2021-12-09 165 浏览
之前听过好多朋友都话马会餐厅食物水准高, 但结果意外地失望之前试过的会员厢房(长胜厅), 相比之下胜於蓝的质数差太多因为朋友生日, 所以当日订了12人的房间庆祝因为想试不同食物, 所以打算每样叫2-3份试试原本想叫2份鸡,2份炉鱼,2份小羊肩, 最後服务员回覆只有一份鸡,一份鱼,一份羊肩值得表扬的是服务员态度很好, 佢之前都尽量安排提供相等份量或取代方案可能因为数量太多关系, 最後有点烦躁, 不过都了解最後提供了一份鸡, 一份鲈鱼,一份(好似系)鲷鱼, 一份小羊肩,  一份羊肩, 其他叫了一些牛及猪食物味道上可算极度失望鸡太"鞋", 小羊肩算可以, 但另一个羊肩太熟 好"鞋",porterhouse steak 原本叫了5成熟, 但最後牛扒好难切同略韧有一些味道较好, 鱼 及甜品 都颇好, 猪的味道及质地特别好

可能因为数量太多关系, 最後有点烦躁, 不过都了解
食物味道上可算极度失望
鸡太"鞋", 小羊肩算可以, 但另一个羊肩太熟 好"鞋",
春鸡
庆祝纪念
  • 鱼及猪扒
2021-10-26 650 浏览
大食会小组聚餐定於马会内半属C类食肆嘅「胜於蓝」进行,适逢蕃薯uncle寿辰竟突变成长辈请客,因为会员於生日月份可享八五折优惠,口福不浅时荷包同感幸福!会所餐厅位於跑马地马场中央嘅「联合看台」七楼,必需经黄泥涌道之C入口前往。由於冇车可停泊於该区门外,乘车嘅贵客最方便就系於A入口(即赛马博物馆/满贯厅位置)落车,步行约五分钟即达C入口。店子正门右方为酒吧区,简洁企理得黎几有时代感,最诱人就系三樽大、中、细嘅名牌香槟!围住方形吧枱嘅厚垫高櫈完全唔迫,只系睇落好似冇乜位放随身物而已。用餐大堂开扬宽广,一如马会其他餐室,围绕住马场一边嘅全为落地玻璃,明显系为马迷观赏赛事而设计。窗旁排出嘅二至四人散座分隔得好开,中间嘅六人圆枱半边有屏风间开,以提升私隐度。场内除咗可见不少马马摆设之外,四周更摆放有多部空气清新机,感觉份外卫生!嘻嘻,人家听歌学国语,小肥就食西餐学英文。细看墙上贴出英文店名「The Chalk」嘅典故,方才知悉来由其实同初期赛马未电子化前嘅竞马赔率以粉笔字不停删改有关;话说当年被看好之马匹会喺赔率黑版上用最多「粉」(chalk)修改赔率,久而久之最热满嗰匹马就被昵称为「the c
嘻嘻,人家听歌学国语,小肥就食西餐学英文
。细看墙上贴出英文店名「The Chalk」嘅典故,方才知悉来由其实同初期赛马未电子化前嘅竞马赔率以粉笔字不停删改有关;话说当年被看好之马匹会喺赔率黑版上用最多「粉」(chalk)修改赔率,久而久之最热满嗰匹马就被昵称为「the chalk」。
以电话订座时,得知每位会员只可预订六个散座,属D类嘅私人厢房除外,室内衣着规定为不得穿着背心、短裤或拖鞋。当晚只订到嘅六人厢房设有全单$3,500之最低消费额,留座要求会员签名担保出席,非常严谨。厢房私人空间足,厚垫椅櫈十分舒适,不过有腰骨问题嘅几位长辈都要搵咕𠱸顶住先舒服,幸好客套嘅服务生们亦乐於帮忙
每位席上有齐备嘅西式餐具。
桌上嘅古铜色马马尤其骏逸。
绿色封面嘅饮品餐牌共有六页之多。因深觉$200/樽普通装红、白、汽酒嘅开瓶费相当合理,大肥爸爸早就备好佳酿祝贺好友牛一!
晚市餐牌只有英文版一大页。
厢房由友善体贴嘅Victor哥哥负责,处理好饮品後随即推出车仔为精选牛扒作出简介,详尽又专业
点好菜,先有暖手嘅面包篮,因两款包品均含果仁,细佬就冇试到。其实两星期前订座时早已告知会所派对中一位客人对果仁敏感,大家都感到有点奇怪为何厨房当晚未有备制不含果仁嘅面包

面包篮
Caesar Salad($108):凯撒沙律清新爽脆,属安全稳阵之选。
Caesar Salad
U.S. Prime Beef Tartar, Waffle Potato Chips($198):粉红润泽嘅牛肉他他软嫩鲜浓
,以清爽嘅菜菜加以点缀直令口感多咗一份清脆。
牛肉他他涂喺香脆松化嘅薯片上,组合惹味得黎唔会过咸,坚掂!
Foie Gras($168):以木梨啫喱及糖浆垫底嘅鹅肝外表都几精致,个人只系略嫌鹅肝嘅味道唔够浓郁芳香,其质感亦偏微微硬,唔得软滑。
Foie Gras
反而配角嘅云石纹朱古力味面包微甜松软,十分可口。
Foie Gras
Lobster Bisque with Aged Cognac($118):龙虾汤忌廉份量刚刚好,汤品鲜香醇浓得黎完全唔溜,内嘅龙虾肉都好爽脆,不妨一试。
Lamb Chop(3pcs x 80g;$428):唔食牛嘅契姨妈点咗客羊架,卖相似乎几得。
Lamb Chop
个个都想试多几味,其余五人结果点咗三款牛扒黎分,全部都要哂medium rare,好等公平地比较,并选配红酒汁、羊肚菌汁及烧烤肉汁。三款汁液中,小弟只锺情中间嘅羊肚菌汁
红酒汁、羊肚菌汁、烧烤肉汁
Dry Aged – Angus Prime Ribeye Steak(340g;$788):为牛扒环节打响头炮嘅乾式熟成肉眼扒为美国代表,意外地最令人失望
。美国牛肉竟然肉味不甚浓烈,最失败就系上枱时起码六成熟
,切到中间位都未见有半点血色,咬落质感嚡中带乾,不吃也吧!
Saga A4 Striploin Steak(280g, $1,038):好在其余两款和牛都冇过熟嘅情况出现,厚厚嘅佐贺A4和牛因肉质较为柔软及肉汁更为丰盛故以大比数胜出
Saga A4 Striploin Steak
Wagyu M7 Striploin Steak(280g, $558):或许因有比较下,反而最薄嘅M7和牛咬落啲肉最实,但又未至於韧又或者硬嘅,而且肉汁未为最丰沛,当真「最怕货比货」

Wagyu M7 Striploin Steak
每客主菜都跟同是日蔬菜羽衣甘蓝及洋葱炒薯仔。
洋葱炒薯仔
Victor哥哥细心地告知XO仔嗰份羽衣甘蓝系特别交代厨房走咗果仁嘅,故可放心进食
。深绿色嘅羽衣甘蓝清脆幼嫩,温馨之情直令菜菜尤其甜美,唔清碟都对人唔住啦
羽衣甘蓝
Steak Fries($48):自己一向偏爱幼身嘅薯条,眼见面前嘅薯条咁粗,影完相後即决意留肚食甜品
Steak Fries
Mixed Forest Mushrooms($38):炒杂菌香润得黎唔会太油,最衬个羊肚菌汁

Mixed Forest Mushrooms
甜品方面,栗子迷分咗客「Mont Blanc」($128)。
Mont Blanc
Chocolate Soufflé, Whisky Sauce($128):朱古力味梳乎厘松软轻巧,可惜另上嘅威士忌汁却一啲威士忌味都冇
,寿星公话觉得俾餐牌呃咗喎。
Crepe ‘Suzette’, Vanilla Ice-Cream($198 for two):法式火焰薄饼由Victor哥哥於桌边煎煮,小肥部新手机捕捉到嘅视觉效果系咪唔错呢
?!
薄薄嘅烤饼软腍芬芳,入口即散发出醇浓嘅橙酒香,卷入云尼拿雪糕即倍添滑溜与清凉,甜而不腻,
呀!
只招待马会会员嘅会所西餐厅「胜於蓝」环境高雅阔落,贴身周到嘅招待令人印象深刻,即使牛扒菜式质素略为参差,长辈庆生晚聚都未受影响,反更欢乐无穷,连食评原本OK都升呢成笑评,全因胜於服务!
精美甜点
  • Whisky Sauce
  • Crepe ‘Suzette’
  • Vanilla Ice-Cream
2021-08-23 391 浏览
今年四月,跑马地马场食肆增加了成员,“The Chalk” 「胜於蓝」是家扒房,以年轻会员为目标客户,布置简约时尚;八月推广来自美国芝加哥 Linz 肉商的 Angus,肉质果然上乘,加上烤扒功夫真唔错,令我至今依然回味,不过价钱配合,走中高档路线。 落地玻璃,倚窗而坐,尽览马场景致,凭景观已值一试。 单页菜谱,搜罗世界各地的海洋鲜及肉类,看国旗可辨出处。 送上温暖的面包,以纸袋及布包里着成功保温,除了牛油外,亦备以海盐。 面包水准非常好,尤其喜欢洋葱包,油润香软。 点菜前,牛扒车先出动,侍应略为介绍,客人可以有样睇,了解份量,有睇头亦有实际作用。龙虾汤 Lobster Bisque $118香浓幼滑,味道醇厚,秘密武器正就是足够的干邑白兰地,倍增香郁。稍嫌份量不足,而且放在高身瓷碗内,也许卖相好,但不及以西餐汤碟盛载方便进食。 Crab 阿拉斯加蟹肉 $188这个前菜有惊喜,貌似甜点,因为面头的芒果泡沫如雪糕,入口方知味非甜,而且下层有丰富的阿拉斯加蟹肉蟹子牛油果沙律,啖啖蟹肉,咸香讨好,值得一试。  Angus - Hanger Steak Reserve $328Angus -

落地玻璃,倚窗而坐,尽览马场景致,凭景观已值一试。

单页菜谱,搜罗世界各地的海洋鲜及肉类,看国旗可辨出处。

面包水准非常好,尤其喜欢洋葱包,油润香软。

牛扒车

龙虾汤 Lobster Bisque $118

Crab 阿拉斯加蟹肉 $188

Crab 阿拉斯加蟹肉

Angus - Prime Strip Steak Center Cut $558

Angus

我们二人分享两款扒,托厨房代分切。

Angus Steak

Hanger teak 是横膈膜位,肉质非常软嫩,不一定下於肉眼,性价比怎高。

Hanger Steak

煎至外焦内粉嫩,相比 Prime 更有焦香,我们的 medium rare,成功保住肉汁,嫩软中保持牛肉嚼劲,水准之上。

Angus - Prime Strip

比下去见高低,Prime Strip 肉质更加细致,松软味香,期待中优质牛排的口感。

酱汁有六款选择,我们拣了我最喜欢的蘑菇 Morel 及餐厅自制的 Aji Verde。青色的 Aji Verde 是秘鲁式青辣椒酱,成为包括辣椒、芝士及蛋黄酱,所以 creamy 及辣辣的,颇有新鲜感,不过始终 morel 比较浓郁及合拍。

正如其他高级扒房,刀有得自选,不过选择不多。

两款随上的拌菜水凖亦好,份量充足。

Crepe ‘Suzette’ $198

Crepe ‘Suzette’

同伴一眼看中这个甜品,主因怀旧,当年盛行时,餐厅主管堂前煎煮服务,绝对是高级的款待,不过今时今日堂前明火烹调已非新鲜事。

Crepe ‘Suzette’

可惜年轻服务员技术未到位,见不到高高的火焰,观赏角度来说失色;而且酒的份量不多,只吃到甜味,没有酒之甘,不够火候,但亦庆幸地更合我意,第一次觉得好食!因为我从来不喜欢带苦味的甜点。

Chocolate

只开晚上星期四至日,可能因为近月有推广,未来一个月订位已满,本想再访亦要等等。

服务质素远不及跑马地会所,虽然态度良好,但经验不足有待训练;运作亦未畅顺,不合格之处在我们的前菜并非一齐出,汤喝完,蟹肉才到,不说等了良久才出菜。

最有趣是 Crepe ‘Suzette’ 是两人份量,侍应重复两次问我们点一份或两份!

整体平均分:4.3-4.5

2021-08-21