2017-11-06 102 浏览
環境佈置非常出色,以紅為主調,大紅燈籠高高掛,紅木香亶飯桌上雕刻着精緻細緻的花紋,硬身坐椅下墊上軟鋪,坐落舒適~爐鍋,外環為麻辣湯底,以花椒,大小茴香,指天椒,外加特制醬料磚為基料,長時間的熬煮令湯中水分蒸發,提升了麻香和辣味的濃度;中央為藥膳湯底,清淡甘甜,適合煮蔬菜類,及供不嗜辣者所用~八呎蟹棒,味鮮,份量足~薯粉,可以吸收湯的味道,及作填肚之用~手打豬肉,墨魚丸,非常彈牙~鱔魚,有小量魚骨,鮮甜~

八呎蟹棒,味鮮,份量足~

薯粉,可以吸收湯的味道,及作填肚之用~

手打豬肉,墨魚丸,非常彈牙~

鱔魚,有小量魚骨,鮮甜~
2017-11-05 81 浏览
好麻辣既母親最近係同事口中得知銅鑼灣呢間麻辣火鍋,就叫我捉埋男朋友陪佢一戰(其實男朋友唔食得辣,不過我見到食評話呢度有鴛鴦鍋揀,有辣有唔辣,佢先肯跟我地黎食咋)個湯未滾起既時候,可以見到鍋裹面有一磚磚湯底同埋花椒等香料。個麻辣湯一開始食只係覺得麻,唔算辣。食到一半,啲湯開始少既時候,個辣勁會慢慢加強。食到最後,我媽直頭要將本身麻辣湯既菜放落清湯到,“過下清湯河”先食😂😂而男朋友就覺得唔辣個個湯底比較淡味,我冇試過,就唔評論啦~呢度既火鍋料整體質素唔錯,價錢同坊間其他火鍋店相比就貴左小小,選擇ok多。西班牙黑毛豬肉片 $148呢個黑毛豬肉嫩彈牙,入口好香肉香,相當唔錯時令雜菜籃 $88有生菜,娃娃菜,皇帝菜等,三個人分啱啱好~即炸午餐肉 $48幾厚切,炸過所以灼下就食得。新鮮田雞 $98爽口得黎又夠嫩,推薦!

而男朋友就覺得唔辣個個湯底比較淡味,我冇試過,就唔評論啦~

西班牙黑毛豬肉片 $148

呢個黑毛豬肉嫩彈牙,入口好香肉香,相當唔錯

時令雜菜籃 $88

有生菜,娃娃菜,皇帝菜等,三個人分啱啱好~

即炸午餐肉 $48

幾厚切,炸過所以灼下就食得。

新鮮田雞 $98

爽口得黎又夠嫩,推薦!
2017-11-02 77 浏览
今次嚟到呢間新開店的火鍋,點了不辣的湯底,小龍蝦和皇帝蟹,超鮮甜好味,我不喜歡點醬油,所以只是滾了一會直接吃,果然龍蝦和皇帝蟹超鮮,仲要試埋個藥材湯,好好味又不燥,好岩我👍🏻👍🏻
2017-10-31 93 浏览
一向小食麻辣鍋既我,因為朋友生日就決定陪佢食下其實辣,我係食到,但麻辣真係好小試呢度既麻辣好勁抽,主要令到個咀勁麻,但好刺激!朋友話同佢係大陸食到既好相似食物全部由朋友發辦,食材完全唔同任食個啲,呢度既食材好新鮮唔係用hea料火鍋野未上前,先食個尖椒皮蛋,其實唔算係辣反而係皮蛋香味重d。都幾開胃個鍋一上,真係好誇張,成條龍上甘,影相呃like一流第一樣黎既係響鈴,同平時買既唔同,會厚身d同長d,唔錯~之後黎既係牛脊肉,中意食牛既我差唔多食左大半碟!唔係入口即溶既質感,反而係有咬口,同牛味都算重又冇雪味!仲有牛栢葉,份量算多,但就冇咩特別仲有芝士丸同墨魚條好中意食佢既墨魚條,好彈牙d肉又多!芝士丸要小心食,因為會爆醬出黎xd 仲有超長蟹柳,唔會散開,甜甜地,係中間個度烚會好味d最後仲有豆腐,掛湯力一流!吸哂d麻辣湯真係好刺激!雖然佢既茶已經係好香好好飲但始終係熱所以叫左個竹蔗茅根解突如其來既麻脾感😂偏甜味但好足料重點係解辣呢度坐得好舒服,又有圍裙用which is very important ! Staff上菜反應快,食材高質,值得再黎
一向小食麻辣鍋既我,因為朋友生日就決定陪佢食下
其實辣,我係食到,但麻辣真係好小試

個鍋一上,真係好誇張,成條龍上甘,影相呃like一流

第一樣黎既係響鈴,同平時買既唔同,會厚身d同長d,唔錯~

仲有牛栢葉,份量算多,但就冇咩特別
仲有芝士丸同墨魚條
好中意食佢既墨魚條,好彈牙d肉又多!
芝士丸要小心食,因為會爆醬出黎xd

仲有超長蟹柳,唔會散開,甜甜地,係中間個度烚會好味d

最後仲有豆腐,掛湯力一流!吸哂d麻辣湯真係好刺激!

2017-10-27 2616 浏览
秋風起又係時候打邊爐,朋友酷愛麻辣,可惜我就唔太食到。出面好多鴛鴦鍋唔辣個邊都好淡,冇咩特別。上網見到呢間唔辣既係一個養身鍋,就決定黎試下。價錢屬於中上價,唔係任食個d,但食落真心唔錯☺️👍🏻呢度裝修好古色古香,有3個大包廂,勁令勁有feel,可惜個日去已經俾人book哂😭😭😐下次去一定要book定!同呢度有圍裙俾你用唔洗怕整污糟件衫!呢度既茶好香,好似係桂花定唔知白茶,好好飲!點完野食,姐姐會俾大碗你整醬料,但其實好少會點個醬,因為個湯底真係好足味!⭕️鴛鴦鍋 其實個鍋真心霸氣,入面紅色一舊舊麻雀應該係麻辣磚,仲有好多花椒八角等等。唔辣個個好甜,好重葯膳味真心正!⭕️響鈴自己炸的,唔係出面買翻黎。好脆口好大件,suggest大家唔好浸落麻辣個度,因為會好似食油甘。。😂😂浸落中間會好甜好香⭕️雲呑同水餃四個字:皮薄餡靚!好少食到d皮甘薄,蝦又多,水餃係韭菜好重味又新鮮!⭕️豆腐吸湯力一流!唔會散開又足豆香超正!⭕️蔬菜籃有生菜,秋葵,淮山,茼"柯"。全部都好新鮮,擺係唔辣度煮會食到鮮味,朋友擺落麻辣都食都唔錯⭕️竹蔗茅根好足料可以下下火,同好夠冰凍,勁解辣!

⭕️鴛鴦鍋

⭕️響鈴

⭕️雲呑同水餃

⭕️豆腐
吸湯力一流!唔會散開又足豆香超正!

⭕️蔬菜籃

⭕️竹蔗茅根
好足料可以下下火,同好夠冰凍,勁解辣!
2017-10-27 112 浏览
有一間食正宗成都麻辣火鍋嘅名店,店名非常有霸氣,叫臥龍佢嘅食物同佢嘅店名一樣都咁有實力,所以就衍生咗佢嘅霸氣。昨晚我哋就去咗呢間餐館食晚飯,我哋點咗一個鴛鴦鍋湯底$148。一個本地手切黃牛頸脊,(細)$188,係一個高質素嘅食材,手工切得很幼細,薄薄的,光澤立立令,紋理清澈,肉質爽脆,甜美非常,牛肉味香濃無比。一個西班牙黑毛豬肉,頂級素材,肉味非一般可以媲美,肥瘦分配均勻,香味濃郁,質感非常爽滑,肉汁夠豐盛。一個手工四寶丸,有四種味道,令你嘅味覺有不同享受,製作細膩,粒粒彈牙爽口,汁液跟層次都保留著滿滿的,大廚實力真係功不可沒。韭菜豬肉餃,皮身夠薄,滑溜溜的,豬肉粒跟韭菜粒切得夠幼細,味道調校得恰到好處。手打嘅潮州魚蛋,魚味鮮甜彈牙,煙煙靭靭,魚汁香濃無比,軟滑非常。炸魚片頭一樣咁出眾,正宗潮州師傅嘅製作,絕不馬虎。仲有佢個萵筍,香味清新怡人,質感爽甜脆口,跟肉類相輔相成,令你有不同嘅 味覺享受。有一個成都薯粉,都好有特色,每條都晶瑩通透,粉質夠爽滑,放上濃味鍋湯浸食,又係另一種享受。

炸魚片頭一樣咁出眾,正宗潮州師傅嘅製作,絕不馬虎。

2017-10-25 89 浏览
--* 這裏的環境以至餐具都帶有一種古色古香的中國情懷,十分有氣派,請客食飯都不失禮,三五知己相聚拍拍照談談天亦不錯!--* 望到這鍋火紅紅的麻辣鍋,真的食指大動!--*連豉油樽都具古色官庭風格,真有心思!--*涼伴皮蛋,有起花紋的皮蛋特別靚特別好食,微微麻辣,作前菜小食一流!--*蟹夠新鮮,肉質鮮甜!--*沸腾的湯底,愈滾愈辣,認真過癮!--*皇帝菜,食火鍋絕配!--*羊肉高質素,肉質細嫩,然而售價卻一點都不貴,十分抵食!--*魚片頭,白魚蛋。--* 鴨血入口即溶,切得厚厚一塊灼時不易散!

--* 望到這鍋火紅紅的麻辣鍋,真的食指大動!
--*連豉油樽都具古色官庭風格,真有心思!

--*蟹夠新鮮,肉質鮮甜!
--*沸腾的湯底,愈滾愈辣,認真過癮!
--*皇帝菜,食火鍋絕配!
--*魚片頭,白魚蛋。
--* 鴨血入口即溶,切得厚厚一塊灼時不易散!

2017-10-24 137 浏览
剛剛開張時幫親過一次,個時唔唸住會有第二次。食完老板都有問意見,我男友好唔客同佢地講,種類少,分量少,之後就無唸住再去。甘啱琴日同朋友經過,唔知食咩,上去俾多次機會啦。明顯有改善。食物種類豐富左好多,分量明顯相對多左啱啱好。平均$300-$400左右啦!銅鑼灣地帶差唔多啦。但食物水準一直都係保持到新鮮乾淨。牛羊肉都好好味,自家製食品必試,響玲簿而脆。重點係感覺到用心經營,有改善,值得支持。服務好好
2017-10-23 83 浏览
最近秋天就嚟嚟到有啲凍凍地所以就揀咗間麻辣火鍋嚟食,一入到去已經聞到陣陣嘅麻辣味道。而且店員嘅服務好細心同充足,每人會有一條圍裙確保唔會俾麻辣油彈到。而且坐得都幾舒服當裝修幾精緻。首先叫咗鴛鴦鍋,個麻辣鍋有好多件麻辣糕同埋有好多辣油,花椒等,好足料,睇到都覺得夠晒味道,而滋補鍋方面就夠清淡所以食到咁上下都可以轉返清少少。首先叫咗手切牛頸心,牛嘅味道非常之濃郁而且非常容易咬,夠曬脂肪,好易入口配埋麻辣嘅味道超夾好惹味。之後仲有西班牙黑毛豬豬肉唔算切得太薄,所以好有口感而且脂肪嘅份量都比較多,所以都幾稔。而且放分量方面都幾多四個人食完全夠。打邊爐又邊少得炸魚皮同響鈴,兩個都係啱啱新鮮炸起所以食落都仲會好熱好脆而且浸一浸麻辣湯辣辣地仲冇咁熱氣,仲會更加吸味,幾正。值得一提嘅係炸魚皮每一件都好大舊而且份量好多食到最尾反而有少少食唔晒。二打邊爐有邊少得海鮮,蝦一上台嗰時仲好生猛見到會郁,所以食落蝦肉非常之新鮮而且好滑鮮味十足。完全唔會有冰鮮味最後就梗係要食返少少菜健康啲所以就叫左生菜,份量大概係一個多少少嘅份量都幾多。生菜最好就放返係滋補湯嗰邊以免吸曬辣油,會太辣同埋太油,而生菜都幾新鮮同同埋都
最近秋天
麻辣味道。而且店員嘅服務好細心
同充足,

,睇到都覺得夠晒味道,而滋補鍋方面就夠清淡
所以食到咁上下都可以轉返清少少。

之後仲有西班牙黑毛豬豬肉唔算切得太薄,所以好有口感

而且份量好多食到最尾反而有少少食唔晒。

,會太辣同埋太油,而生菜都幾新鮮同同埋都幾爽脆,唔錯。
最後無論係食物同埋環境服務嘅質素都幾高質,一定有下次。可以叫埋親戚朋友一齊來打都唔錯。

• 本地手切肥牛
  • 西班牙黑毛豬肉片
  • 響鈴
  • 大鮑魚
  • 炸魚皮
2017-10-22 92 浏览
屋企岩岩大裝修完,今晚同媽咪妹妹去銅鑼灣宜家逛逛。由5點行到8點,天光行到天黑收穫豐富之餘,我地都肚餓到頂點。係附近行下搵飯食,好想食辣野刺激一下!行到京都大廈,整楝大廈都係食肆,淨係麻辣鍋都有兩間~我地出𨋢睇過兩間,最後都係中意卧龍既氣氛多d! 一於試呢間淨係個門口都好有派頭店內裝修好似去左故宮咁,古色古香。入到去就聞到又麻又香既辣味遍佈全店快d點菜先!先點個手拍青瓜,涼拌菜永遠都係開胃小食店員調好一人一碗配料,入面有榨菜,又吊味又爽口,我好中意。霸氣十足既龍頭!好特別,店員先比你睇睇麻辣湯底材料,然後先加入濃湯。一磚磚既麻辣湯粒 印到好似麻雀咁,好得意睇到個湯底幾咁足料,胃酸倒流,忍唔住先開動了識叫係叫鴛鴦鍋既一次過可以試哂兩款湯底。外圍就係足料正宗麻辣湯,中間既係紅棗杞子滋補湯。超讚---新鮮炸起既鮮魚皮!老實講,咁新鮮炸起仲熱辣辣既魚皮真係第一次食。香脆可口到不得了!!加上灑上少許淮鹽,就咁食已經100分;沾上熱湯又另一種風味新鮮鵝腸。直正新鮮又靚既鵝腸,輕輕係熱湯燙6-7下即可。呢碟鵝腸油脂味香,新鮮彈牙,讚呀!!店員極力推介---鴨血。係台灣食麻辣鍋我必點的!係香港唔係度度

淨係個門口都好有派頭

店內裝修好似去左故宮咁,古色古香。
入到去就聞到又麻又香既辣味遍佈全店
快d點菜先!

先點個手拍青瓜,涼拌菜永遠都係開胃小食

店員調好一人一碗配料,入面有榨菜,又吊味又爽口,我好中意。

霸氣十足既龍頭!

睇到個湯底幾咁足料,胃酸倒流,忍唔住先開動了

識叫係叫鴛鴦鍋既

店員極力推介---鴨血。
係台灣食麻辣鍋我必點的!係香港唔係度度有,就算有都未必新鮮,所以我都好少點。不過店員推介得,一定有過人之處既~果然唔錯
鴨血質地結實,口感香滑,的確新鮮

手工鮮墨魚丸
好好味~~手工制係唔同d,比機打既墨魚丸口感更有層次,更彈牙

係皇宮般既環境,用上最霸氣既餐具,食左咁有質素既一餐正宗麻辣鍋,只能說:我 好 滿 足 !

2017-10-20 85 浏览
做一個辣妹,除左衣著打扮要火辣💃🏻性格好鬼巴辣之外😈,仲要好鬼食得辣 🔥-今晚我帶左一個辣妹buddy 👧🏻🌶,   陪我去食依間新開既麻辣火鍋店❤️網上睇相同食評覺得依度裝修好靚 有種古典氣息所以就吸引左我地依兩個辣招妹🌶🌶-一開𨋢門我地😳呆左眼個門好有古代feel 好似入宮見聖上皇咁 🤴🏻幫辣妹buddy 係門前留倩影📸-餐廳職員帶我地入宮了👸🏻👸🏻裝修好古色古香座位有金黃色cushion 一個個紅色既大花燈真的很有宮廷feel -座位上放左唔同款既公仔圍裙好細心既服務好搞笑既圍裙唔怕論盡整污糟條裙-餐廳職員問我地食唔食得辣🌶🌶當然冇問題啦所以推介左個全辣火鍋湯底「沐浴在辣河的貓貓🐱」個湯底入面有隻招財貓好得意呀初時以為係裝飾/南瓜🎃蘿蔔之類既雕花估錯哂🙅🏻原來係一座邪惡萬分既牛油🙈麻辣香氣飄逸著卡路里括出去吧食左先算啦😈最多跑多廿個圈 🏃 -有兩罐幾得意既麻油加落配料,再加幾匙湯底攪拌就可以-我地叫左自家即製響鈴🔔熱辣辣,脆卜卜又唔會炸到好油膩加埋湯底既麻辣香雖然邪惡到爆登,但好味程度爆分-叫左三款前菜麻辣皮蛋由細到大,無蛋不歡好鍾意皮蛋那甘香味加埋麻辣醬,另一種風味麻辣牛肚牛肚幾
做一個辣妹,
除左衣著打扮要火辣💃🏻
性格好鬼巴辣之外😈,
仲要好鬼食得辣 🔥
今晚我帶左一個辣妹buddy 👧🏻🌶,
陪我去食依間新開既麻辣火鍋店❤️

餐廳職員問我地食唔食得辣
🌶🌶當然冇問題啦
所以推介左個全辣火鍋湯底
正宗成都麻辣鍋

「沐浴在辣河的貓貓🐱」
個湯底入面有隻招財貓
卡路里括出去吧
食左先算啦😈
最多跑多廿個圈 🏃
有兩罐幾得意既麻油
加落配料,再加幾匙湯底攪拌就可以

我地叫左自家即製響鈴🔔
自家即製響鈴

叫左三款前菜
由細到大,無蛋不歡
好鍾意皮蛋那甘香味
加埋麻辣醬,另一種風味

麻辣牛肚
牛肚幾爽口

酒糟無骨鳳爪
幾新鮮,但略嫌咸了些少
酒糟無骨鳳爪

自家即製響鈴
蟹棒
新鮮醉雞
臥龍正宗麻辣宴
秋風起令到人好想食火鍋我鍾意嘅一定係勁辣🌶🌶麻辣火鍋🍲原本諗住同老公兩個撐枱腳😍後來有啲驚喜😘我嘅乖囡嘅男朋友話帶我地去一間正宗麻辣火鍋😋而且喺銅鑼灣中心地帶非常方便,佢話上次係有個朋友帶佢嚟呢度食呢度啲材料非常新鮮,而且裝修富麗堂皇會靚到你置身於皇宮之中⋯⋯這間餐廳🍴位於駱克道京都廣場11樓個名非常有氣勢🥘叫做👯臥龍正宗成都麻辣火鍋👯服務非常細心每個人都有一個圍裙而且我哋仲喺個包廂裏便用餐你都唔好話唔過癮古色古香因為我哋四個人所以有一份海鮮西班牙黑毛豬肉片$148本地手切牛頸心仲要係限量嘅$198呢兩款係我極力推介豬肉片唔使講啦西班牙喎梗係好好味啦而且肉質非常新鮮又有肉味本地手切牛頸心有別於一般嘅❄️牛肉真係好好味充滿🐂香味四溢蟶子皇$68隻大鮑魚$58隻海中蝦$168呢度嘅海鮮真係超級新鮮啲海中蝦你都擺上枱啲蝦仔嘅腳仲係郁下郁下話你聽呀如果食火鍋一定要食海鮮配上香濃嘅湯底真係人生一大樂事但係一定要係正宗嘅四川麻辣湯底先至得喎一品海蝦滑$108有兩條🦐🦐雙色鬼馬油條$98兩者都做得非常彈牙和鮮甜可口,而且鬼馬油條係可以當小食🙆係可以唔使滾嚟食都可以自家製鮮炸魚皮$88🐟🐟呢種做法我都係
秋風起令到人好想食火鍋
但係一定要係正宗嘅四川麻辣湯底先至得喎
一品海蝦滑$108有兩條🦐🦐
雙色鬼馬油條$98
自家製鮮炸魚皮$88🐟🐟
呢種做法我都係第一次食到真係惹味十足,外層炸得非常酥脆加上自家製調味yummy

呢一間嘅火鍋店我係一定唔會再來
好味道
  • 西班牙黑毛豬肉片
  • 本地手切牛頸心
  • 自家製炸魚皮
  • 鬼馬油炸鬼
  • 新鮮鮑魚
  • 一品🦐滑
銅鑼灣駱克道有不少美食,有朋友知我鐘意食辣,就介紹左我黎呢間火鍋店了,卧龍呢個名幾型!呢間鋪頭係開張不久,裝潢好新,好整齊,同埋都幾有古典味,紅色既燈籠睇落去已經feel到呢度係好辣的!座位唔算多,但位置唔會迫,係坐得舒服既好多種類既食物都有,海鮮肉類都幾齊,甚至有龍蝦,不過要預訂的值得一提既係 餐廳會安排圍裙比食客,好搞笑!湯底可以選擇鴛鴦鍋,有辣有不辣,中間果間係唔辣,幾鮮甜的而辣既部份,唔洗我講,睇圖都知辣了!而且係愈食愈辣!正!而醬油配料都幾足我最鐘意係食呢個醉蝦,有蝦膏!!而佢地既雲吞,整得幾好幾足料,睇得出餐廳d食材係堅料!蔬菜拼盤有我鐘意食既秋葵,幾特別!!有機會一定要再黎食,佢果隻辣真係一試難忘!

座位唔算多,但位置唔會迫,係坐得舒服既

值得一提既係 餐廳會安排圍裙比食客,好搞笑!

湯底可以選擇鴛鴦鍋,有辣有不辣,中間果間係唔辣,幾鮮甜的

而辣既部份,唔洗我講,睇圖都知辣了!而且係愈食愈辣!正!

而醬油配料都幾足

有機會一定要再黎食,佢果隻辣真係一試難忘!
2017-10-15 91 浏览
一直都好想食麻辣火鍋,但係男朋友又唔食太辣既野,直到今次聽朋友介紹呢間地道既成都麻辣火鍋仲有鴛鴦鍋∼即刻同男友講食邊爐氹左佢黎一黎到就見到個好誇張好中國風好靚既裝修古色古香的感覺∼對食物更期待了菜式選擇充足,應有既都有值得一提既係本地吊龍伴同牛頸心,原來分別係牛肉眼同牛頸脊既精華部位,數量極為有限,想試既記得打去問下有冇卜定先,唔好好似我地咁撞岩賣晒醬汁配料先到,係一碟有六種配料既小碟分別係炸蒜,生蒜,芫茜,蔥,辣椒同應該係酸菜醬汁就可以揀豉油,黑醋同埋等辣湯底煲起既辣汁∼我揀黑醋,男友揀左豉油∼之後我地之後加左少少辣湯底,好正湯底上黎個樣好震撼淨係椒都有四種∼一條條既辣椒,平時最常見既花椒同埋兩種地道既味道偏香同麻既椒∼果幾粒麻雀係鋪頭先製既牛油+湯底膚∼以上加埋清湯一齊煲就係成個麻辣湯底了∼中間果一小個湖係男友既滋補清湯∼有唔少杞子紅棗咁最先到既係響鈴真係新鮮即炸~因為黎到男友嘗試咬一咬熱到即刻放低(其實出緊煙)由於湯底未滾,我地又想食,唯有當佢小食咁每人先咬半條過下癮香脆好食點埋湯底又係另一種麻辣風味了~一路煲緊之後各式配料就到了∼首先係豬肉同羊肉∼豬肉就咁同羊肉比睇落好似肥少少

一黎到就見到個好誇張好中國風好靚既裝修

古色古香的感覺∼對食物更期待了

菜式選擇充足,應有既都有

醬汁配料先到,係一碟有六種配料既小碟

分別係炸蒜,生蒜,芫茜,蔥,辣椒同應該係酸菜

醬汁就可以揀豉油,黑醋同埋等辣湯底煲起既辣汁∼

我揀黑醋,男友揀左豉油∼之後我地之後加左少少辣湯底,好正

湯底上黎個樣好震撼

中間果一小個湖係男友既滋補清湯∼有唔少杞子紅棗咁

最先到既係響鈴

由於湯底未滾,我地又想食,唯有當佢小食咁每人先咬半條過下癮
香脆好食

點埋湯底又係另一種麻辣風味了~

一路煲緊之後各式配料就到了∼

首先係豬肉同羊肉∼

豬肉就咁同羊肉比睇落好似肥少少,其實係羊肉好瘦∼

豬肉淥完入口唔會覺肥,羊肉就好嫩同重羊味∼

係麻辣湯底淥完完全唔洗豉油都得,隻麻辣味冇得輸呀∼∼∼

煮煮下仲開始覺成鍋麻辣鍋都飄出羊香,唔知係我有一塊羊冇夾上黎一直煮緊定係啲羊油太香

手工四寶丸係下一樣要重點介紹既野∼

蝦丸食落好足料,墨丸就爽口彈牙有鮮味,果然係機製既冇得比

特別少少其它鋪未必有既係另外既香茜牛丸同羊肉丸∼

牛丸比點心果種實同有咬口,但又比一般純牛丸多左少少香茜,新奇好食

羊肉丸就係滿滿既滿足羊肉味了,岩晒愛羊之人

水餃都係值得一讚既食物∼皮薄餡靚完全形容左佢∼又係一般超市買既冇得比

萵荀係平時港式日式邊爐較少見

爽口清新,可以解一解口中既麻辣

另外叫左一大盤菜同菇既拼盤,新鮮同份量唔少,唔錯∼

菜同菇我就通常係清湯煮完再過一過麻辣河,一直係麻辣湯淥對我黎講太辣了∼

最後既重點美食係聽落普普通通既薯粉∼

比出面鋪頭粗啲,煮完個size 就幾好

重點係真係好煙韌好有咬口

食落又覺有少少辣得濟,分清湯辣湯煮再每樣一半咁食就最岩我

絕對會返頭再食,唔太貴之餘好岩味既麻辣鍋
2017-10-13 101 浏览
天氣漸涼,正是吃麻辣火鍋的好時機。看了介紹感覺不錯,就約了朋友來''臥龍正宗成都麻辣火鍋''一嚐。雖然這裡主打麻辣火鍋,但也有不辣的湯底提供,我們點了鴛鴦鍋,''正宗成都麻辣火鍋''和''臥龍特式滋補鍋''兩款湯底也可以試到。火鍋的龍頭非常霸氣麻辣火鍋有一塊塊橙色麻雀磚,好特別,店員介紹說這是香料和湯底弄成的特別造型加熱湯後麻雀磚就會溶成麻辣湯底。Menu上牛肉也有多個部份可點。這是手切牛頸心,油花平均,牛味最濃這是牛頸脊,肥美一點牛片厚薄適中,涮一下剛熟還點嫩紅吃下去剛好手工四寶丸新鮮彈牙自家即製響鈴,非常好吃無論是麻辣湯還是滋補湯滾來吃都一樣滋味,這客響鈴絕對是必點打邊爐必備的凍飲和啤酒🍻

加熱湯後麻雀磚就會溶成麻辣湯底。

這是牛頸脊,肥美一點

牛片厚薄適中,涮一下剛熟還點嫩紅吃下去剛好

手工四寶丸

新鮮彈牙

自家即製響鈴,非常好吃

無論是麻辣湯還是滋補湯滾來吃都一樣滋味,這客響鈴絕對是必點

打邊爐必備的凍飲和啤酒🍻