2025-05-24
今晚路經調景嶺,就去彩明商場嘅kfc食新出嘅脆雞粒咖哩飯,點知食到成肚氣,貼錢買難受。晚市高峰期,收銀係完全無職員嘅,只可以去自助機買野食,我係㩒左堂食。等左15 分鐘左右,終於攞得,但佢幫我裝左外賣,而裝外賣嘅餐盤係勁污糟,仲有上一手食剩嘅炸雞碎。目測出餐處清一色都係外賣,咁我諗可能晚市多人,佢地費事煩就全部用外賣裝比個客,我體諒佢地,諗住就算數。拎左個外賣返埋位準備開始食嘅時候,發現佢比漏餐具。於是我就行返去出餐處請職員比個匙羹我。點知,兩個女職員先後只是面無表情不斷重複同一句話「外賣無餐具?」我答「是的,你地無比餐具我,麻煩比個匙羹我。」然後,旁邊一個藍色制服疑似經理嘅男人就勁無禮貌咁插嘴「外賣無餐具呀你明唔明呀!」我這才意會到原來他們的意思是外賣不提供餐具。我本來是選擇堂食的,無端端被變成外賣已經好委屈,仲要比佢地當值經理咁惡劣對待,而且kfc從來沒提過外賣不提供餐具,我一直以來都keep住有幫襯kfc,每次外賣佢地都會自動入埋餐具比我,通常係我主動要求不用給餐具我添!咩時候轉左規矩?定話係呢間分店自把自為改左個規距?當下非常震驚就咦了一聲,點知個男經理態度極之惡劣,非常不友善
當下非常震驚就咦了一聲,點知個男經理態度極之惡劣,非常不友善,說「你咦乜嘢呀!外賣無餐具呀你明唔明呀!仲有冇野幫到你!」嘩,當值經理帶頭兇個無辜嘅客,我簡直難以置信,嬲到即刻掉頭走。
雖然係快餐店,但服務態度都不應該差成咁!
而個飯同啲脆雞全部都係勁淋,唔好食,脆雞唔脆,飯又唔香唔乾爽。
唔會再去呢間分店。