉飯同埋綠豆沙牛乳😋溏心蛋滷肉飯十分有驚喜😍首先滷肉炆到好淋好入味,而且夠多汁唔會食到一半就食哂d滷肉🤣加上溏心蛋同埋黃蘿蔔味道非常之夾😋最驚喜係杯綠豆沙牛乳🥰起初都會擔心太甜,但甜度岩岩好,而且綠豆沙同牛奶十分之夾,飲落唔會太漏😍睇到隔離好多人枱仲有叫蛋餅,個樣都十分吸引,下次一定要試下👍🏻查看更多
AlvinYip3704
Welcome to Taiwan🇹🇼
AlvinYip3704
2022-11-28
关注
又到星期五, 梗係要同朋友出去食餐好嘅嗰日經過中環諗唔到食乜嘢見到呢間氣氛好好嘅台灣餐廳 就入咗去同朋友食.🤪入到去發現係食台灣麵線所以同朋友啊各自帶咗一碗麵我叫咗個黑蒜牛肉麵. 仲要將佢轉左紅薯粉底. 可惜紅薯粉,唔係我期望之中咁煙韌 少失望 不過黑蒜湯底夠濃 而且仲有辣椒牛油可以加 啱晒鍾意食濃味食物的朋友. 朋友叫咗個酸辣牛肉麵酸辣湯底非常夠味之餘唔會過酸/辣 恰到好處!另外我哋叫咗一個芝麻醬秋葵 不過醬料過鹹不太推介👎飲品方面比較一般 沒有太大特色最後叫咗個黃豆粉麻薯,非常適合打卡而且麻薯唔會過甜 份量亦都剛好地理 7/10裝修 7.5/10味道 7/10服務 8/10查看更多
+ 3
jackal***
原來只是名氣過大
jackal***
2022-11-07
关注
中環,天橋底下的一間隱蔽台灣菜,獲得大量好評,也有YouTuber介紹過,今次總有機會一試了。叫了一個黑蒜牛肉麵,配料有糖心蛋,蟲草花,牛展,蜂巢豆腐,和一堆蒜蓉。叫了薯粉,湯底不太濃烈,黑蒜味也欠奉,湯底仍是比較淡,叫薯粉或米線根本掛不了湯。加了香辣牛油,牛油及香辣味不太出,只是上面多了一層厚厚的油。幸好牛肉比較林,也有味道,拉回了一個平衡。同行朋友叫了招牌牛肉麵,也叫了一個香芋麻薯蛋餅,本應以為是咸的,原來是甜食,芋泥,麻薯再加蛋餅真是十分飽,飽到想嘔出來。這裏的牛肉麵價錢與質素不成正比,這裏需要百多元一碗的牛肉麵,也不如外面50多元的牛肉面好吃。查看更多
jiiev
販售正宗台灣風味小店!
jiiev
关注
星期六大概2:00過嚟食已經唔使點排隊佢個位置有少少遠不過都算易搵📍溏心魯肉飯- 隻蛋唔係溏心,半熟咗- 魯肉汁係比較杰身個種 偏甜含肥豬肉- 飯底ok 略厭肉汁唔夠撈📍招牌牛肉麵- 果然係招牌- 呢隻溏心蛋係成功嘅溏心蛋❤️- 湯頭係有陣藥膳味 好飲!足料蟲草花- 牛肉醃得好夠味好腍 仍然好有牛味-刀削麵好有彈性 煙韌 (本身鍾意有咬口嘅必食)share一定唔夠飽 因為麵量唔多📍髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅- 超級多芋泥 芋泥控必點(о´∀`о)- 鹹蛋單食係幾香 不過撈埋就冇咩感覺- 蛋餅皮好薄 捲埋都唔覺好厚📍Oreo 奶奶麻糬- 幾好玩嘅甜品(๑˃̵ᴗ˂̵)- 麻糬本身好似挺身版panna cotta- 邊𠝹邊痴芝麻粉好得意- 除咗顏色唔係好食到Oreo (?)總結:- 價錢的確偏貴 但係食黎出食材係幾用心- 坐得都算舒服- 個日去只收現金 大家黎食記得袋定cash- 店員細心 甜品會幫手後上查看更多
髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
tsubasahau
服務態度非常差
tsubasahau
关注
微胖嘅女員工說話態度超差問兩句就咁惡其實唔想尊重人,點解要選擇做服務行業呢?真的不明所以~ 而家啲餐廳係咪唔休做 ,連續兩日都遇到咁態度!咁簡單嘅禮貌都做唔到,真心O咀查看更多
or#Tm66110365
難吃到爆🤢🤢
or#Tm66110365
关注
我們兩個人點了1. 滷肉飯2. 蛋餅3. 地瓜薯條 身為一個台灣人 真的覺得這樣不太okay 味道有待加強 滷肉飯 有點太稠了 黃蘿蔔缺少impact 不夠酸 蛋餅的靈魂 醬油膏沒有 地瓜薯條 要是有 乾梅粉 會很好吃 查看更多
溏心蛋魯肉飯
Ping Pong
kycvivian
性價比一般的台北料理
kycvivian
2022-11-04
关注
第一次吃check in Taipei, 滿心期待,雖然在中環吃飯價錢一定不便宜,但味道以來說小吃類都偏貴呢。糖心蛋滷肉飯$55很好吃,有少少偏甜,兩個人share來吃都很夠,糖心蛋正常發揮。薯泥起司松露蛋餅$78松露味超重,芝士都夠多,個人覺得薯泥和蛋餅不是很夾,而且剛好座位冷氣很大,一下子就吹凍了。麻婆豆腐手工餃$72手工餃很足料,都幾好食,麻婆豆腐是有點辣,但和餃子都不是很夾呢,可能都是配飯較好。查看更多
是港币还是美刀
人氣台式料理
manyee123
2022-10-15
关注
📍中環:臺北棧🍜招牌牛肉面 $108🍚糖心蛋滷肉飯 $55🍗手繪雙色鹽酥雞 $88🫔髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $85🍹芭樂苦瓜汁 $58🍹木瓜鮮奶牛乳 $48🍹檸檬冬瓜茶 $58≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※今次去咗呢間中環人氣台式餐廳✨佢門口係白色嘅格仔磚 有典型台灣小店嘅感覺 但係內部環境反而好現代 比較昏暗 感覺似係cyber風🚦仲有一張長吧枱 幾有氛圍 坐落都算舒適 但位置唔算多 等位可能會有少少耐~食物方面✨🍜招牌牛肉麵牛肉麵有得比你揀刀削麵或者粗麵 我哋就揀咗刀削麵 口感咬落幾煙韌 湯底有少少藥材味🤏🏻 面頭鋪咗啲炸蟲草花同埋啲百葉豆腐 牛肉都幾淋 好入味 不過份量就算比較少 但整體嚟講味道算係唔錯👍🏻🍚糖心蛋滷肉飯 飯上面嘅滷肉肥瘦適中 醬汁同滷肉粒都算多 味道啱啱好 唔會話太鹹 飯嘅份量係普通屋企食飯碗嘅一大碗🍚 不過就略嫌啲飯煲得有少少爛 整體嚟講不過不失 但唔算話好特別~🍗手繪雙色鹽酥雞鹽酥雞份量都算多 每件都大大嚿 我哋三個人食每人都食到2-3嚿左右🙊 啲雞外脆內嫩 上到枱仲熱辣辣應該啱啱炸好 啲雞唔會炸到好乾仲有少少肉汁✨佢有黑松露醬同埋柚子醬 柚子醬酸酸甜甜幾開胃 不過個人來講比較鍾意黑松露醬 佢點得多都唔會覺得好膩同佢個鹽酥雞好夾👍🏻🫔髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅差唔多枱枱都有叫嘅蛋餅😋蛋皮厚度適中 有少少蛋香味 入邊包住香甜嘅芋泥蓉 碟上面鋪滿咗鹹蛋黃碎 不過食落冇咩鹹蛋味 佢喺紫薯粉上面加咗少少煉奶 鹹甜鹹甜嘅配搭 令到成件事頗特別🙈p.s.可以當做甜品🤣🍹芭樂苦瓜汁 感覺幾清新 有少少回甘嘅感覺 可能因為係完全無添加糖嘅原因 所以飲到一半開始有少少苦 如果唔鍾意苦味嘅人就唔建議飲啦🙅🏻‍♀️🍹木瓜鮮奶牛乳 木瓜奶中規中矩 佢飲落有少少渣 應該係啱啱好新鮮榨出嚟嘅 感覺甜咗少少🤏🏻🍹檸檬冬瓜茶 檸檬同冬瓜配搭啱啱好 唔會過酸又唔會太甜 解渴同好解膩都一流👍🏻總括嚟講 食物質素都尚算唔錯 不過可能餐廳位於中環地區 所以價錢都會偏貴 而且份量吾算多 但如果大家有興趣想試吓fusion台式料理可以去試吓🖤查看更多
MIKOHKELF
食到想嘔…
MIKOHKELF
2022-10-12
关注
真係好多人推介 以前都比佢個麻糬吸引左好多次.蛋餅個汁 真係一擺落口就想嘔 又甜又酸又怪 甜醬混水加唔知咩 蛋餅又厚又唔好食.甜不甩唔錯 幾好咬口.整體普通 食完個蛋餅即刻想整麻糬既心都無埋 淨係想快啲返屋企抖下查看更多
siu4mai_inthehouse
中環人氣台式料理
siu4mai_inthehouse
2022-10-08
关注
一直好想試佢地嘅蛋餅 但以前晏晝係無得嗌 宜家晏晝都有得嗌喇🥺雙色鹽酥雞 ($88)鹽酥雞份量相當多而且都幾大粒下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)上枱嘅時候係岩岩炸起我地仲比佢辣親😂炸粉唔厚 咬開啲雞肉仲有啲肉汁 炸嘅時間岩岩好💯調味亦都適中幾高質下 雙色醬分別係黑松露醬同柚子醬 自己就鍾意點柚子醬多啲因為會令個鹽酥雞多左份甜甜地嘅味多左種層次😋髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 ($85)一上枱見到蛋餅包住滿滿嘅芋泥超級滿足 芋泥唔會係好甜 味道岩岩好 而蛋餅唔係煎到脆口個種 反而係做到有少少煙韌既感覺 食落有少少似麻糬 好適合作為甜品🤤蛋餅上面會有少少鹹蛋平衡返芋泥味道 都幾推薦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)招牌牛肉面 ($108)牛肉面有得揀面底 我地就揀左比較掛湯既刀削面🍜個刀削面好滑食落好煙韌 配菜方面仲有啲百葉豆腐口感都幾彈牙自己好鍾意食 仲有粒糖心蛋大加分(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 牛肉方面係煮到入晒味 腍身但又唔係一夾就散晒個種幾好食 湯底會有少少藥材味但我就覺得咸左少少 但總體黎講係好食既~❣️整體黎講價錢唔算平 佢無lunch set要單點都幾貴🥺但都幾好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)推薦指數:🌟🌟🌟🌟想睇更多食評 follow 👉🏻 @siu4mai_inthehouse查看更多
SandyWon
打卡滿分嘅人氣台式料理
SandyWon
2022-10-07
关注
每次經過中環都會見到呢間人氣台灣料理大排長龍,難得今次經過見到佢有空位即刻入去試吓佢究竟有幾好食😋佢嘅裝修風格同一般嘅台灣料理店好唔同,唔係走懷舊嘅台灣風,係有少少新派比較Modern嘅裝修,見到佢喱度既客人大部分都係一d年輕嘅客人或者外國人嚟食,中環分店個空間唔算好大,數埋都係得十張枱,難怪經常大排長龍招牌牛肉麵 $108佢個濃湯幾特別,帶有微微嘅藥材味再加好香濃嘅牛肉味,幾好食既,牛肉都炆到好淋,幾有台灣古早味嘅感覺,不過價錢就真係幾貴,性價比唔高,亦說不上好特別可以一試滷肉飯反而有驚喜,滷肉炆到好入味,肥嫩多汁,細細碗當個小食都唔錯!髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅佢個蛋餅好好食好有驚喜,冇諗過台式蛋餅可以做出一個甜品,佢個外層係用咗麻薯去包住,中間係雞蛋,入面就係芋泥,配埋一齊食落口好煙韌,紫薯控既朋友必食!佢喺個紫薯粉上面再加咗少少煉奶,令到成個口感好豐富,好有創意,好特別好好食,而且賣相一流,係打卡必點嘅創意料理!😋查看更多
+ 2
同女仔朋友食飯之選
orasiuyuk52
2022-10-05
关注
有姿勢有實際 之 裝修又靚食物選擇多又好食今次已經係第二次食,夠早唔洗排隊,6點左右入座。原條鰻魚起司玉米蛋餅🥞$188味道🌟🌟🌟🌟🌟5/5分量🌟🌟🌟🌟🌟5/5價格🌟🌟🌟🌟4/5 衛生🌟🌟🌟🌟🌟5/5有少少貴但原條鰻魚都算係合理價錢,鰻魚都厚身,芝士好多,上菜既時候侍應仲會係客人面前燒一燒個面,炙燒感覺不濃烈,儀式感比較多。玉米係蛋餅裡面!擔擔牛肉麵味道🌟🌟🌟🌟🌟5/5分量🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟4/5 衛生🌟🌟🌟🌟🌟4/5我地選擇左寬扁粉,就好似酸菜魚既薯粉一樣,牛肉非常之淋、入味!而家擔擔麵方面,呢個擔擔湯底完全刷新我對擔擔既想法,佢完全唔係花生醬湯底,唔係上海擔擔麵feel,少少鹹,但份量不多,唔會有機會比你食到膩😂芭樂苦瓜汁味道🌟🌟🌟🌟🌟5/5分量🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟4/5 衛生🌟🌟🌟🌟4/5朋友飲呢個芭樂苦瓜汁,comment係話真係好清新、完全無添加額外糖既感覺白桃綠茶味道🌟🌟🌟🌟🌟5/5分量🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟4/5 衛生🌟🌟🌟🌟5/5呢個衛生要比5/5,成杯白桃綠有清澈既感覺,連茶泡都好輕盈😂應該無咩人留意到,但我真係覺得同其他餐廳有分別!50%同出面30%差不多抹茶奶奶麻糬味道🌟🌟🌟🌟🌟5/5分量🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟4/5 衛生🌟🌟🌟🌟5/5呢個衛生又係要比5/5,抹茶甜品版三不沾😂😂最近愛上既甜品查看更多