2024-03-22 44 浏览
今天我同太太去咗 奧海城 羅麥記食下午茶 ☕️ 好多人等啊 有位帶位哥哥眼利 見到我太太大肚 立刻好 貼心係店鋪搬咗張凳 俾太太坐 等咗一陣好快就入咗去 更加值得👍🏻加分 仲以為有排等 周圍環境都算不錯 懷舊為主題 我們點咗份西多士 好邪惡👿不過好正😊好香 之後再叫多份炒蛋多士 炒蛋入口即溶口感不差 整體用餐愉快 會再有下次🤭 食飯期間 見到員工走黎走去 不過落枱都有禮貌 唔該前唔該後 可能見到我哋食D食物重口味 都會主動遞上2杯水 太太好少讚人 都話服務
2024-03-21
等候时间
20 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
現金券
  • 西多士
2024-03-17 45 浏览
食物質素正常,與其他茶餐廳沒有太大分別,但價錢比其他茶餐廳偏高,一個撈麵需要$70或以上而假日不包含飲品, 加上一杯凍飲$20, 吃一個撈麵餐約需要$100。在高級餐廳或普通三星酒店是非常合理,但在羅麥記就感覺上偏高了。另外,員工薪金可能過低,沒有心機服務,詢問套餐飲品加錢的問題,只是打開餐牌用手指一指,而沒有任何回覆,可能當日喉嚨有問題吧。餐廳食物質素及種類正常,服務又不太好,價錢又偏高,奧海城也有很多選擇,倒不如去其他餐廳了。
2024-03-17
2024-03-16 30 浏览
送餐時整瀉, 攪到成褲都係, 職員當冇事發生過咁, 不顧而去, 及後, 想要餐具及調味料時, 服務員態度極不耐煩, 語氣差勁地反問 … “你仲有冇嘢要, 我一次過攞埋俾你喇” 一定不會再光顧此分店
2024-03-16
2024-01-20 189 浏览
嚟到這間食店,真係開心到爆炸💥!第一啖啖嘅避風塘雞翼,外皮脆到喇叭聲,啖啖香辣咁滲入啲雞翼肉裡面,肉又嫩彈牙。跟住嚟嗰個麥sir乳鴿仔,肉質驚人滑潤,煙韌有嚼勁,話你知我幾㗎掂!再嚟就係「哈哈哈炒飯」,㗎咁多料,蝦膏鮮甜,蝦米彈牙,蝦球更加有彈性,啖啖滿足感。嗌杯生薑蜂蜜水暖笠笠,走冷補補,蜂蜜嘅甜味又冇得輸。話咁快,已經到甜品時間,個芝士芫茜蝦春卷脆口得嚟,芫茜香味唔係喧賓奪主,洗滌一日嘅疲累。個磚頭焗咖喱軟殼蟹飯更加係好試,軟殼蟹嘅鮮味同咖喱完美融合,而個麵包磚頭又加咗分晒️。甜點嘅美祿牛奶包咁香咁滑,一咬下去美祿同練奶嘅香甜夾擊,完美收尾!今次食得好開心,下次仲要再嚟,真係夠晒溫暖嘅老香港味道👍🏼🍽️。
2024-01-14 132 浏览
服務態度差到不能差、已經過了午飯時、大量四人枱沒人坐也要迫我和女兒兩個人坐一便二人枱、因為有6個人要坐旁邊、我問可否轉其他枱、我哋兩個要一齊坐一邊、佢也不理會、我而家拉開你張枱啦,我話兩人一邊張枱太窄、我要照顧小孩不能坐對面、服務員話個個都係咁、轉頭見到一個男人坐四人枱也沒理會、落咗單都唔食、我唔冇位坐就走囉、服務員叫快快取消張單趕我走、食物已經變得差很多、剛開張的時候是很好吃,但現在真的很差很差、食物很差服務也實在太差、只是女兒鍾意兒童餐所以才幫襯、以後都唔會再嚟
2024-01-14 37 浏览
2023-12-26 95 浏览
A 70s-themed restaurant that offers nostalgia on the menu. The restaurants are designed with vintage elements such as vinyl records, black and white television sets, and old magazines.It is a rather high-end Cha Chaan Teng serving nostalgic food with some new twist. The overall experience is pleasant and it has maintained its service speed with a rather better area of seating compared to traditional “tea restaurants”. Sirloin steak was served on sizzling iron plate, a perfect replica of the trad

It is a rather high-end Cha Chaan Teng serving nostalgic food with some new twist. The overall experience is pleasant and it has maintained its service speed with a rather better area of seating compared to traditional “tea restaurants”. Sirloin steak was served on sizzling iron plate, a perfect replica of the traditional Hong Kong style steakhouse, and the meat is very tender. I also love the garlic flavour with a kick of spice in the stir fried noodles.

📝Menu:
🔸Sirloin Steak
- Serve with daily soup and hot drink
🔸Chicken Balls Stirred Noodles In Fermented Tofu Sauce
🔸Stir Fried Seafood With Noodles In Chilli And Garlic Style
🔸Sandwich (Egg/Corned Beef)
2023-12-11 114 浏览
今晚我臨時約了朋友去西九觀賞煙火和無人機表演,但當我抵達奧海城商場時已經接近六點十五分了。我們希望能在七點前用餐完畢,然後前往西九找個好位置觀賞表演,所以我們想找一家快速上菜的餐廳,但又不想去Food court,因此我們選擇了羅麥記。聽說這家餐廳的焗飯份量比較大,所以我們只點了兩道菜。- 咖喱牛腩焗飯這道菜可能咖喱汁放得太多了,把薯仔淋得滿滿的,薯仔彷彿溶化了一樣。但牛腩就非常入味,細細的肉粒很容易入口,並且不,而咖喱汁搭配芝士完全沒有違和感。- 黑汁墨魚鬚這道菜的黑汁應該是甜豉油,魷魚的烹調也很出色,一點也不靭。整體而言,這道菜還算不錯。另外,值得一讚的是餐廳提供的飲用水是溫水,這在涼爽的天氣中是值得加分的。

聽說這家餐廳的焗飯份量比較大,所以我們只點了兩道菜。

- 咖喱牛腩焗飯

- 黑汁墨魚鬚

咖喱牛腩焗飯
黑汁墨魚鬚
2023-12-09
2023-12-04 112 浏览
今日下午放lunch黎到奧海城羅麥記,入面裝修別緻,充滿70、80年代情懷。一場黎到今日就試下佢地既招牌撈丁,而我就叫左個蔥油雞扒撈丁同奶茶。一上枱就聞到好香既蔥油味,雞扒大大件,而個撈丁麵底又夠爽,煮麵既時間啱啱好,醬汁既咸甜亦適中。另外杯奶茶夠晒熱辣辣,而且口感濃郁,飲既時候仲有掛杯的狀況,又夠茶香味另外仲有服務方面唔錯,雖然午飯時間咁忙,但一舉手就即刻有侍應過黎幫你,上菜速度都好快,認真抵贊
今日下午放lunch黎到奧海城羅麥記,入面裝修

別緻,充滿70、80年代情懷。

一場黎到今日就試下佢地既招牌撈丁,而我就

叫左個蔥油雞扒撈丁同奶茶。一上枱就聞到好

香既蔥油味,雞扒大大件,而個撈丁麵底又夠

爽,煮麵既時間啱啱好,醬汁既咸甜亦適中

另外仲有服務方面唔錯,雖然午飯時間咁忙,

但一舉手就即刻有侍應過黎幫你,上菜速度都

好快,認真抵贊

2023-12-01 79 浏览
今日lunch去咗 羅麥記 食飯 , 平日好多人等, 等咗陣好快有員工招呼我坐低,' 我order咗個$ 7 2 日式滑蛋飯雞扒 , 上菜速度好快, 蛋唔熟唔生火候啱啱好 ,, 雞肉外 脆內嫩 ,好滿足的一餐😋😋😋
2023-12-01
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 午餐
2023-11-11 113 浏览
服務態度非常差 首先落外賣嗰個男待應語氣好差其次廚房明明已經出左個外賣 但係冇人去理 個個吹水多過做野叫左個80蚊既乾炒牛河 d河粉係幼河 唔夠味 d牛肉冇味 仲要柴到食唔到 我唔知依80蚊我食左d乜冇下次 可以black list
服務態度非常差 首先落外賣嗰個男待應語氣好差
其次廚房明明已經出左個外賣 但係冇人去理 個個吹水多過做野

冇下次 可以black list
外卖自取
2023-09-22 188 浏览
食咗個芝士焗波菜通粉,冇味淡過食齋,份糧又小,成個下午茶餐嘅份糧,杯凍啡唔甜又帶酸埋單82蚊🫤,感覺好似俾人搵笨甘,如果唔係岀面想落雨,都唔會係商場入面食,下次唔會再幫襯
2023-09-22
2023-09-18 141 浏览
最近試了晚飯小菜,其中一味是【羅麥記小炒皇】, 韭菜好硬,大部份食晤到;蝦係雪蝦,大小適中,但完全冇味;蝦乾份量合理,但好鹹,感覺冇浸過。以$88來說,應該有其他更好選擇。
羅麥記小炒皇
2023-07-20 285 浏览
尋晚喺青衣城行街 諗住搵間食dinner 見到呢間 裝修幾特別 但一入去發現原來中陷阱2人套餐成$221 又唔抵食食物質素比不上價錢又冇鍋氣 又唔夠熱叫咗2個小菜 -黑椒牛柳冇黑椒味 牛柳又扁pat pat 梅嘅-豬扒 7成都係骨 又冇味 又硬-小食 2個雞翼又難食 有汁 冇味鹵牛肉雲吞 難食 服務態度非常差 冇心做不如辭職呼呼喝喝⋯⋯見隔離枱食扒一對仔女都食不完
尋晚喺青衣城行街 諗住搵間食dinner
呼呼喝喝⋯⋯
見隔離枱食扒
一對仔女都食不完
2023-07-03 245 浏览
之前我覺得羅麥記都幾好食,尤其佢嘅焗豬扒飯。但自從五月之後,好似轉左個廚師咁,焗咖喱又好焗豬扒飯都好都好唔掂☹️以前起碼有蕃茄,洋蔥。而家淨係有啲散收收嘅豬扒。
之前我覺得羅麥記都幾好食,尤其佢嘅焗豬扒飯。
以前起碼有蕃茄,洋蔥。
而家淨係有啲散收收嘅豬扒。