2005-08-30 12 浏览
前兩晚9:00,我和兩FRIENDS去到,唔使等、但入到去坐發覺都坐滿客、都好旺、唔使教、首先點小籠包、鍋貼、紅油抄手、雞絲粉皮、點心好好味、食得出D料好新鲜、不過D红油汁好辣、跟住清炒津白、冷、高力豆沙、都O.K!SERVICEPART都可以、D侍應都幾有禮貌。埋單$244.都唔算平、但好滿足、好飽!

2005-08-23 13 浏览
前晚、我和朋友4亇人去到、唔使等好耐、入到去坐、發覺D裝修好普通、但坐得好舒服、我地点咗担担丐、小龍包、三蔬、桂花魚(豆板)、糖醋雞球、豆沙戈并、担担丐好香、小龍包真係好好味、三蔬(樓面)介紹花菇好清好淋、條魚做得好好!D汁好好味入味、最后亇戈 并都o.k!外D樓面都幾勤快有禮! yummy yummy!

并都o.k!外D樓面都幾勤快有禮!

yummy yummy!
2005-08-11 9 浏览
試過大部分分店, 還是這分店的小籠包及豆沙鍋餅最得人歡心, 所以星期六的下午特地過來, 點了五香牛肉麵、小籠包及至愛的豆沙鍋餅~ 幸好水準沒有下降, 不過建議改善一下服務態度~
2005-05-30 11 浏览
先此聲明: 我係幫陳外賣, 所以感受唔到其他食家所講無service, 一班朋友中有人住太古城, 就二話不說搞house warming party, 自己整d又叫d外賣咁啦,小籠飽到上屋仲有微, 件飽一夾即起, d肉汁係入面long long o下, 一啖食落去d皮厚度剛好, 肉質好鮮味!果然馳名!其他手絲雞,抄就中規中矩- 唔係獨狐一咪嘛?!
2005-05-17 6 浏览
其實我係上年去過呢間野,呢間上海菜館真係厲害,要到齊人先可以入坐,有點兒誇張….. 而餐廳環境很好,坐位算舒服(我指卡位)。好啦,食物方面呢,我同屋企人叫了小籠包、擔擔麵、醉雞、鍋貼同埋脆鱔。小籠包很多肉汁,算皮薄餡靚;醉雞都好有雞味,酒都好香醇;鍋貼都煎得幾好。但係擔擔麵就有點兒怪,好鬼死甜,少少辣都無;而脆鱔就炸得有點兒濃濃地,唔係太好食。服務唔係太差,唔可以話係傲慢,但係反應慢囉……. 總括來說,中規中矩啦。

2005-05-09 1 浏览
前二晚去到厅.大概等了十五分鐘,之後入到去發覺D 伙記好熱烈介绍食品.之後試份红繞圓蹄.佢地冇呃我入口即溶(掂)好味.招呼也不錯,成班伙記好齊心.sell野(本人也在中環做F&B的)睇公司對班伙記都幾好.唯一要彈的,就是我有一位要坐木,坐得好TIDY.唔舒服.有樣好笑的.班伙記好似唱歌咁一輪咀介绍膠牌上的菜色.好得意,我會介绍比D FRIEND 再來.
2005-04-23 1 浏览
今晚唸住星期五夜晚多人啦,就預先打電話訂左位,點知同門口個小姐講左人齊,佢就叫我等等.甘就等啦,等期間先去廁所,點知又等,廁所得一格,去完出黎又等左十五分鐘都未入得,我咪問有無位囉,個知客就好似唔耐煩講叫我等等,未有位喎.都唔知咩態度.最後有位入左去,一定要食番夠本先,佢D 小菜同招牌點心都保持水準都唔錯,但有D食物好耐都未到,甘岩個經理行過咪叫佢跟下囉,點知佢掂行掂過無理我,都唔知老闆有無教過.剛食飽無幾耐有個女人同我講話門口好多人,不如比埋張單我地,甘即係趕客啦.我知佢地好生意但唔需要甘,跟住咪走囉.service甘差,D生意差左都係應該
2005-04-08 5 浏览
上個月我男朋友生日塒同佢去左哩間野食飯。我一早打左去訂位,所以好快就有位。入到裡面都見到有好多人,好似幾好生意。我地坐左晌轉角既卡位果度~~怪怪地~~岩岩對住個出菜位~~不過都唔係坐得唔舒服既~~~我地叫左醉雞、獅子頭、酸辣湯、糊炒拉麵同小籠包~~甜品叫左酒釀丸子同豆沙酥餅。佢上菜既速度都ok架~~我最鍾意食佢個醉雞~~雖然我唔知道咩先至叫做好味既醉雞,不過之前食過好多間一係就好硬,一係就好淋;有0的無咩味,有0的有酒味不過食落去又有苦味,仲食過有0的係熱架添~~而今次食既就同之前果0的好唔同啦~~佢0的肉好滑,食到有酒味、都有雞味~~唔知係咪佢上面有0的哩狀既汁,所以0的味好濃~~~不知所謂就少0的~四十幾蚊得幾舊~~不過真係好好味~~之後係個糊炒拉麵都好好味~~我地果位對到正一正,睇住佢拉~~(我唔明點解做親0的咩咩師父果0的人個樣都係咁滄桑?)食落去個口感好好~~唔似係將0的麵煮完先炒果0的~~唔會好黏~~唔係好多汁不過係岩岩好~~仲有~~係好多芽菜~~哈哈~~好好味~~而小籠包裡面有好多汁~~同其他唔同既係佢入面0的肉唔係一粒咁既,而係你一食就會散開~~都好味架~~酸辣湯同獅子
而小籠包裡面有好多汁~~同其他唔同既係佢入面0的肉唔係一粒咁既,而係你一食就會散開~~都好味架~~酸辣湯同獅子頭就好似就唔係好夠味~~
最後係個甜品,佢地0的人會耐唔中望下係檯面介有咩未到,所以我諗佢地漏單既情況唔多既~我地食到咁上下0的甜品就黎左,我地一食完佢就即刻有人幫我地換過0的碗筷~~唔錯唔錯~~但係我就唔鍾意0的甜品~~佢的豆蓉好滑架~~又唔會太甜~~不過我地都唔鍾意食酥既~我做咩會叫架呢?而酒釀丸子都好香,個湯都好好味~~我男朋友仲好鍾意添~~不過佢\\\裡面有0的係咪有0的釀酒既米渣?食落去好似紙巾呀~~~嘻~~~
2005-04-06 2 浏览
前幾日去食晚飯,我地去到要等位,不過都預咗,但係門口位小姐態度極囂,不知所謂,都唔知佢老闆點教佢,而家係人都知service 係最重要,有d咁既員工,唔怪得佢地越黎越少人幫襯
2005-03-29 5 浏览
我第二次去食, 小籠包水準無變, 仍然咁好食, 皮薄, 裡面d肉唔肥. 排骨麵一樣咁好食. 豆漿有好濃郁豆漿味. 價錢唔貴. 小籠包(4件)+ 排骨麵+獅子球+兩杯涷豆漿=HK$150.00. 我下次都會再去食過.
2005-03-28 6 浏览
我反而覺得翡翠己不及之前那麼好吃了, 反而這間蘭州就好吃好多
2005-03-02 8 浏览
位置都幾偏僻, 問人兩次先搵到, 雖然平日, 都要等位.菜肉雲吞湯- 皮薄, 保持一定水準.上海小籠包- 皮薄, 保持一定水準.上海排骨拉麵- 排骨雖然鬆化, 但肉質比較”鞋”.高力豆沙- 皮太薄, 再厚DD會仲好味.服務態度都唔錯, 保持笑容, 好有禮貌, 好主動換碟同加茶^o^…
位置都幾偏僻, 問人兩次先搵到, 雖然平日, 都要等位.

菜肉雲吞湯- 皮薄, 保持一定水準.
上海小籠包- 皮薄, 保持一定水準.
上海排骨拉麵- 排骨雖然鬆化, 但肉質比較”鞋”.
高力豆沙- 皮太薄, 再厚DD會仲好味.

2005-01-18 7 浏览
聽人講呢間野平時夜晚食飯有好多人排隊﹐不過我地去個晚係做冬﹐可能因為少人黎呢度做冬﹐多數去酒樓﹐所以個晚唔洗排隊就有位坐落。。。四個人﹐都食左好多野﹐小籠包都食左三籠﹐﹐haha。。。不過佢既小籠包又真係幾好味﹐皮好薄同埋又多汁﹐夾埋醋裡面既薑絲一齊食﹐very good ! 雞絲粉皮都唔錯﹐有青瓜絲﹐感覺幾清下~最後食個叉子燒餅﹐個餡就叫做蔥爆牛肉/羊肉﹐唔多記得﹐不過個燒餅靜夾D 大蔥已經好好味~
雞絲粉皮都唔錯﹐有青瓜絲﹐感覺幾清下~
2005-01-18 23 浏览
拉麵不食也吧唔明白點解成日咁多人係度排隊, 又唔係真係咁好味。繁忙時間其實都坐得好擠迫~
拉麵不食也吧

唔明白點解成日咁多人係度排隊, 又唔係真係咁好味。

繁忙時間其實都坐得好擠迫~
2004-11-12 13 浏览
我係翡翠迷,不過前日同朋友去北角食飯,係城市花園道見到一間叫"蘭州拉麵小籠包"的菜館,於是同朋友入去試下啦.....一看之下,此店的裝修格局同翡翠好相似,而且菜式都差唔多,又係有d師父係你面前表演拉麵,有d師父仲熟口熟面tim,有個重係係翡翠做既tim,因為我經常去翡翠食野,所以有d師父我都認得,而且佢重係幾肥下,好易認,食物就唔係好掂,翡翠好少少,睇黎翡翠面臨大敵。