2022-11-17 1504 浏览
$158午市海景中菜餐廳羲和雅苑 海港城~~~~~~~~~~~~~~~~~~今次來到試海景中餐廳,羲和雅苑位於尖沙咀海港城, 可以飽覽尖沙咀海景~~套餐可以選擇自選主菜,小食,湯,蔬菜以及一款甜品各一款~~~主菜選擇了鍋燒醬汁雞粒燜飯,黑松露蝦球伊麵,小食選擇了蜜汁魔芋絲,動感豆腐, 蔬菜類只有菜心,湯品選擇了金湯海皇羹,松茸素羹,甜品就選擇咗法式朱古力蛋糕同埋宮廷點心~~~煮菜味道尚算不錯,前菜嘅蜜汁摩芋好特別,湯羹味道偏淡,但整體來說,性價比不錯~~~ 附送嘅甜品味道亦都不錯,宮廷點心是日是紅豆糕,都幾特別~~~(唯一不足之處係人手不足,店員未能應付咁多枱客人)
$158午市海景中菜餐廳
羲和雅苑 海港城
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(唯一不足之處係人手不足,店員未能應付咁多枱客人)

2022-11-13 1213 浏览
琴日三個人去食飯,叫左個二人餐,諗住個餐包半隻鴨唔夠食,所以叫多半隻。因為第一次去呢間嘢食,無為意到上枱隻鴨個份量係一隻定半隻。直至返到屋企,望望OpenRice 其他comment 嘅相,個份量都差好遠下。咁都即管打去餐廳問下啦,佢地都堅持係出左一隻,仲話我地無即時問。ok fine責任在我方。我再WhatsApp 埋張相比佢睇,等左一陣就覆我下次嚟補番半隻鴨比我地。咁係咪即係出少左半隻比我??但我唔想再幫襯佢la wor,要我碟碟餸都要問住出啱份量未,好攰喎。提提大家上完隻鴨,記住問清楚係一隻定半隻份量~前菜蟹肉羹和牛松子魚海味飯

提提大家上完隻鴨,記住問清楚係一隻定半隻份量~

前菜

蟹肉羹

和牛

松子魚

海味飯
2022-11-12
2022-11-07 1330 浏览
一行10人為媽媽慶祝生日,點知中伏。動感豆腐垃圾😂,得嗰幾舊,勁細碟。唔知點解叫動感。差芥末沙律蝦球一咬落去凍嘅😅塊多士淋嘅一啲都唔脆,啲沙律醬喊到死。差黃金魷魚啲魷魚完全冇味,好似冇醃過咁。差黑椒豬手煲喊到死。差食完餐飯到而家四個鐘頭,全部人都覺得勁口渴肯定好多味精。冇服務質素,侍應唔nice. 未食完就收嘢吹你還枱。有一隻碟又洗唔乾淨有漬。我地有一個10個月嘅BB佢都收我茶錢,爭拗一輪之後先至話唔使收。唯一讚嘅係對住個海有環境。奉勸大家千祈唔好幫襯,我好少喺度打食評今次特登login入嚟希望大家唔好中伏。錢多嘅可以入去買難受😣
一行10人為媽媽慶祝生日,點知中伏。

動感豆腐
垃圾😂,得嗰幾舊,勁細碟。唔知點解叫動感。差

芥末沙律蝦球
一咬落去凍嘅😅塊多士淋嘅一啲都唔脆,啲沙律醬喊到死。差

黃金魷魚
啲魷魚完全冇味,好似冇醃過咁。差

黑椒豬手煲
喊到死。差

食完餐飯到而家四個鐘頭,全部人都覺得勁口渴肯定好多味精。

冇服務質素,侍應唔nice.
未食完就收嘢吹你還枱。
有一隻碟又洗唔乾淨有漬。

唯一讚嘅係對住個海有環境。

2022-11-06
庆祝纪念
生日
2022-11-04 1007 浏览
📍 羲和雅苑 (海運大廈)🍽 馳名烤鴨 + 動感豆腐 + 宮保大蝦球 + 上海擔擔麵 + 紅油小小餃 + 薑汁紅棗小桃膠😋 裝潢精緻,開揚海景~🦆 馳名烤鴨 $348佢哋嘅八寶盒幾特別,有山楂條、跳跳糖、芥末醬同藍莓醬。侍應有好比心機地介紹傳統&新式食法~但烤鴨食落有啲肥膩🫕 動感豆腐 $88豆腐嫩滑,醬汁入味,好值得試🦐 宮保大蝦球 $178入口酸酸甜甜,但食多咗會有小小濟,建議飲茶中和翻🍜 上海擔擔麵 $98正常水準🥟 紅油小小餃 $58真係好迷你🤣但好開胃!🥄 薑汁紅棗小桃膠 $78較甜💰$977
📍 羲和雅苑 (海運大廈)

😋 裝潢精緻,開揚海景~

🦆 馳名烤鴨 $348

🫕 動感豆腐 $88
豆腐嫩滑,醬汁入味,好值得試

🦐 宮保大蝦球 $178
入口酸酸甜甜,但食多咗會有小小濟,建議飲茶中和翻

🍜 上海擔擔麵 $98
正常水準

🥟 紅油小小餃 $58
真係好迷你🤣但好開胃!

🥄 薑汁紅棗小桃膠 $78
較甜

💰$977
2022-10-23 1017 浏览
完全叫天不應 叫地不聞 個個staff最叻迴避眼神 單又漏 水又唔加。。。。。。。。。。。。。。。。。。。鴨食法新鮮 味道唔錯 但係皮又唔夠 隻鴨下面有個所謂暖包 可惜毫無作用 1,2分鐘就凍哂。。。。。。。。。。。。。。。。。。。蜜糖芋絲好食 口水雞都唔錯。。。。。。。。。。。。。。。。。。。食物係唔錯 但係啲staff差到唔會絕對唔再泥。。。。。。。。。。。。。。。。。。。in conclusion, good food, unacceptable service
完全叫天不應 叫地不聞
個個staff最叻迴避眼神 單又漏 水又唔加

蜜糖芋絲好食 口水雞都唔錯

食物係唔錯 但係啲staff差到唔會絕對唔再泥

2022-10-17 1099 浏览
兩位入座,一開始就漏單,待應沒有反應不會加水不會過來招呼,上菜超慢,甜品上了 ,主食要多等30分鐘才有,然後我們說結帳再等多15分鐘才做到,第一次有餐廳差到我需要上來寫食評,
2022-10-15 1288 浏览
尖沙咀這間中菜館裝修精緻,室內全落地玻璃開揚舒服,室外有露天坐位還可飽覽維港靚景,當晚與數位朋友慶祝生日,大家都非常滿意。先來個前菜黑松露煎鵝肝 ($308)擺盤精緻優雅,頂層有專貴金箔及黑松露,鵝肝煎香了有一層輕脆皮,鬆軟香口。張氏汁鮑魚 ($268)頗特別,醬汁是入味的獅子頭汁,配鮑魚再送白飯一流😋三色蒜泥白肉 ($128)有心思,白肉卷著蔬菜條,一濃一淡互相輝映。北京烤鴨 ($638)絕對是必食之選,服務員先在食客前即場片皮,鴨片可分開三部分食用,左面乾脆入口即食,中間部分皮較多,而右面部分則較多肉,個人推介配山楂條入口,可中和油份,喜歡玩味的可配爆炸糖,廚師成功把靚鴨的騷味散發出來,是較正宗的北方吃法。薑茶湯圓 ($58)薑味非常濃烈,入口已有輕微火燒喉嚨的快感👍🏻仙桃牛奶布丁 ($88)睇得又玩得,十足十壽桃的外貌,食用時先輕輕敲碎外層,內裡是軟滑的布丁,好玩又好食,壽星妹表示滿意至極😊
當晚與數位朋友慶祝生日,大家都非常滿意。
  • 片皮鴨
2022-10-15 801 浏览
天氣轉涼,坐室外很舒適,景致亦很開揚,可惜食物質素一般,最失敗是點了$519的麻辣雞煲,只得‘油膩’來形容,賣相極差,味道一般,不麻不辣亦不香。由於侍應不夠,要多叫幾次才能追到餸菜和茶水。希望能好好改善,這樣才可以做到客似雲來。不要辜負這美麗景致。

2022-10-13 784 浏览
雖然有提醒我們用餐兩小時。但整家店空桌超多,不是週五六日,只是一個平日晚間。我們也不是礙著人你們收工,也不過才八點,店裡根本沒什麼人,為何ㄧ直趕客人?完全不懂他們的待客之道為何?所以請問你們老闆開店的用意是什麼?要客人吃完趕快滾嗎?如果你要帶長輩客人、客戶絕對不要來這吃,會讓你丟臉丟到家,時間ㄧ到他就會來收桌趕人。虧他們還說的出自己品牌是致力發揚中華飲食文化,小小的待客之道都做不好,令人失望到極點!
2022-10-13 590 浏览
雖然訂枱時有提過用餐時間為兩小時,但是在接近一個半小時,服務員就開始進行提醒用餐時間快到,而當時是沒有其他客人,也只是晚上7:30, 你們會不會變通的….趕收工咩!你可以叫我先埋單,但是沒有其他客人來之前你就不斷提醒我離開,就是不懂尊重客人。 如果這個時侯你們客滿或很多人在排隊,我還可以理解。但當時你地根本就無客,仲趕客走,有冇搞錯先!結果令我們很失望囉!本來好好一個聚餐,由於你地咁「出色」的服務質素,雖然有個靚景,但係咁落去,我吾會再想去囉!

2022-10-13 549 浏览
之前朋友生日,約咗喺尖沙咀食片皮鴨。我哋坐低之後叫咗一個set,個set係一個二人套餐,有兩個湯,一個前菜,兩個主菜,半隻片皮鴨,同一個主食,兩個甜品同飲品。我哋三個人驚唔夠食再嗌多咗一隻片皮鴨。我哋湯叫咗一個魚肚湯同燕窩羹,魚肚湯有少少腥味個人覺得普通,不過燕窩羹好足料覺得好好食。個人推薦燕窩羹。前菜揀咗黑松露鵝肝,唔知點解要喺中菜館食鵝肝不過都還可以味道唔錯。主菜叫咗金沙鮮魷魚同埋黑糖排骨,兩款主菜都好好食,金沙鮮魷魚係鹹蛋黃炒,非常入味。黑糖排骨少少酸少少甜,非常唔錯。主角片皮鴨,我哋加埋食咗一隻半片皮鴨,郵資溢滿口腔,回味無窮。
之前朋友生日,約咗喺尖沙咀食片皮鴨。

2022-09-08
  • 片皮鴨
  • 金沙鮮魷魚
2022-10-07 658 浏览
手上仲有一疊商場飲食coupon,我同阿媽同埋阿妹即刻諗到去食片皮鴨😏仲要三個人食一隻😆睇住師傅手起刀落,睇到流晒口水,食片皮鴨除咗有京蔥青瓜醬料⋯呢啲普通嘅,呢度仲有山楂條蜜糖芥末仲有爆炸糖💥💥食落口真係別有一番風味😋⋯齒頰留香我哋仲有叫做呢個好似炸饅頭嘅東東⋯😂😂我鍾意食非常好味😋話明豪食當然要叫個魚翅⋯⋯夠晒足料👍🏻~~~~~最後我哋仲打包埋個鴨殼返屋企,好少煮鴨嘅我,煮到好難食🤣我下次都係認真睇吓點煮🤦🏻‍♀️三個食到好飽,服務員態度唔錯👍🏻😊環境當然好👍🏻好在有coupon減咗幾百蚊😝😝

我哋仲有叫做呢個好似炸饅頭嘅東東⋯😂😂我鍾意食非常好味😋

話明豪食當然要叫個魚翅⋯⋯夠晒足料👍🏻
~~~~~
2022-10-04 969 浏览
咁岩同朋友2個都想食片皮鴨,咁就試下呢間,記得N年前同家人食過,冇今印象好唔好食,只系記得成間餐廳都好嘈🤣2個人食中餐一定都系難選擇,加上我地有半隻片皮鴨,都食唔到太多其他野先黎片皮鴨既配菜,除左一般配料,最特別有山渣條同爆炸糖🧨最期待既鴨來了,個底有舊野叫做同佢保暖,但似乎都冇乜作用😅 鴨就正常既發揮,唔會話超好食,都唔會差既。黃扒湯浸萵苣第一次食萵苣,爽爽地,幾得意蟹籽闊少炒飯粒粒分明既炒飯,有小小蛋白,海鮮。淡口味得黎係唔錯既,我幾鐘意。

先黎片皮鴨既配菜,除左一般配料,最特別有山渣條同爆炸糖🧨

片皮鴨

黃扒湯浸萵苣
第一次食萵苣,爽爽地,幾得意

片皮鴨
2022-09-27 615 浏览
國內試過 其實都唔覺特別叫半隻 有師父面原隻面前片皮但今次香港有分店就試下都係叫半隻 但就無師父面前片皮呢個有點而不符合貴價餐廳水平(可能我後面抬又係叫半隻,所以一次過向後面抬片完就算)餅皮硬 唔軟熟片皮鴨其實都無乜特別係個鴨皮比傳統皮鴨酥鬆感個八寶盒個爆炸糖 咩會跳動的鴨子卑蒸熱餅皮d熱力 蒸到溶左d,再凍返,最後變硬晒既爆炸糖 想點來食時,已硬晒完全曬氣(國內分店印象 爆炸糖好似獨立包裝 自己拆開來點的)黃湯雞煲翅湯唔熱(南瓜湯)翅極硬(懷疑未發好 未炆好 超硬 差勁)真係吃過 最差既炆燉翅 (出面假翅都淋過佢)獅子頭份量迷你肉質軟熟 整體普通無特別賣單$800(未減coupon前)唔係coupon有得減呢個價錢可以有更好選擇
國內試過 其實都唔覺特別
叫半隻 有師父面原隻面前片皮

但今次香港有分店就試下
都係叫半隻 但就無師父面前片皮
呢個有點而不符合貴價餐廳水平
(可能我後面抬又係叫半隻,所以一次過向後面抬片完就算)
餅皮硬 唔軟熟
片皮鴨其實都無乜特別
係個鴨皮比傳統皮鴨酥鬆感
個八寶盒個爆炸糖 咩會跳動的鴨子
卑蒸熱餅皮d熱力 蒸到溶左d,再凍返,最後變硬晒既爆炸糖
想點來食時,已硬晒

黃湯雞煲
湯唔熱(南瓜湯)
翅極硬(懷疑未發好 未炆好 超硬 差勁)
真係吃過 最差既炆燉翅 (出面假翅都淋過佢)

獅子頭
份量迷你
肉質軟熟 整體普通無特別

賣單$800(未減coupon前)
唔係coupon有得減
呢個價錢可以有更好選擇

2022-09-27 589 浏览
朋友有海港城優惠券,一行四人懷著興奮心情去食羲和雅苑片皮鴨。鴨是正常發揮的,始終是招牌菜。可惜,其他菜式都是淡而無味。前菜黑松露鵝肝多士,只有黑松露味,一丁點鵝肝香氣都沒有…蒜蓉粉絲娃娃菜,擺盤很精緻,可是味道尤如白烚,我要撈水煮魚的辣汁才可進食。最後櫻花蝦海味籠仔飯,吃第一口,想問廚房的鹽是否用完了?很多碟菜都淡而無味…還有,這餐廳服務真的很差,上菜次序亂來,主菜上完才上前菜。臨走時,隔離枱顧客已走,但不收拾那張枱,只忙著執我們的枱催促我們離開… 收碗筷時,水煮魚的辣汁差點兒淺到我的褲上…我已大肆跟朋友宣揚,這餐廳請也不去,去食火鍋放題比他還好…
我已大肆跟朋友宣揚,這餐廳請也不去,去食火鍋放題比他還好…