2020-03-17 164 浏览
元朗新開戚風蛋糕專門店😍😍全部都係即日新鮮整架❤️❤️-今次試左伯爵茶、咖啡同芝麻切件每件$14 唔算太貴 岩哂我呢啲每隻味都想試下既人🤣成個買都係$70 相比之下會再抵好多全部戚風都好鬆軟同濕潤 就算冇cream單食都唔會好乾個人覺得最出色係伯爵茶☺️幾香茶味 芝麻味食到芝麻顆粒都唔錯今次去本身想買抺茶同朱古力味😩點知賣哂 希望下次試到啦!
元朗新開戚風蛋糕專門店😍😍
全部都係即日新鮮整架❤️❤️
今次試左伯爵茶、咖啡同芝麻
全部戚風都好鬆軟同濕潤 就算冇cream單食都唔會好乾
今次去本身想買抺茶同朱古力味😩點知賣哂 希望下次試到啦!
2020-03-15 167 浏览
難得入到黎元朗,一於就去老陳餅店!呢間餅店佢賣戚風蛋糕,有五個口味,伯爵茶、香蕉、抹茶、朱古力同埋芝麻。呢度嘅蛋糕無添加防腐劑、日日用澳洲牛奶新鮮即製,亦都因為咁,所以兩日內就要食晒。伯爵茶味道食落去唔甜,又清香👍👍另外,成個舖面都好有Feel,並非你所諗既一般餅店
難得入到黎元朗,一於就去老陳餅店!
另外,成個舖面都好有Feel,並非你所諗既一般餅店
伯爵茶戚風
單件伯爵茶戚風
Matcha
伯爵茶戚風
單件伯爵茶戚風
Matcha
2020-03-13 220 浏览
呢間餅店默默地係元朗開左一段時間喇當初小編睇個名, 以為係一間普通既餅店會有好多唔同類型既面包同蛋糕買點知原來只係得戚風蛋糕老闆應該對佢地既戚風蛋糕好有信心先夠膽只賣一樣野, 哈哈🤣🤣.店入面既蛋糕每日都係新鮮製作, 賣晒就無嫁喇😲佢地既蛋糕有『5』隻味: 抹茶🍵伯爵茶☕芝麻⚫香蕉🍌同朱古力🍫有單件或一整個賣, 全部人係買晒就無.1) 伯爵茶戚風蛋糕 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜打開包裝已經聞到好香既伯爵茶味蛋糕十分輕盈鬆軟, 食多幾件都無問題 😍.2) 芝麻戚風蛋糕 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜未開包裝就睇到蛋糕入面有好多黑色點點⚫⚫呢啲就係芝麻粒喇😝蛋糕成個都佈滿晒芝麻粒, 個蛋糕唔香都唔得喇😝.3) 香蕉戚風蛋糕 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜蛋糕真係用香蕉蓉去整, 而唔係用香蕉精所以絕對係真彩實料👍.整體黎講, 佢地既蛋糕真係好出色小編放左一日都仲好鬆軟😝😝...小pop會繼續不停食食食,所以如果想得到更多似食資訊,請like & follow~😋
呢間餅店默默地係元朗開左一段時間喇
當初小編睇個名, 以為係一間普通既餅店
會有好多唔同類型既面包同蛋糕買
點知原來只係得戚風蛋糕
店入面既蛋糕每日都係新鮮製作, 賣晒就無嫁喇😲
有單件或一整個賣, 全部人係買晒就無
1) 伯爵茶戚風蛋糕 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜
打開包裝已經聞到好香既伯爵茶味
蛋糕十分輕盈鬆軟, 食多幾件都無問題 😍
2) 芝麻戚風蛋糕 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜
未開包裝就睇到蛋糕入面有好多黑色點點⚫⚫
呢啲就係芝麻粒喇😝
蛋糕成個都佈滿晒芝麻粒, 個蛋糕唔香都唔得喇😝
3) 香蕉戚風蛋糕 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜
蛋糕真係用香蕉蓉去整, 而唔係用香蕉精
所以絕對係真彩實料👍
整體黎講, 佢地既蛋糕真係好出色
小編放左一日都仲好鬆軟😝😝
外卖自取
$14 (其他)
2020-02-29 249 浏览
幫同事買2個伯爵茶味,切左一件我試。蛋糕質地係鬆軟,但最出色嘅係可以伯爵茶味整到好似清水一樣,淡而無味,莫講話茶嘅清香,令人失望根據今次嘅體驗,不可一,亦不可再
幫同事買2個伯爵茶味,切左一件我試。

根據今次嘅體驗,不可一,亦不可再
2020-02-29
午餐
2020-02-24 1730 浏览
元朗是台灣古早味蛋糕的天下, 數數已有四家蛋糕店進駐了,近日卻來了家戚風蛋糕店,在每天限量的情況下,蛋糕仍是早早賣光的,好不厲害。老陳餅店是家戚風蛋糕專門店, 店內獨沽一味只賣戚風蛋糕。主打是茶味蛋糕, 分別是店方名物伯爵茶蛋糕、 大眾口味的抹茶蛋糕、 芝麻蛋糕、 巧克力蛋糕和香蕉蛋糕,一共五款口味, 絕對是貴精不貴多。除了口味專一之外,餅店的店風也是別樹一格, 無論是外觀裝潢或色調,都貫徹懷舊的文青風格, 雖然小店在橫街窄巷之內,仍然十分吸睛。 既走邊鋒路線,便要以品質取勝。 老陳餅店標榜每天新鮮製造,而且用料高質, 重點是無添加。首訪到老陳餅店是傍晚時分, 伯爵茶戚風蛋糕早已賣光光了, 便改嚐抹茶戚風($14/件)和香蕉戚風($14/件)。蛋糕帶點濕潤不會乾身,口感輕軟如綿, 如風的食感令人愈食愈愛上,低糖輕盈感覺健康。 當中以抹茶味蛋糕最驚喜, 味道甘濃茶香自然,得知以日本宇治丸久小山園5級抹茶粉製作,也難怪了。至於香蕉蛋糕味道清新自然,果真是用上香蕉製作,非人工香精可以比擬。二訪也是在傍晚時份,知道老陳餅店的戚風蛋糕可以原個購買, 但由於是每天限量供應的關係,想吃最受歡迎的伯爵

首訪到老陳餅店是傍晚時分, 伯爵茶戚風蛋糕早已賣光光了, 便改嚐抹茶戚風($14/件)香蕉戚風($14/件)

抹茶戚風蛋糕

香蕉戚風蛋糕

二訪也是在傍晚時份,知道老陳餅店的戚風蛋糕可以原個購買, 但由於是每天限量供應的關係,想吃最受歡迎的伯爵茶蛋糕便最好預訂,於是早上便以Whatsapp預訂了!過程相當順利也不用下訂,只需關店前取餅便可。

伯爵茶戚風蛋糕($70/個),這價錢能買到整個蛋糕是很實惠的,而且在包裝上十分認真,漂亮嚴實的盒子也確保蛋糕不會走型。
伯爵茶戚風蛋糕

個人最愛的茶品便是伯爵茶,對此茶也有一定的了解。老陳餅店用上TWG伯爵茶葉,能成為名物是因為用的是川寧TWG茶葉,食材選用方面也有夠認真的。茶味本質就比紅茶香醇,加上佛手柑幽幽的果香,這層次多變的茶味很適合作蛋糕。而老陳的伯爵茶蛋糕,食感同樣是輕軟如綿,茶香清幽,相比之下抹茶茶香更甘濃一些,但仍是在水準之上。

戚風蛋糕食用期在三天之內,但無論是即日享用,或是待到第二天才用,蛋糕仍然鬆軟美味,配一杯伯爵茶就可以在家吃下午茶了。

雖說伯爵茶戚風是店方名物,但平心而言抹茶茶香更見出色。說到愛好口味從來是因人而異,但無論如何在食材的選取上,看見的不只是選材的眼光,更可貴的是店家的那份誠意。
2020-01-12
伯爵茶戚風蛋糕
抹茶戚風蛋糕
2020-02-20 275 浏览
放假又係老陳附近搵食,食完正餐梗係要買個老陳番屋企原來甘岩當日新出左咖啡味甘就買件試試咖啡味係有少少雲石紋甘一開,都聞到咖啡味,但唔算勁食落咖啡味唔算重,而且食得出隻咖啡似普通黑啡粉開水。。。因為本身隻咖啡唔多靚,所以先唔夠香,咖啡味普通而且食到後面先見到有勁大個洞應該係mix 個陣唔勻,定係唔想太勻影響個紋?新產品係要時間進步,希望下次食到更好既咖啡味最出色都係芝麻伯爵抹茶三隻~推介埋比同事,佢地都大讚
放假又係老陳附近搵食,食完正餐梗係要買個老陳番屋企

原來甘岩當日新出左咖啡味

甘就買件試試

咖啡味

咖啡味係有少少雲石紋甘

一開,都聞到咖啡味,但唔算勁

而且食到後面先見到有勁大個洞

應該係mix 個陣唔勻,定係唔想太勻影響個紋?

新產品係要時間進步,希望下次食到更好既咖啡味

最出色都係芝麻伯爵抹茶三隻~推介埋比同事,佢地都大讚

2020-02-18
2020-02-09 366 浏览
記得第一次經過老陳餅店時,係比佢個鋪名吸引,”老陳”好夠raw,我鐘意。之後上OpenRice望,知道”老陳”原來唔係賣中式西餅,係一間只賣戚風蛋糕既餅店!實話,我好支持有心人將自己專長嘅事做好,創一番事業,不求大富大貴,都起碼可以賺個錢生活到,但係呢度係香港,所以會諗:唔知有冇市場?今日再次路經,就決定試試。鋪內有5款口味(伯爵茶、芝麻、香蕉、朱古力、綠茶),個裝:$70、件裝:$14。舖面長方形,店員係收銀櫃檯內會簡單介紹產品:「牛油係用日本、低糖、芝麻味較香,其他味道聞未必太突出,食就會知道⋯可以買散裝試吓先。」之前留意過評語唔差,所以放心揀咗3個口味(香蕉、芝麻、伯爵茶)做下午茶品嚐。食後感:每款味道都好恰當,食到選擇既味道而且唔會好甜,蛋糕濕潤好香滑。不過始終係件裝,所以外層位置有輕微走氣(un)感覺,是正常的。喜歡戚風蛋糕既濕潤Q彈既食客,應該會喜歡上。如果要order一個裝可以先whatsapp留貨,用嚟招呼朋友或者生日唔想食咁重cream既好選擇!

2020-02-01 728 浏览
突然興起一股戚風熱連元朗都開左依間老陳當然要幫趁下店內有原件蛋糕亦有切件,因為想試唔同味,就買三款切件試下先都算好多味揀,有抹茶,芝麻,伯爵茶,香蕉,原味因唔食香蕉,就揀哂其他特別味店員仲好熱心推介拆開包裝就見到蛋糕體算鬆軟,楝落去都會回彈,只係個樣仲有d 大氣泡唔靚仔食落抹茶芝麻同伯爵茶味都好濃,口感鬆軟超好食三款都好好食,因出面伯爵同抹茶都算出風頭,反而覺得芝麻少見更勝一籌但真係名不虛傳,一定做常客!
突然興起一股戚風熱

連元朗都開左依間老陳

當然要幫趁下

店內有原件蛋糕亦有切件,因為想試唔同味,就買三款切件試下先

都算好多味揀,有抹茶,芝麻,伯爵茶,香蕉,原味

因唔食香蕉,就揀哂其他特別味

店員仲好熱心推介

抹茶,伯爵茶,芝麻

食落抹茶芝麻同伯爵茶味都好濃,口感鬆軟超好食

但真係名不虛傳,一定做常客!
2020-01-24
下午茶
📚首先,茶包要鄭重的跟大家說:海綿蛋糕≠戚風蛋糕。⠀⠀⚠️回正題,講翻老陳先⠀⠀=|| 環境 ||店鋪成個風格都同佢地既戚風蛋糕一樣——簡潔。無花巧既裝修,店內有兩列蛋糕架,放切件蛋糕/原個戚風大蛋糕。⠀⠀環境都好乾淨,前鋪後廚,入左鋪頭唔會聞到蛋糕香,可能我太夜,👨🏼‍🍳師傅已經休息。⠀⠀=|| 食物 ||=一口氣點左全部口味:芝麻﹑🍵抹茶﹑🍫朱古力﹑🍋🍊伯爵茶﹑🍌香蕉。⠀⠀其中最💕🍌大愛既係香蕉味,但茶包分唔到係香精定係新鮮香蕉,鍾意既香蕉蛋糕既朋友,可以揾朋友過黎買一件Try Try,真係唔錯既,比起香蕉磅蛋糕更濕潤,而且口感更加輕盈🍌💕⠀⠀伯爵茶店家就用TWININGS,茶葉粒感好重,咬個陣,都Feel 到大家既存在。味道就係有伯爵茶味,話香係好香,食落味道唔係好重。⠀⠀🌱🍵抹茶店家用「日本宇治丸久小山園5級抹茶粉"龍膽"」,但認真,一入口,一陣草青味湧晒出黎,下一秒就會有抹茶獨特既苦味,全完蓋左抹茶既甘味🍵🌱⠀⠀🍫🍰朱古力蛋糕味有啲薄弱,似係食嘉頓蛋卷(唔好打我,朋友都話好似)🍰🍫⠀⠀=|| 總結 ||=☁蛋糕質素水準有飄忽☁,其中有兩款蛋糕既濕潤度唔夠高,有啲乾同「鞋口」💕但
📚首先,茶包要鄭重的跟大家說:海綿蛋糕≠戚風蛋糕。
⠀⠀
⚠️回正題,講翻老陳先
=|| 環境 ||
=|| 食物 ||=
=|| 總結 ||=
☁蛋糕質素水準有飄忽☁,其中有兩款蛋糕既濕潤度唔夠高,有啲乾同「鞋口」💕但整體蛋糕係好好食,會再回購💕
⠀⠀
但係,🖤💔重點黎啦:包裝唔好。店員安排左一個大蛋糕盒放10件既切件蛋糕,出左門口之後,茶包好奇打開左一次蛋糕盒, check check有冇畀小左味,個盒就成日自己打翻開,因為個盒卡唔實,建議店家可以用膠紙痴一痴兩邊,我拎翻去要1個小時既路程,最後係手捧佢去餐廳💔🖤 同埋其中一件搵到頭髮ಠ_ಠ
⠀⠀
🔆食物分數率:8分(10分為滿分)
💖comfort food:香蕉戚風蛋糕
❣️可一不可再:芝麻戚風蛋糕﹑抹茶戚風蛋糕
⠀⠀
🔖加分位:即日Whatsapp 可以訂到蛋糕(店中所有戚風蛋糕都係無cream, 唔係生日蛋糕個類)
=|| 老陳餅店 ||=
地址:元朗西菁街2號興旺樓1D地舖
搭叮叮可以係教育路落車行過去,千色後面。
2020-01-07 576 浏览
最近經常喺網上見到有人介紹呢間餅店🍰今日趁假期過去試一試🤔店舖主打5款口味的戚風蛋糕,另外當日亦有7款飲品🍰🥤店內裝修簡潔,帶點文青懷舊的味道🧑🏻‍🎨👨🏻‍🎨不會太花巧,主題清晰,一入門口就見到5款口味的蛋糕整齊排列👍🏻☺️好可惜最具人氣、聽聞最好味嘅伯爵茶味已經賣晒(相入面最遠處個托盤係吉架😭)買咗芝麻同朱古力味😋($14 件)蛋糕質感超鬆軟👍🏻芝麻味入面真係食到粒粒芝麻碎,充滿芝麻香朱古力味應該係用咗濃度較高的朱古力?食落帶少少朱古力的苦味,不會太甜膩,個人比較喜歡朱古力🍫味蛋糕味道唔算太驚喜,質感比起同類型產品確實較鬆軟,都值得一試,希望下次有機會試吓伯爵茶味☺️
最近經常喺網上見到有人介紹呢間餅店🍰今日趁假期過去試一試🤔
店舖主打5款口味的戚風蛋糕,另外當日亦有7款飲品🍰🥤
買咗芝麻同朱古力味😋($14 件)
蛋糕質感超鬆軟👍🏻
芝麻味入面真係食到粒粒芝麻碎,充滿芝麻香

2020-01-04
下午茶
今日同老公奶奶落元朗買野,見到開了一間新的鋪頭。叫老陳餅店。門面黑色,招牌白色,一眼耀眼又特別。標明系無添加,純自然,自家製的蛋糕。我們到的時候,大約12點左右,店內已經所剩無己。證明吸引力絕對不少阿。我問了店員一下,店員說一出爐就被搶購晒啦。如果想吃得到,可以預訂我家先生極力推薦奶茶☕️,甜度適中,齒頰留香 奶奶就偏愛綠茶及芝麻味的蛋糕🍰。鬆軟而香噴噴,但又不是很甜到漏那種感覺。這樣,我相信店主的無添加。因為少了糖精,就少了渴喉的感覺。今日大膽試新野,系成功的期待下次再來試其他味道

門面黑色,招牌白色,一眼耀眼又特別。

標明系無添加,純自然,自家製的蛋糕。

我家先生極力推薦奶茶☕️,甜度適中,齒頰留香
今日大膽試新野,系成功的

期待下次再來試其他味道
2020-01-01
2019-12-21 499 浏览
中午12點開舖,我1:00到達,貨架已經剩返兩件散裝蛋糕,我問店員下一轉出爐時間係幾點,佢好冷淡咁答我下午六點,有冇搞錯?要我等五個鐘頭?咁呢幾個鐘頭你間鋪開着但又冇嘢買,咁開嚟有咩用?完全係莫名其妙嘅一間鋪,我一定唔會再幫襯!