2020-06-08 427 浏览
今日心血來潮,想食啲辣野醒下胃,於是我就約咗好姊妹去咗老川皇麻甩一下,已經係星期一去,都要全場爆滿,好彩都係等咗10分鐘到。下次你真係要book位先黎,呢間野主打食川菜,每個餸嘅辣度都可以自己揀,啱晒我哋呢啲又想食辣但又怕辣嘅人。我哋兩個嗌左個水煮魚,魚肉好香滑,好似好辣咁但係食落完全唔係勁辣,唔會話辣到食唔到。另一個就係辣子雞,你唔好比呢碟野呃到,啲辣椒又係唔辣,將啲雞粒炸到脆趣再加辣椒炒香真係超級好食, 啲雞骨炸到脆晒,連骨都真係可以食埋添啊。另外嗌咗牛展,滷水味好入味再加埋大量嘅芫荽,夾埋食真係天衣無縫。兩個人食三個餸飽到反肚,另外嗌返兩個白飯撈埋食
連骨都真係可以食埋添啊。
2020-06-04 602 浏览
疫情期間有排冇得上深圳食辣嘢,嗜辣的我是日揾咗呢閒就脚的開飯熱店,果然沒有令我失望!地點在油麻地附近的商業大廈二樓,沿雲石樓梯上兩層便是。環境企理開闊,雖然午市幾乎滿客,但一點都唔會覺得逼,二人卡位都有好幾個!午市套餐有非常豐富的選擇,本身一心想食水煮魚又擔心太大份食唔到其他嘢,點知午市套餐都有得選小份水煮魚($58), 啱晒我心意。魚片非常嫩滑,中辣對我來說已經夠麻夠辣。鍋底墊了非常多豆芽菜。另外點了午市夫妻肺片餐($50),份量亦不小,調味非常正宗,麻辣香十足,有牛肚,牛脷,配上大量芫荽,非常過癮。最後點了紅糖糍粑($30)做甜品解辣,新鮮炸起,煙煙韌韌,和在正宗重慶火鍋店食到的一樣。

2020-06-04
2020-06-01 496 浏览
上個禮拜我哋六個人一早訂咗枱,因為知道旺角佢都係比較多人,上到去門口都要等10分鐘先至可以入得,不過唔緊要。我哋六個人都好食得辣,叫咗好多餸,不過每一樣都比較鹹,同埋座位比較迫,但係大致上味道都似四川野,不過鐵板茄子就真係差,啲汁好杰,同埋玻璃透明嗰種,食落去唔吸引,同埋其實我哋叫咗中辣,所有嘢都唔係真係話好辣,我哋覺得可以再辣一啲,同埋佢冇其他粉面叫嘅,主要都係小菜,總括嚟講,所有野都可以,但味道可以再調校一下
2020-05-30 497 浏览
老川皇📍.呢間係E.L會encore既其中一間川菜店🌶雖然裝修就唔算好靚 但都算企理而食物既味道就以濃味為主 水準唔錯 好多小菜都好有穫氣🔥比較岩啲鐘意濃香惹味啲既朋友💁🏻‍♀️.每次必食🌶水煮魚($132/斤)辣椒好多 味道夠哂濃 麻辣香味兼備魚片都幾滑溜 但普通版就比較多骨🐟如果budget多啲同唔想甘多骨既朋友建議揀桂花魚 會無甘多骨🙈.另外都order左幾樣小食包括🐷泡椒豬手($28)🍆烤茄子($28)同串燒泡椒豬手係辣椒味味濃🌶食落幾過癮茄子同串燒燒到香氣撲鼻 加埋面層既調味辣份 非常惹味🤤.另外仲有涼拌萵荀絲($36)同鐵板炒粉絲($72)萵荀清甜 鐵板粉絲夠穫氣🔥整體表現不俗 而且價錢合理鐘意食川菜既朋友絕對值得試下👍🏻.人均消費:$180美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7.5/10)打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷📷(7/10).店名:老川皇 (旺角)地址:旺角登打士街32號歐美廣場1樓.
老川皇📍
呢間係E.L會encore既其中一間川菜店🌶
雖然裝修就唔算好靚 但都算企理
而食物既味道就以濃味為主 水準唔錯 好多小菜都好有穫氣🔥
比較岩啲鐘意濃香惹味啲既朋友💁🏻‍♀️

每次必食🌶水煮魚($132/斤)
辣椒好多 味道夠哂濃 麻辣香味兼備
魚片都幾滑溜 但普通版就比較多骨🐟

泡椒豬手係辣椒味味濃🌶食落幾過癮
茄子同串燒燒到香氣撲鼻 加埋面層既調味辣份 非常惹味🤤

另外仲有涼拌萵荀絲($36)同鐵板炒粉絲($72)
萵荀清甜 鐵板粉絲夠穫氣🔥
整體表現不俗 而且價錢合理
鐘意食川菜既朋友絕對值得試下👍🏻
人均消費:$180
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7.5/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷📷(7/10)
店名:老川皇 (旺角)
地址:旺角登打士街32號歐美廣場1樓
2020-05-30 355 浏览
突然想食川菜,上openrice睇呢間menu選擇多,價錢又ok就即刻book,雖然正值疫情期間,但係都唔冷清。炸饅頭 (點解我會唔記得影相架!)好耐冇食過炸饅頭,諗住當是日澱粉質食下,一食不得了,好好食!完全推介,真係平靚正,兩個女仔起初叫半打,後尾忍唔住又叫多半打🙈你就知我幾鐘意佢!完完全全外脆內軟,仲要超香,滿足我對炸饅頭嘅所有要求辣子雞望落好大碟,滿滿嘅辣椒,但食落其實唔係真係話咁多,佢嘅雞炸得非常香口乾身,可惜size太細,炸乾水分後縮水縮到唔太食到肉,如果唔係應該好正,因為個味道真係好。酸菜生魚片稍嫌有啲個湯酸辣味唔夠濃,魚片係肥美的串燒叫左茄子,牛肉同丸。除左茄子正常之外,其他都唔推薦,牛肉相信係因為川式烤法,肉質同味道都同港式差別非常大,有啲牛肉乾feel,個人覺得太韌同太乾,仲有上嘅時候已經落左大量知然粉,基本上就係調味料味。涼拌窩筍絲口味做得岩岩好,唔過辣,好爽口,不錯嘅開胃菜飲埋野埋單五百幾,飽到傻左,仲要食唔晒,其實唔貴,性價比有的,每樣野味道都唔錯,完全唔伏,想食川菜不妨一試~

炸饅頭 (點解我會唔記得影相架!)

辣子雞

酸菜生魚片
稍嫌有啲個湯酸辣味唔夠濃,魚片係肥美的

串燒

涼拌窩筍絲
口味做得岩岩好,唔過辣,好爽口,不錯嘅開胃菜

2020-03-08
2020-05-27 473 浏览
不嬲都好中意食辣野,呢日又黎到旺角食老川皇,感覺真係好爽!呢排食得太多酸菜/水煮類食物,所以就叫左烤魚試試佢! 我地坐低左冇耐間鋪都逐漸多人,坐冇半個鐘都FULL埋見到出面有人要等位~我地叫左芒果沙冰同埋椰汁珍珠~全部野都唔會太甜,芒果沙冰都飲得出佢係好新鮮,好香果肉味! 除左叫烤魚我地都叫左D串燒, 有燒蠔,貴妃邦,茄子等等, 全部都好夠味! 食極都唔夠喉想再食!!! 串燒上面D 蒜真係好正! 愈多愈好食! 同埋串燒唔辣唔好食!一定要叫辣,少辣都好夠吊吊味! 另外叫左侈牌鴨, 呢樣就冇咩特別, 可以主力試番串燒烤魚同酸菜/水煮類食物~小菜我地就冇叫, 不過見到人叫個樣都好似唔錯! 再下次黎會試試佢! 終於到烤魚出場,人多既關係我地都等左一段時間,想食好野都係要等下,哈哈! 烤魚夠哂入味! 勁正! 入面仲要有勁多芽菜,寬粉等等! 成條烤魚都真係份量十足, 食極都仲有! 份量同味道都對得住個價錢! 一個字爽呀!!!!

2020-05-25 338 浏览
疫情中都好多人等位,好彩貼心門口有得坐。可能太多人嘅關係要齊人先可以入座。餐廳位置方便行完朗豪坊行10分鐘都唔洗就到,餐廳入面環境乾淨又夠大,大枱細枱都好多一開始叫左串燒同前菜,串燒有紙俾你tick怕辣既唔緊要串燒可以揀蜜糖的。串燒又香又脆,前菜叫川北涼粉,涼拌土豆絲,蒜泥白肉。。。。好開胃之後我地叫左酸菜魚魚夠滑唔會唔小心有骨,個低有芽菜亦都好入味。唯一不滿意係無薯粉係入面,變得入面好小野,食幾舊就食完咁。
之後我地叫左酸菜魚
2020-05-25 503 浏览
今晚想食川菜 諗唔到去邊 又去左之前食過既老川皇🤤 同之前一樣都係咁多人食 都係要等位😆今次我地就試左麻辣香鍋同干鍋肥腸🤤 麻辣香鍋係我幾期待既一個餸 因為入面有好多材料 呢到既麻辣香鍋入面有蝦 魷魚 田雞 薯仔 蓮藕 椰菜花等材料 真係超豐富丫😍 香鍋材料走過油 好香口 蝦直頭脆到可以連殻食 但係唔會好細仔 一樣食到彈牙蝦肉👍🏻 揀左小辣 好惹味有麻香 辣得過癮👅 干鍋肥腸係一貫水準 肥鍋香口乾淨 鍋內仲有洋蔥青椒等 都非常入味😋另外我地仲試左一份紅糖糍粑 糖醬同黃豆粉係分開送上所以唔怕會淋哂 糍粑新鮮炸起 外脆內煙韌 甜甜的 很不錯🌟

今次我地就試左麻辣香鍋同干鍋肥腸🤤
麻辣香鍋
干鍋肥腸

紅糖糍粑
麻辣香鍋
干鍋肥腸
紅糖糍粑
爺爺話想出街食川菜同飯😂話我成日食魚生壽司,要食辣野去濕!應該係好耐冇返大陸,都係時候要搵返少少味覺既~老川皇旺角旗艦店係登打士街歐美廣場,寫住一樓,初時都誤會左上完一層樓梯就到,但原來係小甜甜,原來仲要上多一層,辛苦了老人家。我哋叫咗土匪豬肝,一斤水煮魚中辣。豬肝先到,薄切嘅豬肝,連埋芫荽同西芹一齊食都好香口。爺爺話青色既叫野山椒,好辣架要小心。之後就嚟咗一大盆水煮魚,個容器比餐牌嘅靚好多喎😂整體來講,唔夠過癮,中辣唔夠辣,唔麻,可能見到嘅辣椒種類唔算多,辣嘅層次都相對唔多。魚片要讚下整得鮮嫩滑溜,但係好多骨! 米飯雖然唔係好靚,但有大量芽菜,索埋啲辣油好好送飯。其實都煮得算出色,今次食得少,下次再嚟試真啲,食下大辣先~

其實都煮得算出色,今次食得少,下次再嚟試真啲,食下大辣先~
2020-05-20 450 浏览
黎到老川皇,梗係唔少得食辣喇,本人覺得佢既辣都算係正宗四川咪種辣,唔似得湖北果隻辣黎,猢辣比起川辣既分別係川辣有種後勁果隻麻,所以特別正。座位方面,十分之開揚,始終舖頭面積夠大,所以枱與台之間話有1.5米距離真係唔難,座枱仲有張紙隔一隔張枱,所以感覺都幾乾淨。燒雞皮,呢度既燒雞皮唔似出面咁,燒完出黎仲係好油,呢度就係收乾曬d油,同食落好脆好香。燒雞翼,外皮好脆,內裏仲保留住唔少肉汁,加埋d辣椒粉仲調味,真係一流。主角方面就係烤魚,呢隻魚魚骨好少,而且就算有都炸到好脆,好容易咬到,好似多春魚d骨咁,辣既程度就岩岩好,唔會太辣蓋住左魚既鮮味,又唔會唔辣變得唔好食。另外,好推介大家叫杯椰汁黎解解難,食落就岩岩好。

另外,好推介大家叫杯椰汁黎解解難,食落就岩岩好。

2020-05-13 601 浏览
今日放早,夜晚要上堂~~上堂之前就同朋友食d野打底先xpp記得之前食過呢度既午餐唔洗加一都幾抵食!!雖然晚市要加一,但價位都唔高,小菜熱炒平均都係六七十蚊就有交易,所以愈食愈多人,最後仲見到有唔少人係門外等位~~因為晏d要上堂,所以都唔敢食太飽,怕會飯氣攻心xppp之前午市黎到已經想試下呢度既串燒,但果時店員告知要晚市先有,所以今次就決定要點返幾串試下:)朋友就話最中意食呢度既樟茶鴨,佢話每次黎親都必食!!!因為朋友話自己可以包底,所以我地要左一隻,份量都真係有返咁上下~~而鴨既味道有d似煙燻肉咁,外皮就有酥脆既感覺,好易令人追住食xppp因為我地都想食d菜,所以就要多碟萵筍炒臘肉一齊share~~而個萵筍臘肉就超夠鑊氣!!!我地要左小辣,唔算好辣但好惹味!萵筍食落爽脆,閃下眼就食晒xppp串燒因為係即叫即燒,所以就最後先黎到未食就經已聞到混合左孜然味道既香料=]]雖然味道稱唔上係驚為天人,但以價錢黎睇,CP值不低,平均10幾蚊就有一串!!加上有平日少見既墨魚嘴,超有咬口,正~~而原條既粟米都係10蚊,完全滿足到想食串燒既癮xpp呢d串燒小菜真係配酒一流,可惜食完要上堂就廢事飲酒~~不
今日放早,夜晚要上堂~~

上堂之前就同朋友食d野打底先xpp

記得之前食過呢度既午餐唔洗加一都幾抵食!!

朋友就話最中意食呢度既樟茶鴨,佢話每次黎親都必食!!!

而個萵筍臘肉就超夠鑊氣!!!
我地要左小辣,唔算好辣但好惹味!
萵筍食落爽脆,閃下眼就食晒xppp

串燒因為係即叫即燒,所以就最後先黎到
未食就經已聞到混合左孜然味道既香料=]]

加上有平日少見既墨魚嘴,超有咬口,正~~
而原條既粟米都係10蚊,完全滿足到想食串燒既癮xpp

呢d串燒小菜真係配酒一流,可惜食完要上堂就廢事飲酒~~

不過有解渴既凍檸茶都係無得輸既:)
今次男朋友來接收工,想吃麻辣剌激一下味蕾,所以帶他來試一試這家老川皇,之前和朋友來試這家的lunch set後一直念念不忘,好想試試這家的晚餐。疫情期間人氣依然超強!我們都要等一下位先入座呢~位於歐美廣場,環境寬闊有卡位,大圓檯,環境乾淨,這裡的衛生做得不錯呢~我和男朋友都是魚控~~嘻嘻~~吃麻辣吃水煮魚是必然之選,只要有水煮魚就一定會試!水煮魚片這道菜就可以滿足我和男朋友這2個麻辣迷,份量超大的!足足有一個面盆這麼大!由於豆芽完全吸收辣湯湯汁,湯面有滿滿的花椒,食起來會食到啖啖辣味和滑溜魚片好正呢!我和男朋友將這道菜完全清光光哈哈~夫妻肺片原來這道菜有2款肉類包含其中,有牛肚,牛舌~食的時口可以一試2種口感,夫妻肺片上還有灑上芝麻、香蔥碎、芹菜等~~更添香味呢!醬料含有多種香料的複合香氣,濃郁而具有回味,配軟糯又熱辣辣的米飯,好滿足啊!口水雞份量好足啊~~雞做得皮夠爽,肉也夠嫩,有彈性,不霉亦不嚡,而且醬汁味道夠層次,麻辣、酸、鮮、香,兼而有之,非常惹味啊,我們點了中辣,可因應自己口味和店員下單時加強辣度哦!單是菜式已經夠正宗,食物種類又夠多,已經值得我們再次捧場及支持啊! 📍店名:

水煮魚片

📞28878982
  • 口水雞
  • 水煮魚
2020-05-12 367 浏览
媽媽節前幾晚,女皇大人突然辣癮起話要食川菜……所以呢日就等埋大帝收工上黎呢度開餐~~好彩我地七點前黎到唔洗等位,因為到左7點半已經滿坐!!!雖然女皇大人話要食川菜食辣野,但佢個女既係我,偏偏食辣既程度只有bb級,所以我一黎就話要食“樟茶鴨(一隻)”HKd$168+10%,呢味就一定唔會辣xpp跟住女皇同大帝就各自揀左一款小菜:)呢度既菜式都可以選擇辣既程度,為左我都食到,所以我地都只係要左微辣~~女皇所嗌既“蒿荀臘肉”HKd$70+10%先到,雖然有唔少乾紅椒係面,但味道又唔算太辣,連我呢個食辣bb級都可以食到!!!之後我最期待既樟茶鴨都黎到啦~~~平日係其他菜館要成二三百蚊先有交易既樟茶鴨,呢度加埋一都唔洗二百!!而且份量無偷工減料,味道都相當唔錯性價比好高~~最後就到大帝所嗌既“干鍋千頁豆腐”HKd$72+10%!!!一鍋上既千頁豆腐氣派十足~~雖然同為微辣,但可能因為熱住食,加上千頁豆腐好吸味,感覺上會較辣!!!呢d咁惹味既餸菜,真係食多碗飯都仲得呀xppp呢度仲有鮮榨果汁可以order,岩曬用黎解辣~~~~
媽媽節前幾晚,女皇大人突然辣癮起話要食川菜……

所以呢日就等埋大帝收工上黎呢度開餐~~
好彩我地七點前黎到唔洗等位,因為到左7點半已經滿坐!!!

跟住女皇同大帝就各自揀左一款小菜:)

之後我最期待既樟茶鴨都黎到啦~~~

而且份量無偷工減料,味道都相當唔錯性價比好高~~

一鍋上既千頁豆腐氣派十足~~

呢d咁惹味既餸菜,真係食多碗飯都仲得呀xppp

呢度仲有鮮榨果汁可以order,岩曬用黎解辣~~~~
2020-05-06 528 浏览
今日興起想食辣嘢就去到旺角近油麻地,歐美廣場3樓呢間老川皇。呢度嘅lunch set真係抵食夾大件!😆😆先嗌咗一個水煮牛午餐,上枱直情”嘩”咗出嚟,勁大兜!🍵🍵🍵🐃牛肉滑溜而且入味,配菜亦好多!呢個價錢可以食到呢個份量真心抵到爛👏🏻👏🏻👏🏻鐵板茄子上枱嘅時候咋咋聲,令人食指大動。個醬汁濃郁惹味,茄子煮得夠淋身,吸曬啲燒汁,用嚟送飯一流!最後重試咗尖椒皮蛋,味道唔會好辣,分量都幾多 不過就冇茄子咁出色。留意返呢度啲飲品偏甜,飲開少甜嘅朋友記得同職員講要超少甜就會啱啱好🤣🤣🤣

呢度嘅lunch set真係抵食夾大件!😆😆

2020-04-29 536 浏览
天氣開始轉熱…最啱就係食下辣野…又開胃…又可以去濕…😂近幾年香港多左好多川菜餐廳…老川皇都算係其中一間比較多人去既餐廳…就算而家疫情都好多人等位就知呢間野唔錯…之前試過水煮魚…今次就試下鮮花椒…魚類有鯇魚…鱸魚同桂花魚…姐姐話鯇魚就脆口…鱸魚同桂花魚就滑d...最後揀左桂花魚…因為之前試過水煮魚份量都多…所以係咁二加d串燒同一個涼麵先🙂涼麵先到…唔記得叫走花生😅😅。 夏天食涼麵最正…有種透心涼既感覺…麵質幾煙韌…個汁麻麻辣辣好正…花椒魚份量依然多…成條魚起哂魚肉…好方便食…啱哂唔識圇骨既我😄…魚肉好滑…個湯有麻又有微辣…帶少少酸…好開胃…仲有蘿蔔同醃製左既萵旬…食到大半都開始飽飽地…食到咁上下之後串燒就到…所以應該即叫即燒…點左雞翼…雞軟骨…豆皮…墨魚丸…韭菜…調味都係用孜然粉…辣粉…好有大陸街邊串燒既味道…😍😍所有野食都唔錯…推薦涼麵👍👍最重要價錢合理…加埋杯凍檸樂都係3XX
天氣開始轉熱…最啱就係食下辣野…又開胃…又可以去濕…😂

所有野食都唔錯…推薦涼麵👍👍