2021-03-26 735 浏览
今晚食$1188二人餐,獅子頭好淋,完全無口感,白飯凍嘅;片皮鴨好肥膩,份量好少;係個鮑魚幾好味,其餘食物都好一般,服務亦吾好。埋單減左5張$100海港城coupon都要$851,完全不值一試。
2021-03-24 903 浏览
繼十二月試過第一次,家人好鍾意,所以四人一枱之後就同屋企人再食過。準時六點到,坐位十分滿意,窗口位。睇完menu就落單,但上菜確實有D慢,可能坐附近嘅人都叫套餐食,我就叫menu,所以上菜就慢少少,但服務態度好好,坐窗嘅area得一個侍應,間唔中經理都幫手,雖則未坐滿,但只得一個人手,都了解同體諒。野食方面非常滿意,蝦非常彈牙,宮保蝦仁又野口,少少辣,好味。豆腐磚再食,都係外脆內軟,個心好滑,一流。炒飯好夠料,粒粒分明。羊好夠so,厚肉,孜然味好重。片皮鴨都無令我地失望,皮脆多肉,值得推薦。最後一提,齋菜都好味!如果呢個價錢(用coupons)有呢個食物質素同服務態度,我覺得係值得一試。

宮保蝦仁
孜然羊架
豆腐磚
櫻花蝦炒飯
  • 片皮鴨
  • 馳名烤鴨(半隻)
  • 宮保大蝦球
  • 動感豆腐
  • 馳名烤鴨
2021-03-15 965 浏览
星期一下午2:20入座,2:30落單,坐左半個鐘先開始嚟左份水煮魚,而套餐既其他配菜都仲未上,最後等足一個鐘所有食物先上齊。成個場只坐了4 至5枱客,下午茶時段上菜都上得咁慢,實在係難以接受。想像吾到午餐時段或假日繁忙時段要等幾耐先上齊食物。食物方面,我地2位叫左個午市套餐同埋二人份水煮魚。午市套餐包主食,前菜,時蔬,湯,同甜品。$98一位,喺尖沙咀海港城,又係望住個海,價錢算係十分便宜。食物質素不過不失。但係甜品既朱古力蛋糕好薄,同餐牌上張相差好遠,厚度估計只有1cm。

2021-03-15
2021-03-10 1233 浏览
會揀呢一間餐廳都係因為想用埋海港城啲coupon。 不得不說呢個令你不斷使錢嘅 marketing非常成功😂😂。 餐廳位置喺海港城最最最裏面, 係lcx嘅最裏面, 望海景都唔錯。 不過當日餐廳安排我哋坐二人枱, 其實都唔多人, 不過侍應話要四人先可以坐窗邊, 有啲美中不足。 Book位嘅時候已經問咗佢lunch set 可唔可以用coupon, 佢哋lunch set唔可以用不過散叫其他嘢就可以。 所以我哋今次叫咗一個lunch set再加半隻片皮鴨share。 覺得lunch set冇乜嘢特別, 連相都唔記得影。 不過今次嚟呢度嘅重點係片皮鴨,所以等我介紹一下!! 好多主打食片皮鴨嘅餐廳, 都會見到師傅喺大廳度片鴨, 呢度都唔例外, 不過個師傅企得非常遠, 咁呢樣我哋都理解。 但係當個師傅開始片我哋隻鴨嘅時候,其實完全冇人同我哋介紹。 片完師傅默默地拎走個鴨殼嘅時候,我嗰碟鴨一直放喺佢嗰張枱度。 我諗大概放咗都兩三分鐘先有人過去拎啲鴨過嚟。 兩三分鐘其實唔太耐, 不過片皮鴨半身就好快凍同變乾。 同埋師傅片咗鴨咁耐, 點解會冇一個侍應可以反應快啲做準備。 呢一點都幾失望。 另外有一個夾

另外有一個夾鴨嘅拼盤, 除咗傳統嘅京蔥青瓜同埋甜酸醬之外。 呢個盤仲多咗山楂, 同埋其他果醬。 不過個人都係覺得傳統嘅最好食, 所以新嘅試咗一兩嚿就冇再掂過。

總括嚟講餐廳都坐得幾舒服環境幾靜, 如果要見客食個lunch都係好選擇, 不過如果係想食片皮鴨就唔推介lu。
2021-03-08 1096 浏览
我平時好少寫食評,但係因為今次我忍唔住寫。星期日book左8點兩位同我男朋友7:30左右就去到,要求坐户外,雖然張凳就冇咁舒服,但係想睇景色食。我哋早到咗,嘗試問可唔可以早啲入位,竟然可以😝我之前睇過食評好多人話佢哋服務麻麻,其實我又覺得OK,因為其實始終餐廳人手唔係咁夠,都見到佢哋因為預備入座以好忙都比我預先入座,好想同大家講,希望大家都可以明白其他待應嘅難處,有陣時人客真係太多(因為好多人都同我一樣用coupon食)但係人手唔夠,所以令到佢哋非常忙,可能再加上而家經濟關係,所以餐廳唔想請咁多人。另外坐喺我哋附近有一大班人,我哋相信係古惑仔,好嘈佢哋亦都好多粗口,但係我見到啲侍應都好細心咁樣去服侍佢哋,所以我覺得今次食飯嘅服務我其實係好滿意☺️☺️相就唔係影咗好多,我哋分別叫咗芥末鵝掌,苦盡甘來👍🏼,牛油芝士焗大蝦,片皮鴨半隻,芥末燒羊架👍🏼,鮑汁雞粒燴飯(呢個麻麻哋)可能我之前冇食過呢一間,但係其實我覺得已經比同場嘅城中鴨子好食好多,性價比其實都好高我哋用咗coupon五張,佢哋一張當$100。買單我哋都係俾咗七百幾。我哋都會去再食多次。
我平時好少寫食評,但係因為今次我忍唔住寫。

星期日book左8點兩位
我哋早到咗,嘗試問可唔可以早啲入位,竟然可以😝

2021-03-07
用餐优惠
優惠券
  • 芥末燒羊架
  • 苦盡甘來
2月21日中午12點55分到呢間垃圾店食午餐,去到門口個女店員,第一句就同我哋(兩女一男)講2點15分要交枱,問我哋得唔得。心裏已不舒服,不過是但喇,食個晏啫!搵個店員點菜,問多兩句,等等都唔講轉身就行去另外一張枱落單。哈!乜嘢態度呢!我哋叫咗個濕淋淋嘅炒飯(炒飯係濕嘅!) ,半隻片皮鴨,一個水煮魚。重點係片皮鴨一陣臭羶味,好明顯係前期處理唔好,無清潔好隻鴨同冇抹乾淨鴨身。鴨上枱時,落單果位女店員又好似急口令咁解釋3種鴨肉嘅食法。講完就行咗去(佢心諗我做咗嘢喇,唔好再問我嘢),我地3個完全唔知佢講咗乜。另外,個水煮魚係用炸魚塊,就好似魚柳包中間塊炸魚柳揼落去咁😡😡😡😡😡好喇,埋單係6百幾,Soho價錢囉。仲有,食完未行到出去海港城,我哋3個已經口乾,好重味精。結論係唔會再幫襯,腐皮到極點😡😡😡😡😡😡😡
結論係唔會再幫襯,腐皮到極點😡😡😡😡😡😡😡
2021-02-21 1061 浏览
食物OK,環境一流,但係招呼真係差到一個點。食物上齊之後,我食食吓,個女侍應走入嚟A: 需要甜品嗎?我:唔需要A:咁埋單先啦你哋(講完就即刻俾咗張單嚟)我呆晒,之後問佢問題,搭都唔答,唔食甜品姐,唔使催人走呀其實呢間餐廳收費都唔平呀,兩個人午餐七百幾蚊,服務態度其實係咪可以好少少啊?
食物OK,環境一流,但係招呼真係差到一個點。
食物上齊之後,我食食吓,個女侍應走入嚟

A: 需要甜品嗎?
我:唔需要
A:咁埋單先啦你哋(講完就即刻俾咗張單嚟)

我呆晒,之後問佢問題,搭都唔答,唔食甜品姐,唔使催人走呀
2021-02-06
午餐
見之前食過一次味道ok,加上近期海港城coupon可用。於是一班朋友約去食,由於限聚令,幾個人分成2台。電話預約時,餐廳waiter已講明每張台最多可以用5張coupon。此處大家都理解ok。到餐廳進食中,發現兩張台既食物都寫同一張單,於是叫餐廳waiter分翻開單,結果經理黎話,因為我地呢兩張台係識既,所以只可以用同一張單,唔可以分兩張台單!但如果兩張台唔識先可以分開結算!真心奉勸呢間餐廳不如就唔好參加海港城coupon可用商家範圍。參加得黎咁驚自己賺少果幾百蚊,乾脆寫明唔參加,免得個餐廳經理咁忙,日日同客人爭辯。

2021-02-12 12646 浏览
今日適逢年三十約埋朋友一齊食飯做冬,提早過年!其實打電話📲book 位,都有D嬲嬲豬架,第一打極都打唔通、第二打得通接電話嗰個人完全冇尾音講野,問佢可否比窗邊位,又多多野講雖然係甘但我哋都照去,因為好想食片皮鴨!冇計去到個服務員都有啲啲禮貌帶位,仲要比個窗口位我,加番0.5分,之後我哋叫左半只片皮鴨、撈汁秋葵、清洒鹽水鵝肝、宮寶雞丁半只片皮鴨份量都可以,佢有三種食法、炸、烤、仲有鴨腿部份可以包埋D京蔥、青瓜、醬汁一齊食,好香口!另外仲有特別醬料就係爆炸半唐、莓醬同山楂,配起冇甘溜,野味好多!秋葵可以中和下D肥膩野,幾爽口好味宮保雞丁真係正,吾係好辣,不過一定要襯熱食,凍左麻麻地!✨清洒鵝肝真心好邪惡,但好好味,細膩嫩滑如奶油,極力推介🎉配埋1664beer🍺perfect match 新年前仲送迷你年糕,好應節食物方面真心可以,如果服務員的服務態度有所改變會更加好
雖然係甘但我哋都照去,因為好想食片皮鴨!冇計

秋葵可以中和下D肥膩野,幾爽口好味
宮保雞丁真係正,吾係好辣,不過一定要襯熱食,凍左麻麻地!✨
清洒鵝肝真心好邪惡,但好好味,細膩嫩滑如奶油,極力推介🎉
配埋1664beer🍺perfect match
新年前仲送迷你年糕,好應節

食物方面真心可以,如果服務員的服務態度有所改變會更加好
  • 羲和馳名烤鴨
2021-02-09 1049 浏览
羲和雅苑—-覺得這個名字很優雅,很有意思。到了尖沙咀,於是趁有一天下午除了shopping 就選了這裡作為午餐。店內食客不多,但服務員態度真的一般,很迅速的收拾枱面,又會催你落單。但整體食物質素幾好,很特別的京滬菜,抵食的午市套餐,又有海景,那服務員的態度已不足記掛了。食物是用心製作的,也不錯,是心機菜,看餐牌已看了很久,明明成日食京滬菜,但好似很多都未吃過,大家不妨一試午市套餐👍🏻👍🏻ok 的。
煙燻魚
大蝦伊麵
炸甜蕃薯條
炸肉卷
大蝦伊麵
炸甜蕃薯條
2021-02-06 800 浏览
不知是否外賣關係, 份量非常少。味道不覺得有甚麼特別, 比較過份的是那個素佛跳牆, 只是普通香菇羹, 完全沒有特別,但是收的, 卻是魚翅的價錢,還要是非常細碗, 絕對不會再幫襯。如果大家喜歡食環境,也說得過。否則, 我也找不到收費高昂的理由了。p.s.下單後等一小時才可取
p.s.下單後等一小時才可取
  • 松茸素佛跳牆
外賣,又收$20茶錢,又收$35加一服務費,我都未聽過有人會咁收,乞衣中乞衣。5點半去買外賣,叫你等一個鐘,話佢要食飯。好啦話到左打比我地,點知冇打,等左足足一個鐘要我地自己去睇,間野都唔係當眼位,明玩野,要行咁遠去睇情況。啲嘢已凍哂。茶錢原來係一包茶包。激死,正乞衣。
2021-02-06
2021-02-04 1338 浏览
#片皮鴨 #貴價中菜 建議預先訂枱,因為平日下午茶時間都要排隊,等咗25分鐘~前枱職員也很忙碌,態度一般( ^っ_ඉ )環境舒適,對住維港海景~茶位$20/人,另收+1服務費現在有午市套餐,為了使用海港城折扣券所以只能選正價餐牌( ᐡ•̥ •̥ᐡ )‬今日吃的全部食物都比較清淡,喜歡濃味的朋友可能另外加鹽#烤鴨 一隻 $598分開了三個部位,最喜歡鴨胸,肥美的鴨皮充滿鴨油香➴ෆ⃛沾點藍莓果醬配爆炸糖意外地配搭~另有青瓜、洋蔥🧅等片皮鴨拼盤配料#張氏獅子頭 #獅子頭 $48一粒大大的肉丸配細細碗白飯,肉丸好林淡淡地幾好食,已經唔識形容咩味道,有少少中藥味😂#羲和小肉餅 $58@ 4 件熱辣辣炸過的肉卷,口感像實心的麵包...怪怪的,不適合我口味服務質素:5/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
#片皮鴨 #貴價中菜

環境舒適,對住維港海景~茶位$20/人,另收+1服務費

現在有午市套餐,

#烤鴨 一隻 $598
北京烤鴨

分開了三個部位,最喜歡鴨胸,肥美的鴨皮充滿鴨油香➴ෆ⃛
片皮鴨
沾點藍莓果醬配爆炸糖意外地配搭~
片皮鴨
另有青瓜、洋蔥🧅等片皮鴨拼盤配料

#張氏獅子頭 #獅子頭 $48

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2021-02-04
獅子頭
2021-01-28 844 浏览
講到片皮鴨~我同老公都超鍾意食,呢排忍唔住,嗌外賣都要專登由將軍澳揸車入深井🤣🤣🤣獅子頭,油脂夠香,肉質鬆軟,配飯正👍🏻宮保雞丁,夠香,唔算好辣😋豆沙卷,要趁熱食,豆沙餡好香片皮鴨終於嚟喇😍掛住食,原來影少咗爆炸糖😆啲皮係好脆,不過少咗一般嘅油香味,加埋爆炸糖食好新奇😂
講到片皮鴨~
獅子頭,油脂夠香,肉質鬆軟,配飯正👍🏻
宮保雞丁,夠香,唔算好辣😋
豆沙卷,要趁熱食,豆沙餡好香
片皮鴨終於嚟喇😍
掛住食,原來影少咗爆炸糖😆
啲皮係好脆,不過少咗一般嘅油香味,加埋爆炸糖食好新奇😂
  • 獅子頭,片皮鴨
2021-01-22 915 浏览
一家三口,預先book左枱於1月18日食午餐,有叫烤鴨半只及其他單點小菜及午市套餐,埋單都近千元。當埋單前,向之前落單的女侍應問及可用多少優惠券,她以超級惡劣的態度回應“一早同你講左唔用得㗎啦”😱😡😡😡乜原來比錢食嘢係咁受氣㗎🤬🤬🤬即刻搵佢最高話事人出來問清楚😠😠之後個女侍應出來say sorry,同埋優惠券係可以用到㗎。