餐厅: 自在軒
资讯:

2010-08-08 331 浏览
四月上旬•晴 香港仔區有幾間社企經營的餐廳,除了壁網中心的匡智廊,還有的就是這間在設在香港仔文娛中心的自在軒。這裡是東華三院社會企業模式承辦的餐飲服務,目的是為弱能人士提供餐飲業的訓練及就業機會。而跟其他幾間社企餐廳相若,這裡也希望透過真實的工作環境,為他們的未來公開就業奠定基礎。 這裡是半自助的形式營業,餐牌就寫在牆上的膠板,客人選好食物,在收銀處付錢購票後,就可以找位置坐下,餐點就會由服務生送上來。有意思的地方,也來過幾次,早餐、午餐、下午茶也都吃過,食物水準也可以,價錢也是市價。不過最好吃的,就是一味豬扒包。 這是下午茶餐的項目,豬扒包連飲品,賣19元,幾經濟的。豬扒包做得用心,豬仔包烘過,內裡除了豬扒,還有切了薄片的青瓜及蕃茄,還加上自製的沙律醬。豬扒包脆脆的,豬扒不經鬆肉粉醃過,也夠味不太韌,還有青瓜及蕃茄,是做得用心的下午茶。 因為這個豬扒包出色,這裡有另一味下午茶餐是吃「香脆豬仔包」的,連飲品只15元,更經濟。而熱咖啡如果加3元,就會換成即磨咖啡,味道甘香,也不錯的。如果周未要找地方去,到香港仔大街行下,再來這裡吃個下午茶,真正的take a break,有意義又不錯。
四月上旬•晴

而這裡的服務,服務生是比較緊張及生澀的。不過多一點耐性,就可以支持他們,相信也是值得的。

亦希望這裡的朋友,繼續努力。
另一社企的地方
好吃的豬扒包
香濃的即磨咖啡
亦有雜誌供應
值得支持的地方
  • 豬扒包,即磨咖啡
2009-05-29 114 浏览
今日同事要留在數碼港,但係自己想逃出數碼港,於是自己一個人去左香港仔食晏。去香港仔食乜好?想起自在軒,因為:1. 一定有位2. 地方寬敞,坐得舒服3. 可以見下村長以前d 學生4. 食物質素都唔錯上到去,果然有位,叫了一個咖哩雞意粉,唔係太辣,但幾香咖哩味,啱哂我口味。其實呢度環境同食物都幾好,但係生意似乎麻麻,仲要係街派優惠卷,真係令人擔心。希望佢地努力加油,可以的話在餐廳加d 特色同人情咪,令餐廳更多「人氣」。希望各位多多支持呢間智障人士有份營運的餐廳!

去香港仔食乜好?想起自在軒,因為:

1. 一定有位
2. 地方寬敞,坐得舒服
3. 可以見下村長以前d 學生
4. 食物質素都唔錯

希望各位多多支持呢間智障人士有份營運的餐廳!
2009-05-29
2009-04-03 107 浏览
公司快將搬, 要好好試試在香港仔還未吃過的餐廳, 這次選了街市樓上的自在軒:吃飯只有一小時, 要快, 急步到了樓下, 因為是5樓, 不想走樓梯, 只有等電梯, 但很慢...到了5樓, 看看餐牌後選了最平的午餐: $25燒汁雞扒火煺配著菜, 飲熱華田買完可以揀位坐低, 有人送餐的:全場只有一半滿, 很空, 大概是位置問題吧, 那兒有免費報紙放在架上, 你在自拿回位慢慢吃慢慢看, 的確是個hea的好地方!一位女弱能職員為我送餐, 但感覺她手腳有點慢, 放下所有東西後, 郤又突然走回來放下一包糖, 如是外面的餐廳這服務當然是不行, 但這兒就算吧! 食飯還可以, 但著條份量少, 又炸得太乾, 早知吃飯好過, 店員送餐時還放下一個黑色碗, 心想這是什麼? 用匙一探, 哦, 原來是黑加倫子啫喱, 還好, 熱華田也是正常! 快快吃完便回公司, 如有時間想hea一hea, 這兒是不錯, 我這些趕著吃午餐的人郤不太合適了! 而且價錢偏貴, 在香港仔, 這個價錢可以有更好的選擇!
買完可以揀位坐低, 有人送餐的:
2009-04-02
2008-10-30 93 浏览
去到香港仔既自修室或者圖書館搵唔到位~又或者溫溫下書肚餓~ 就最好去香港仔市政大廈既自在軒食下野^^"仲可以坐勁耐~呢次我就同個fd坐左2個幾3個鐘…XD一個餐又有湯,又有餐包, 又有甜品, 又有餐飲..全部都好好味~ 同幾抵食*不過朋友就話覺得個肉醬闊條麵比較少~唔係幾夠飽~肉醬意粉就多D抵食D~聽聞呢度既staff係自力更生既弱智人士..不過我冇留意呢點.. 靜係覺得service幾好丫..
去到香港仔既自修室或者圖書館搵唔到位~
仲可以坐勁耐~
呢次我就同個fd坐左2個幾3個鐘…XD

一個餐又有湯,又有餐包, 又有甜品, 又有餐飲..
全部都好好味~ 同幾抵食*

不過朋友就話覺得個肉醬闊條麵比較少~
唔係幾夠飽~
肉醬意粉就多D抵食D~

聽聞呢度既staff係自力更生既弱智人士..
不過我冇留意呢點.. 靜係覺得service幾好丫..
肉醬闊條麵+肉醬意粉
最初會食下佢地d set lunch,後來無咩變化,轉左tea break去食下三文治,佢地個炸雞翼好好味,又夠size,連drink都係十幾蚊!Hotdog好鬼大隻,加左芥辣,配菜又夠,好抵食!拉麵就差d啦,試過兩三次都係要再煮過。呢度勝在係無煙區,雖然waiter/waitress係輕度弱智人士,但係佢地d笑容比我感覺係最真摯!如果大家經過都可以去感受下!
最初會食下佢地d set lunch,
後來無咩變化,
轉左tea break去食下三文治,
佢地個炸雞翼好好味,
又夠size,
連drink都係十幾蚊!

Hotdog好鬼大隻,加左芥辣,
配菜又夠,
好抵食!
拉麵就差d啦,
試過兩三次都係要再煮過。

呢度勝在係無煙區,
雖然waiter/waitress係輕度弱智人士,
但係佢地d笑容比我感覺係最真摯!
如果大家經過都可以去感受下!
(非会员)
2006-03-06 84 浏览
早幾日上去試左個下午茶,明知係東華三院弱智人仕做都上去,但比想像中好好多,見到佢地自力更生,我都好開心,叫左個炸雞翼薯條,凍檸茶,女友就叫左個豬扒包,又係凍檸茶,食物夠熱唔在講,連茶飲品都好足料,值得再來,而service比起椰林閣好n倍,綜合黎講,我好滿意。