2018-11-23 62 浏览
本身對珍珠奶茶只抱著`有得飲就飲心態`, 尤其周圍開到成行成巿唔會專登排隊,~ 開業咁耐老虎堂仍然人氣不減每次經過都大排長龍, 是晚經過幸運地無人決定幫櫬一杯(買完人龍又來了)! 店員推介人氣波覇厚鮮奶, $30/杯也不便宜喔... 見到珍奶就知道取名老虎堂大概因爲它的紋路跟虎紋一樣吧 ~ .. 呷一口茶與奶果然好香好夾, 珍珠彈牙有咬口, 而且能吃岀是用黑糖燜煮過所以每粒非常入味! 難怪價錢唔平仍然大排長龍! 下次想試埋佢其他茶

2018-11-22 50 浏览
晚上约了朋友在荃灣食飯,經過這條人氣食街,竟然發現開了這間人氣奶茶店,見冇人龍排隊,立即一試,但其實買奶茶不用排隊,但等拎奶茶卻要用最小15分鐘,只不過人流散開在舖頭附近等見自己購買号碼出現在号碼機上才上前拎。努實講,若要我排成個鐘去試這杯風頭躉的虎紋珍珠奶茶就必了。店員溫馨提示: 飲之前搖十五吓。 虎虎生風厚鮮奶 ,含奶霜 (波霸+珍珠 )~外觀吸引,濃濃的黑糖味,甜到似拖肥糖。 本人覺得要用飲筒攪勻才冇咁甜,若只搖十多下都未必均勻,但第一啖卻嘗到極濃的黑糖味, 珍珠QQ彈口, 確是不錯,但$30一杯又好似不值得。試吓就算。搖勻前搖勻後

店員溫馨提示: 飲之前搖十五吓。

虎虎生風厚鮮奶 ,含奶霜 (波霸+珍珠 )~

搖勻前

搖勻後
經過荃灣醒起另一間大熱黑糖珍奶係到開分店 就慕名朝聖一下條人龍真係好長 等落單又一段時間 等拎野飲又一段時間 虎虎生風厚鮮奶 $30 拎到手杯邊有漏 搞到隻手笠痴痴影完相 係飲之前搖15下第一啖都係偏甜 可能係因為佢落珍珠都好重手 有成三分一 當中有兩隻大細珍珠係入面 口感係有D唔同 但就食唔到好Q 的口感 愈飲愈有D似曾相識的味道後尾終於諗到 個人覺得似花奶涼粉的味道😅 $30 來說 佢好似大杯D 感覺上抵飲D不過都係同樣地試過就算

經過荃灣醒起另一間大熱黑糖珍奶係到開分店 就慕名朝聖一下

後尾終於諗到 個人覺得似花奶涼粉的味道😅

$30 來說 佢好似大杯D 感覺上抵飲D
不過都係同樣地試過就算
2018-10-27
20 分钟 (外卖自取)
2018-11-19 53 浏览
其實之前都飲過老虎堂😳不過就係係銅鑼灣個間到飲~難得荃灣都開左分店,一定要試下!荃灣呢間分店位置好好,係路德圍度~我今次係星期日既晚上六點度黎到,人唔算多,前面都係得五個人到排隊買🙈我都係一如既往買左佢既招牌波霸厚鮮奶🙆‍♀️大概等十一二張飛到,但都好快就有🤣我覺得呢個波霸厚鮮奶個黑糖味幾好~個人黎講唔覺得太甜!但佢個珍珠就普通,唔係太有口感,可以更煙韌😳如果珍珠可以再做好啲,配合返個黑糖鮮奶,應該係幾唔錯既~
2018-11-18
1K
2018-11-18 37 浏览
I went there after lunch and like everyone I wanted to try it as it looked pretty. Wow, was I wrong. This cup changed my mind about Taiwanese drinks. I really don't like Taiwanese drinks in the past as they were mostly too sweet.  However, this one tasted rich without being too sweet. The appearance didn't hurt either.It is really good and I think waiting for 10mins is reasonable but if you have to wait for like half an hour, I may pass.

2018-11-02
2018-11-15 47 浏览
出街好多時經過見到老虎堂排長龍,聽人講波霸厚鮮奶好飲, 但係今日可能平日而且嗰個時段冇人排隊就走去買杯試下啦!真係吾錯,直得推介。鮮奶味好香濃混合左cream,黑糖同珍珠好滿足而且珍珠嘅口感好軟和彈牙。吾怪得甘多人讚!
2018-11-10 133 浏览
老虎堂都開左好耐,其實都已經飲過好多次,但質素每次都有啲參差。今次第一次試荃灣呢間分店,係飲左咁多次以嚟最好飲嘅!首先個賣相要讚一讚,就算已經大排長龍,但製作虎紋嘅時候一啲都冇馬虎,整得好靚呀。其次就係黑糖鮮奶。黑糖味好香濃,鮮奶味亦都好香好香,兩者混合左之後飲落去真係有幸福嘅感覺,每一啖都好享受。最後就係珍珠。珍珠完全唔會好似未煮熟咁硬。珍珠嘅口感好軟糯,但係分量就有啲少,因為好食到想食多啲。其實都冇話邊一間分店係特別好飲嘅,都要靠下啲運氣,睇下啲店員技術質素點啦。

2018-11-10 58 浏览
前排去開荃灣,經過路德圍,見到開左間老虎堂。其實都想試佢杯波霸解奶好耐,下午時間已經好長人龍 ,咁排左15分鐘左右終於買到。十分唔錯,奶味好重,唔會太甜。比出面其他台式飲品好
外卖自取
2018-11-08 84 浏览
排隊等就耐,去到counter連望menu既時間都無,求其要杯皇牌架啦!制作時間都唔算耐,即係落單落得慢。Weekend既時候要排隊,平日就唔洗點排(指既係午飯前後時段)。大細珠係幾好咬口,不過個奶唔夠香,面頭唔係應該有一層奶油(cream?)既咩?打完卡影完呃like相就聽佢講搖左佢先飲,嗯。。。無咩特別。可能係台灣飲過一杯太好飲,仲要加左少少黑糖可以咀嚼到,呢杯如果要我等10分鐘以上我會去其他鋪買其他野飲。

打完卡影完呃like
相就聽佢講搖左佢先飲,嗯。。。無咩特別。

虎虎生威
虎虎生威
2018-11-04 135 浏览
買咗三杯,即時已發現一杯未封好,已經即時更換了。另一杯外賣用膠袋裝好,沒有再檢查⋯⋯怎料⋯⋯又係沒封好,好彩膠袋無漏😑 唔係就好狼狽喇⋯⋯明白舖頭都係多人買比較繁忙,但都要留意下。都要讚番,珍珠味道同質地暫時係食過最好味嘅,我比較喜歡淋淋地,純個人喜好~

明白舖頭都係多人買比較繁忙,但都要留意下。

外卖自取
2018-11-02 91 浏览
最近都好hit一股黑糖珍珠奶茶熱潮周圍行過都開左好多新式奶茶鋪 越做越旺 越黎越多人排隊試新野🤣呢晚係荃灣食完飯出去就見到間老虎堂排隊買野人龍唔算多 就一於試試試左佢推介既<波霸鮮奶>$30 的確有點貴😅買野排隊人龍唔多 所以都大約等左6、7分鐘就拎到杯野飲!Ps曾經試過係另一間飲類似既野 由買到拎到上手飲要個半鐘😱太口渴都建議去7-11買飲品算😂😂一樣都係拎上手搖十下左右 攪暈飲Um.... 個人覺得佢同普通珍珠奶茶差別唔大😅又唔算太甜亦都唔係太難飲 中規中矩🧐
最近都好hit一股黑糖珍珠奶茶熱潮
周圍行過都開左好多新式奶茶鋪
越做越旺 越黎越多人排隊試新野🤣

呢晚係荃灣食完飯出去就見到間老虎堂
排隊買野人龍唔算多 就一於試試

試左佢推介既<波霸鮮奶>$30 的確有點貴😅
買野排隊人龍唔多
所以都大約等左6、7分鐘就拎到杯野飲!

一樣都係拎上手搖十下左右 攪暈飲

2018-10-30 1390 浏览
是一種「集郵」的心態, 明明對黑糖鮮奶談不上喜好, 但在社交網站的耳濡目染之下,仍是對此物有一定程度的關注。上回在銅鑼灣, 老虎堂與幸福堂之間,我的選擇是幸福堂。只因幸福堂是後起之秀,再加上現煮黑糖 珍珠的強烈視覺感,也就捨棄老虎堂了。 沒到的這兩家的擴展速度極快,這邊廂幸福堂在元朗開了分店,那邊廂老虎堂更誇張,在荃灣、旺角 一口氣開了兩家分店。荃灣的老虎堂開在最熱鬧的食街, 要試老虎堂便是輕而易舉了, 這天來到荃灣老虎堂,店前的客人並沒有很多,也許是傍晚人潮未至, 店員煞有介事的指示客人跟著地上的藍線排隊, 基於一種羊群心理,就這樣排在線上的客人愈來愈多了。手搖飲品杯子設計未算花巧,老虎堂的標誌卻是相當醒目, 飲品拿起手上沒有太熱燙, 搖勻後更是冰凍,但冰量實在是太驚人, 喝到最後 一大塊冰塊 留在杯裏, 所以這杯的分量其實不是太多。黑糖形成老虎堂獨有的幸福老虎紋,確是在視覺上十分療癒的。說回老虎堂這杯波霸黑糖厚奶($30), 是我試過的品牌當中水準最好,個黑糖最濃不會只係喝到奶味,鮮奶味道同順滑度是水準以上,而店方開宗名義是有添加奶霜,最喜歡珍珠Q彈得來很自然, 很接近台灣丸作食茶

波霸黑糖厚奶

說回老虎堂這杯波霸黑糖厚奶($30), 是我試過的品牌當中水準最好,個黑糖最濃不會只係喝到奶味,鮮奶味道同順滑度是水準以上,而店方開宗名義是有添加奶霜,最喜歡珍珠Q彈得來很自然, 很接近台灣丸作食茶的珍珠口感。

試過數間大熱茶店,對黑糖厚奶這範疇實在無感,不過老虎堂出品確是比其他品牌要好,也許心血來潮想喝黑糖鮮奶時,老虎堂該會是我的首選吧!
2018-09-19
波霸黑糖厚奶
2018-10-29 104 浏览
朝早11點幾經過路徳圍附近 醒起老虎堂最近係荃灣開左 之前係台灣飲過 覺得真係唔錯 於是就去朝聖一下啦🏃🏻‍♀️去到見到好多人等拎 但又冇人排隊買咼 就即刻去買 點知原來買野飲都要等 佢話避免積太多單 所以會hold一hold買飛先 但其實都好快 佢大概一分鐘搞掂兩杯咁 咁我就飲最招牌既波霸厚鮮奶 排隊等買 到我拎到杯野大概用左十幾分鐘💁🏻‍♀️賣相其實同台灣差不多 飲之前同樣要搖勻 香港既飲落我就覺得淡啲 雖然係厚奶 但奶味都唔算好多 黑糖味都可以再重啲 整體黎講正常吧 但如果要排好耐隊就不了🙈

2018-10-06
15 分钟 (外卖自取)
之前已飲過銅鑼灣店,今次來到荃灣行街當然要再飲下比較一下,而且老婆怪我上次自私飲打卡,所以點都要帶佢來飲下。荃灣鋪人龍都唔比銅鑼灣小,不過我都係用大概10分鐘左右就買到,因為買左飛就去左隔離左近既鋪排隊買野食,所以整體感覺唔算耐,杯野終左當然要影番張靚靚相先,賣相是相當不錯,有黑糖紋既流動主菜泥啦,當然要試味道啦睇樣幾好都無用,一飲之下與銅鑼灣店相比較是非常失望,黑糖味道小,奶唔厚但比例上奶多,珍珠是出奇地差,* 珍珠淋pat pat*.....,結果還是要帶老婆去銅鑼灣再試一下....銅鑼灣我比9分,荃灣只能比6分...希望你對波霸改番挺d啦,the曬真係唔掂。黑糖味改番濃d la.

2018-10-25 119 浏览
之前係台灣飲過一次,之後就愛上了!最近荃灣終於開香港嘅第二間分店,見近近地,就去買黎飲下,睇有無keep 到台灣嘅味道😋😋因為係平日嘅關係,排隊同埋拎嘢飲都係大概用左10分鐘到,唔算要等太耐👏🏻👏🏻👏🏻今次買左虎虎生風,冰度同埋糖度都係無得改變。荃灣買嘅比台灣嘅甜,但係黑糖味依舊好重,好鍾意😋😋😋珍珠食落都好好味,好彈牙。整體而言,老虎堂都比其他同類型嘅台式飲品店做得出色👍🏻👍🏻
之前係台灣飲過一次,之後就愛上了!
整體而言,老虎堂都比其他同類型嘅台式飲品店做得出色👍🏻👍🏻
  • 虎虎生風