2012-12-12 197 浏览
未到七點就走去食糖水,唔駛等位,正!男朋友最愛榴槤水晶珠 (自己完全唔鍾意榴槤,聞到都...)食過唔同地方既榴槤甜品,佢都話呢到最好食,真材實料,連舊冰都係榴槤做~薑茶夠哂辣,黑芝麻湯丸皮薄餡靚~唔似平時d糖水鋪,就咁切幾粒士多啤梨落去就話係士多啤梨涼粉,呢到真係連舊冰都係用士多啤梨做,超like!
未到七點就走去食糖水,唔駛等位,正!
榴槤水晶珠
薑茶湯丸
薑茶夠哂辣,黑芝麻湯丸皮薄餡靚~
士多啤梨涼粉
题外话/补充资料: 去過坑口個間聰嫂,食物水準一樣,但係service唔得,可能唔夠人手啦,問佢拎本menu都晦晦氣氣咁,送野食黎又黑口黑面,'呯'一聲放低就算,唔憂無生意做都唔駛咁嗎…所以最後都係選擇去寶琳個間~
2012-12-09
$30 (其他)
榴槤水晶珠
薑茶湯丸
士多啤梨涼粉
  • 榴槤水晶珠,士多啤梨涼粉
天氣凍的日子想食熱的糖水暖暖身今天選了鮮奶椰汁芋頭西米露 $17芋頭西米露夠熱,暖笠笠 可能是鮮奶+椰汁,所以椰汁味不算香濃,但加入了鮮奶質地較滑。芋頭十分足料,芋頭未有煲至蓉蓉爛爛,還有芋頭粒,增添口感。冬天熱食的最佳選擇~
天氣凍的日子想食熱的糖水暖暖身

今天選了鮮奶椰汁芋頭西米露 $17
芋頭西米露夠熱,暖笠笠

芋頭十分足料,芋頭未有煲至蓉蓉爛爛,還有芋頭粒,增添口感。
冬天熱食的最佳選擇~
聰嫂
好味道
足料的芋頭
2012-12-10
聰嫂
足料的芋頭
好味道
2012-11-15 133 浏览
與友人特地從坑口來到寶琳便是要一嚐聰嫂甜品,一如預料的,晚飯後的時間來訪,要等上十五分鐘左右,但不錯的是店方有提供幾張椅子給等候的客人,在等待的時候亦見不少外帶的客人。場內不算太大,以二人枱為主,但亦可將桌子合併變成多人桌。一般必點的是龍眼椰果冰,基乎每檯每檯都必點的,是這裏的招牌,亮麗雪白,冰是打成碎碎的,再加上不少椰果和龍眼,碎冰入口冰亮而清甜,雖然沒有期望用的是新鮮龍眼,但總覺得有一股不合心意的味道,但是又是一種說不出的奇特,是龍眼放耐了嗎?所以個人對這個甜品評價是一般的。椰汁芒果黑糯米: 反而芒果椰汁黑糯米來得稱心滿意,有驚喜,黑糯米是很黏身的,但不失口感,很特別的是糯米中加了不少小粒狀的芋頭,果然是時令之選,很粉嫩,兩者皆是我所很喜歡的,再加上算是鮮甜的芒果,對比前者,更愛這一個。芒果班㦸:略為有點意猶未盡,再點了一個班㦸,芒果班㦸是嬌小的,皮薄,但當中的重點忌廉令人略為失望,當中的忌廉竟是快要溶掉,實在失色。但整體上雖然食物質素不算非常吸引,但價錢卻很吸引,大都是二十多塊的,相信這、正是聰嫂人氣的原因吧!感謝朋友是晚作東!

感謝朋友是晚作東!
2012-11-10
  • 椰汁芒果黑糯米
2012-11-01 54 浏览
前2日企人買左幾個糖水番黎一齊食~我食果碗係芒果椰汁黑糯米, 芒果有幾大件, 黑糯米黏成一舊舊, 要自行用匙羹整散, 我覺得如汁底用芒果加椰汁攪成會好D, 現在覺得芒果, 椰汁和黑糯米味道是分開的.阿寶食左一碗芋頭西米露, 熱辣辣好正, 甜度適中之餘芋頭仲好粉tim, …,唔錯唔錯=]
前2日企人買左幾個糖水番黎一齊食~

外卖自取
  • 芒果椰汁黑糯米
2012-09-18 67 浏览
今天晚上難得能相約數位中學同學聚會,晚飯過後各人仍意猶未盡,一行7人很理所當然的就決定去吃個糖水打算再多聊一會兒。星期六的晚上,門外有多人輪候已是意料中事,終於等到叫我們的號碼時,門口阿姐竟然說:「你地入住5個先!」,各人當然立即呆在當場,心想餘下的2人會怎樣?會被安排坐到哪裡去?但因為已經等了一段時間,所以沒有多跟阿姐理論,就乖乖的剩下其中2人繼續在外面等候。我們被安排坐在收銀機旁的那個角落,得到的是一張2人木台和旁邊連著一條鏡面大柱的4人木台的一半,(4人木台的座向是背向2人木台,亦即是各人不能面對面而坐)眾人對此安排啞口無言,但體諒星期6晚上顧客眾多,安排不能完善也實屬平常,所以我們再次的接受了這個安排。4人木台有連著兩個面對著鏡面大柱的座位,等那2個顧客離開之後,餘下的兩個朋友也終於可以進來,為了方便大伙兒一起聊天,我們決定把2人木台拉開一點,讓7個人可以圍著一張小桌子一起吃糖水聊天,這個坐法我們讓面對鏡面大柱的那兩個位置空了出來,店員也另外招呼了客人在那裡坐下來,所以我們7個人其實只佔了店舖4個客人的位置。其後我們每人也叫了一碗糖水,邊吃邊聊的坐了大概30分鐘,大部份的朋友已
一行7人很理所當然的就決定去吃個糖水打算再多聊一會兒。

星期六的晚上,門外有多人輪候已是意料中事,
各人當然立即呆在當場
,心想餘下的2人會怎樣?會被安排坐到哪裡去?

我們被安排坐在收銀機旁的那個角落,
(4人木台的座向是背向2人木台,亦即是各人不能面對面而坐)
眾人對此安排啞口無言,

所以我們7個人其實只佔了店舖4個客人的位置。
其後我們每人也叫了一碗糖水,邊吃邊聊的坐了大概30分鐘,大部份的朋友已經吃完自己的糖水
當中有2位朋友吃得比較慢,所以大伙兒也繼續聊天讓他們慢慢吃完,
可能外面等候的人實在太多,店員開始不耐煩的想把朋友還未吃完的糖水收走,
我們阻止他們收走的時候,店員臉色非常難看!

再過了5分鐘,大伙兒打算離開,開始掏錢出來付自己那份的錢然後自行找續完畢就把錢拿去收銀處的時候,
其中一位女店員以頗高的音量說:「唉!7個人坐成粒鐘!阻住晒!」

我當下聽到這句如此帶骨的說話時,十分有衝動要跟她理論!

到底她憑什麼說這句話?!
首先,我們坐下的時間不足一小時!
第二,我們7個人只佔了店舖裡面4人的位置!到底我們是有多「阻住晒」?!
第三,入座時沒有任何職員告知用餐限時是多長!她有什麼資格嫌我們坐的時間長?!(更何況時間根本不算長!)

我知道現在生意難做,1分1秒也是金錢,
可是我們並沒有白吃白坐!我們是付了錢吃糖水的!
我們7個人坐了4個人的位置,那理論上我們留坐的時間比一般顧客坐久一點也不為過!

我不想去猜那職員當時說出那句話是基於什麼心態,
不過事實是,就因為她這一句話,我以後!是以後!也不會再光顧這家糖水舖!

一大班人去糖水舖,相信大多的目的不是要去品嘗那家的糖水有多好吃,
而是把糖水舖看待為大家的聚腳點,希望與朋友在那裡聚聚舊聊聊天。

如果糖水舖只為賺錢,認為食客在千等萬等終於等到叫自己籌的號碼,到糖水上木台後匆匆扒光碗裡的東西就應該馬上立即結帳走人的話,
那真的是侮辱了「糖水舖」這三個字在我心中的意義!
2012-09-01
$30 (宵夜)
2012-08-02 45 浏览
有日入左將軍澳做嘢就醒起聰嫂,我同同事專登坐兩個站 MTR 到寶琳吃全港獨有的龍眼冰,事關我哋食盡全港九新界甜品舖都唯獨是聰嫂才有如此好味的『龍眼冰』,當同事在想食邊款甜品時我二話不說就幫佢叫左同我一樣的『龍眼冰』佢問我點解唔比佢選其他我就同佢講其他的你可以在某某舖都食到,唯獨是呢個『龍眼冰』只有這裏有,所以為免佢見到我食時後悔就一定要食呢個 聰嫂呢個龍眼冰的味道就尤如在吃啖啖的龍眼一樣,而加了椰汁同椰果在當中又令到成碗龍冰增添了層次同口感,咬落的冰冰同龍眼有啲龍眼的咬口及透心涼的感覺,令這天我們的戶外工作加上了一個涼冰冰的結尾。
佢問我點解唔比佢選其他

2012-07-30
$24 (其他)
  • 龍眼冰
2012-07-28 46 浏览
聰嫂也是一間熱店.在港有3間分店.剛巧我到將軍澳明明剛剛食完午飯.很飽也要一試,環境比我想像中細.但因為下午時份少人仍坐得舒服而店員亦有禮貌.紅豆茸西米露20元:上枱時全碗冰狀,先吃上面的紅豆有咬口,只是剛剛熟,待幾分鍾下面的紅豆冰溶,冰只是很碎的碎冰.每一啖也是很溶紅豆.味道不是太甜.個人感覺似吃紅豆雪條,吃到一半將另一碗西米放入,入口有點似台飲的爆珠.賣點是比起普通紅豆西米露,更足料.吃的方法很新鮮又有層次又解暑,是新鮮的食法,我鍾意..最後,員工主動問我食得曬嗎?哈哈...下次有機會再試,因為我滿意

$20 (其他)
用餐优惠
其他
  • 紅豆茸西米露
2012-07-17 54 浏览
吃過一頓不甚滿意的一餐,終於來到期待已久的聰嫂甜品!這間聰嫂甜品就在港鐵寶琳站出口對面街,很易找。店內裝修整潔光猛,店員服務友善。這次吃的是我一向喜愛的榴蓮水晶珠。榴蓮肉和冰凍榴蓮蓉啖啖濃郁榴蓮香,吃起來很軟滑,配上卜卜脆的透明水晶珠,口感豐富。推薦給所以愛吃榴蓮的朋友。
2012-07-13 35 浏览
真係好嬲呀.....點解由開張到依架...你地既服務態度完全冇改變過...每一次好開心咁黎食糖水都要好嬲咁走...招呼完全唔掂呀...你地既野唔係特別平過人....好似街邊檔咁...既然你唔想d人黎幫襯...開間店黎做咩呢...係咁趕客走....唔單只我一個客...係所有客都係咁對待....我地好似係黎送錢比你駛....唔係黎搶野呀...運吉架喎....我都唔明梁思浩點解要請你地d咁既員工....最特別個個係自以為大家姐...門口派飛個個囉....我都好明白你地方細...要齊人入既道理....但唔需要做到係門口企咋...都唔比入去坐...佢話...你地人齊未架...係就叫佢快d啦....係黑口黑面個隻...所有人都欠你咩....一d笑容又冇...甜品到呀..都唔話比個客知係咩黎...放底就算...你有猜尊重過人架...香港係一個講求服務既地方...唔係大陸呀...都唔明白點解要咁對人...態度服務真係認真差呀....
真係好嬲呀.....

點解由開張到依架...你地既服務態度完全冇改變過...
每一次好開心咁黎食糖水都要好嬲咁走...
招呼完全唔掂呀...你地既野唔係特別平過人....
好似街邊檔咁...既然你唔想d人黎幫襯...
開間店黎做咩呢...係咁趕客走....唔單只我一個客...
係所有客都係咁對待....我地好似係黎送錢比你駛....
唔係黎搶野呀...運吉架喎....
我都唔明梁思浩點解要請你地d咁既員工....
最特別個個係自以為大家姐...門口派飛個個囉....
甜品到呀..都唔話比個客知係咩黎...放底就算...
你有猜尊重過人架...香港係一個講求服務既地方...
2012-07-11
$30 (宵夜)
2012-06-06 39 浏览
話說我同個朋友係寶琳間聰嫂食甜品,它的芒果燉奶頗特別, yummy, 哈哈, 終於可以滿足我一部份的甜品隱!! 甜品作賣點,餐廳供應多款選擇,甜度適中,用生果再配合糖水,達到最佳味道,價錢合理,值得一試。
話說我同個朋友係寶琳間聰嫂食甜品

2012-04-04
2012-04-12 37 浏览
與男朋友食完飯, 去開將軍澳當然去聰嫂! 因為D甜品, 其他地方食唔到! 龍眼椰果冰成碗都是由龍眼冰打成的, 龍眼味勁濃, 極到甜美未試食呢個款的蜜瓜西米露,我仲加埋水晶珠..超好味! 就咁愛上了

鎮店之寶 - 龍眼冰
龍眼椰果冰成碗都是由龍眼冰打成的, 龍眼味勁濃, 極到甜美
蜜瓜西米露

鎮店之寶 - 龍眼冰
蜜瓜西米露
去完布袋澳食海鮮,搭車出番將軍澳,雖然仍然好飽,但都忍唔住,去左食聰嫂榴槤。開心樂園 ($24):材料豐富,樣樣都有,我最愛硬硬地既啫哩糖。榴槤水晶珠 ($28):榴槤軟滑香濃,水晶珠脆卜卜,配合得天衣無縫。食完好滿足呵!
食完好滿足呵!
榴槤水晶珠 ($28)
開心樂園 ($24)
$26 (宵夜)
榴槤水晶珠 ($28)
開心樂園 ($24)
2011-12-21 33 浏览
聰嫂甜品多次被介紹於電視節目,飲食雜誌等等, 唯開業多時,而家才有機會來拜會一下聰嫂晚上大約九點, 店內幾乎坐滿, 而且都有不少人在買外賣, 睇黎出品應該唔錯叫下榴槤水晶珠,龍眼椰果冰,榴槤班戟三樣招牌菜龍眼椰果冰成碗都是由龍眼冰打成的, 啖啖都係龍眼肉, 極到甜美, 坊間亦未見有同類的甜品, 真係抵讚榴槤水晶珠又係成碗都係榴槤冰蓉, 香滑而且味道極濃, 好此味的人一定對佢讚不絕口榴槤班戟做到皮薄餡靚, 內裡幼滑的忌廉加上榴槤肉, 非常之咁夾, 而且大大舊食得滿足.環看四周其他的食品, 基本上都係大大碗, 而且睇起來應該味道不錯, 好希望下次再黎試其他甜品

叫下榴槤水晶珠,龍眼椰果冰,榴槤班戟三樣招牌菜

2011-12-21
  • 龍眼椰果冰
  • 榴槤班戟
2011-11-28 18 浏览
下午入座唯一好處便是冇咁人多、同...(唔使等位)之前也到過呢間總店,但總是人山人海,今次倒是舒服多了叫上一碗黑糯米豆花,黑糯米本身煮時應放了好多糖,在未溝上豆花前、一啖入口(好甜),再溝和原有之椰槳(不知又是否煮過加糖)都係(好甜)唯有將豆花由底至面撈起才中和甜度(好彩)黑糯米本身煮煙煙韌韌、但就糖份略為重手一點,豆花入口也算很滑$25.元之文易、上算合格!
下午入座唯一好處便是冇咁人多、同...(唔使等位)
之前也到過呢間總店,但總是人山人海,今次倒是舒服多了

唯有將豆花由底至面撈起才中和甜度(好彩)
$25.元之文易、上算合格!
题外话/补充资料: 店內的椅子也開始陳舊,餐牌也用到容容烈烈,希望老闆除了食物品質外,也應料理一吓店內環境,才能長做長有!
2011-11-26
$25.
2011-10-22 42 浏览
今日去了將軍澳買東西,行到倦倦地去了這間糖水店吃糖水,雖然店舖不是太大,也是我第一次去這間糖水店,坐下看了Memu,叫了個薑汁豆腐花,不過原來冇熱的,只好叫凍的,面頭有D啫喱和西米,幾有創意,唔會咁齋,D西米咬落去幾特別,唔係平時食倒果D西米死實實,但個主角豆腐花就好似在超過巿場買果D豆腐花,唔係幾夠滑!(希望將來有熱豆腐花就好啦)
薑汁豆腐花
2011-10-17