2019-09-17 35 浏览
原來平日就算有做運動,長時間坐都會增加血管疾病嘅風險😣今日放工就同同事體驗吓企喺度食壽司🍣爭取時間企多啲!翔壽司 店舖雖小,除凳之外配套齊全,吧枱下有掛鈎放手袋,乾濕紙巾、洗手間⋯⋯食物方面質素頗高,食材都好新鮮,價錢親民。我地點咗🌻半板海膽手卷🌻@$48滿滿嘅海膽好creamy,味道超濃郁,唔使加醬油已經好好味!另外點左兩set🌻自選壽司10件🌻@$158玉子、三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、真鯛、深海池魚、火炙左口魚邊、辣味吞拿魚軍艦、赤蝦、帶子、甜蝦。全部都好新鮮甜美,吞拿魚無渣👍🏻,左囗魚邊油香四溢。佢哋用嘅係亦醋,坊間小有,比例剛好,唔會太酸!整體感覺都唔錯,企吓企吓又一餐,見到隔離左右都係一個人嚟食,又幾free喎!

另外點左兩set🌻自選壽司10件🌻@$158
2019-09-16 20 浏览
翔壽司-壽司基本上每個香港人都鐘意食🤣除左普通迴轉壽司近年都興立食壽司🍣師傅會即場係你面前整相對新鮮👍-自選10件壽司🍣 $158推介: 深海池魚/真鯛/火炙三文魚腩/赤蝦🍣呢幾款都好新鮮一D都唔腥食完有陣甜味留係口腔😋-海膽手卷 $48海膽鮮甜❗完全冇怪味🤔之前食過D唔新鮮海膽真係好難頂又苦又臭😂不過如果海膽量多d口感會更豐富👍-季節限定 筋子壽司 $35筋子個樣好似魚子但比較深色同有個外膜包住🤣食落甜甜地同時D筋子咸咸地幾特別👍-葱吞拿魚腩卷 $48平時食軍艦多但2個人想share食就叫左個小卷😋個吞拿魚腩好足料❗咬既時候成口都係吞拿魚腩蓉😍好好食推介‼️-餐廳得分: ⭐⭐⭐⭐
壽司
自選10件壽司🍣 $158

海膽手卷 $48

季節限定 筋子壽司 $35

葱吞拿魚腩卷 $48

餐廳得分: ⭐⭐⭐⭐
2019-09-16 23 浏览
立食壽司嘅熱潮越黎越強🌪可以用相對平嘅價錢食到較高級嘅食材🍣啱哂食野為先環境其次嘅朋友仔🤣經過幾次厚福街都見到翔壽司排哂長龍今日終於有機會試下佢🤤-🍣自選壽司 $158/10件食壽司最忌大大舊飯配細細片刺身:0)依度就絕對唔會啦🙆🏼‍♀️真係每片刺身都長個舊飯架🤣而且佢地嘅選擇都幾多有啲壽司我都未聽過👂🏻例如魴鮄壽司 佢味道清甜👅肉質係比較紮實 口感一流🤤同埋好推介試佢地嘅火炙燒過嘅壽司充滿油香味好正🤤-🐡海膽手卷 $48佢地話新出咗依個海膽手卷入面係有成半板海膽!!真係食都尾尾都仲係海膽😭依度嘅海膽係較清甜 海水味唔重🤔$48蚊有半板真係好抵食呀😻-第一次嘅立食體驗真係無令我失望👌🏻☺️
立食壽司嘅熱潮越黎越強🌪
可以用相對平嘅價錢食到較高級嘅食材🍣
啱哂食野為先環境其次嘅朋友仔🤣
經過幾次厚福街都見到翔壽司排哂長龍
今日終於有機會試下佢🤤
🍣自選壽司 $158/10件
壽司最忌大大舊飯配細細片刺身:0)
依度就絕對唔會啦🙆🏼‍♀️
同埋好推介試佢地嘅火炙
燒過嘅壽司充滿油香味好正🤤
🐡海膽手卷 $48
佢地話新出咗依個海膽手卷
入面係有成半板海膽!!
真係食都尾尾都仲係海膽😭
依度嘅海膽係較清甜 海水味唔重🤔
$48蚊有半板真係好抵食呀😻
第一次嘅立食體驗真係無令我失望👌🏻☺️
2019-09-13
2019-09-16 29 浏览
老實說我一直都蠻喜歡立食壽司,等位時間較短,價位一般性價比高,去日本每次都會隨便進一兩家吃一下。最近發現香港又開了一些立食壽司,經過尖沙咀便去試試看。海膽手卷 $48先來每人一客海膽手卷,海膽鮮甜不會有腥味,不錯!自選壽司 $158雖然可以單點或者點盛合,但這個自選壽司感覺最划算,尤其午市還奉送沙拉及麵豉湯,飲品更半價優惠。作為火炙左口魚邊的忠粉,我們兩個set都要了兩件。壽司全部都新鮮美味,尤其火炙的更是惹味。店員服務良好又勤加茶,下次可以再來試試別的!

海膽手卷 $48

先來每人一客海膽手卷,海膽鮮甜不會有腥味,不錯!

自選壽司 $158

自選壽司

店員服務良好又勤加茶,下次可以再來試試別的!

2019-09-14 98 浏览
香港立食壽司店舖不多,最近開了一間新的立食壽司🍣,草根馬上去嘗鮮😍。.精選刺身二人前($138)🐟帆立貝新鮮柔軟。🐟油甘魚魚肉非常油潤,十分肥美,油脂甘香。🐟甜蝦🐟三文魚厚切,肉質油潤,可惜有少許筋位。🐟池魚新鮮,色澤鮮明。.📍炙燒壽司盛合($118)這個組合全部選用油脂成份較多的魚生,包括炙燒吞拿魚腩、炙燒三文魚腩、炙燒左口魚邊、炙燒金線鯛和炙燒帶子。🔥用炙燒的方法把油脂逼出,魚油甘香,同時燒完後魚肉有入口融化的感覺,令人垂涎三尺🤤。.餐牌如下
精選刺身二人前
精選刺身二人前
精選刺身二人前($138)
🐟帆立貝新鮮柔軟。
🐟油甘魚魚肉非常油潤,十分肥美,油脂甘香。
🐟甜蝦
🐟三文魚厚切,肉質油潤,可惜有少許筋位。
🐟池魚新鮮,色澤鮮明。
炙燒壽司盛合
📍炙燒壽司盛合($118)
餐牌如下
2019-09-14 72 浏览
這是我第二次吃立食壽司店,沒想到第一次體會到不錯,這次...三文魚盛盒 $68盛盒包括三文魚,三文魚腩,火炙三文魚,火炙三文魚腩,三文子魚,辣三文魚手卷,味噌湯和沙律。前面的放刺身櫃都霧出水點來🙃三文魚都不是凍的.翔-壽司精選盛盒 $78盛盒包括玉子,腐皮,赤蝦,油甘魚,真鯛,牛油果手卷,味噌湯和沙律。看到玉子和腐皮的價錢較三文魚盛盒貴,味道普通🙂壽司上的油甘魚和真鯛都不是凍的,壽司裡包含著wasabi,這個是超驚喜😂幸好我吃得到微辣。店內位置較少,都會善用空餘空間吧,沒有位置安排讓客人放下手機和錢包。店員也沒有主動加茶,值不值得再收加一服務費呢?PS. 向店員查詢wifi時,其實已經看到店名wifi,只不過店員直說沒有wifi,沒有提供密碼🙍🏼‍♀️.❤️mylittle score: 4 ❣️Will I be back? 0%
沙律和味噌湯

❤️mylittle score: 4
❣️Will I be back? 0%
沙律和味噌湯
2019-09-13 21 浏览
近年香港開始引入立食壽司店,之前吃過一間尖沙咀的立食壽司熱店,感覺很不錯,得知厚福街最近亦開了一間類似的食店,便與朋友去試一試。.📍精選刺身(二人前)($138)先來一碟刺身拼盤,有油甘魚、甜蝦、帶子、三文魚和,新鮮度還可以,但未算很肥美。.📍上壽司盛合($180)另外還點了一個上壽司盛合,內有八款不同壽司🍣,包括三文魚籽、帶子、炙燒金線鯛、赤蝦、呑拿魚、池魚、油甘魚和魴鮄。魚生色澤粉嫰,新鮮無腥味,壽司飯的酸味剛好,整體來說不錯。.這間壽司店亦算合格,與之前食過的相較之下未夠突出。

📍精選刺身(二人前)($138)

📍上壽司盛合($180)

這間壽司店亦算合格,與之前食過的相較之下未夠突出。
2019-09-12 14 浏览
經過厚福街,每次都有一羅美食令我選擇困難症發作,今日特別想食壽司又見到新開嘅立食壽司店就入去試一試!店內有好多唔同壽司套餐,想食豪dd甚至有omakase set($380/$450),師傅會為你預備個日最新鮮嘅食材,對比出邊價錢一啲都唔貴仲好親民!我地揀左呢個$158 自選10件壽司set!呢個性價比好高唯翻$15.8一件但有得揀深海池魚,帶子,真鯛等等,一啲都唔失禮!每款最多揀兩件,帶子雖然個樣唔夠肥美但食落去竟然好鮮甜好驚喜!深海池魚夠厚身我鐘意!最右上角係魴鮄壽司,師傅話係白身魚一種,第一次食又幾清新!另外再點左一個特上壽司盛合($250)入面有齊哂我既至愛忍唔住第一啖鯨呑左舊海膽,好鮮甜,一啲腥味都無,平時唔食三文魚籽既我竟然完全改觀,每一粒魚釨都好甜好juicy喔!係唯一不足既就係軍艦既紫菜唔夠脆身,好快就林哂。仲有壓軸嘅吞拿魚腩,雖然唔係超級肥美嘅大toro,但亦都係入口即溶好有油香味!雖然食到好飽但見到牆上seasonal recommendations 既生銀雪魚壽司($38)真係好好奇想試一試!生銀雪魚壽司唔止第一次食仲係第一次見到有得賣!師傅最後喺銀雪魚上邊輕輕火

另外再點左一個特上壽司盛合($250)
入面有齊哂我既至愛

雖然食到好飽但見到牆上seasonal recommendations 既生銀雪魚壽司($38)真係好好奇想試一試!生銀雪魚壽司唔止第一次食仲係第一次見到有得賣!師傅最後喺銀雪魚上邊輕輕火炙一下,食落去好大陣油香味,好full既口感!好強烈建議大家要試下!

總括而言,大部份壽司都好新鮮好高質價錢相比起出面千幾蚊一餐嘅omakase 黎講亦都好親民,仍需改善嘅地方係我覺得佢嘅壽司豉油略為鹹咗啲,同埋要企住喺度食如果約朋友想邊食邊傾計就唔多方便啦!
2019-09-12 65 浏览
#日本菜經過厚福街見剛開了立食Omakase。約朋友去食。我地各叫左一set$158自選壽司10件個list選擇好多,並不只有平價壽司,都好多款正同特別既簡😎。 仲係即叫即手扼添。壽司水準高,食材新鮮。刺身飯既溫度同酸度剛好,壽司亦不會散開。必叫推介「魴鮄」我未試過,幾特別,魚肉粉紅色,清甜彈牙。火炙金線鯛:將鯛魚微微燒熟帶出魚香。赤蝦:蝦肉晶瑩剔透,味道鮮甜。甜蝦:非一般甜蝦,好肥大味道爽甜。火炙左口魚邊:口感彈牙,入口溶化。油金魚:油脂分佈平均。深海池魚:肉質結實,味道爽口。池魚:肥美鮮甜。三文魚腩:肥美juicy 。帶子:帶子king size。「海膽手卷」推介$48就有半板海膽,好creamy,yummy🥰🥰🥰 。每件壽司手卷已經加左wasabi ,大家要注意啊
#日本菜
經過厚福街見剛開了立食Omakase。
約朋友去食。我地各叫左一set$158自選壽司10件

必叫推介「魴鮄」
我未試過,幾特別,魚肉粉紅色,清甜彈牙。
魴鮄

火炙金線鯛:將鯛魚微微燒熟帶出魚香。
赤蝦:蝦肉晶瑩剔透,味道鮮甜。
甜蝦:非一般甜蝦,好肥大味道爽甜。
甜蝦

火炙左口魚邊:口感彈牙,入口溶化。
火炙左口魚邊

油金魚:油脂分佈平均。
深海池魚:肉質結實,味道爽口。
深海池魚

池魚:肥美鮮甜。
池魚

三文魚腩:肥美juicy 。
帶子:帶子king size。

「海膽手卷」推介
$48就有半板海膽,好creamy,yummy🥰🥰🥰 。

每件壽司手卷已經加左wasabi ,大家要注意啊
魴鮄
甜蝦
火炙左口魚邊
深海池魚
池魚
2019-09-11 13 浏览
厚福街翔壽司,立食壽司新體驗!$158有個自選壽司套餐,自己揀10件壽司。午市時段仲有沙律、麵豉湯送呢!立食壽司,顧名思義,食客企喺度食,望住壽司師傅喺你面前即席製作美食。壽司刺身櫃亦在我眼前,一目了然。壽司拼盤(1):火炙三文魚腩、真鯛、深海池魚、帶子、火炙帶子、赤蝦、甜蝦、火炙左口魚邊、芥辣八爪魚軍艦。壽司拼盤(2):熟蝦、三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、真鯛、深海池魚、魴鮄、帶子、甜蝦、火炙左口魚邊。整體來說,壽司用料都算新鮮,特別係貝類同蝦類;火炙壽司可以燒出魚油,油脂豐富,好有口感。
厚福街翔壽司,立食壽司新體驗!

$158有個自選壽司套餐,自己揀10件壽司

午市時段仲有沙律、麵豉湯送呢!

壽司刺身櫃亦在我眼前,一目了然。

2019-09-11 14 浏览
日本既立食壽司就成日食,係香港近日都有好多不同既立食壽司店。今日食晚餐前好想食幾舊壽司,我地行過厚福街就入左去試下,估吾到咁有驚喜😚-自選壽司十件 ($158)小店有提供廚師發辦/同不同既壽司拼盤,或者散叫都得~我地諗住輕食,就叫左依個十件壽司既拼盤,總共有28款壽司選擇,火炙/軍艦都有,每款最多可以揀兩件~28款壽司當中有幾款魚類都係比較少食架,例如魴鮄/真鯛/深海池魚,我每款都有試下,刺生好新鮮,肉質爽甜😋另外我都揀左帶子,鮮甜厚肉好juicy!!火炙帶子馬上被比下去🙈🤣甜蝦大大隻好厚身,比赤蝦更鮮甜😋仲有我摯愛既火炙左口魚裙邊❤️厚肉大塊好新鮮😚喜歡入口即溶既朋友一定要試試啊!每件除反都係$15.8一件,其實以依個質素真係十分抵食👻不過企得耐真係有d攰,女士們行完街就吾好辛苦自己啦🙈🙈🙈

自選壽司十件 ($158)

2019-09-11 12 浏览
今日嚟到厚福街見到有一間新開嘅立式壽司店就急不及待去試吓啦店舖位置唔大,環境乾淨企理,大約有10個企位供客人使用。呢度都有唔同種類嘅套餐比客人選擇,而我哋就要左一個《自選壽司套餐 $158(10件)》10件都只需要158,而且有壽司師傅即刻製作,非常新鮮!而且款式既種類都算多~有一啲平時壽司店都食到嘅魚類同埋一啲比較大眾化嘅選擇...每舊壽司飯入面都有小量wasabi~唔食Wasabi嘅朋友要留意喇!吞拿魚壽司雖然佢係赤身部份,但係都同一般嘅壽司店真係質素差好遠!唔會成舊擦子膠咁咬唔開~真鯛 味道清淡,但肉質鮮甜富有彈性深海池魚壽司,味道清甜 而且肉質比較爽口油甘魚唔夠肥美,比較瘦 但肉質都香~赤蝦壽司 肉質比較淋火炙帶子壽司 用火輕輕炙過既鮮甜更加突出火炙左口魚邊壽司 魚片比較細塊,但入口有溶化,唔錯!咁嘅價錢,咁嘅質素值得一試
今日嚟到厚福街見到有一間新開嘅立式壽司店就急不及待去試吓啦

店舖位置唔大,環境乾淨企理,大約有10個企位供客人使用。

10件都只需要158,而且有壽司師傅即刻製作,非常新鮮!

而且款式既種類都算多~
有一啲平時壽司店都食到嘅魚類同埋一啲比較大眾化嘅選擇...

真鯛 味道清淡,但肉質鮮甜富有彈性
深海池魚壽司,味道清甜 而且肉質比較爽口

油甘魚唔夠肥美,比較瘦 但肉質都香~
赤蝦壽司 肉質比較淋

火炙帶子壽司 用火輕輕炙過既鮮甜更加突出
火炙左口魚邊壽司 魚片比較細塊,但入口有溶化,唔錯!

咁嘅價錢,咁嘅質素值得一試
2019-09-09 31 浏览
最近放工約左朋友食飯,見到呢間翔壽司門面幾靚,非常有日本特色,就入去試下,果然冇令我失望。店鋪係以立食嘅方式經營,亦即係要企係到食,係日本,尤其係地鐵站入面經常會見到呢類嘅店鋪,但係香港就比較少見。我同朋友叫左個2人刺身同埋精選壽司食,每樣嘅食材都非常新鮮,令人胃口大開。2人刺身款式都幾多,分別有三文魚,帶子,赤蝦等,非常鮮美。壽司水準亦非常高,我特別鍾意當中嘅池魚壽司,鮮甜當中帶點甘味。呢間立食壽司整體黎講非常唔錯,下次經過都會再食。

2人刺身款式都幾多,分別有三文魚,帶子,赤蝦等,非常鮮美。

呢間立食壽司整體黎講非常唔錯,下次經過都會再食。
2019-09-09 30 浏览
厚福街時不時會有新驚喜。今晚我朋友竟然發現左一間立食既壽司舖!唔好睇佢鋪頭好似唔係好大間,入面都俾足心機裝修,日式風格滿瀉,全家店都係木既元素,如果幾個fd一齊黎,仲好有包場feel添!正!我地點左拖羅海膽杯。原來充滿雙色海膽!一次過可以試到兩種不同海膽係口入面散發出黎既香甜!海膽好新鮮,無腥味噢!我地都點左精選刺身係二人份量的。厚厚既帶子已經奪走左我既目光!除左厚,帶子都係平時外面食到既珍寶帶子size!不過最令我難忘就係甜蝦呀!一食完,d膏係蝦頭入面爆出黎!又甜又肥美!無壽司又點夠我地大胃王填肚,我地加左一個炙燒壽司盛合。每一舊都燒得啱啱好,一放入口,燒過既香味充斥成個口腔。身為帶子怪既我,我梗係會食炙燒帶子啦,外表燒得小小熟,咬落去,鮮甜散發出黎!呢個壽司盛真係水準之作!唔會好似外面壽司舖咁,一係燒得唔夠香,一係材料唔夠新鮮。鍾意香口又鍾意魚生既清甜既人,呢個壽司盛真係必點!

2019-09-08 1269 浏览
小小嘅尖沙咀呢排好似開咗好幾間立食壽司店,之前都曾經幫襯過其中一兩間,但厚福街呢間每次經過都見到好多人,所以到今日排左一陣隊終於有機會幫襯🍻今晚唔算好肚餓,所以兩個人決定帶幾樣野小事牛刀!見到拖羅海膽杯價錢唔算貴,抱住佢嘅份量應該都唔會話好誇張嘅心態下,點知....嘩,賣相已經非常吸引,啲三文魚子滿到瀉,而且海膽嘅份量非常慷慨🤤🤤反而壽司飯唔會佔好多,我每一啖飯都配上拖羅蓉同海膽一齊送口,兩者係我口腔上產生嘅化學作用,閉上眼每一啖都好幸福。鮮甜充斥着整個味蕾,正呀!😆😆精選刺身盛合有三文魚、油甘魚、甜蝦、池魚、帶子。每樣食材都好新鮮,以呢個價錢都唔算貴👍🏻炙燒壽司盛合賣相冇得頂!坊間有啲壽司店嘅炙燒火候控制好唔精準,需知道炙燒嘅精髓絕對係要有均勻嘅火候控制,笑得太過火就會有燶味,但如果太輕手又會好似食緊刺身咁。炙燒吞拿魚腩經過火槍親吻過後,油脂更豐富😏帆立貝亦都係我嘅最愛,燒香過後唔會太乾身之餘更加有風味。立食壽司除咗有套餐之餘,其實仲有好多單點嘅壽司,即叫即做,每一口都係師傅嘅心血!厚福街又多個食點喇😈

今晚唔算好肚餓,所以兩個人決定帶幾樣野小事牛刀!

嘩,賣相已經非常吸引,
拖羅海膽杯

精選刺身盛合

炙燒壽司盛合賣相冇得頂!

2019-08-27
拖羅海膽杯