2021-06-18 318 浏览
人生食過最差既海南雞飯飯係白飯雞係白切雞醬係姜䓤油,仲要問佢有無醬,佢先走去拎過嚟連花生都有d放咗好耐既油味諗住當佢係白切雞咁食啦雞又無味仲要唔平要67蚊其他:一路食一路係隔離拖地,D水彈上嚟
人生食過最差既海南雞飯
飯係白飯
雞係白切雞
醬係姜䓤油,仲要問佢有無醬,佢先走去拎過嚟
連花生都有d放咗好耐既油味

諗住當佢係白切雞咁食啦
雞又無味
仲要唔平
要67蚊

其他:
一路食一路係隔離拖地,D水彈上嚟

2021-06-18
2020-05-03 379 浏览
看早餐餐牌,竟然有豬雜湯麵,驚喜!豬雜湯麵很快上桌,豬膶、豬肚、豬腸、肉片各有兩塊,食材用酒醃過,香!可惜湯頭較淡,麵是即食麵,若是生麵更配合。點的另一早餐是鮑魚絲火腿絲通粉,配漢堡扒煎蛋和多士。鮑魚絲當然是仿鮑魚絲,通粉份量很多,鮑魚絲和火腿絲也不少,同樣問題是湯頭比較淡。漢堡扒和煎蛋也好吃,但油太多,用紙巾除油,結果紙巾滿是油。飲品一般,沒什麼特別。
看早餐餐牌,竟然有豬雜湯麵,驚喜!
飲品一般,沒什麼特別。
2019-08-08 262 浏览
餐廳內的廚師及飲品調配員於工作時分別在廚房內及水吧內吸煙 X.X已向食環署投訴食物質素一般 多油有味精 :-\魚有少量腥味 炒菜有鑊氣(及煙灰) :-[飲品有異味 :-\賣相普通 沒有特別 8-)碗碟餐具 建議自行清洗一次 (*_*)紙巾自取需要 $0.5/一張 :-$冷氣機滴水 影響用膳 :0員工態度需要改善 =_=餐廳衛生環境甚差 廁所內味道非常強烈 O_o餐廳內有電視及大約60個座位 卡位約佔一半 :-!食物價格合理 有例湯及飲品 :‑X
餐廳內的廚師及飲品調配員於工作時分別在廚房內及水吧內吸煙
X.X

已向食環署投訴

食物質素一般 多油有味精 :-\
魚有少量腥味 炒菜有鑊氣(及煙灰) :-[
飲品有異味 :-\
賣相普通 沒有特別 8-)
碗碟餐具 建議自行清洗一次 (*_*)
紙巾自取需要 $0.5/一張 :-$
冷氣機滴水 影響用膳 :0
員工態度需要改善 =_=
餐廳衛生環境甚差 廁所內味道非常強烈 O_o
餐廳內有電視及大約60個座位 卡位約佔一半 :-!
食物價格合理 有例湯及飲品 :‑X
2019-08-08
  • 煙灰套餐
2017-10-27 727 浏览
走路到比較遠的地方吃東西,由於這間餐廳還是挺舊式,於是也進去試一試,餐廳非常大,左右兩邊都屬於這間餐廳。節瓜湯,味道還不錯,沒味精,亦沒溝水。一個瑞士汁乾炒牛河,牛河的份量還算不少,但是油份也不少,吃到下面底下的部份,有點兒覺得滿口油膩。牛肉不算太多,好像整碟牛河之中,只有五六片牛肉,在上圖便覺得牛肉太少了。而且瑞士汁欠奉,跟餐牌上他的名字——瑞士汁乾炒牛河,好像不呈比例。另一樣有趣的是,餐牌上面的特餐,竟然索價$45 ,那麼就比起一個午餐飯($40),或者這個乾炒牛河,更加昂貴。茶走的奶茶味道還挺濃郁,煉奶份量也不少,沒慳住煉奶,甜度我可接受。

節瓜湯,味道還不錯,沒味精,亦沒溝水。

一個
,跟餐牌上他的名字——瑞士汁乾炒牛河,好像不呈比例。

午餐
2016-09-11 646 浏览
今日搬屋,聽日入伙,無時間食早餐,先出九龍區攞貨再回老家搬野,路經石硤尾,大家都太肚餓喇﹗求其搵間茶餐廳醫肚先得,辛苦晒朋友及朋友既朋友,依餐我請客。嘩﹗見到童年回憶鐵板雜扒餐,等我懷舊一翻先。羅宋湯,勁鍾意飲羅宋湯架,辣辣地就更好啦﹗但依碗好鬼咸喎,重霸道過茄膏味道,吞晒落肚算喇。迷你奶油豬,個鐵板餐配埋架喎,不幸地一啖 knock out!奶油太少,不夠香甜、不夠鬆化、半乾半硬,就放棄。鐵板雜扒餐配意粉,又烚得幾好喎,仲高水準過紅磡郵票餐廳呢。插住舊肉仔捲住彈牙意粉掛著大量黑椒汁,濕淋淋滑嘟嘟塞入口,感覺超正啊﹗見到已好高興,好多肉滿到瀉呀!有煙肉、腸仔、火腿、雞中翼、豬扒、牛扒、薯條,份量重量級,食肉獸心如鹿撞,興奮不已。炸腸無怪味,歡喜。煙肉不乾硬,嚥韌彈彈,雖偏咸但配大量意粉可中和一下。火腿,完全無煎過喎,太普通唔香口。 雞中翼,入口新鮮欠奉。豬扒,軟棉多汁好味道。牛扒,微乸不過份,味道略甜美,合格。$70 蚊有找抵食啦,飽飽。

羅宋湯
迷你奶油豬
2013-01-17
2013-03-16 528 浏览
  很久之前和朋友在這裏吃過蠻不好吃的咖喱飯,想再給它一次機會;適逢附近我較常光顧的連鎖快餐店正在裝修,於是便移步來了這裏。  五點幾的時間,環境還是挺嘈吵的,不少人在這裏看報看書,也有一些是婦女帶著剛放學的孩子,電視播放著傍晚時間的連續劇。感覺還蠻熱鬧的。    本來想來這裏吃炒一丁的,但一個炒一丁要四十元,我覺得貴;咖喱也是,所以點個下午茶餐,因為最近不要吃肉類,於是便問可否要蕃茄時菜麵。  「冇呀有呀,今日冇蕃茄呀,要第啲啦,呢度有寫咁多你都唔揀!」  「我唔食肉喎。」  「咁冇架喇!」  「金菇時菜麵可以嗎?」  「哦!咁飲咩呀?」  「熱奶茶。」   我認為作為一個侍應,她是代表餐廳的,也有責任盡量照顧與滿足食客的需要。  麵來的時候我感到蠻失望的,菜和金菇都少之又少,麵也很淡,但淡也有淡的好吧,麵質也一般,但份量似乎太少,好像煮得不夠,蠻膠的。  熱奶茶不過不失。  這樣的用餐經驗,真的一次就夠了。

「我唔食肉喎。」

「咁冇架喇!」

「金菇時菜麵可以嗎?」

「哦!咁飲咩呀?」

「熱奶茶。」

熱奶茶不過不失。

這樣的用餐經驗,真的一次就夠了。
2008-09-30 308 浏览
有時D人鐘意落街食,除咗係懶得煮之外,覺得外面D嘢都唔差,價錢同自己煮都差唔多,就一於費事煩!晌花墟打完波,過哩石硤尾搵埋細路妹三丁友,落哩翡翠哩間街坊茶餐廳飯堂搞掂仲快靚正,細個係石硤尾大,間中有哩食,但係依家都好少哩喇,今晚哩到一樣見有一家大細落哩開飯!又係費事諗叫套餐,$34-$44有交易,有小菜、煲仔菜、蒸餸俾你揀,配例湯白飯,唔算話有咩出位嘢或招牌嘢,勝在抵食,平靚正,係飲嘢另外加錢。三個人就三個小菜:紅燒豆腐斑腩、菠蘿京都骨、西蘭花炒鮮魷。如果唔係話要一大棚人要高高興興,對食物同環境要有太高要求,真係好過上酒樓,無茶芥,無加一,上菜快,份量足,講明唔算有咩突出,仲唔算太差,係個豆腐同京都骨打「獻」汁重手咗,好彩兩個都炒得唔錯,最好食係個西蘭花炒鮮魷,西蘭花炒得爽口,無話過火腍晒,鮮魷都新鮮,話晒成間餐廳就座落係街市鋪位。係唯一環境逼夾D,同埋人流複雜D,尤其球季開鑼,好多人落哩睇波食嘢!

小菜餐牌,都多選擇
紅燒豆腐斑腩,太多「獻」汁
菠蘿京都骨,OK喎
西蘭花炒鮮魷,幾好
ok
2007-11-06 177 浏览
學生時代成日都會食但係其實味道好一般....雖然佢自稱係扒的專家但係....根本就係一間普通的茶餐廳但係以佢咁的錢...食咁的野.....咁的服務....真係唔係咁值...
學生時代成日都會食
但係其實味道好一般....
雖然佢自稱係扒的專家
但係....根本就係一間普通的茶餐廳

但係以佢咁的錢...食咁的野.....咁的服務....
真係唔係咁值...
2004-03-29 111 浏览
這是一間茶餐廳,同對面花園餐廳成對敵情況。食物方面一星期每天不同餐牌。我見過有特別一點的有豬脾肉,牛利之類,不過唔見好食,反而普通的豬牛更好。羅宋湯太酸,白湯又太淡同有時開唔均。最大敗筆是配菜水淋淋的淥完放上碟,攪到碟飯好多水。凍熱飲方面都是好求其開出來的沖飲。下午時服務夠差,因為學生一多都唔識安排人去那裡,加上通道環境窄,於是上餐就更慢了。另外其實這裡後門是街市,有沒有小強都不太知。這裡之所以多客可能是因為有有線播波,附近公屋沒有安裝,不過是晚上的事。茶餐廳去對而好一點。
這是一間茶餐廳,同對面花園餐廳成對敵情況。