2018-06-24 180 浏览
食完晚飯…諗住去食下糖水!知道聰嫂開咗旺角店,諗住唔使下下走落銅鑼灣食… 點知中伏!!去到門口等咗一陣,有得入去食。望真啲間舖超細…超迫夾,天氣熱辣辣仲要同後面抬背脊貼背脊坐!迫到員工行入嚟落單都冇位,要嗌出去落單。一場黎到…諗住聰嫂一向有水準, 忍咗佢啦!!楊枝甘露:碗楊技金露完全唔夠凍,食落真係一碗“糖水”之外…係冇乜味!龍眼冰:味道雖然正常, 但啲冰超硬…用匙羹都食唔到。佢應該畀個冰鑿我食整體嚟講:完全同喺總店食係兩回事, 完全管理唔到質素。舖頭逼到唔想坐,拿拿聲食完起身走!下次都係返總店食

去到門口等咗一陣,有得入去食。

一場黎到…諗住聰嫂一向有水準, 忍咗佢啦!!

下次都係返總店食
2個月前我跟老公行旺角,點知遠處就見到個店名就叫左。。。“聰嫂呀!”跟著就急步入店。同時間我地既後面都有一pair 男女,跟著我地叫左一樣既對白(哈哈),都係急步入店(amazing )。我地係order 同樣一定食既榴槤水晶珠同龍眼豆腐花。因為大部份既甜品都係交過來而不是即製,所以雪到又硬又冰又無味,仲要賣相完全認唔到。我仲心諗原來聰嫂差左甘多啦,直至再去番總店先之有天淵之別。呢間旺角店要black list

)。
,仲要賣相完全認唔到。

我仲心諗原來聰嫂差左甘多啦,直至再去番總店先之有天淵之別。
呢間旺角店要black list
2018-03-25
下午茶
2018-05-06 240 浏览
店鋪面積小。坐位好少,又迫。坐得唔舒服,會同背後其他客人背貼背咁濟。冷氣仲超大,幾乎係吹住食,凍到食唔落。甜品選擇好小,仲幾貴。份量小,但味道的確好食、好濃郁。榴鏈愛好者記住要食水晶珠,超濃!但呢個價錢同環境,不如去第二間好過。
店鋪面積小。坐位好少,又迫。

坐得唔舒服,會同背後其他客人背貼背咁濟。

冷氣仲超大,幾乎係吹住食,凍到食唔落。

甜品選擇好小,仲幾貴。

份量小,但味道的確好食、好濃郁。

榴鏈愛好者記住要食水晶珠,超濃!

但呢個價錢同環境,不如去第二間好過。

2018-05-04
2018-03-24 499 浏览
老婆話想食糖水,第一次見到依間野新開張,諗住幫襯下。老婆叫左一個$49 龍眼椰果冰,我就叫左一碗芝麻杏仁茶。一見到碗糖水同冰就已經想講粗口,分量已經超少,心諗有無搞錯。碗芝麻杏仁茶一食落口就好似一份糖水九份水咁,得個甜字,唔知有幾多係杏仁或者芝麻糊。我老婆嗰碗龍眼冰除左份量少,就係無味、無味同埋無味!$50 一碗!如此質素,呃錢味濃!收得依個價錢,份量味道樣樣都唔掂!除左裝修做得好,其他事情就可以忽略?問過朋友,原來尖沙咀嗰間都係咁,集團式難食!
芝麻杏仁茶

問過朋友,原來尖沙咀嗰間都係咁,集團式難食!
2018-03-24
2018-03-12 465 浏览
聰嫂私房甜品都係比較多人讚嘅新式甜品鋪之一,分店亦都開始越開越多,終於開到嚟旺角了!由於一直都覺得佢哋嘅榴槤幾好所以之前經過開見到有都會食,新舖喺旺角真係幾方便我!但係鋪頭細細,可以容納嘅人就不多了。所以都係決定選擇外賣吧!門口有排行榜,揀完就直接畀錢喺門口,算係幾有效率。但外賣要加一蚊,不過其實都算合理的。最後我揀咗〈榴槤水晶珠〉,成盒都係榴槤肉,一打開就勁大陣味,唔食榴槤嘅老婆當堂嗌曬救命。榴槤肉都幾香甜軟滑啖啖肉,質素幾高!水晶珠仲會另外裝起,幾貼心!$50一碗糖水算唔算貴呢?但有得食高質榴槤肉喎!

但係鋪頭細細,可以容納嘅人就不多了。

但外賣要加一蚊,不過其實都算合理的。
榴槤水晶珠

榴槤肉都幾香甜軟滑啖啖肉,質素幾高!

水晶珠仲會另外裝起,幾貼心!

$50一碗糖水算唔算貴呢?但有得食高質榴槤肉喎!
榴槤水晶珠
2018-03-10 269 浏览
一家人去旺角吃完晚餐,剛在facebook知道聰嫂私房甜品係旺角開咗分店,所以去試吓。唸住同灣仔或銅鑼灣分店一樣。誰知中伏了。舖面非常之細。最不滿係佢選擇非常小之外,仲要貴灣仔或銅鑼灣店好多。例如榴連水晶珠,別的分店賣$39(我已經覺得有點貴)。但旺角分店居然賣$49!旺角呢的區比人感覺係多平嘢。就算唔平啲,無唸過同一商標但居然貴其他店貴25%我覺得太誇張了。而且選擇少好多。唔會再去旺角店。

唔會再去旺角店。

2018-03-10
2018-02-17 401 浏览
之前買過聰嫂外賣$36一碗椰果龍眼冰, 今日新年太太幫手去order竟然變左$60($59+$1外賣碗), 返到屋企我先知咁貴,仲要勁細碗, 酒樓新年最多都係加1加2, 一間糖水舖鬼鬼鼠鼠(由買到比錢都冇提過新年加價) 加夠66%, 講直唔係同區食開嗰間冇開門都唔會買佢, 多年前將軍澳食佢到慢慢對佢越黎越失望,我同好多街坊都轉哂幫襯過d嗰間。 加價,明嘅,新年揾人開工都要比多d (希望你有), 但要寫哩個扑傻瓜價真係燥到我要寫第一次嘅open rice食評。
大咬椰果龍眼冰
2018-02-16
7 分钟 (外卖自取)
$120 (宵夜)
2018-02-12 323 浏览
之前一直都好想試吓聰嫂~但一直都唔就腳,所以都無機會食~而家旺角終於開咗喇夜晚11點幾去食,等咗大約15分鐘~唯一唔好就係舖頭實在太細,太逼~嘩~一眼睇晒,真係得咁細架咋~入到去我哋就嗱嗱林叫嘢食因為怕買晒(((等位時聽到某幾樣嘢已經賣晒)我叫咗 龍眼椰果冰充滿龍眼味嘅冰~好清甜,好好味而朋友仔就叫咗 芒果奶昔雙皮奶有三層嘅感受,味道幾夾~其實仲有好多嘢想試~榴槤乜乜呀,士多啤梨乜乜呀下次再試啦~不過我建議買外賣再到附近公園坐低食會舒服啲~新開張可能混亂咗啲~之後應該會好啲~
之前一直都好想試吓聰嫂~
但一直都唔就腳,所以都無機會食~
而家旺角終於開咗喇

夜晚11點幾去食,等咗大約15分鐘~

唯一唔好就係舖頭實在太細,太逼~
嘩~一眼睇晒,真係得咁細架咋~

入到去我哋就嗱嗱林叫嘢食

因為怕買晒
(((等位時聽到某幾樣嘢已經賣晒)

我叫咗 龍眼椰果冰
充滿龍眼味嘅冰~好清甜,好好味

而朋友仔就叫咗 芒果奶昔雙皮奶
有三層嘅感受,味道幾夾~

其實仲有好多嘢想試~
榴槤乜乜呀,士多啤梨乜乜呀
下次再試啦~
不過我建議買外賣
再到附近公園坐低食會舒服啲~
新開張可能混亂咗啲~
之後應該會好啲~
  • 龍眼椰果冰
  • 芒果奶昔雙皮奶